دانلود مقاله نقش تربیت در خانواده

Word 45 KB 11189 22
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  •  

    مقدمه :

    به نام خدایی که گل را آفرید و از گل انسان را آفرید و از انسان یک بنده ی مؤمن آفرید به نام خدایی که آفریدگار همه چیز در این جهان نامتناهی است .

    به نام خدا

    چرا نهاد خانواده قداست دارد ؟ برای پاسخ به این سئوال باید به نقش آن در رشد و کمال انسان توجه کرد . آدمی برای این آفریده شد که مسیر ‹‹   شدن ››  را به تدریج بپیمایید در وجود خود را با سجایای اخلاقی بیاراید و به مقام خلیفه الهی نزدیک گردد .

    نهاد مقدس خانواده برای رساندن انسان به این مقصود می تواند نقش مؤثری ایفا کند . نخستین تأثیر آرامش روانی و عاطفی در اثر تأمین نیازهاست وقتی مردی همسری بر می گزیند گویی نصف خود را می یابد . بازوجیت ، آدمی کامل می شود و باید برای کسب کمالات تلاش کند . این دو نفر وقتی با هم سخن می گویند و این گفت و گو با عشق و علاقه حمایت می شود ، هیچ آهنگی در عالم به زیبایی آهنگ کلمات یک زوج علاقه مند به یک دیگر نخواهد بود وقتی این دو با یک دیگر هم درسی می کنند نیرو و انرژی می گیرند و قادرند بر مشکلات بیرون از خانه فایق آیند .

    دومین تأثیر خانواده در تربیت فرزندان و انسان سازی تجلی پیدا می کند . نخستین قابلیت ها در خانواده شکل می گیرد و زیر بنایی ترین گرایش ها در کودک و نوجوان از طریق رفتار پدر و مادر ایجاد می شود . اگر این قاعده را بپذیریم که در هر چیز مبنا و اساس تعیین کننده است ، می توانیم بپذیریم که در عرصه ی تربیت نیز زیر بناها و مبناها تا آخر عمر به رفتار فرد جهت می دهد . سعادتمندترین انسانها کسانی هستند که از لغت وجود والدین خوب برخوردار می باشند .

    سومین نقش و تأثیر خانواده در ارتباط با جامعه و بیرون از خانواده معنا پیدا می کند . نهاد خانواده ، جزئی از کل نظام اجتماعی است . قاعدتا سلامت و استحکام جامعه به مقدار زیادی به سلامت و استحکام خانواده وابسته است . اگر خانواده ها وضع مطلوبی داشته باشند و کارکرد تربیتی مناسب از خود بروز و ظهور دهند ، انسان های مفید و کار آمد به وجود می آید و به کار آمدی و سلامت جامعه افزوده می شود . بنابراین قراست خانواده با نقش تربیتی این نهاد ، رابطه ی مستقیم دارد و هر خانواده ای بخواهد قداست و ارزش

    واقعی خود را حفظ کند باید نقش تربیتی خود را به خوبی ایفا نماید .

     معنای تربیت

    کلمه ی تربیت از یک ریشه کلمه ی ربایر بو گرفته شده است و معنای آن عبارت از نشأت و رشد است . معنای دیگر عبارت از پاک سخن ( ساختن ) است . تربیت از ماده ربایربو آمده که معنای آن زیادتی و نمو است . روی این اساس تربیت به معنای رشد و نمو دادن خواهد بود .

    پس مربی کسی است که در پرتو تربیت کردن متربی را به رشد و زیادتی در می آورد و به عبارت دیگر او را ارزشمند می سازد . بدیهی است که این رشد و زیادتی در پرتو ایجاد دگرگونی هایی است که مربی در او بوجود می آورد . هر قدر این دگرگونی ها عمیق تر و اساسی تر باشد این تحولات ارزشمندتر و پربهاتر خواهد بود . از نظر کلاسیک ممکن است در هر دوره زمانی دگرگونی شامل تحولات مرحله ای بوده و دوره های دیگر شامل مرحله ای عمیق تر بوده باشد .

    از اینجا به خوبی آشکار می شود که کلمه تربیت با کلمه تزکیه مترادف می باشد . زیرا تزکیه همان معنایی را دارا می باشد که تربیت نیز دارای آن معنا و مفهوم می باشد .

    تربیت یعنی بر انگیختن استعدادها و قوای گوناگون انسان و پرورش آن که باید با کوشش و مساعی خود متربی نیز توأم گردد . تا به منتهای کمال نسبی خود ، به میزان طاقت و توانایی ، نائل شود . این استعدادها و قوای مختلف و کیفیت کاربرد آنها در سایه ی اعمال منظم و سازمان یافته ی متربی تحت نظارت مربی و پرورشکار ، به شکوفایی و رشد میرسد

     

     

     

     

     

    خانواده و نقش مهم آن در تربیت :

    خانواده مقدس ترین و مهمترین نهاد و بخش عظیمی از دنیای اجتماعی کودک است . معنا و مفهوم خانواده را می توان از نظر کودک و نوجوان این چنین بیان کرد :

    خانه و خانواده مکانی است که کودک با تمامی تجربه های دیگر لحظه های اجتماعی و زندگی خود بدان باز می گردد . آسایشگاهی است که در آنجا همه ی افتخارات و موفقیت هایش را به نمایش می گذارد . در آنجا او به دنبال مداوا و مرهمی برای تألمات ، شکست ها و زخم های وارد بر خود می گردد تا آلام خود را تسکین بخشد . به بیان دیگر خانه برای کودک مکانی است که او تجربه های اجتماعی روزانه ی خود را باشتاب به درونش می آورد تا آن تجربه را مورد ارزیابی قرار دهد به خاطر آن ستایش و تحسین و تشویق شود و یا آن را به بوته ی فراموشی بسپارد و فقط به عنوان یک تجربه از آن درس بیاموزد .

    از دیدگاه نوجوانان یک خانواده ی خوب و سالم دارای ویژگی های زیر می باشد :

    1 . کودک در آن مورد پذیرش و کانون عشق و توجه باشد .

    2 . نسبت به پدر و مادر احساس تعلق و وابستگی کند و خود بخشی بسیار مهم از شبکه ی خانوادگی را تشکیل دهد .

    3 . از آزادی متناسب با سن و نیازهای خود در چارچوب ضوابط اخلاقی و تربیتی برخوردار باشد .

    4 . به او مسئولیت هایی متناسب با توانایی هایش داده شود .

    5 . افکارش و نظراتش را با والدین خود در میان بگذارد .

    6 . پدر و مادرش الگوی عملی برای تمام چیزهایی باشند که فرزندانشان از آنها انتظار دارند و . . .

    چگونگی رفتار با فرزندان :

    میزان علاقه و توجهی که والدین به فرزندانشان دارند پذیرش واقعی خوانده می شود . پدران و مادرانی که فرزندان خود را مورد پذیرش قرار می دهند نسبت به کودک ، عاطفی ، تأیید کننده و گرم هستند و فرزند خود را آنگونه که هست درک می کنند . برعکس والدینی که طرد کننده هستند با فرزند خود رفتاری سرد دارند و نسبت به نیازهای او بی تفاوت و ناآگاهند و حساسیتی در تأمین نیازهای آنها ندارند .

    پرورش اجتماعی فرزندان :

    کودک امروز عضو رسمی از اجتماع فردای ماست . ضرورت های حیات اجتماعی ایجاب می کند که آدمی از مسائل و ضوابط مربوط آگاه باشد و از آن نیکو سرد در آورد و این والدین کودکند که او را با چنین ضوابط و مقرراتی آشنا می سازند . خانواده موظف است از سویی فرد را به عنوان عضوی از جامعه بپروراند و از سوی دیگر انسانی مستقل با شخصیتی متمایز و جدای از دیگران تربیت کند .

    تربیت خانواده باید زمینه ی ورود طفل را به زندگی اجتماعی فراهم کند . در سازندگی اجتماعی فرزند ضروری است ، آداب و معاشرت و نوع روابطی را که لازم است فرد با دیگران برقرار نماید ، مقررات زندگی اجتماعی ، همکاری ، احترام ، انسانیت و فهم و

    پذیرش مسئولیت اجتماعی را به کودک بیاموزند . والدین کودک را ضروری است که در ضمن عمل و رفتار خود نوع موضع گیری هایی را که لازم است در برابر گروه های مختلف انجام دهد را به کودک بیاموزند ، به او تفهیم کنند که همرنگ شدن با جماعت در همه ی موارد زیبنده نیست ، گاهی ضروری است که در برابر جریانات بایستد و به مخالفت و مقابله با ناروایی نمایی که در حال جریان است بپردازد . در تربیت اجتماعی روش والدین از نظر الگو بودن بسیار مهم است . بخصوص از آن بابت که بدانیم طبع کودک آماده پرخاشگری و ستیزه جویی است و با دیدن آن در برابر والدین تجلی می کند .

    رشد اجتماعی کودکان :

    اساس اجتماعی شدن کودکان و نوجوانان در سنین پی ریزی می شود . هر چقدر که تماس های اجتماعی کودک در این دوران زیادتر و لذت بخش تر باشد کودک در ارتباطات اجتماعی آینده موفق تر خواهد بود . در مقابل کودکانی که در این دوره از تمایلات اجتماعی محدود برخوردارند و وقت بیشتری را با اشیاء سپری می کنند در آینده احتمالا روابط اجتماعی موفقی نخواهند داشت . کودکانی که در دوره ی طفولیت به شدت گریه می کنند بعدأ تمایل به پرخاشگری پیدا می کنند و مشکلات رفتاری دیگری از خود بروز می دهند و در مقابل کودکانی که در طفولیت صمیمی و شاد بودند همانطور که بزرگتر می شوند سازگاری اجتماعی بهتری پیدا می کنند .

     

    رفتار اجتماعی :

    کودکان دارای رفتار اجتماعی و غیر اجتماعی یکسانی هستند که عبارتند از :

    تقلید :‌ کودک در این دوره به راحتی با همسالان خود همانند سازی می کند .

    رقابت :‌ میل به برتری جستن و انجام بهتر کارها از 4 سالگی آغاز می شود .

    همکاری :  در پایان 3 سالگی بازی های گروهی که مستلزم همکاری کودکان دیگر است شروع می شود .

    همدردی : احساس همدردی که توجه به احساسات و عواطف دیگران است و از 4 سالگی به طور نامنظم در کودک دیده می شود .

    پذیرش اجتماعی :  همان طور که دوره ی خردسالی به پایان خود نزدیک می شود برای کودک تأیید همسالان همانند تأیید بزرگسالان اهمیت پیدا می کند .

    بخشندگی و سخاوت :  کودک به تدریج در این دوره یاد می گیرد که کودکان دیگر را در اموال خود شریک بسازد . بخشندگی و سخاوت به تدریج در این دوره جای خود پسندی را می گیرد .

    رفتار غیر اجتماعی :

    منفی گرایی یا مقاومت : بین سنین 3 و 4 سالگی به اوج خود می رسد و سپس کاهش می یابد .

    پرخاشگری : بین سنین 3 و 4 سالگی پرخاشگری کودک افزایش پیدا می کند و سپس کاهش می یابد .

    رفتار آمرانه : کودک از 3 سالگی در رفتار خود حالت آمرانه پیدا می کند و به دیگران فرمان می دهد .

    خود پسندی : هر چند روابط اجتماعی کودک گسترده تر می شود خود پسندی کودک محدود می شود و بر عکس هر چه روابط او محدودتر می شود خودپسندی او بیشتر می شود .

    در تربیت اجتماعی به کودک چه بیاموزیم ؟

    1 . آگاهی به آداب معاشرت

    2 . پذیرش مسئولیت های اجتماعی

    3 . نحوه ی شرکت در مجامع

    4 . عدم افراط و تفریط در رابطه با دیگران

    5 . خوشرویی و خوش رفتاری .

    6 . تزکیه ی نفس و . . .

    نیازهای کودک برای شکل گیری شخصیت در اجتماع

    نیاز کودک به معاشرت با همسان :

    کودک در خانواده نیازمند فردی است که مانند او رفتار کند و همچون او بیندیشد و مانند او خواسته و نیاز داشته باشد به همین دلیل وجود 2 فرزند در خانواده ضروری است . تجربه نشان داده است که کودکان واحد رفتاری نابهنجار و نامتعادل دارند در چنین مواقعی والدین باید کودک شوند و بخش بیشتر اوقات خود را با کودک خود صرف

    کنند ، به زبان حرف بزند و به زبان او داستان بگویند و بازی کنند .

    نیاز کودک به بازی و نقش آن در اجتماع :

    از ضروریات زندگی و رشد کودک بازی است که در سایه ی آن طفل با اخلاقیات اجتماع و آداب و رسوم و معاشرت ها ، قوانین و مقررات اجتماعی ، سنت ها و . . . آشنا می شود . او می فهمد که زندگی همیشه موفقیت نیست ، بلکه گاهی هم شکست هست .

    نیاز به استقلال :

    کودک از 15 ماهگی می خواهد مستقل باشد و خودش کارهایش را انجام دهد . مادام که رعایت استقلال او زیان نداشته باشد دادن استقلال به کودک حق اوست اما نه این که او را به خود واگذار کنیم که خود را آزاد مطلق بپندارد .

    نیاز به خود نمایی :

    طفل می خواهد همانند بزرگسالان در محافل و در نزد حضار خودی نشان دهد و لیاقت ها و شگفتی های خود را نشان دهد و به همین سبب والدین باید در هر جمعیتی او را به حساب آورند . خودنمایی کودک تاحدودی که موجب بروز شخصیت وی شود و او را چنان که هست معرفی کند خوبست ولی اگر از اندازه گذشت به صورت یک عیب اخلاقی در کودک ظهور می کند که باید از آن جلوگیری نمود .

    نیاز به حمایت :

    فرزند ما در مواجهه با مسائل و دشواریها احساس ناتوانی می کند . بر اثر عدم تجربه در زندگی گمان نمی کند که بهتر است دست به امر جدیدی نزند و به همین سبب حمایت

    والدین و ابراز همدردی با وی امری ضروری است .

    نیاز به تقدیر و تحسین :

    جهت تأمین نیازهای عاطفی ، کودک احتیاج به تحسین و ستایش دارد . این امر موجب بشاش و شاد شدن روحیه ی کودک می شود . کودکان ممکن است اعمالی را انجام دهند که نمی دانند درست است یا خطا و تشویق نشان می دهد که کار او قابل تحسین و خوب است نه اینکه تشویق رشوه ای باشد که فرزند وظایف خود را انجام دهد ، بلکه باید به گونه ای باشد که او درک کند هرکس که کار خوبی انجام دهد شایسته ی تقریر است .

    نیاز به انضباط :

    انضباط یک شیوه ی مهم برای آموزش رفتار اخلاقی به کودک می باشد . انضباط کمک می کند که او بفهمد که چه رفتاری درست و چه رفتاری نادرست است . در هر انضباطی سه عنصر مهم وجود دارد :

    1 . قوانین و اصولی که به عنوان راهنما و هادی کودک برای رفتار مناسب و مورد قبول باشد .

    2 . تنبیه ؛ که برای تخلف خود سرانه ی کودک از قوانین است .

    3 . تشویق و پاداش ؛ که در مقابل رفتار مناسب کودک به وی عرضه می شود .

     

     

     

    1 . انس دینی :

    نخستین مرحله ی تربیت دینی ، انس دینی است . کودکی که در سالهای نخست زندگی با قرآن و نماز خواندن پدر و مادر آشنا می شود و در سه یا چهار سالگی در کنار آنان جانمازی پهن می کند و به تقلید از آنان ‍، قیام ، رکوع و سجده و رکوع کرد و سلام نماز را داد و شما دستش را به گرمی فشردید ، پیشانی اش را بوسیدید و لبخند رضایت بخشی در صورت او شکوفا شد ، به یادش می ماند که هر موقع این حرکات را انجام داده ، از شما یک پاداش درونی و رضایت بخش دریافت کرده است . هر زمان با شما به مسجد آمد و شما مراعات کردید که به او سخت نگذرد و راحت و خوشحال باشد و ماندن خارج از حوصله ی او نباشد ، این مراعات ها و ظرافت ها او را کم کم به نوعی وابستگی دینی گرایش خواهد داد که پایه ی آن انس و الفت با دین است . ما در روانشناسی به این پدیده ‹‹ Conditioning ›› یا شرطی کردن می گوییم ، به این صورت که اگر دو امر در مجاورت یکدیگر قرار بگیرد و با حضور یکی دیگری هم حضور پیدا کند ، کودک کم کم بین اینها پیوندی برقرار می کند که به آن ‹‹  پیوند شرطی ›› گفته می شود . کودک در سالهای بعد که زندگی مستقلی را دنبال می کند ، هر وقت به یاد می آورد که وقتی نماز می خواند سیمای شما شاد می شد و او را تشویق می کردید ، در او شوق و علاقه به دین ایجاد می شود .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

     . ملکی ، حسن :  تهران ( انتشارات انجمن اولیا و مربیان ، 1382 ، 130 ص ؛ شماره انتشار 166 ) ، چاپ اول : پاییز 1382-  نام کتاب : خانواده و تربیت دینی

    2 . مظاهری- حسین :  سازمان تبلیغات اسلامی ویژه قم-  با همکاری معاونت فرهنگی- چاپ اول ، تهران- تابستان 1367 ،  نام کتاب :  ( تربیت فرزند از نظر اسلام )

    3 . خانواده و تربیت کودک ، قائمی- علی ، تهران- چاپ اول ، زمستان 1381

    4 . روانشناسی تربیتی ، نوری ،‌ رضا- مرادی ، علیرضا- تهران چاپ دوم ، پاییز 1381

    5 . تربیت کودک از دیدگاه اسلام ، بهشتی ، احمد ، تهران چاپ اول :  تابستان 1382

    6 . سایت www . tebyau . net‌

    7 . سه گفتار در رابطه با تربیت فرزندان- نوابی نژاد ، شکوه- چاپ دوم ، زمستان 1384 .

    8 . سایت www . google .  com    ‌

     

اين مطالعه که با هدف بررسي تحوّل هويت ديني در ميان دانشجويان دانشگاه فردوسي مشهد انجام گرفته است، داراي دو مرحل? کمي و کيفي است. در مرحل? اول، دويست و هشتاد و نه نفر از دانشجويان سه رشته علوم تربيتي شيمي و مهندسي برق که در سه مقطع ترم اول ترم چ

خلاقيت يکي از عالي ترين و پيچيده ترين فعاليت هاي ذهن آدمي است که تعليم و تربيت بايد به آن توجه کند . خلاقيت نه فقط به هوش و تفکر بلکه به سازمان شخصيت فرد نيز مربوط مي شود. يکي ازسؤالاتي که در چهار دهه گذشته ذهن بسياري از پژوهشگران و انديشمندان تعليم

نقش محبت و مهرورزي در تعليم و تربيت اکسير محبت تربيت واقعي و صحيح با يک کلمه که همان " عشق " است آغاز مي شود . عشق و نشانه هاي مربوط به آن از چنان اهميتي برخوردار است که بدون ذخاير و گنجينه هاي نهفته ي آدمي ظاهر و آشکار نمي شود . "محبت

« ان الصلاه تنهی عن الفحشاء و المنکر» چکیده مهمترین دوره عمر انسان دوران نوجوانی و جوانی است این دوره مصادف است با بروز بیداری های متعدد که هر کدام می توانند زمینه ای باشند برای رشد و سعادت و در صورت عدم هدایت آنها موجب بدبختی و سقوط انسان می شود مانند: بیداری فطرت، بیداری مذهب، بیداری جهان بینی و بیداری وجدان در هر کدام از بیداری ها باید به تربیت صحیح، محیط مناسبی را بوجود آورد ...

مقدمه يکي از نهادهاي بنيادين حفظ و تربيت نوع انساني خانواده مي‌باشد که در آن بچه‌ها با فراگيري ارزش‌ها و هنجارها و تربيت رواني مناسب براي ايفاي نقش مثبت در بزرگسالي آماده مي‌شوند. نهاد خانواده را از ابتداي خلقت انسان مي‌توان جستجو کرد. مهمترين عامل

بررسي فرايندي متغيرهاي موثر در (( پيوند )) خانواده ، مدرسه و جامعه در (( حوزه ي مسايل ديني ، اجتماعي و اقتصادي )) وپيش نهاد راه کارهاي بهبود عملکرد مديران در مديريت آموزشگاهي است. هنرمديريت آموزشگاهي تمهيد شرايط عمومي و اختصاصي توسعه ي فراگير و متع

اهميت خانواده و تاثير فوق العاده آن در تعليم و تربيت " تاثير خانواده در کودک و نقش مهم آن در سازندگي فرهنگي , اجتماعي , اخلاقي و عاطفي بسيار مهم و عظيم است . مساله خانه و نقش او در پرورش کودک و دادن مباني زندگي اجتماعي و فرهنگي را نمي توان ناد

نگارنده: دلیر عباسی نیمه ی اول ماه ربیع الاول 1428هجری قمری، مصادف است با نیمه ی اول اولین ماه ازسال 1386 هجری شمسی که دربردارنده ی دو رخداد مهم تاریخی؛ یعنی ولادت با سعادت پیامبر اکرم(ص) وهجرت آن بزرگوارهمراه با اصحاب گرانقدرش از مکه به مدینه می باشد. در رابطه با ولادت پیامبر اکرم (ص) شاهد برگزاری برنامه های متفاوت از سوی مسلمانان در اقصی نقاط جهان، از مراسمات گرفته تا سرودن ...

اهمیت خانواده و تاثیر فوق العاده آن در تعلیم و تربیت " تاثیر خانواده در کودک و نقش مهم آن در سازندگی فرهنگی , اجتماعی , اخلاقی و عاطفی بسیار مهم و عظیم است . مساله خانه و نقش او در پرورش کودک و دادن مبانی زندگی اجتماعی و فرهنگی را نمی توان نادیده گرفت . با همه تاثیرهایی که طفل از جامعه و همبازیها و معلمان خود می گیرد , باز بیشتر تحت تاثیر خانواده است . نقشهای مهم خانواده 1- نقش ...

پیشگفتار انقلاب اسلامی ایران، تنها یک جهاد و مبارزه سیاسی برای تغییر یک حکومت یا رژیم طغیانگر و ظالم و مستبد نبود، بلکه نهضت بیداری یک ملت در برابر صف خودکامگی، استعمار و از خودبیگانگی بود. حرکت بیداری برای مقابله با استعمار و برکندن مبانی فرهنگی ، اعتقادی و آئینی یک ملت بود. حماسه‌ای برای احیاء آئین و فکر و اندیشه دینی، اعتقادی و باورهای دیرین و پا بر جای یک ملت بزرگ بود. یک ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول