تحقیق بررسی مد در جامعه

Word 198 KB 35324 49
مشخص نشده مشخص نشده علوم اجتماعی - جامعه شناسی
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۰,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده

    طبیعی است که بعضی از ما تمایل داریم از دیگران تقلید کنیم و در اصل به متحدالشکل شدن و وفق دادن خود با دیگران اهمیت زیادی می دهیم. در حالی که بعضی دوست دارند از بقیه افراد متمایز باشند, به عبارتی مایلند با دیگران تطابق نداشته و مجزا از سایرین به حساب بیایند. جریان مد به هر دوی این تمایلات توجه می کند و برای اینکه بتواند خوب کار کند باید دل هر دو گروه را بدست آورد.

    «زیمل» معتقد است، هر دوی این تمایلات افراطی به ماهیت انسان برمی گردد. انسان ها از یک طرف دوست دارند عین همسایه خود عمل کنند، و از طرف دیگر دوست دارند از او متمایز باشند. در یک جمله باید گفت انسان ها علاوه بر این که چشم به زندگی دیگران دوخته اند تا مثل آن ها عمل کنند مایلند نسبت به همان آدم ها تفاوت داشته باشند. همین مسأله است که بحث مد و مدگرایی را مطرح کرده است. اما آنچه که مد و مدگرایی را به عنوان یک مسأله در جامعه ما مطرح ساخته، نوع پوشش و آرایش تعداد قابل توجهی از افراد جامعه است که با سوء استفاده و یا ناآگاهی، بدون التفات به هنجار های فرهنگی جامعه به گونه ای افراطی اقدام به پیروی از مد می کنند، هر چند که میل به تنوع طلبی، آراستگی و زیبایی در انسان امری طبیعی و فطری بوده و در حد معقول و منطقی آن از نظر روانشناسان لازم و بااهمیت است.

     

    فصل اول

    کلیات

     

     

    تعریف مد:

    «جورج زیمل» جامعه شناس شهیر و نظریه پرداز «مد» معتقد است: مد عبارت است از تغییر غیرمتمرکز جنبه های فرهنی زندگی انسان که از یک نقش اساسی و پایه ای در وضعیت اجتماعی انسان ها ناشی می شود.

    مدها مدتی مورد پذیرش قرار گرفته و بعد از مدتی با استقبال عمومی مواجه نشده و به اصطلاح «دمده» می شوند. بدین ترتیب که ابتدا طرح یک لباس یا یک نوع آرایش مو و صورت به طبقات بالای جامعه نفوذ کرده و سپس به سرعت به طبقات پایین جامعه می آید و آنگاه است که طبقات بالا برای حفظ برتری خود به یک مد جدید روی می آورند. اما نکته حائز اهمیت آن است که مد تنها به لباس و آرایش مو و صورت اطلاق نمی شود، طرز نشستن، صحبت کردن، راه رفتن، استفاده از وسایل زندگی، ظروف، جراحی بینی و ... نیز هر روز با مد تغییر می کند. حتی در جامعه ما خوردن بعضی غذاها نیز به صورت مد روز درآمده یا این که منسوخ می شود. (برای مثال: مدشدن خوردن انواع غذای آماده «Fast Food» در میان مردم)

    تاریخچه مد:

    مد و مدگرایی به شکل کنونی از قدمت چندانی برخوردار نیست. سرآغاز آن به 1960 میلادی برمی گردد. از نخستین گروه هایی که شکل ظاهری و ایده های آن ها مورد تقلید قرار گرفت می توان بیتل ها «Beetele» و هیپی ها «Hippie» و یا پانک ها «Punk» را نام برد که هر کدام علاوه بر ظاهر متفاوت از اجتماع, دارای ایده ها و منشأهایی بودند که اغلب مخالف جامعه سالم بوده و این گروه ها حوالی سال 1960 میلادی فعالیت خود را در انگلستان آغاز کردند. گروه هایی مانند بیتل ها و هیپی ها هدف اجتماعی داشتند، یعنی می خواستند که قوانین محدودکننده از سر راهشان برداشته شود و چون این طرز فکر باعث هرج و مرج در جامعه می شد همین مردمی که در ابتدا از آن ها طرفداری می کردند بعد از مدتی آن ها را کنار گذاشتند. در کشورهای جهان سوم وضع به کلی متفاوت بود. کشور ما نیز چه قبل از انقلاب و چه بعد از انقلاب دچار این مسأله بوده است. به عنوان مثال: تقریباً طی سال های 75-80 دو گروه رپ «Rap» و هوی متال «Heavy metal» الگوی برخی از جوانان قرار گرفتند و برخی از جوانان علاوه بر این که نوار کاست موسیقی این گروه ها را گوش می دادند، پوشش و ظاهر خود را به شکل آن ها درآوردند.[1]

    بسترهای مدخیز

    مد دو بستر بسیار گسترده دارد. زنان, جوانان و نوجوانان به علت آمادگی روحی و روانی بیشتر در معرض خطر قرار دارند. آن ها به دنبال کسب هویت، استقلال و شخصیت می باشند. در قالب این مدها و الگوها, به دنبال ابراز هویت فردی و نقش اجتماعی خویش هستند. جوان برای ساختن شخصیت خویش و برگزیدن صفات لازم از دیگران پیروی کرده و روش آنان را در برنامه کاری خود قرار می دهد. او با انتخاب مد به دنبال خودنمایی، تشخّص طلبی و مقبولیت عمومی است و در واقع با تقلید افراطی از مد به غریزه تنوع طلبی خود برخلاف عرف پاسخ می دهد.

    پوشش و آرایش (آن چه که باعث شده مد به عنوان یک مسأله در جامعه مطرح شود)

    لباس را می توان خانه اول هر انسان دانست. هر فرد, نخست در لباس خود سکونت دارد بعد در خانه اش. رابطه لباس و فرهنگ به اندازه ای قوی است که وقتی یک خارجی یا غریبه وارد محیطی می شود, نخستین علامتی که او را می شناساند همان لباس اوست. گویی انسان با لباس خود با دیگران صحبت می کند. در جامعه فعلی ما پوشش تعداد قابل توجهی از افراد به ویژه جوانان، با فرهنگ دینی ما سنخیتی نداشته و در حقیقت آن را به چالش کشیده است. متأسفانه این دسته از جوانان با تقلید کورکورانه، در پیروی از مد، طریق افراط را پیموده و غریزه تنوع طلبی, آراستگی و زیبادوستی را از مسیر منطقی و معقول آن خارج می کنند. به عنوان مثال: البسه ای که امروزه بر تن بسیاری از دختران و زنان و حتی پسران جامعه مشاهده می شود بسیار زننده و در عین تنگی، چسبان و بدن نما بودن, فاقد یقه و آستین می باشد که ظاهراً این نوع پوشش به پیروی از مد روز جامعه صورت می گیرد. این نوع لباس ها نه وسیله ای برای پوشش، بلکه برای آرایش می باشد.

    اثرات روحی و روانی مد «ویژگی های افراد مدگرا»:

    پیروی دائمی و بدون تعقل از پدیده مد، آشفتگی ذهنی شدیدی را به دنبال دارد. فرد تا مدت ها در پی کسب آن هست و بعد از رسیدن به آن برایش کهنه می شود و با توجه به پدیده جدید ارائه شده دوباره دست به کار می شود تا آن را به دست بیاورد. عمده هزینه و تفکر او صرف موضوعی می شود که ریشه دار نیست و به همین دلیل او را ارضاء نمی کند. جالب آن است که بسیاری از افراد، مد جدید را قلباً دوست ندارند و فقط برای این که از قافله عقب نمانند آن را می پذیرند. در پدیده مد و مدگرایی تفاوت فرهنگ ها و جوامع در نظر گرفته نمی شود و جریان با ساختاری یکسان در جوامع مختلف وارد می شود،در نتیجه و به طور قطع در بعضی فرهنگ ها و جوامع، جریان مد قابل قبول نیست و افرادی که از آن پیروی می کنند ناچارند علاوه بر صرف وقت و هزینه گزاف، با افراد جامعه نیز در بیفتند. مطرح کردن افراد در مد کاملاً ابتدایی، سطحی و ظاهری است زیرا بدون توجه به تمامی ابعاد زندگی اجتماعی تعیین می شود و ماندگاری لازم را ندارد.

    پیروی دائمی از مد حس حسادت افراد را تحریک و تا حدی تقویت می کند. وقتی مد محور اصلی زندگی فرد باشد، فرد تمام مدت به زندگی دیگران چشم دوخته است تا مسایل جدید را شناخته و تهیه کند و اگر این امکان برایش فراهم نشود مشغولیت ذهنی شدیدی پیدا می کند. از طرفی افرادی که از اعتماد به نفس کمتری برخوردارند و علاوه بر آن هیچ مزیت فکری و عقیدتی ندارند سعی می کنند بسیاری از ضعف های خود را با پوشیدن لباس ها و جواهرات گران قیمت و مدروز پنهان کنند و بدین وسیله خود را در معرض تحسین های دیگران قرار دهند. بدون شک کسانی تابع مد و مدگرایی می شوند که به عقده حقارت دچار شده و از درون پوچ و فاقد شخصیت علمی، معنوی و اجتماعی باشند و با مدگرایی بخواهند برای خود شخصیتی کسب کنند و توجه دیگران را به خود جلب نمایند و خود را به نحوی، نشان دهند.[2]

    طرح سازماندهی مد ولباس

    از حدود یک سال پیش در کمیسیون فرهنگی مجلس طرحی موسوم به طرح «سازماندهی مد و لباس» مطرح شده است. ظاهراً کمیسیون قصد دارد در این طرح از نمادهای بومی و ملی استفاده کرده و در طراحی لباس، متناسب با خرده فرهنگ های ایرانی و ذائقه فرهنگی کشور حرکت کند. مجلس در این طرح قصد دارد با دخالت در نحوه ارائه پوشاک از سوی تولیدکنندگان به زنان و جوانان، سیاستی را اتخاذ نماید که پوشاکی متناسب با فکر و قامت ایرانی برتن آن ها بنشیند. امیدواریم این طرح گامی بلند برای تطابق فرهنگ ایرانی با پوشاک ایرانیان باشد.

    نظرات مقام معظم رهبری پیرامون مو و مدگرایی:

    بنده بعد از انقلاب به الجزایر رفتم. در خیابان ماشین ما عبور می کرد، یک وقت دیدم پسر جوانی نصف موی سرش را تراشیده و نصف دیگر را باقی گذاشته است. هر چه نگاه کردم دیدم این آرایش هیچ زیبایی ندارد. مشخص بود او از کسانی تقلید کرده بود. بنده با این چیزها مخالفم و دوست ندارم جوانان ما این طور حرکت کنند و دختر و پسر ما دائم چشمشان به آن ها باشد. تقلید فرهنگی خطر خیلی بزرگی است اما این حرف اشتباه نشود با این که بنده با مد, تنوع و تحول در روش های زندگی مخالفم. نه خیر، مدگرایی و نوگرایی اگر افراطی نباشد اگر از روی چشم و هم چشمی و رقابت های کودکانه نباشد عیبی ندارد. لباس، رفتار و آرایش تغییر پیدا می کند اما موظب باشید قبله نمای این مدگرایی به سمت اروپا نباشد. این بد است, اگر مدیست های اروپا و آمریکا در مجلاتی که مدها را مطرح می کنند فلان طور لباس را برای مردان و زنان خودشان ترسیم کردند آیا ما باید این جا در همدان یا تهران و یا در مشهد آن را تقلید کنیم؟ این بد است خودتان طراحی کنید و خودتان بسازید؟ من می خواهم بگویم اگر شما موی سرتان را می خواهید آرایش کنید، اگر می خواهید لباس بپوشید، اگر می خواهید سبک راه رفتن را تغییر دهید، بکنید اما خودتان انجام دهید از دیگران یاد نگیرید.»[3

  • فهرست:

    چکیده. 1

    فصل اول

    کلیات

    تعریف مد.. 3

    تاریخچه مد.. 3

    بسترهای مدخیز. 4

    اثرات روحی و روانی مد «ویژگی های افراد مدگرا». 5

    طرح سازماندهی مد ولباس.... 6

    نظرات مقام معظم رهبری پیرامون مو و مدگرایی.. 6

    پیامدهای منفی مدگرایی.. 7

    نوگرایی در ذات انقلاب است... 9

    مدگرایی بخشی از فرهنگ جامعه.. 11

    فصل دوم

    بررسی مد و مدگرایی در جامعه

    مقدمه.. 14

    بخش اول کلیات... 14

    مدچیست ؟. 15

    سیر تاریخی مد گرایی 17

    حقیقت و مد گرایی 19

    ریشه ها وعلل گرایش به مد ومدگرایی 21

    استعمار و سرمایه داری و ترویج مدگرایی 28

    آسیب شناسی مدگرایی جوانان 30

    پیامد های منفی مدگرایی.. 33

    اسلام و مدگرایی 34

    مد و روانشناسی 35

    راهکارهای پیشگیری ،جلوگیری و کنترل مد و مدگرایی 37

    فصل سوم

    هویت و مد گرایی

    مقدمه.. 44

    پیامهای بصری مد لباس.... 47

    جنبه تبلیغاتی مد.. 48

    بی ثباتی هویتی مدگرایان. 51

    نگاه اسلام به مد.. 51

    مدگرایی و هویت در قرآن. 54

    نتیجه گیری 58

    منابع 59

     

     

    منبع:

    1384 ، مد و مدگرایی : وقتی که جک ها و رزها می روند ، نشریه معیار : چهاردهم - خرداد هشتاد و چهار (14/03/84 )

    محمد نژاد ع ، 1383 ؛ مدگرایی ، نشریه نسیم البرز : پانزدهم تیر هشتاد و سه (15/04/83 )

    جلالی فراهانی ا ، 1383 ، گریز از زندگی یکنواخت ، آنگاه که مدگرایی فراتراز لمینیزم باشد ، نشریه ایران : بیست و نهم شهریور هشتاد و سه 

    شفیعی ل ، 1383 ؛ جنون مدگرایی ، نشریه کیهان : سیزدهم دیماه هشتاد و سه  ( 13/10/83)

    درآمدی بر تئوری ها و مدل های تغییرات اجتماعی ، احمد رضا غروی زاد ، تهران ؛ جهاد دانشگاهی ، 1374 ، ص ، 196

    لغت نامه ، علی اکبر دهخدا ، ج ، 12 ، ص ، 18115

    برای مطالعه بیشتر ر. ک به : در آمدی بر مکاتب و اندیشه های معاصر فرهنگ واژه ها ، عبدالرسول بیات و همکاران ، موسسه اندیشه و فرهنگ دینی ، 1381

    زمینه  ی روانشناسی ، ریتا اتکینسون ، ترجمه : محمد تقی براهنی و همکاران ، ج1 ، تهران : رشد ، 1375 ،ص ، 158

    برای مطالعه بیشتر ، ر، ک به : اناتومی جامعه ، فرامرز رفیع پور، تهران : شرکت سهامی انتشار ، 1378 ، بخش 7 و 8

    Veblen thorstein (1911) . the theory of the leisure class . newyork. P73

    داریوش آشوری ، دانش نامه سیاسی ، ص ، 26

    روانشناسی رشد ، وندر زندن ، ترجمه حمزه گنجی ، انتشارات بعثت 1376 . بخش سوم

    آیین بهزیستی اسلام ، ج 2 و 4 مراجعه فرمایید 1383 ، « مدگرایی » معضل امروز خانواده ها ، نشریه جوان : ششم مرداد هشتاد و سه

    برای مطالعه‏ى بیشتر ر.ک به: روانشناسی رشد، وندر زندن، ترجمه: حمزه گنجی، انتشارات بعثت، ۱۳۷۶، بخش سوم.

    در آمدی بر تئوری ها و مدل های تغییرات اجتماعی، احمد رضا غروی زاد، تهران: جهاد دانشگاهی، ۱۳۷۳، ص ۱۹۶٫

    لغت نامه، علی اکبر دهخدا، ج ۱۲، ص ۱۸۱۱۵٫

    کرایب، یان، نظریه اجتماعی کلاسیک، ترجمه شهناز مسمی پرست، نشر آگه، تهران: ۱۳۸۲، صص۲۸۷-۲۸۹

    رفیع‌پور، فرامرز، کند و کاوها و پنداشته‌ها، سهامی انتشارات، تهران، چاپ یازدهم، ۱۳۸۰، صص۱۷۵-۱۷۸

    مارکوزه، هربرت، انسان تک‌ساحتی، ترجمه محسن مویدی، انتشارات امیرکبیر، تهران، چاپ چهارم، ۱۳۷۸، صص۲۴۸-۲۷۷

    کرایب، یان، نظریه اجتماعی مدرن، از پارسونز تا هابرماس، ترجمه عباس مخبر، نشر آگاه، تهران، ۱۳۸۳، صص ۲۷۵-۲۸۰

چکيده : حجاب و پوشش يکي از دستورات تمامي اديان مخصوصا دين مبين اسلام است که رعايت آن سبب پاک ماندن انسانها و جوامع شده و همچنين تکامل معنوي و رشد اخلاقي آنان را به دنبال خواهد داشت. بي توجهي به اين امر مهم و کم رنگ شدن آن در بين دانش آموز

مدیریت‌ و برنامه‌ ریزی‌ در روابط‌ عمومی‌ مقدمه‌ روابط‌ عمومی‌ یکی‌ از مهمترین و اساسی‌ترین‌ بخشهای‌ هر سازمان‌ است‌. واحدی‌ که‌ پل‌ ارتباطی‌ میان‌ مدیر با کارکنان‌ سازمان‌ مربوطه‌ با مراجعین‌ و بالعکس‌ می‌باشد. مدیران‌ موفق‌ درصنعت‌ و بازرگانی‌ امروز به‌ روابط‌ عمومی‌ سازمان‌ خود اهمیت‌ ویژه‌ای‌ می‌ دهند.آنان‌ در جستجوی‌ برتری‌ خلاقیت‌ و ابتکار عمل‌ هستند و کارشناسان‌ ورزیده‌ و ...

به طور تکی انسانها از نظر شکل و وضعیت جسمی و روحیه و روان در حالتهای گوناگون با رنگ و پوستهای متفاوت می باشند از نظر قد و وزن با هم فرق داشته دارای تحصیلات و پیشه های گوناگونی هستند . طرز لباس پوشیدنشان یا حرف زدنشان و تغذیه آنها با هم تفاوتهایی دارند . با توجه به اهمیت مطلب بر آن شدیم که تحقیقی در این زمینه انجام دهیم لذا برای انجام این تحقیق سی داوطلب مختلف را از سطح شهرستان ...

نقش رسانه های جمعی در به انحراف کشاندن جوانان(ماهواره) ″دشمن اشکار-تهاجم خاموش″ عصری که در ان قرار داریم ,عصر ارتباطات و عصر سلطه ﭘدیده رسانه بر زندگی انسان است.بی گمان برنامه های رادیویی و تلویزیونی موفق گشته اند افکار و عقاید انسان های بی شمار را دستخوش تغییر سازند. تمدن منحط غرب برای ترویج سکولاریسم اقدام به تاسیس هزاران شبکه رادیویی و تلویزیونی کرده است که به صورت شبانه روزی ...

حوزه علمیه خواهران‌ الزهرا(س) آذربایجان‌غربی ، با انتشار مقاله‌ای نقش محوری زنان در جامعه اسلامی را مورد بررسی قرار داده است. به گزارش خبرگزاری زنان ایران "ایونا" ؛ در این مقاله آمده است، جامعیت و گستردگی افق اندیشه و دیدگاه‌های تحلیلی درباره کارکردهای سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی زنان از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. نقش کلیدی و محوری زنان در فراز و فرود جامعه انسانی در این ...

بررسي نقش محوري زنان در جامعه اسلامي حوزه علميه خواهران‌ الزهرا(س) آذربايجان‌غربي ، با انتشار مقاله‌اي نقش محوري زنان در جامعه اسلامي را مورد بررسي قرار داده است. به گزارش خبرگزاري زنان ايران "ايونا" ؛ در اين مقاله آمده است، جامعيت و گستر

مقدمه تغییرات و تحولات سریع در عوامل زیست محیطی و همچنین رشد برق‌آسای فن‌آوری‌های نوین، در کلیه شئونات زندگی آحاد بشر اثرگذاربوده است. این تحولات باعث گردیده که افرادی که به واسطه قابلیت‌ها و مهارت‌هایشان در سال‌های قبل انسان‌های موفقی بوده‌اند، با همان مهارت‌ها و استعدادها لزوماً در جهان پیش‌رو افراد موفقی نباشند. جوامع دنیای نوین برای رشد و تعالی خود نیازمند افرادی با ...

مقدمه گاهي اوقات وقتي انسان به اسم رشته اي فکر مي کند مطلب را بسيارساده مي انگارد و مانند خياطي، ياد نخ و سوزن و مقداري پارچه که پوشش را براي انسان به ارمغان مي آورد. اما هنگامي که به صفت پوشاک فکر مي کنيد يا به انواع مدهاي روز ايران و جهان مي ا

مقدمه ورزش عرصه فعالیت های الگومند، ساختارهای(هنجارهای) اجتماعی و روابط میان نهادی (Inter Institutional) است. زورخانه ها در طول تاریخ، مؤثرترین نهادهای اجتماعی و فرهنگ ایرانی بوده اند. زورخانه در دوران پر فراز و نشیب تاریخ ایران در رهبری نهضت های آزادی خواهی و ترویج فرهنگ، فتوت و جوانمردی نقش مهمی را در تربیت مردم بر عهده داشته است. نهاد زورخانه با کارکرد اجتماعی خود، نقش با ...

مقدمه : دين مبين اسلام، بعنوان يک دين کامل، جامع و منطبق با فطرت انسان، به تمام نيازهاي روحي، رواني، اجتماعي و . . . پاسخ لازم و کافي داده است. طبيعي است براي رفع نيازهاي متفاوت انسان و تکامل و ترقي او تکاليفي را در قالب وجب ، مستحب، مکروه ، مب

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول