دانلود مقاله مراحل رشد و تحول انسان و مبانی رشد

Word 73 KB 10755 16
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • گردآورندگان :

    سید محمد موسوی – سید حمزه وحدتی – یحیی فولادیان نژاد

     

     

    بلوغ

    بلوغ یکی از مراحل مهم و اساسی در رشد شخصیت افراد می باشد که با تغییرات مهم و اساسی جسمانی، روحی، روانی و اجتماعی و ... همراه می باشد. در واقع میتوان گفت اساسی ترین مرحله رشد همین دوران بلوغ است. که در صورت خوب طی شدن انسان را خوشبخت کرده و عکس آن نیز صحیح است. یعنی اگر این پیچ خطرناک دوران رشد با شناخت صحیح و درست طی نشود عوارض و عواقب بسیار خطرناکی را بر فرد در همه جنبه ها خواهد گذاشت که جبران تقریباً محال است. بنابراین یکی از بهترین کارها و لوحه های تربیتی این است که والدین با شناخت این مرحله از رشد فرزندشان زمینه ای مساعد جهت رشد شخصیت مطلوب وی را مهیا کنند. روانشناسان معتقدند تا زمانی که خودتان را به جای فرزندتان قرار نداده و از دید او به مسائل نگاه نکنید نمی توانید با او ارتباط برقرار کنید.

    با توجه به همین مفهوم در این مقاله سعی شده است که شرایط فرزندان را در سنین مختلف مخصوصاً بلوغ به طور اجمالی معرفی شده و نیز نحوه برخورد والدین با این نوع رفتارها مشخص گردد. یعنی در واقع شیوه های صحیح رفتار والدین در سن بلوغ با فرزندان مورد بررسی قرار گیرد. تا اولاً زمینه ای مساعد جهت تربیت صحیح جوانان بوجود آید و ثانیاً، بستری مهیا گردد که در آن نوجوانان در برابر بزهکاریها و رفتارهائی که آنان را تهدید میکند مصون گردد.

    فرزندان در سن بلوغ به صورت کامل تغییر می کنند. دارای ویژگیهای خاصی میشوند که هرکدام از این ویژگیها رفتارهای خاص خود را می طلبد که در اینجا به بعضی از آنها اشاره میگردد.

    1- هویت یابی :

    هویت افراد معمولاً در دوران بلوغ و نوجوانی شکل می گیرد. این هویت شامل ارزشها، روحیات و ویژگی فردی است که در تجربه خانوادگی شکل می گیرد و به صورت رفتارهای به ظاهر ناهنجار دوران بلوغ جلوه گر میشود، والدین باید این وضعیت را درک کرده و آن را بحساب گستاخی فرزند خود نگذارند. در دوران بلوغ سطح فکر افراد گسترش پیدا کرده و تعامل می یابد. نوجوانان همزمان با شناختن هویت خود قادر به تفکر انتزاعی هستند. آنان درباره مسائل کاملاً جدی فکر میکنند . مسئولانی چون من کی هستم، چه چیزهای اهمیت دارند، معنی و مفهوم زندگی چیست؟ و به چه اموری باید معتقد بود؟

    نوجوانان بر اساس پاسخ هایی که در برابر پرسشهای خود می یابند. درباره جهانی که در آن بسر می برند. قضاوت می کنند. آنها میتوانند به گونه ای بنیادین و تند روانه آرمان گراه شوند و درباره ارزشها و سبک های زندگی والدین خود (که بطور معمول محافظه کارانه و واقع گرایانه است) قرار گیرند بنابراین والدین باید با صبر و حوصله به پرسشهای آنها جواب داده و در فضایی آرام و دوستانه در هویت یابی نوجوانان و جوانان خود کمک کنند و هویت آنها را بر اساس قوانینهای فرزند خود و متناسب با فضای روحی و روانی وی آنچنان رفتار کنند که نوجوان آنها همانی شود که در ذات خود بالقوه آن را دارا می باشد.

    2- شیوه برخورد با فرزندان

    دوران بلوغ، تغییرات زیادی در کودکان و نوجوانان و همچنین والدین آنها روی میدهد. برخورد با نوجوان باید به گونه ای باشد که با تشدید عصبانیت، عصیانگری منجر نگردد. زیرا چنین روحیاتی به اندازه کافی در سنین نوجوانی و بلوغ وجود دارد.

    یک نوجوان ممکن است انتظار داشته باشد که همچون فردی بالغ با او برخورد شود. اما رفتار او هنوز مانند کودکان باشد از سوی دیگر والدین نیز ممکن است به فرزند خود نصیحت کنند که مانند افراد بالغ رفتار کند. ولی برخورد خود آنها با او همچنان برخورد با کودکان باشد. به طور معمول در مواجه با کودکان از روش هایی چون نق زدن – امر به معروف و نهی از منکر کردن و دستور دادن استفاده میشود. ولی بهره جستن از این روشها و برخورد با افراد بالغ مسئله ساز می شود.

    3- اجتناب از بکار بردن زور و فشار

    هرگاه وارد مشاجره و اعمال فشار به نوجوانان شدید، بدانید که بازنده خواهید شد. اگر در مواردی با نوجوان اختلاف داشتید. بجای وارد آوردن فشار بکوشید قوانینی وضع کنید که از طریق آن اختلاف هایتان را برطرف سازید. برخی والدین با فرزندان خود مشاجره میکنند و انتظار دارند همیشه پیروز شوند و فرزندان خود را وادار سازند تا با آن چیزی که آنها صحیح می دانند عمل کنند. این والدین همواره در حال نبرد با فرزندان خود هستند. ولی هیچگاه پیروز نخواهند شد. گاهی اوقات بهتر است شرایط کنترل را عوض کنیم یا تغییر دهیم. اگر نوجوان به نصیحتی گوش فرا نمی دهند بجای مجبور ساختن آنها به اطاعت و تقلید بهتر است بگذاریم راهی را که نادرست می دانیم بپیماید و پیامدهای آن را پذیرا شوند. از این طریق می توانیم همکاری آنها را جلب کنیم.

    مثلاً اگر به فرزند خود که در حال تلفن زدن و صحبت کردن با تلفن است بگوئیم (تا 10 دقیقه دیگر تلفن را قطع کنی ولو فردا حق تلفنی را نداری) خیلی بهتر از این است که بگوئیم تا 10 دقیقه دیگر تلفن را قطع کنی و اگر گوش ندهی به زور تلفن را خواهم گرفت. هر انتظاری از نوجوان داشتید زمان تعیین نکنید.

    4- بهبود گسترش روابط

    با توجه به اینکه نوجوان تمایل زیاد ی به صحبت کردن با والدین خود ندارند. برقراری ارتباط با آنها دشوار است. متأسفانه بخش عمده ای از گفتگوی والدین با فرزند و نوجوان نیز از نصیحت کردن، اصلاح اشتباهات و آموزش به آنها خلاصه میشود. از این رو آنان سخنان شما را به عنوان یک سخنرانی تلقی می کنند تا یک ارتباط دوستانه. برای بهبود آن روابط باید مکالمات خود را بر دلبستگی های آنها متمرکز کنید (ورزش – موسیقی و لباس و ...) برای برقراری چنین ارتباطی با فرزندان خود، وقت آزاد و کافی به این امر اختصاص دهید.

    5- پرهیز از ایجاد عصبانیت :

    والدین نباید با عصبانیت و لجاجت در مقابل نوجوان واکنش نشان دهند. زیرا خیلی از نافرمانیها و لجاجت ها، عصبانیت های نوجوانان طبیعی بوده و ریشه در ویژگیهای بلوغ دارد و آنی و زودگذر هستند. بنابراین بهترین راه این است که در مقابل آنها آرامش را سرلوحه کار خود قرار دهیم.

    6- مدارا کردن با نوجوانان

    والدین باید کاری کنند که فرزندان احساسات دلبستگی ها و ناراحتی های خود را آشکار سازند و در همه حال فرصتی برای مدارا با او و پرهیز از کاربرد زور و فشار به وجود آورند. اگر نوجوانان خواسته ای دارند. که برآوردن آن برای والدین امکان ندارد. باید با زبان منطق و عطوفت را با نوجوانان به عنوان یک اصل اساسی مد نظر داشته باشند. در این میان نوجوان باید احساس کند که والدین او را درک میکند. احساسات او را می شناسد. و در برآورده کردن آنها از هیچ کوششی فروگذار نخواهد کرد.

    7- شناخت رفتار طبیعی در نوجوان

    بسیاری از والدین گله میکنند که فرزندشان تغییر کرده است و خواستار بازگشت آنها به حالت های پیشین هستند آنان گله دارند که فرزندشان گاهی سرحال است و گاهی بی حوصله و بیشتر اوقات گوشه گیری می کند این حالت ها از نشانه های دوران بلوغ است. اگر بکوشید این حالت ها را در او از بین ببرید او را بدوران کودکی اش بازگردانیده و فاصله خود را با فرزندان افزایش داده اید و بر میزان مشکلات افزوده اید. باید روحیات خاص این دوره یا دوران را در فرزند خود بپذیرد. و از رفتارهایی که موجب شدت یافتن آنها میشود دوری کنید.

    8- عدم مقایسه فرزند با افراد دیگر

    هر نوجوانی در دوران بلوغ ویژگیهای خاص خود را دارد. و هیچ کدام دقیقاً مثل هم نیستند. بنابراین والدین نباید آنها را با دیگران مقایسه کنند. زیرا این امر آنها را سرخورده کرده و نسبت به دیگران در آنها واکنش های منفی ایجاد میشود و در بزرگسالی اعتماد خود را به دیگران از دست میدهد.

     

     

    نتیجه گیری یک :

    میتوان گفت دوران بلوغ مهم ترین و حساس ترین دوران رشد آدمی می باشد. و بهترین فرصتی است که در آن میتوان با شناخت کامل و همه جانبه فرد او را متناسب با ظرفیتهای وجودی اش تربیت کرد و اینجاست که میتوان ادعا کرد که وی در برابر خیلی از کجرویهای اجتماعی و بزهکاریهای متحول که در گردونه حساس رشد یعنی دوران بلوغ گریبانگیر وی می شوند. مصون و واکسینه شده است و این راهی مطلوب است. که اولیاء باید در آن گام بردارند. تا شاهد کاهش چشمگیر نوجوانان بزهکار در جامعه باشیم. والسلام

     

    مراحل رشد و تحول انسان

    مسیر زندگی انسان به مثابه رودخانه ای است که از موقعیتهای متنوع و متفاوتی عبور میکند. گاه چشم اندازی از راه هموار و آرام در معرفی دیدگان ما جلوه نمایی میکند و گاه دیگر مسیر ناهموار و صعب العبوری مشاهده میشود. فراز و نشیبهایی که رودخانه طی می نماید بی شباهت به مراحل رشد و تحول انسان نیست.

    دوران کودکی به آرامی سپری می شود و هنگامه پرجوش و خروش نوجوانی و بلوغ فرا می رسد و از پی آن دوره پختگی جوانی می آید و بدین سان در هر دوره قابلیتها و محدودیتهایی نهفته است همچنانکه نیازها و خواسته های هر دوره با دیگر دوران متفاوت است.

    تربیت مهندسی انسان است

    انسان همان موجود پیچیده ای که راز سر به مهر خلقت بوده، دردها از درونش سر بر می آورد و درمانهایی که در خود اوست، ولی از این معنا غافل است که اگر موفق به گشودن این راز گردید به وادی شناخت معبود راه یافته است و این چنین رابطه انسان با مربی بزرگ و نخستینی که همان معبود واقعی است بر اساس «اختیار» و نه «الزام» استوار گردید. تربیت با شناخت مکانیسم پیچیده انسان آغاز میشود و به شرح ذیل یادآور میشوم.

     

     

    تعریف رشد :

    رشد به معنی تغییرات کمی و کیفی که با پیشرفت زمان در طبیعت و ساخت رفتار موجود زنده حادث میشود میباشد که در طول حیات موجود زنده ادامه دارد، این تغییرات و دگرگونیها در هر دوره از زندگی، تواناییها، نیازها و دشواریهایی را بوجود می آورد و به همین جهت در هر دوره پرورش و آموزش خاص خود را ایجاب می نماید.

    مفهوم رشد

    واژه رشد، به فرآیند تغییر در نضج و استعداد پیشرفت فرد به عنوان یک کارکرد در زمینه بالندگی و نیز زمینه واکنش نسبت به محیط اطلاق می شود. هارولد استیونسن یک روانشناس برجسته رشد در این مورد چنین اظهار نظر میکند: روانشناسی رشد، به بررسی و مطالعه تغییراتی که در رفتار آدمی در خلال زندگی بوجود می آید علاقه مند است اگر چه بطور منطقی، تأکیدی متعادل باید بر مسئله رشد در طول مراحل زندگی به عمل آید ولی تاکنون بیشتر تحقیقات بر دوران نوزادی، کودکی و نوجوانی مبتنی بوده است.

    مفهوم پرورش :

    ما رشد می کنیم ولی به همان نسبت پرورش نمی یابیم. رشد امری است که بستگی به مساحت دارد و حال آنکه پرورش مربوط به شکل است. کواک از طفولیت تا سن بلوغ رشد میکند ولی در عین حال پرورش هم می یابد. هرگاه ما تنها رشد می کردیم و پرورش نمی یافتیم به همان شکل کودک منتهی با مساحت بزرگتر باقی میماندیم. گذشته از این، برخی از اشخاص نیز در حقیقت رشد میکنند ولی پرورش نمی یابند. رشد بدون پرورش اصولاً یکنوع بیماری است.

    فایده شناخت رشد :

    چون رشد در مراحل اولیه بنیان و اساس رشد در مراحل بعدی زندگی است. آشنایی به اصول و مبانی رشد و ویژگیهای مختلف آن میتواند موجب آگاهیهای زیر گردد :

    انگیزه ها، مهارتها ، و ترسهای مختلف و بطور کلی بسیاری از رفتار بزرگسالان را در رابطه با تجربیات و رویدادهای زندگی کودکی بهتر شناخته و درک شود.

    شناخت بهتر و عمیق تری نسبت به وقوع و نحوه تغییرات جسمانی و روانی در بزرگسالان بوجود آید.

    امکانات بیشتری برای پیش بینی رفتار بزرگسالان بر اساس شناخت اولیه از کودک فراهم شود.

    موضوع روانشناسی رشد :

    روانشناسی رشد از چگونگی تطور و نضج رفتار کودک و نحوه میزان تأثیر این دگرگونی از اوضاع و احوال بدنی، روانی و اجتماعی بحث میکنند و اهم این مسایل مورد بحث روانشناسی رشد عبارتند از

    اصل و منشأ رشد و تکامل، طرز انتقال اشکال، آموخته رفتاری بازتابی، تأثیر و نفوذ وراثت در رشد و تکامل فرد در توضیح معنا و مفهوم رشد میتوان گفت که رشد و تکامل عبارت است از یک سلسله تغییرات و تطورات پی در پی و متوالی که برای رسیدن به هدف واحدی که همان تکمیل نضج است، انجام می گیرد. باید توجه داشت که منظور از رشد و تکامل تنها تغییر در حجم بدن از حیث افزایش قد یا وزن نیست بلکه متضمن تحول و تغییر در خصایص روانی و عقلی نیز می باشد.

    هدفهای روانشناسی رشد :

    هدفهای عمده ای که روانشناسی رشد در تعقیب آن است عبارتند از :

    آگاه شدن از قوانین و معیارهای سنجیده و مشخص در هر یک از دوره های سنی کودک، بخواهیم بدانیم چه ارتباطی بین سن، طول قامت و وزن، قد و نظیر اینها وجود دارد.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    1- مراحل رشد و تحول انسان                        تألیف : دکتر محمد رضا شرفی

    2- روانشناسی کودکان                               تألیف : دکتر بهروز میلانی فر

    3- روانشناسی رشد کودک                          تألیف : دکتر مجید صفاری نیا – دکتر مسعود جباری

فصل دوم مقدمه: از دید بسیاری از صاحبنظران مسئله ای مهم تر از سلامت، بهداشت، تغذیه، آموزش، رفاه، امید به زندگی، امنیت افراد یک جامعه نمی باشد و توسعه انسانی تمام اینها را در بر می گیرد و یا به عبارت دیگر شاخص های توسعه انسانی موارد مذکور است. در این پروپزال سعی شده تا جایگاه توسعه انسانی بیان شده و پژوهش ها و تحقیقاتی که در این زمینه چه در جهان و چه در ایران انجام گرفته بیان شود ...

مقدمه: مقاله ای که هم اکنون در مقابل شماست مجموعه بحث هایی در رابطه ی روانشناسی کودکان 1 الی 4 یا 5 سال می باشد. در رابطه با ضرورت این بحث ها باید گفت چون کودک جوانان آینده می باشند و در فردا تمام کارهای کشورمان به دوش آن هاست، پس باید کودک با تربیتی کامل و انسانی متین وارد جامعه گردد تا بتواند بدون سرخوردگی و اختلالات روحی درمانی به جامعه خدمت کند و پیشرفت و ترقی روز افزونی ...

چکیده: مقاله حاضر مسائل مربوط به بودجه و بودجه ریزی در سازمان تامین اجتماعی را مورد بررسی قرار می دهد. در این راستا ابتداکلیاتی در خصوص بودجه، نظیر : تعاریف بودجه، سیر تکوین بودجه، ضررورت و اهمیت بودجه، ارائه وسپس روند بودجه ریزی در سازمان تامین اجتماعی از مرحله تهیه و تنظیم، تا مرحله نظارت و کنترل بر بودجه مورد بررسی قرار گرفته و در ادامه نیزکاستی های نظام فعلی بودجه ریزی ...

چکیده : این پژوهش به بررسی و تحلیل عوامل مؤثر در پیدایش و گسترش اسکان غیر رسمی در شهر یزد می پردازد با این هدف که ضمن تبیین شاخص های اسکان غیر رسمی در این شهر از لحاظ اقتصادی، اجتماعی و کالبدی، به مقایسه تطبیقی اسکان غیررسمی شهر یزد با اسکان غیر رسمی ایران و جهان پرداخته است روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است. جامعه ‌آماری محله ‌ خضرآباد شهر یزد می باشد. برای گرد آوری اطلاعات مورد ...

دين آيين نامه زندگي انسان است / اسلام هدايتگر انسان در مسير سعادت است خبرگزاري مهر- گروه دين و انديشه: عصر ما، عصر بازنگرى و برگشت ‏به دين است. امروزه دين ‏پژوهى به شيوه‏ علمى از پيشرفته ‏ترين تحقيقات و رشته ‏هاى ‏آکادميک است. به موازات اين تغييرات،

مقدمه: از ديد بسياري از صاحبنظران مسئله اي مهم تر از سلامت، بهداشت، تغذيه، آموزش، رفاه، اميد به زندگي، امنيت افراد يک جامعه نمي باشد و توسعه انساني تمام اينها را در بر مي گيرد و يا به عبارت ديگر شاخص هاي توسعه انساني موارد مذکور است. در اي

چکيده امروزه يکي از مسائل مهم و مورد توجه جامعه بين المللي، مسأله حفظ و رعايت حقوق زنان، مراعات تساوي حقوق زن و مرد و عدم تبعيض بر اساس جنسيت است. اين احساس مخصوصاً در بين بسياري از زنان وجود دارد که در طول تاريخ به آنها ستم رفته و حقوق و شأن انسا

مقدمه: انسان به عنوان رکن اساسی توسعه, در چارچوب فعالیت های گروهی و سازمانی خود ایفاگر نقش مهم و پر اهمیتی است, امروزه رشد و توسعه سازمانها در گرو بکارگماری صحیح منابع انسانی است. با توجه وضعیت نیروی انسانی مرکز اطلاعات و مدارک علمی ایران و ضرورت توجه به آن در راستای افزایش توان نیروی کار در زمینه ایفای بهینه وظایف محوله نگاهی تازه به منابع و روشهای جذب داخل و خارج مرکز ضرورتی ...

چکیده جایگاه توسعه در اندیشه امام خمینی(ره) فراتر از تعاریف نظری توسعه می‏باشد که غالباً معطوف به مفاهیم اقتصادی و بعضاً سیاسی است. نگرش ایشان به توسعه، متأثر از دیدگاه مذهبی او می‏باشد که نشأت ‏یافته از جهان‏بینی دینی است. در این دیدگاه با آنکه توسعه متوازن در همه ابعاد جامعه پذیرفته شده اما این فرآیند باید در مجموع به استحکام پایه‏های دین و تقویت مبانی اسلام و تربیت و هدایت ...

هوالمحبوب گفتم با گذشت زمان، تو نیز می روی . اما تو همچنان ماندی ، با نگاههای تیز و عمیق، با دستهایی که هنوز هم به زندگی جنگ می زنند و با تکه کلامهای تکراری. تو ماندی پررنگ ، آنقدر پررنگ که به تنهایی سوژه یک تحقیق شدی؛ « بچه های خیابانی» کسی نگفت که نام تورا بر روی نسیم دود آلود خیابانها و چهارراههای شهر نوشته اند. کسی ننوشت تو ،هشدار ظهور قشر جدیدی از کودکان خیابانی قرن اکنونی. ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول