دانلود مقاله بررسی نقش شهرمشهد در ساختار مجموعه شهری مشهد از ابعاد مختلف اقتصادی , اجتماعی , فرهنگی و خدماتی

Word 24 MB 18633 89
مشخص نشده مشخص نشده عمران - معماری - شهرسازی
قیمت قدیم:۲۱,۹۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مجموعه شهری (CONURBATION) به گستره وسیعی اطلاق می شود که از گسترش و پیوند شهرها و شهرک های متعدد بوجود می آید . به گونه ای که در عین پیوند کالبدی معمولا موجودیت جداگانه خود را حفظ می کنند .
    به عبارت دیگر مجموعه شهری یک محدوده فضایی است متشکل از یک یا چند شهر اصلی و کانونهای جمعیتی , تولیدی و خدماتی پیرامون آنها که دارای روابط اقتصادی , اجتماعی و کالبدی – فضایی بصورت متقابل , مستقیم , مستمر و فزاینده با یکدیگر بوده و بازار واحدی از سکونت , اشتغال , خدمات و ظرافت را تشکیل می دهند .

    2-1- تعیین شاخصهای تبیین مجموعه شهری در جهان:
    امروزه رویکرد ها و نگرشهای پایه در زمینه تعیین مجموعه های شهری از رویکرد مناطق همگن به سمت مناطق عملکردی قول یافته است .
    در رویکرد مناطق عملکردی , متغیر اصلی بر روابط استوار است و لزوما همگنی و تجانس وجود ندارد . در مورد مرزهای منطقه عملکردی سه نکته مهم وجود دارد
    الف) عدم ثبات و متغیر بودن مرزها
    ب) عدم قطعیت عینی و کالبدی مرزها ( ملاحظات روانی _ فرهنگی و اجتماعی )
    ج) عدم انطباق مرزهای عملکردی با مرزهای قراردادی سیاسی و اداری

    3-1- روشهای عمده تعیین شاخصهای مجموعه شهری :
    مهمترین روشهای تعیین شاخصهای مجموعه شهری عبارتند از :
    الف) روشهای کمی مبتنی بر مدل جاذبه
    ب)روشهای تحلیل جریان (انواع جریانهای اقتصادی , اجتماعی , جمعیتی , سیاسی , خدماتی و اداری )
    ج) روشهای جغرافیایی و کالبدی _ فضایی
    د) روشهای اقتصادی
    بررسی و تحلیل روشهای مختلف نشان می دهد که هیچ کدام از این دیدگاهها و روشها برتری ذاتی ندارند و هر کدام از جهات و یا در موارد خاص مفیدند . در واقع هر کلانشهر و مجموعه شهری با توجه به شرایط ویژه خود می بایست از ارزشهای متناسب با شرایط فوق استفاده نماید .
    در این میان به نظر می رسد که رویکرد روشهای تلفیقی از توان بیشتری در مقایسه با روشهای مذکور برخوردار باشد . نظیر تلفیق عوامل جمعیتی , اقتصادی و مسکن و یا تلفیق الگوی کاربری زمین , حمل و نقل و سیستم محیطی

    2_ تعریف و شاخصهای تبیین مجموعه شهری در ایران :
    انتخاب روش و شاخصهای تبیین محدوده مجموعه شهری ,بستگی ویژه ای به شرایط خاص هر فضای شهری در ایران دارد و از امکانات و محدودیتهای این فضا , همچنین گرایشات ذهنی برنامه ریزان تبعیت می کند با توجه به این رویکرد عمومی , شاخص های تبیین مجموعه شهری را باید به دو دسته شاخصهای اصلی و شاخصهای فرعی تقسیم کرد . شاخصهای اصلی برای نهادهای مرکزی و برنامه ریزی کلان به کار می آیند و شاخصهای فرعی در سطح منطقه ای و محلی یا برخی از مقولات ویژه اقتصادی یا اجتماعی و فرهنگی مطرح می شوند که به شغل ، خریدهای روزانه و غیره مربوط می شود و کارکردهای محلی داشته یا برای یک نهاد خاص مفیدند .
    در جدول زیر چکیده نظریات و پیشنهادات طرح تعریف مجموعه های شهری در مورد معرفی شاخصهای تعیین مجموعه های شهری در ایران ارائه شده است . ( طرح مجموعه شهری تهران ؛ فرنهاد، ج1 : 60 )
    3 _ مختصری بر معرفی و تبیین عملکردی مجموعه شهری مشهد :
    ناحیه مشهد( مجموعه شهری مشهد ) مشتمل بر شهرستانهای مشهد , فریمان و چناران است که قریب به 20 هزار کیلومتر مربع معادل 8 درصد مجموع سه استان خراسان رضوی , شمالی و جنوبی وسعت دارد , در استان خراسان رضوی واقع است . بر اساس آخرین اطلاعات منتج از سرشماری سال 1375 , جمعیت ناحیه بالغ بر دو میلیون و چهارصد هزار نفر است که بیش از 40 درصد از جمعیت استان خراسان پیش از تقسیم را در بر می گیرد . هم اکنون نزدیک به 80 درصد جمعیت ناحیه در کانونهای شهری آن و عمدتا در شهر مشهد و 20 درصد بقیه در کانونهای روستاییان به سر می برند . بنابراین از ویژگی های بارز شهر مشهد سهم نسبی بالای جمعیت ( بویژه شهرنشین ) نسبت به سایر نواحی است . علاوه بر آن تراکم نسبی جمعیت در ناحیه مشهد حدود 122 نفر در هر کیلومتر مربع است که بدون شک از این نظر در میان نواحی استان خراسان از تراکم بسیار بالایی برخوردار است
    به این ترتیب مجموعه شهری مشهد از نظر اجتماعی _ اقتصادی و فرهنگی و ... دارای ساختار متفاوت و خاص است که آن را از سایر نواحی متمایز می کند . این تمایزات بیان کننده توانها و تنگناهاست که شرح آن به صورت زیر آمده است :
    _ به دلیل تمرکز انواع خدمات در کانون شهری مشهد(اداری ,فرهنگی،آموزشی، بهداشت و درمان و ... ) ناحیه مشهد ارائه دهنده انواع خدمات در سطح استان محسوب می شود .
    _ ارائه خدمات سطح برتر و وجود خدمات و تسهیلات شهری در ناحیه مشهد , خود عامل مهمی در جذب جمعیت بویژه در نقاط شهری و بطور مشخص شهر مشهد قلمداد می شود .
    _ بررسی های اولیه ساختار اقتصادی مجموعه شهری مشهد نشان دهنده آن است که این ناحیه به دلیل تمرکز جمعیت و فعالیت , زیر ساختها و ... بیشترین تعامل اقتصادی نواحی داراست . به این دلیل بیشترین فعالیتهای اقتصادی از نظر تولید . توزیع و مصرف در مجموعه شهری مشهد صورت می پذیرد . _ از نظر طرحها و اقدامات توسعه ناحیه مشهد مرکز توجه اقدامات برنامه ریزی توسعه و تجهیز فضایی محسوب می شود. عمران و توسعه ناحیه مشهد مشتمل بر طرحها ی مرتبط با منابع طبیعی , انرژی , فعالیتهای تولیدی , عمران شهری و روستایی , راه و ترابری , آموزش بهداشت و درمان , فرهنگ , خدمات گردشگری و ورزشی است که عمدتا بر پایه کمبودهای ناحیه بوده و شهرهای مشهد , چناران و فریمان را بطور خاص آماج خود قرار داده است . اگر چه از مهمترین طرحهای توسعه شهری بویژه شهر مشهد در رده اول قرار گرفته است .
    _ از نظر ارتباط ناحیه مشهد با نواحی همجوار باید در نظر داشت که ارتباط اخیر دارای حوزه های متنوع و دامنه های متعدد است . حوزه های ارتباطی ناحیه مشهد با نواحی همجوار ( ناحیه قوچان , سرخس , نیشابور , تربت جام و حیدریه ) شامل ارتباط سیاسی اداری , فرهنگی , آموزشی , درمانی , بازرگانی , گردشگری و اقتصادی است . حوزه های اخیر دامنه های متفاوتی را از نظر نحوه عملکرد ناحیه مشهد مشخص می کند . لیکن پر واضح است که ارتباط ناحیه مشهد با نواحی همجوار و نیز سایر نواحی بسیار پررنگ و بی بدیل بوده و از شهرت خاصی برخوردار بوده است . تجلی بارز ارتباط ناحیه مشهد با نواحی همجوار در حجم سفرهای روزانه در مسیرهای منتهی به کانونهای جمعیت و فعالیت ناحیه مشهد و بویژه شهر مشهد است . این سفرها در قالب اهداف گوناگون اداری , آموزشی , فرهنگی ، درمانی, خدماتی , گردشگری و زیارتی و از طریق خطوط زمینی ( حمل و نقل جاده ای و ریلی ) و نیز خطوط هوایی به انجام می رسد و در نهایت باید در نظر داشت که حوزه عمل ناحیه مشهد دامنه وسیعی تا مرزهای استان را در بر می گیرد لیکن هرچه به نواحی همجوار مجموعه شهری مشهد و نیز شهر مشهد نزدیک تر می شویم این ارتباط بسیار گسترده تر و پیچیده ت شده و شدت بیشتری می یابد .
    حال با توجه به تحلیل مختصری بر عملکردها و عمده مجموعه شهری مشهد جایگاه کلانشهر مقدس مشهد را از دیدگاههای اقتصادی , اجتماعی , فرهنگی و خدماتی در پهنه ناحیه مشهد ( مجموعه شهری مشهد ) مورد ارزیابی و بررسی قرار می دهیم .

    2-1- نقش و جایگاه شهر مشهد در مجموعه شهری مشهد با تاکید بر مولفه های اقتصادی:
    2-1-1- اشتغال و گروههای عمده فعالیت :
    در ناحیه مورد مطالعه سهم اشتغال در بخشهای اصلی و در مقایسه با منطقه به شرح زیر است :

    2-1-1-1- کشاورزی :
    در مجموعه شهری مشهد به لحاظ اشتغال در بخش کشاورزی شهرستان مشهد شرایط متفاوتی را در شهرستان فریمان و چناران تجربه می کند. در شهرستان مشهد اشتغال در بخش کشاورزی در مقایسه با دو بخش دیگر در سطح پایین تری قرار دارد در حالیکه در شهرستان فریمان و چناران ترکیب به نیمی از شاغلین هر دو شهرستان در بخش کشاورزی فعال اند که می توان این مساله را در برتری چشمگیر و قابل توجه جمعیت فعال در بخش خدمات و صنعت شهر مشهد تلقی نمود . هر چند به دلیل وجود بازار بسیار قدرتمند شهر مشهد از نظر مصرف مواد کشاورزی در شهرستان مشهد فعالیت کشاورزی از قدر مطلق بالاتری ( چه از نظر اشتغال و چه از دید تولید محصولات ) نسبت به دو شهرستان فریمان و چناران برخوردار است .

    2-1-1-2-صنعت و معدن :
    در شهرستان مشهد با تمرکز خاص جمعیت در کلانشهر مشهد بر خلاف دو شهرستان دیگر که غلبه با فعالیتهای کشاورزی است به دلیل تراکم جمعیت اصلی شهرنشین منطقه , نیز تراکم واحدهای بزرگ صنعتی , اولأ نسبت شاغلین زیر بخش صنعت ( ساخت ) بالاست و ثانیا به دلیل توسعه سریع جمعیتی و کالبدی بخصوص شهر مشهد و نیاز به ساختمان سازی شاغلین در زیر بخش ساختمان نیز چه به لحاظ قدر مطلق و نسبی بالاتر از دو شهرستان دیگر است .

    2-1-1-3- خدمات :
    در شهرستان مشهد به دلیل وجود شهرکها و فعالیتهای کلانشهری و زیارتی آن فعالیتهای بازرگانی , هتل و رستوران اداری و نیز خدمات عمومی , اجتماعی و شخصی و خانگی از جمله فعالیتهای اداری و انتظامی , آموزش عالی , مراکز درمانی و نظایرآنها , از اهمیت زیادی در مقیاس ملی و بین المللی برخوردارند. در حالیکه در شهرستان دیگر فعالیتهای مربوط به بخش های مذکور در سطح شهرستان و در مقیاس مرکز شهرستان اهمیت دارند .
    2-1-2- برآوردهای ارزش افزوده در بخش های اقتصادی مجموعه شهری مشهد و جایگاه شهر مشهد در این برآوردها :
    2-1-2-1- کشاورزی :
    شهرستان مشهد با 29 میلیارد ریال ارزش افزوده در بخش کشاورزی به 64.1 درصد ارزش افزوده مجموعه شهری مشهد را به خود اختصاص داده است . این میزان در کل ارزش افزوده شهرستان تنها 10.2 درصد را تشکیل می دهد که این مسئله بیشتر ناشی از غلبه جامعه شهرنشین و تمرکز خاص در شهر مشهد با کارکردهای خدماتی و صنعتی است . با این وجود هر چند کشاورزی در ترکیب اقتصادی شهرستان مشهد از جایگاه چندانی برخوردار نیست ولی در مقایسه با دو شهرستان چناران و فریمان که اساساً شهرستانهایی با اقتصادی کشاورزی اند ، از موقعیتی برتر برخوردار است .

    2-1-2-2- صنعت :
    شهرستان مشهد با 149 میلیارد ریال ارزش افزوده در بخش صنعت که 9/30 درصد کل ارزش افزوده در سطح شهرستان می باشد به ترتیب 8/94 درصد افزوده دو زیربخش ساختمان کل ناحیه را به خود اختصاص داده است . توسعه چشمگیر کاربردی شهر مشهد و استقرار صنایع به دلیل وجود مرکز پرکشش جمعیتی کلانشهر مشهد از عمده ترین دلایل این افزایش ارزش افزوده است .

    2-2-3- خدمات :
    بخش خدمات در شهرستان مشهد دارای سهمی معادل 9/58 درصد در ارزش افزوده کل شهرستان بوده است بطوریکه این شهرستان با تمرکز زیارتی و گردشگری ، بازرگانی در سطح ملی و فرا ملی ، مرکزیت حمل و نقل منطقه ای و فرا منطقه ای و نیز تمرکز مراکز سطح اول درمانی ، آموزشی و اداری و ... در شهر مشهد با 2/282 میلیارد ریال ارزش افزوده در بخش خدمات 8/96 درصد ارزش افزوده ناحیه را دارا می باشند .
    مقایسه دو وجه ارزش افزوده و اشتغال بیانگر اهمیت نقش هر سه بخش اقتصادی در نظام اقتصادی مجموعه شهری مشهد است در واقع ویژگی عملکردی شهر مشهد ( مرکزیت اداری- سیاسی ، خدمات سطح یک آموزشی-درمانی ، عملکرد پذیرایی و گردشگری ملی و فرا ملی ، مرکزیت صنعتی و ... ) ضرورت تقویت و گسترش موزون هر سه بخش را الزامی می سازد .

بیان ضرورت مطالعه و طراحی: ضرورت کمی: اهمیت تاریخی و مذهبی شهرمشهد ، جاذبه زیارتی وتوریستی آن ، این توانمندی را ایجاد کرده است که نقش مهمی در مبادلات پولی ، کالایی و خدماتی شهد ایفا می کند و بر شکل گیری کالبدی شهرنیز اثرات تعیین کننده دارد. آمار زاُّیرین مشهد در سال 90 حدود 14 میلیون نفر پیش بینی شده است. در کل ، درآمد شهر از محل مخارج زایرین ، بیش از 60 میلیارد ریال خواهد بود ...

از آنجائی که برای طراحی یک مجموعه مسکونی، آگاهی نسبت به وضعیت مجموعه هایی که تاکنون در این شهر به وجود آمده اند و تأثیراتی که از مرحله طراحی تا زمان استفاده ، از محیط گرفته یا بر آن می گذارند، ضروری می نماید. با عنایت به این مهم، در این بخش از رساله حاضر، چند نمونه شاخص و تأثیر گذار در بخشهای مختلف شهر انتخاب شده اند تا به ترتیب زمانی و با بررسی نکات مثبت و منفی آنها، شناخت دقیق ...

چکیده درکشورما جریان سریع شهرنشینی در20سال گذشته حاشیه نشینی واسکان غیررسمی رابه دنبال داشته واین پدیده درحال رشدمشکلات اجتماعی,اقتصادی,فرهنگی,امنیتی وزیست محیطی فراوانی رادراغلب کلان شهرهای ایران به وجودآورده است . مشهد پس ازتهران بزگترین کلان شهرکشوربوده و رشدسریع شهرنشینی رادرچندسال گذشته تجربه کرده است . بخش عمده این رشدبه حاشیه شهرمشهداختصاص داردکه جمعیتی ...

ساماندهي مکاني و فضايي حاشيه کلان شهرها، به ويژه کلان شهرهاي مذهبي، با کارکردهاي مشخص و معين اگر همراه با نگرشي ژرف و همه جانبه به عوامل به وجود آورنده و تشديد کننده آن نباشد، نه تنها مفيد نيست، بلکه با گذشت زمان مسائل حاشيه نشيني را تشديد و مشکلان

شهرداری از نظر لغوی از دو کلمه «شهر» و «داری» تشکیل گردیده که «داری» به معنی اداره و مدیریت و «شهر» پس از 1362 به جایی که دارای شهرداری باشد اطلاق می گردید. بنابراین از نظر لغوی شهرداری را می توان سازمان اداره شهر دانست و در اصطلاح، شهرداری به واحدی گفته می شود که به منظور اداره امور محلی و ارائه خدمات عمومی موردنیاز شهروندان در یک مرکز جمعیتی با خصایص شهری تشکیل می شود. در ...

1- طرح مسأله باتوجه به فرآیند شهر نشینی جدید در ایران و روند رو به رشد حرکت به سمت تجدد و مدرنیسم ، شهر گرایی و شهر نشینی فراینده ، تصمیمات عجولانه و فقدان خط و مشی مشخص شهرسازی ، لزوم شناخت ، برنامه ریزی و مدیریت کلان در رابطه با مسائل شهری ، پخش جمعیت و کارکردها و ایجاد ساختار فضایی متعادلی از شهرها در سطوح ملی و منطقه ای امری لازم و ضروری به نظر می رسد . در حال حاضر مهمترین ...

1- طبیعی 2- اقتصادی 3- اجتماعی 4- سیاسی چکیده : شهر ها در همه زمانها و در تمامی نقش‌ها و اشکالی که در طی زمان پذیرفته اند ، وجوه مشترکی کلی را به نمایش گذاشته‌اند. بدین ترتیب در بیانی کلی می توان گفت که شهر موجودی است زنده و پویا و متحول ، در بستر زمان و در پهنه مکان و متأثر از عوامل و شرایط اقتصادی ، اجتماعی ، فرهنگی ، تاریخی ، سیاسی و .... در این میان پیدایش و شکل گیری شهر ...

- برنامه ریزی فیزیکی : می توان گفت که برنامه ریزی دانشکده تنها نشان دهنده استخوان بندی اطلاعات است که برای جایگزین کردن فضاها در دانشکده لازم می باشد. به این ترتیب طرح با استفاده از گزارش توجیهی و برنامه ریزی فیزیکی فادر به شناخت و درک کامل از فضا و در نتیجه جایگزینی آن می باشد. - نحوه تشکل فضایی یک دانشکده معماری و شهرسازی : بخش آموزشی بخش کمک آموزشی بخش خدماتی 4- بخش اداری بخش ...

چکیده: مطالعه حاضر تحت عنوان «روند توسعه روستایی در دهستان کبودگنبد شهرستان کلات نادر» به بررسی و تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر در روند توسعه اقتصادی در این دهستان می‌پردازد. توسعه روستائی یک امر چند بعدی است که از مؤلفه‌های مختلفی تشکیل می‌شود. در این راستا، مؤلفه‌های مزبور در دهستان کبودگنبد به صورت زیرساختهای طبیعی، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی در نظر گرفته شده‌اند که هریک از این ...

امکانات ارتباطي که دوران معاصر و کنوني در اختيار انسان قرار مي‌دهد امکان جا به جا شدن شمار قابل ملاحظه اي انسان را در پهنه نسبتا وسيعي ممکن کرده است و حرکت واقعي جهانگردي، جهانگردي توده اي و گروهي به سوي کشف افق‌هاي دور دست خصوصا افق هايي که داراي ف

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول