دانلود تحقیق زمینه‌های روانی اعتیاد

Word 37 KB 10793 17
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

    گرایش به مواد تحریک کننده و تسکین دهنده در تمامی طول تاریخ و در بین جوامع مختلف وجود داشته است در جوامع امروز مصرف مواد مخدر به مثابه یکی از غم انگیزترین تراژدیها ابعاد زیستی، روانی و اجتماعی، زندگی بسیاری از انسانها را متأثر می سازد. این معضل دیرین دامنگیر اکثریت قریب به اتفاق کشورها است و تقریباً در کلیه جوامع به طور روز افزون قربانی می گیرد، آمارهای منتشره توسط سازمان بهداشت،‌کمیته کنترل مواد مخدر جهانی و سازمان یونسکو حاکی از افزایش فزاینده مصرف این مواد در سطح دنیا می باشد و تفاوت بین کشورها در الگوی مصرفی و رده های سنی آنها می باشد مصرف طولانی مدت مواد مخدر با ایجاد اعتیاد نه تنها تأثیر سوء در وضعیت اقتصادی و اجتماعی شخص مصرف کننده یا معتاد می گذارد بلکه در تفاهم خانوادگی نیز نقش تعیین کننده ای را ایفا می کند. از این رو آگاهی از دلایل سوء مصرف مواد به عنوان اولین قدم پیشگیری مطرح می شود. لذا فعالیتی گسترده و فراگیردر همه ابعاد اجتماعی ، اقتصادی، فرهنگی ، آموزشی و … ضروری است، به عبارتی علاج واقعه قبل از وقوع باید کرد. (یونسکو / ترجمه محسن دهقانی ، 1372)

    اعتیاد مسئله ای است با ابعاد اجتماعی ، سیاسی ، روانی پزشکی و حقوقی، بر حسب تخصص خود بیشتر به ابعاد روانی – پزشکی آن می پردازیم و این به معنای اهمیت کمتر جنبه های دیگر اعتیاد نمی باشد. (محمد علی سجاد، فربد ندایی 1365)

     

    تعریف اعتیاد

    واژه اعتیاد از نظر لغوی یعنی عادت کردن و احساس نیاز است. امروزه در منابع علمی بیشتر از واژه وابستگی به دارو (Drug Dependency)   استفاده می شود که از سال 1964 میلادی توسط سازمان بهداشت جهانی جایگزین واژه اعتیاد شده است. وابستگی به یک ماده جنبه های روانی، جسمی و رفتاری را شامل می شود. هنگام وابستگی به یک ماده، فرد میل شدید و اجتناب ناپذیری برای مصرف پیدا می کند. در اثر عدم مصرف دارو به خماری، دردهای جسمانی و حالات ناشی از عدم تأمین دچار می شود و در اثر دستیابی و مصرف دارو، احساس آرامش و لذت می نماید در نتیجه برای برآورده ساختن این نیاز به انجام رفتارهایی ناگزیر می شود که زندگی فردی، خانوادگی، شغلی و اجتماعی وی را دچار اختلال می سازد بنابراین تعریف الکل و سیگار هم در ردیف مواد مخدر محسوب می شوند گرچه همه مواد اعتیاد زا، مخدر نیستند. اما مواد مخدر، مهمترین گروه داروهای اعتیاد آور را شامل می شوند مواد مخدر و غیر مخدری که اعتیاد آورند جزو انواع داروها (DRUGS) طبقه بندی می شوند.

     

    وابستگی جسمانی و روانی به دارو

    وابستگی به دارو حالت جسمی و روانی در اثر رابطه متقابل موجود زنده و دارو است و ویژگی آن ایجاد عکس العمل هایی است که به شکل رفتارهای خاص و واکنشهای ویژه مانند احساس اجبار به مصرف دارو و بصورت دائم یا دوره ای می باشد.

    وابستگی دارویی دارای جنبه جسمانی و روانی است و حالتی است که فرد پس از مصرف آن احساس رضایت می کند و توأم با آن کشش و تمایل برای مصرف دوباره دارو برای کسب لذت و جلوگیری از ناراحتی می‌نماید. مهمترین عامل مصرف مواد اعتیاد آور وابستگی روانی است. وابستگی جسمانی در اثر تطابق بدن شخص با دارو است که در اثر استعمال پیوسته آن بوجود می آید، در حقیقت بدن فرد به دارو عادت پیدا می کند و عدم استعمال دارو منجر به اختلالات شدید جسمانی می شود وابستگی جسمانی عامل مهمی در تشدید وابستگی روانی به مصرف مواد و یا بازگشت به مصرف مواد پس از ترک اعتیاد می باشد.

     

    مواد مخدر و انواع آن

    مواد مخدر به موادی اطلاق می شود که از نظر شیمیایی خاصیت تخدیر کننده و به عبارت دیگر نشئه آور داشته باشند. خطرناک ترین ماده مخدر ال . اس . دی  (LSD) ، هروئین و مرفین است

    مواد مخدر به صورت قراردادی به سه دسته تقسیم می گردد:

    1- مواد مخدر توهم زا و نشئه آور که چندان خاصیت اعتیاد آور ندارند مانند حشیش

    2- مواد مخدر اعتیاد آور که توهم زا و نشئه آور نیستند مانند متادون

    3- مواد مخدر نشئه آور و اعتیاد آور مانند هروئین و تریاک (دکتر محمدعلی سجادیه / دکتر خدایی 1365)

    شخصیت فرد معتاد به مواد مخدر

    بسیاری از محققان بر این باورند که ساختمان شخصیت سنی از افراد برای پذیرش اعتیاد مساعدتر از دیگران است. و معتقدند که این زمینه مساعد شرط اولیه و لازم ابتلا نیست. انتخاب روش طبقه بندی نیز نمایانگر اولویتی است که محقق برای عوامل اعتیاد یعنی شخصیت معتاد و ترکیب ماده مخدر مصرفی و نقش هر کدام بر آن قائل است. در رابطه با شخصیت معتاد، عوامل بسیاری در شدت و عواقب وابستگی مؤثر می باشند مانند ماده مخدر مورد مصرف ، مواد مخدر سنگین و سبک و شخصیت از جمله آنها می باشد. (ژان بر ژره / ترجمه گرگانی 1368)

     

    ویژگیهای شخصیت مشترک معتادان

    1- عامل رفتاری : همه شخصیتهای روانی در سه زمینه کاملاً مجزا عمل می کنند. زمینه ذهنی، جسمی و رفتاری که عامل رفتاری در افراد معتاد برون فکنی، غیر اجتماعی بودن می باشد.

    2- طغیان واپسگرایی : تثبیت و توقف ذهنی – تحول غریزه جنسی، زندگی و مرگ جزء این گروه است.

    3- مشکلات الگوبرداری : الگوی والدین ، تقلید ، تکرار جزء این عامل است.

    4- قانون خویشاوندی و آرمانها: جایگاه قوانین ، ذات آرمانها ، سرخوردگی تصور والدین ، قوانین مدون جزء این عامل است.

    5- خیال و تخیل: نیروی تخیل توهم جزء این دسته است.

    6-  اوهام منفی : کمبودها، فقدان ، دور باطل جزء این دسته است.

    7- سلامتی فرد معتاد : شدت و ضعف بیماریها، تجربه جسمی جزء این گروه است.

     

    اعتیاد در نتیجه بیماری روانی است یا اعتیاد بر حسب ضعف روحی و روانی می گردد؟

    در واقع هر دو قسمت قضیه درست است،‌اعتیاد اغلب به سراغ کسانی می آید که ضعف روانی داشته باشند، عوامل اعتیاد در لحظات حساس مانند مرگ بستگان ، شکستهای شدید عشقی و عاطفی و یا آمادگی فراوان شخص برای هر نوع لذت جویی به سوی او روی می آورند، آنها طعمه خود را خوب می شناسند، یک فرد میانسال جاه طلب که بدنبال شکست در یک موقعیت اجتماعی بدنبال نوعی پناهگاه روحی است، عاشقی که معشوق خود را از دست داده و امثال آن. شکارهای مناسبی هستند و موارد نادری هم افراد کنجکاوی که بدشان نمی آید تجربه ای کنند و به دام اعتیاد کشانده می شوند . از سوی دیگر اعتیاد را ماشه چکان اختلالات روانی می دانند که با قدرت تمام اختلالات روانی را دامن می زند و اجازه بهبود آن را نمی دهد. اغلب افراد معتاد، افسرده و مضطرب هستند، اما بیماران مبتلا به بیماریهای عمده روانی مانند اسکیزوفرنیا و یا مانیک ، دپرسیو معمولاً معتاد نیستند، به عبارت دیگر معمولاً به طور کامل دچار اختلال تفکر نیستند. آنها با واقعیت قطع رابطه نکرده اند اما سالم هم نیستند آنها اغلب سرخورده، افسرده ، مضطرب ، تحریک پذیر و خشمگین هستند.

     

    عوامل اعتیاد

    برای درمان بیماری یا حل مشکل باید علل بوجود آورنده آن را شناخت و آنگاه به درمان و یافتن راه حل و سایر اقدامات دست زد. مشکل اعتیاد با عوامل متعددی ارتباط دارد عمده آن ها عبارتند از:

    1- علل نژادی و توارثی و بیولوژیکی

    2- عوامل جسمی مشخص

    3- عوامل روانی

    4- عوامل اجتماعی

    5- عوامل فرهنگی

    6- عوامل خانوادگی

    7- عوامل شغلی

    8- عوامل اقتصادی

    9- وجود سابقه اعتیادهای قبلی

    10- سایر عوامل (خستگی، کنجکاوی، تقلید، کمبودهای جنسی، عامل حساسیتهای روانی …)

    اعتیاد در اثر یک عامل و یا چندین عامل توأم ایجاد می شود. این عوامل به صورت مستقیم یا غیرمستقیم تأثیرات خود را به وجود می آورند همچنین عوامل بوجود آورنده اعتیاد همگی دارای قدرت یکسانی در ایجاد اعتیاد نیستند، بلکه پاره ای دارای قدرت زیاد و برخی از آنها موجبات اعتیاد گروه کمتری را فراهم می آورند.

     

    زمینه های روانی اعتیاد

    زمانی که درباره اعتیاد گفتگو می شود نقش عوامل زمینه ای نیز باید مورد بررسی قرار گیرد. در بین این عوامل ، سه عامل بیش از همه اهمیت دارد که با هم به آن می پردازیم:

     اول- استرس یا فشار روانی که بسیاری از اوقات از آن به عنوان زمینه ساز مهم و اصلی اعتیاد ها نام برده می شود و بویژه نقش فقدان و از دست دادن افراد مهم و مورد علاقه را در ایجاد حالات ناخوشایند عاطفی که می تواند سبب ساز اعتیاد شود، می باشد.

    دوم – بیماری افسردگی که حدود بیست درصد موارد زمینه اصلی اعتیاد را فراهم می آورد. شناخت افسردگی و درمان آن در این معتادان خود به خود سبب رفع اعتیاد خواهد شد.

    سوم – مسئله شخصیت ضد اجتماعی و رفتارهای ضد اجتماعی می باشد.

    اعتقاد بر این است که معتادان به مواد اعتیاد آور غیر قانونی را بطور عمده مبتلایان به شخصیت و رفتارهای ضد اجتماعی تشکیل می دهند. بویژه در مورد مواد مخدر که تقریباً در تمام نقاط دنیا ، غیر قانونی است می توان گفت بیشتر مبتلایان را شخصیت های ضد اجتماعی تشکیل می دهند. تهیه کنندگان و قاچاقچیان و واسطه های فروش مواد مخدر نیز عموماً از افرادی با این شخصیت هستند.

     

  • فهرست:

    مقدمه

    3
    تعریف اعتیاد 4
    وابستگی جسمانی و روانی به دارو 4
    مواد مخدر و انواع آن 5
    شخصیت فرد معتاد به مواد مخدر 6
    ویژگیهای شخصیتی مشترک معتادان 6
    اعتیاد در نتیجه بیماری روانی است یا اعتیاد موجب ضعف روحی و روانی
    می‌گردد 7
    عوامل اعتیاد 8
    زمینه‌های روانی اعتیاد 9
    اقدامات پیشگیری 10
    مبارزه با اعتیاد 10
    روان درمانی معتادین 12
    کتابنامه 14


    منبع:

    سازمان ملل متحد یونسکو/ آموزش عمومی برای پیشگیری از اعتیاد، مترجم محسن دهقانی ،‌انتشارات معاونت پیشگیری سازمان بهزیستی کشور، چاپ اول، زمستان 1376.

    2- برژره ، ژان، اعتیاد و شخصیت ، مترجم توفان گرگانی، انتشارات انقلاب اسلامی، 1368.

    3- کریم پور، صادق، روانشناسی اعتیاد، انتشارات امیرکبیر، 1365.

    4- نوربخش ، جواد و دیگران. روانشناسی بالینی، جلد دوم.

    5- سجادیه ، محمد علی و فرید فدایی، شناخت ، پیشگیری و درمان اعتیاد، انتشارات تایماز، 1365.

    6- جعفر کرمانی، ابراهیم، نوجوانی.

مقدمه امروزه انواع آسيب هاي اجتماعي اعتياد به مواد مخدر يکي از شاخصه مهم ترين آسيب هاي اجتماعي در کشور به شمار مي آيد. رشد روز افزون گرايش جوانان و نوجوانان به اعتياد در جامعه ما و مصرف مواد مخدر اين معضل اجتماعي را به يک بحران تبديل نموده است. از

تربيت بدني و ورزش در مفهوم کلي کلمه، يک پديده اجتماعي است که با اعتلاي آن ،روابط افراد جامعه و سلامت جسم وروح آنها استحکام مي يابد .بنابراين ،روابط اجتماعي و تربيت بدني وورزش بر يکديگر تاثير متقابل دارند و در تامين بهداشت رواني کودک و نوجوان وهمچنين

بيان موضوع و اهميت و ضرورت آن بعد از قاچاق اسلحه، بزرگترين و سودآورترين تجارت روي زمين، تجارت مواد مخدر است و به همين نسبت اعتياد بزرگترين و بين المللي‌ترين مسئله‌اي است که جهان با آن روبه روست تا آنجا که سازمان ملل متحد روز پنجم تيرماه (26 ژوئ

سازمان ملل در تعريف خود از توسعه انساني، شاخص برخورداري از زندگي طولاني همراه با تندرستي و سلامت را مورد توجه قرار داده است. بنابراين، بدون توجه به عوامل تهديد کننده سلامت انسانها، نمي‌توان به نحو مطلوب در مسير توسعه و رفاه پايدار قدم برداشت. گام او

اعتياد اعتياد عبارت است از وابستگي به عوامل يا موادي که تکرار مصرف آنها با کم و کيف مشخص و در زمان معين از ديدگاه معتاد ضروري مي‌نمايد. يعني تداوم بخشيدن به مصرف مواد و عوامل مخدر درماني عاميانه ، غيرمعمول ، دور از موازين علمي و معتاد کسي است که ن

مقدمه تحقيق و پژوهش براي آگاهي و شناخت مجهولات و پي بردن به مسائل ناشناخته صورت مي گيرد. در انسان ميل به داشتن و کشف حقايق حالات فطري داشته و همين امر يکي از عوامل موثر در پيشرفت امر تحقيق و ايجاد روشهاي مختلف بوده است. انسان همواره براي رسيدن به م

عنوان : معتاد؛ مجرم يا بيمار؟ 1- بيان مسأله: اعتياد و به تبع آن معتادان به يکي از معضلات جامعه بدل شده اند. معضلي که به عقيد? بعضي از صاحب نظران ريشه کني آن شبيه آرمان و هدفي دوردست است تا هدفي که بتوان در کوتاه مدت به آن جام? واقعيت پوشان

چکيده پژوهش حاضر به منظور بررسي علل و عوامل اجتماعي و عاطفي در گرايش به اعتياد در بين جوانان مشهد انجام گرفت فرض اصلي اين تحقيق اين بود که عوامل بر ايجاد اعتياد تأثير مي گذارد و فرضيه ها و سؤال هاي متعددي در پژوهش بيان شده است که مورد بررسي

هیچگاه نمیتوان یک دلیل واحد برای اعتیاد معرفی کرد و در قریب باتفاق موارد بیش از یک علت موجب بیماری گشته است. چند علتی بودن اعتیاد : درواقع ۳ گروه از عوامل در پیدایش و ادامه این بیماری نقش دارند که شامل عوامل روانشناختی، زیست شناختی و اجتماعی میشوند. این موضوع از دو جنبه حائز اهمیت میباشد. نخست آنکه، هیچگاه نمیتوان یک دلیل واحد برای اعتیاد معرفی کرد و در قریب باتفاق موارد بیش از ...

اعتیاد ، سالها تنها به عنوان یک « جرم » شناخته می شد و فرد معتاد را صرفاً یک « مجرم » می شناختند . تحقیقات جامعی که به ویژه در دانشگاه « یل » انجام گرفت بروز تغییرات شیمیایی و حتی ، فیزیکی در بافت مغز افراد معتاد را به اثبات رساند و کارشناسان ، امروزه اعتیاد را یک بیماری مزمن و عود کننده می شناسند که به صورت حمله های متناوب « احساس نیاز » و « مصرف » ماده مخدر تظاهر می یابد . ...

اعتیاد و جوانان متاسفانه آسیب ها و پیامدهای ناشی از مصرف سیگار ، بسیار جدی و بعضاً جبران ناپذیر هستند و اغلب سیگاری ها با اینکه از مضرات سیگار با خبرند ، ولی از روی عادت و به بهانه کسب آرامش و رفع خستگی ، اقدام به مصرف این ماده خطرناک می کنند و سلامت جسم و جان خود را به خطر می اندازند... دوری از خانواده ، بیکاری ، محرکهای روانی ، اصرار دوستان و خویشان و حتی علاقه شخصی ، کسب لذت ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول