دانلود گزارش کارآموزی برق شرکت هپکو اراک

Word 281 KB 30686 49
مشخص نشده مشخص نشده گزارش کارآموزی
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۰,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • پیشگفتار

    **************

    شرکت هپکو به عنوان یکی از مهمترین و معتبرترین شرکت ها در زمینه ساخت ماشین آلات راهسازی در ایران مطرح می باشد که از آن می توان به عنوان یکی از بهترین مکانها برای کارآموزان یاد کرد.کارآموزان می توانند برای فراگیری و تطبیق رشته خود به این مکان مراجعه کنندودر رشته های مختلف مانند:برق(قدرت و الکترونیک)،مکانیک،عمران و اکثر رشته های فنی و مدیریت به کارآموزی مشغول شوند.

    بخش مرتبط با رشته برق و شاخه الکترونیک در شرکت هپکو،سیستم های PLC و CNC می باشد که در این گزارش به آنها پرداخته ام.

    در پایان لازم می دانم که از زحمات بی شائبه جناب آقای مهندس رضا عبدالهی سرپرست محترم کارآموزی واستاد راهنما جناب آقای دکتر سالمی،که در آموختن دانسته هایشان به دانشجویان از هیچ کوششی دریغ نمی کنند تشکر و قدردانی نمایم.

                   فصل اول

    آشنایی با مکان                                           کارآموزی

    تاریخچه شرکت هپکو و روند  تکاملی آن

    شرکت هپکو در 1354 شمسی با هدف تولید ماشین آلات راهسازی،با سرمایه گذاری بخش خصوصی و سازمان گسترش و نوسازی صنایع و همکاری شرکتهای اینترناش،پوکلین،ساکایی،دانیا پاکولوکومو در زمینه مونتاژ محصولات در زمینی به وسعت 90 هکتار در شهر صنعتی اراک شروع به فعالیت نمود .

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با توجه به سیاستهای دولت جمهوری اسلامی در زمینه خودکفایی نیاز به توسعه و تعمیق فعالیتها در جهت ساخت این شرکت توانست در زمینه های فضایی تولید،ماشین ابزار و تعمیق و توسعه ساخت به پیشرفتهای چشمگیری دست یابد.این فعالیتها ابتدا با کپی کاری غلطک آغاز شد و سرانجام در سال 1363 طی یک مناقصه بین المللی قرارداد انتقال تکنولوژی با شرکت لیبهر آلمان برای تولید دو نوع بولدزر،دو نوع بیل هیدرولیکی و یک نوع گریدر  و با شرکت ولوو سوئد برای تولید دو نوع لودر منعقد گردید.

    همچنین به منظور عملی نبودن پروژه طرح توسعه هپکو در زیمنه افزایش تولید در سال 1364 با نظارت سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران قرارداد دیگری با شرکت آلمانی لیبهر منعقد گردید و با همکاریهای فنی و اقتصادی دو طرف سرانجام پروژه طرح در سال 1370 به انجام رسید و مورد بهره برداری قرار گرفت.

    شرکت هپکو با تخصیص هزینه ارزی معادل 48 میلیون دلاری و هزینه ریالی 15 میلیارد ریال جهت افزایش تواناییها و ظرفیت تولید به عنوان یکی از صنایع استراتژیک ملی محسوب می گردد.این طرح در دو فاز به اجرا درآمده است که فاز اول آن با توان تولید سالانه 2100 دستگاه هم اکنون مورد بهره برداری قرار گرفته و امکان بهره برداری از فاز دوم آن با توان تولید 3400 دستگاه وجود دارد.

     

     

    این کارخانه مجهز به بخش های عملیات اولیه مشتمل بر برشکاری و فرسکاری و جوشکاری مشتمل بر جوشکاری سبک و سنگین ماشین کاری اعم از ماشین کاری سبک و سنگین،سالن رنگ قطعات و مجموعه ها و خطوط مونتاژ ماشین آلات می باشد.

    به دلیل استفاده از ماشین های ابزار پیشرفته کامپیوتری و استفاده از آخرین تکنولوژی های شناخته شده جهانی در این شرکت،این کارخانه قادر است علاوه بر طراحی و انجام محاسبه های دقیق فنی مهندسی و استفاده از سیستم های اطلاعاتی مرکز کامپیوتر شرکت از مرحله ساخت تا مونتاژ تولید نماید.

    هم اکنون این شرکت با توان تولید 20 نوع ماشین آلات سنگین شامل:

    بلدوزرHD  150  وHD330

    کمپکتور HPC5

    لودر HL 150  ، HL 200  وHL 115

    آسفالت فینشر HPF 10

    آسفالت تراش HCM 176

    لینفتراک HFL 80

    گریدرHG 180

    بیل چرخ لاستیکی و زنجیری HEC 100  وHE 100

    غلتک HC 70 ،HC 5 ،HC 13 ،HC 35 ،HC 78 ،HCP 100 ،HC 100 ،HR 105

    قادر است علاوه بر تأمین نیاز کشور در معادن،راهسازی،ساختمان سازی،خاک برداری،حفر کانال و حمل و نقل قسمتی از تولیدات خود را به خارج از کشور صادر کند.

    با نگاهی به سر مایه گذاری لوید در هپکو رقمی معادل سیصد میلیون ریال بوده و در سال 1358 به 2/1 میلیارد ریال رسیده است و مقایسه آن با آمار و ارقام سرمایه گذاری طرح و

    توسعه این شرکت که بالغ بر 48 میلیون دلار هزینه ارزی و پانزده میلیارد ریال هزینه ریالی در بر داشته است میزان سر مایه گذاری تواناییها و اختصاص سرمایه برای افزایش درصد ساخت قطعات ماشین الات راهسازی به عنوان یکی از صنایع استراتژیک ملی به وضوح نمایان می شود.

     در حال حاضر این شرکت با عنوان (شرکت ساخت ماشین آلات راهسازی ایران) و تنها سازنده این ماشین آلات در کشور تحت پوشش سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران(وزارت صنایع سنگین) به فعالیت خود ادامه می دهد.

     

    امکانات موجود در شرکت هپکو

    تجهیزات و تأسیسات و امکانات موجود در شرکت هپکو به شرح زیر است:

    سالن های مونتاژ ماشین آلات که با مساحت 40 هزار مترمربع،مشتمل بر خطوط مونتاژ بیل مکانیکی،بلدوزر کودر،غلطکها و انبار قطعات تولیدی می باشد.

     سالنهای ساخت به مساحت 60 هزار مترمربع مشتمل بر بخش های عملیات اولیه،جوشکاری،ماشین کاری،سالن رنگ قطعات و واحدهای کمک تولیدی می باشد.

     سالن رنگ نهایی محصول.

     کارگاه تولید اکسیژن با ظرفیت 165 متر مکعب در ساعت به منظور تأمین اکسیژن مورد نیاز خطوط جوشکاری.

    کارگاه تولید گاز کربنیک به ظرفیت 150 کیلوگرم در ساعت به منظور تأمین گاز مورد نیاز دستگاههای برش شعله.

    انبارهای روباز به منظور نگهداری مواد خام در مدتهای 6 ماهه و 15 روز به مساحت 198000 مترمربع.

    تجهیزات موتورخانه مرکزی و تأسیسات آن مجهز به 4 دستگاه دیگ بخار با ظرفیت کلی 64000 پوند (هر کدام 6000 پوند).

    ساختمانهای آزمایشگاه،انبارهای قطعات،ابزار،جیک و فیکسچر،ساختمان اداری و ستادهای مهندسی،برنامه ریزی،مرکز کامپوتر،خدمات فنی،کنترل کیفیت و مرکز آموزش.

    انواع ماشین ابزار جهت ساخت قطعات که از پیشرفته ترین نوع خود در زمینه های برش،پرس،فرز،بورینگ و تراش می باشد.

    تأ سیسات تأمین انرژی برق موردنیاز کارخانه شامل 4 پست ترانسفورماتور فشار قوی که برق موردنیاز را از پست خط هوایی 20 کیلووات شبکه به کارخانه منتقل و به وسیله کابلهای زمینی توزیع می کنند.

     

    شبکه داخلی برق شامل:

    الف-یک دستگاه ترانس 20 کیلوولت2000کیلوولت آمپری در تأسیسات.

    ب-یک دستگاه ترانس 20 کیلوولت آمپری در سالن رنگ.

    ج-یک دستگاه ترانس 20 کیلوولت 800کیلوولت آمپری در انبار تولید.

    د-یک دستگاه ترانس 20 کیلوولت 1000کیلوولت آمپری در ساخت.

    ه-یک دستگاه ترانس 20 کیلوولت 630 کیلوولت آمپری در کانتین.

    و-دیزیل ژنراتور اضطراری به قدرت 210کیلوولت آمپر.

    ز-شبکه فشار قوی با کلیدها و تابلو های مربوطه (ضمناً کارخانه دارای امتیاز 3200 آمپر ساعت برق از شبکه وزارت نیرو می باشد).

    توانایی انجام عملیات برشکاری،جوشکاری،ماشین کاری و رنگ قطعات و مجموعه های سبک و سنگین با مواد خام تا ضخانمت 180 میلیمتر.

    مجهز بودن کلیه ایستگاه های کاری بخشهای مختلف تولید کرنهای شعاعی 1تن،2تن،5 تن کرنهای دروازه ای مترمارسی تا ظرفیت 15 تن،سیستم حفاظت ایمنی اطفای حریق،اگزوزفنهای موضعی بخش جوشکاری جهت تهویه هوای سالنها و سیستمهای سرمایش و گرمایش.

    بخش CNC مشتمل بر کادر برنامه نویسی ئ کادر آموزشی که تحت پوشش واحد مهندسی کارخانه می باشد قادر است که علاوه بر انجام عملیات نقشه کشی و طراحی(CAD)،برنامه نویسی ماشین ابزار،شبیه سازی و آموزش پرسنل درگیر شرکت در زمینه های آموزشی پرسنل برنامه نویسی و سایر مسائل مرتبط با سیستم های کامپیوتری ماشین های ابزار سایر واحدهای صنعتی به نحوه بهینه ای ارائه خدمات بنمایند.

    آزمایشگاه کنترل کیفیت به جهت داشتن تجهیزات ویژه آزمایشگاهی توانایی انجام انواع تستهای مخرب و غیر مخرب از قبیل تست های ضربه،کشش،سختی سنجی،آلتراسونیک،مغناطیسی،مایعات نافذ را با دقت بالا دارا می باشد.همچنین آزمایشگاه کنترل کیفیت این شرکت توانایی تشخیص ساختار کریستالی مواد و قطعات به همراه عکسبرداری ازاین ساختار و انجام عملیت حرارتی برحسب آلیاژهای متفاوت به کیفیت بالا دارا می باشد.

    اتاق اندازه گیری کنترل کیفیت به جهت داشتن میز اندازه گیری سه بعدی توانایی انجام تست ابعادی قطعات و مجموعه ها در سه محور با ابعاد 70/2×4×8 متر و حداکثر وزن 2500 کیلوگرم را دارا می باشد.

     

    دوایر خدمات پس از فروش و ادارات سرویس در شهرهای کرج،اراک،اهواز، مشهد ،کرمان،رشت و در کشورهای پاکستان،بندر کراچی.

    دفتر مرکزی و ادارات فروش بازرگانی واقع در تهران- خیابان سمیه.

    18)  مجموع پرسنل اعم از کارشناسان،کارگران ماهر و نیمه ماهر حدوداً1700 نفر.

     

    بهره برداری از امکانات

    با شروع بهره برداری از طرح توسعه نیاز به نیروی انسانی متخصص و کارآمد سبب شد تا به دو صورت در تأ مین پرسنل موردنیاز اقدام شود:

    1-بالا بودن سطح کیفی پرسنل موجود از طریق نوآموزی و بازآموزی.

    2-جذب نیروهای متخصص و کارشناس جدید برای پذیرش مسئو لیتهای مربوطه به راه اندازی و راهبران طرح توسعه.

    در زمینه هپکو می بایست برای 1200 نفر پرسنل شاغل در مجتمع تولیدی سرمایه گذاری و برنامه ریزی نماید.ازاین تعداد900 نفر پرسنل تولیدی(شامل 540 نفر پرسنل مستقیم درگیر تولید و360 نفر نیروی غیر مستقیم درگیر تولید) و 300 نفر نیروی ستادی (شامل پرسنل اداری خدماتی و کارشناسان فنی و غیر فنی ) میباشد.

  •  

                                         فصل اول : آشنایی با مکان کارآموزی

    تاریخچه شرکت هپکو و روند تکاملی آن……………………………………………………………2

    امکانات موجود در شرکت هپکو ……………………………………………………………………..4

    کارگاه عملیات اولیه…………………………………………………………………………………….10

    لیست محصولات…………………………………………………………………………………………13

                 

                   فصل دوم : ارزیابی بخش های مرتبط با رشته عملی کارآموز

    نحوه عملکرد تعمیرات ماشینکاری خدمات فنی………………………………………………….15

    ایرواستاتیک وهیدرواستاتیک………………………………………………………………………..17

                                  

                                        فصل سوم : آزمون آموخته ها و نتایج

    PLC ………………………………………………………………………………………………………20

    سیستم کنترل لاجیک قابل برنامه ریزی PLC ……………………………………………………25

    مقایسه PLC با یک کامپیوتر معمولی ……………………………………………………………..38

                                     

                                            فصل چهارم : دستگاههای CNC

    دستگاههای CNC ……………………………………………………………………………………...41

    ملاحظات اقتصادی………………………………………………………………………………………44

     

تاريخچه وروند رشد تکامل شرکت هپکو شرکت هپکو در سال 1354 شمسي باهدف توليد ماشين آلات راهسازي با سرمايه بخش خصوصي وسازمان گسترش ونوسازي صنايع وبا همکاري شرکت هاي اينترنشنال، پوکلين، ساکايي، دايناپاک ولوکومو در زمينه مونتاژ محصولات در زميني به مساحت 9

شرکت هپکو در سال 1354 شمسی باهدف تولید ماشین آلات راهسازی با سرمایه بخش خصوصی وسازمان گسترش ونوسازی صنایع وبا همکاری شرکت های اینترنشنال، پوکلین، ساکایی، دایناپاک ولوکومو در زمینه مونتاژ محصولات در زمینی به مساحت 90 هکتار در شهر صنعتی اراک، شروع به فعالیت نمود. پس از پیروزی انقلاب اسلامی وبا توجه به سیاستهای دولت جمهوری اسلامی ایران در زمینه خودکفایی، نیار به توسعه وتعمیق ...

مقدمه: در اوایل دوران صنعت برق، سیستم های توزیع و تابلوهای فشار قوی و فشار ضعیف جزء نیروگاه بودند. طراحی آنها، اگر بتوان چنین نامید، تقریبا در تمام موارد به صورت تعجیلی و کاربردی انجام می گرفت. و امروزه با توجه به افزایش تقاضا و مصرف کننده هرکدام به صورت یک بخش جداگانه درآمده اند که با پیشرفت علم و تکنولوژی در تمام صنایع و بخش ها تابلوهای برق هم از این امر مستثناء نبوده اند. با ...

اصولاً ماشین آلاتی که در کارگاه مورد استفاده قرار می گیرنند عبارتند از: الف) ماشین آلات سنگین مانند: لودر، بلدوزر، گریدر، اسکریپر – غلتک، غلتک های استاتیکی و دینامیکی، بیل مکانیکی. ب)ماشین آلات نیمه سنگین مانند: کمپرسی، آبپاش، جرثقیل کامیونی، تراک میکسر، پمپ بتون فینشر. ج) ماشین آلات سبک مانند: لندرور، پیکان و غیره د) سایر ماشین آلات کارگاهی (ماشینهای متفرقه) مانند: ویبراتور – ...

موضوع : علم تکنولوژي مواد فصل اول طبقه بندي مواد کار 1- طبقه بندي مواد کار 1-1- تعريف تکنولوژي مواد: علمي که درباره استخراج، تصفيه، آلياژ کردن، شکل دادن، خصوصيات فيزيکي، مکانيکي، تکنولوژيکي، شيميايي و عمليات حرارتي بحث مي‌کند، تکنولوژي

مقدمه : کارگاه ذوب فلزات مدرن در سال1342 تاسيس گرديده اين کارگاه واقع در نزديکي ايستگاه وردآورد جاده مخصوص کرج مي باشد . کارگاه 5 هکتار مي باشد که شامل يک سوله بزرگ و در کنار آن يک ساختمان دو طبقه که شامل دفتر کارگاه محل قرار گرفتن دستگاه

تعريف: اتصال دو قطعه فلز همجنس را در صورتيکه به يکي از روشهاي زير انجام شود، جوشکاري گويند: الف: در حالت مذاب يا جامد ب: با استفاده از واسطه (مواد کمکي) يا بدون واسطه ج:‌ با ايجاد فشار يا بدون استفاده از فشار در واقع جوشکاري به اتصالي گفته م

تدابير ايمني برق در معابر 1-از نصب و چسباندن هرگونه پلاکارد ، اعلاميه و غيره بر روي تيرهاي برق و درب پستهاي برق جدا خودداري نمائيد . 2-صعود از تير به هر منظوري حوادث ناگواري بدنبال داشته و ممنوع است. 3-سيم کشي و برقدار نمودن سردرهاي فلزي حو

1- بر طبق استاندارد OUSA مفهوم علامت ذيل کداميک از موارد زير است؟ (کارشناسي ارشد 79) شکل الف) از لباس بلند استفاده نکنيد ب) بدون عينک ايمني کار نکنيد. ج) بدون حفاظ از دستگاه استفاده نکنيد د) دست ها خارج از دستگاه باشد. 2- مدت زمان ضربه زد

تعریف ماشین : ماشین ، مجموعه ای از قطعات متحرک و ثابت میباشد که این مجموعه بر روی فریم (قاب )قرار است . از بعد ایمنی ماشینهای ناقص به ماشینهایی گفته میشود که دارای یک یامجموعه ای از خصوصیات زیر باشند. 1-ماشین تاقص ( نا ایمن ) به ماشینی گفته میشود که منطقه عملیاتی آن فاقد یکی سیستم ایمنی یا حفاظ باشد. تعریف منطقه عملیاتی : در ماشین ، منطقه عملیاتی منطقه ایست که ماده ای به یک فرم ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول