دانلود گزارش کارآموزی بافندگی با ژاکارد

Word 3 MB 23450 65
مشخص نشده مشخص نشده گزارش کارآموزی
قیمت قدیم:۲۱,۴۶۸ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • تاریخچه بافندگی
    عمر بافندگی احتمالاً به قدمت تمدن بشری است زیرا یکی از نیازهای ضروری انسان پوشاندن بدن برای محافظت از اثرات بیرونی ( سرما و گرما) بوده است و البته با این کار «‌متمدن تر » نیز به چشم می آمده است سایر دلایل پیشرفت صنعت پوشاک در طول تاریخ عبارت اند از : وضعیت اجتماعی ، نیازهای مذهبی و .. البته مدل لباس ها و مکان استفاده آنها نیز بستگی داشت .
    یافته های تاریخی حاکی از این است که مصریان در حدود 6000 سال پیش پارچه‌های تاری پودی بافته اند و چینی‌ها نیز در حدود 4000 سال پیش پارچه های بسیار ظریفی از جنس ابریشم می بافتند . گمان می رود که دستگاه بافندگی دستی به دفعات زیاد در تمدن های مختلف ابداع شده است و این صنعت تا پیدایش ماکو به عنوان یک صنعت خانگی باقی ماند . کی در سال 1733 عبور ماکو از دهنه را اختراع کرد این ماکو با دست پرتاب می شد. دو کانسون در 1745 دستگاهی بافندگی ساخت که بعداً ژاکارد آن را کامل تر کرد در این دستگاه هر نخ تار به صورت جداگانه کنترل می شد .در سال 1785 ، کارترایت ماشین بافندگی موتوری را اختراع کرد .
    در سال های اولیه قرن نوزدهم ، ماشین های بافندگی از چدن درست می شدند و با نیروی بخار کار می کردند ماشین بافندگی موتوری به نخ های تار قوی نیاز داشت این نیاز به ساخته شدن اولین ماشین آهار در سال 1803 منجر شد در دهه 1830 ، بیش از 100 هزار ماشین ماکویی در انگلستان کار می کردند اساس کار این ماشین ها بسیار شبیه ماشین های ماکویی امروزی بود
    در سال‌های آغازین قرن بیستم ، پیشرفت هایی در زمینه بوبین پیچی و چله پیچی نخ‌های تار حاصل شد و ماشین های بافندگی پیشرفته‌تر شدند . دستگاه های گره زنی و نخ کشی نخ تار به بازار آمدند. پس از پایان جنگ جهانی دوم ، صنعت نساجی مدرن شروع به ظهور کرد تا این که اختراع الیاف مصنوعی محدوده عمل صنعت نساجی را بسیار تغییر داد . در 1930 مهندسی به نام روزمن نمونه اولیه ماشین بافندگی پروژکتایل را اختراع کرد و در 1953 اولین ماشین های پروژکتایل تجاری فروخته شدند تولید ماشین های راپیری و ایرجت در سالهای 1972 و 1975 شروع شد .
    اصول بنیادی بافندگی در طول قرن های متمادی بدون تغییر باقی ماند .امروزه ، همانند گذشته ، پارچه‌های تاری پودی با عبور نخ ها از هم با زاویه قائمه تهیه می‌شوند این سبک تولید منسوجات مزیت های زیادی دارد؛ ثبات و مقاومت در برابر تغییر شکل بر اثر فشردگی و تنش کششی. این ویژگی ها پارچه های تاری پودی را از منسوجات ارزان تر حلقوی و منسوجات بی بافت متمایز می کند تا همین اواخر، تمام پارچه‌های تاری پودی در جهان با ماشین های تک فاز تولید می شدند ولی تمرکز بر روی پیشرفت های فنی باعث شتاب بخشیدن به پروسه بافندگی معمولی شده است برای مثال در یک دوره مشخص ، توان پود گذاری از چند متر بر دقیقه به بیش از 2000 متر بر دقیقه افزایش یافته است .



















    چارت سازمانی





















    2-1 بافندگی
    مقدمه بافندگی یکی از قدیمی ترین صنایع دستی به شمار می رود. امروزه شواهدی در دست است که نشان می دهد بشر از نه هزار سال پیش از پارچه استفاده می کرده قرنهای متمادی صنعت بافندگی یکی از مهمترین صنعت های بشر به کار می رود این صنعت نه تنها از نظر تولیدی بلکه از نظر اجتماعی نیز اهمیت فراوانی داشت.
    نخهای تولیدی در زمانهای قدیم بسیار نایکنواخت و ضخیم بوده به همین دلیل پارچه های تو لیدی کاملاً ضخیم بودند و همچنین از استحکام و کیفیت کمی برخوردار بودند.
    اولین طریقه تولید پارچه توسط بشر عبارت بود از آویختن نخهای تار از یک چوب افقی و آویزان کزدن وزنه های در انتهای نخها به منظور کشش و سپس نخ پود به صورت یک بسته از لابه لای نخهای تار عبور داده می شود تا بافت پارچه تشکیل شد طریقه ای که بعدها اختراع شد. نخهای تار در داخل چهار چوبی افقی به صورت کاملاً کشیده قرار می گرفت و نخهای پوداز لابه لای نخ های تار عبور داده می شد. که به علت طول محدود چهارچوب و نخ های تار پارچه بافته شده نیز دارای طول محدو.دی بود. در قرون بعدی نخهای تار بر روی غلتک نخ تار پیچیده می شد و در داخل دستگاه بافندگی دستی قرار داده می شد و نخهای تار بعد از باز شدن به صورت افقی در می آید و در این حالت بافته می شد و سپس پارچه تولیدی بر روی غلتک پارچه پیچیده می شد.
    اولین تحول در راه تکنیکی شدن دستگاه های بافندگی در سال 1733 میلادی توسط شخصی به نام جان کی ایجاد شد، ولی با اختراع پرتاب ماکوی سریع سبب سریع تر شدن بافندگی شد. گرچه این اختراع تولید دستگاههای بافندگی را به مقدار کمی افزایش داد، ولی باعث گردید تا راه جدیدی برای اختراعات بعدی گشوده شود. در سال 1785 میلادی ادمونت کاوت رایت موفق به اختراع یک دستگاه مکانیکی بافندگی شد.
    در اوایل سال 1800 میلادی شارل ماری ژاکارد موفق به اختراع دستگاه تشکیل دهنده گردید. در ماشین ها ی بافندگی، عملیاتی مانند؛ دفتین زدن، پودگذاری، تشکیل دهنده و غیره مکانیکی بود، ولی تعویض ماسوره دستی بود و یا به محض پاره شدن تار کارگر باید دستگاه را متوقف می کرد. این مسائل باعث پایین آمدن راندمان و همچنین پایین آمدن کیفیت پارچه می گردید. این مسائل سبب شد تا ماشین ها ی بافندگی به مکانیزه هایی مجهز شوند که عملیات فوق را به صورت اتوماتیک انجام دهند.
    در زمان تبدیل ماشین ها ی بافندگی اتوماتیک راههای دیگری نیز برای بالا بردن تولید ماشین بافندگی باز شد، به طوری که مهمترین عامل محدود کننده سرعت ماشین بافندگی وجود ماسوره نخ بود. در داخل جسم پودگذار(ماکو) و در نتیجه زیاد بودن جرم جسم پرتاب شونده بود. به این دلیل روشهایی از اوایل قرن بیستم برای طریق پودگذاری جدید پیشنهاد شد.
    در سال 1866 باکستون و شرمن ایده ای را به ثبت رساندند که بر اساس آن یک گیره سوزنی به داخل دهنه رفته و نخ و پود را از سمت دیگر به داخل دهنه می کشید.
    در سال 1871 شخصی به نام ویلیام جی در آمریکا سیستمی را به ثبت رساند که بر اساس آن دو گیره سوزنی عمل پودگذاری را انجام می داد؛ یک سوزن نخ پود را وارد دهنه می کرد و در وسط دهنه سوزن دیگر نخ پود را گرفته و از دهانه خارج می کرد
  • فهرست مطالب
    عنوان صفحه
    2-1 بافندگی
    2-2- اجزاء یک دستگاه بافندگی
    2-3-کنارگیر پارچه
    2-4- ورد ماشین بافندگی
    2-5- میل میلک
    2-6- لامل و دنده شانه ای
    2-7- غلتک نخ تار
    2-8- پل نخ تار
    2-9- میله های تقسیم کننده نخهای تار
    2-10- پل پارچه
    2-11- غلتک پیچیدن پارچه
    2-12- دفتین زدن در ماشین های بافندگی سولرز
    2-13- تنظیم ماشین سولرز
    2-14- طرز تشکیل پارچه در ماشین بافندگی سولرز
    2-15- مکانیزم کنترل کننده نخ تار
    2-16- مکانیزم رزرو نخ پود
    2-16-1 مکانیزم کنترل نخ پود
    2-17- کنترل کننده زمان کار
    2-18- حس کننده C
    2-19- حس کننده D
    2-20- حس کننده E
    2-21- سیستم حرکت راپیرها
    2-22- تنظیم درجه ماشین
    2-23- کلاچ
    2-24- تغییر سرعت ماشین
    2-25- سوار کردن راپیرها
    2-26- محفظه نوار راپیر
    2-27- راپیر سمت راست
    2-28- راپیر سمت چپ
    2-29- دفتین و شانه
    2-30- رگولاتور منفی غلتک نخ تار
    2-31- رگلاتور غلتک پارچه
    2-32- مکانیزم انتخاب رنگ پود در ماشین های بافندگی سولرز
    2-33- انواع دهنه در لحظه دفتین زدن
    2-34- لحظه تشکیل دهنه
    2-35- عیوب بافت پارچه
    2-36- چله پیچی مستقیم
    2-37- تعمیر و نگهداری ماشین چله پیچی
    2-38- اهداف بوبین پیچی
    2-39- نخ کشی
    2-40- ماشین گره زنی
    فصل سوم معرفی و توضیحات دستگاه ژاکارد
    3-1- یادآوری
    3-2- تکرار طرح بافت
    3-3- ترسیم طرح ژاکارد
    3-4- مکانیزم تشکیل دهنه ژاکارد
    3-5- اصول کار ژاکارد
    3-5-1 مکانیزم ژاکارد ( ونسانزی)
    3-5-2- مکانیزیم ژاکارد ( وردل)
    3-6- مزایا و معایب ژاکارد و نسانزی و وردل نسبت به هم
    3-7- ژاکارد الکترونیکی گروسه
    3-8- مراحل مختلف آماده کردن ماشین ژاکارد
    3-8-1- راپورت نقش ( راپورت شکل یا راپورت تصویر)
    3-8-2- راپورت تار
    3-8-3- راپورت ماشین
    3-9- ریسمان کشی
    3-9-1- ریسمان کشی باز
    3-9-2- ریسمان کشی مورب
    3-10- انواع ریسمان کشی نسبت به نقش پارچه
    3-10-1- ریسمان کشی متوالی
    3-10-2- ریسمان کشی جناغی
    3-11- ریسمان¬کشی برای پارچه¬های راه¬راه طولی با استفاده از ورد برای بافت زمینه
    3-12- اتصال ریسمان ها به قلاب ها
    3-13- اتصال ریسمان ها به میل میلک
    3-14- تقسیم بندی میل میلک ها










    فهرست اشکال
    عنوان صفحه
    شکل 2-1- نمای کلی یک دستگاه بافندگی
    شکل 2-2- نمای کنارگیر سوزنی
    شکل 2-3- ورد ماشین بافندگی
    شکل 2-4- میل میلک های ماشین بافندگی
    شکل 2-5- نمای سیر حرکت نخ و تشکیل پارچه
    شکل 2-6- غلطک پیچیدن پارچه
    شکل 2-7- مکانیزم انتقال نیرو برای کناره گیر پارچه
    شکل 2-8- کنرل کننده پاره گی نخ پود
    شکل 3-1- ترسیم طرح ژاکارد قسمت A
    شکل 3-2- کارت پانچ برای فرمان به ژاکارد
    شکل 3-3- نخ کشی ژاکارد
    شکل 3-4- قرار گیری پلاتین ها
    شکل 3-5- سیلندر فرمان ژاکارد
    شکل 3-6- سیلندر فرمان ژاکارد
    شکل 3-7- سیلندر فرمان ژاکارد
    شکل 3-8- سیستم انتقال و اجرای فرمان ژاکارد
    شکل 3-9- سیلندر فرمان و جعبه فنر میله های ژاکارد
    شکل 3-10- نمای از بالای ژاکارد ونسازی
    شکل 3-11- نمای از بالای ژاکارد وردل
    شکل 3-12- ژاکارد الکترونکی گروسه
    شکل 3-13- تخته ریسمان
    شکل 3-14- ریسمان کشی باز
    شکل 3-15- ریسمان کشی مورب
    شکل 3-16- ریسمان کشی متوالی برای چند راپورت نقش
    شکل 3-17- ریسمان کشی متوالی بای 5/2 راپورت
    شکل 3-18- ریسمان کشی جناغی
    شکل 3-19- ریسمان کشی برای پارچه های راه راه طولی
    شکل 3-20- اتصال ریسمان ها به قلاب ها
    شکل 3-21- اتصال ریسمان ها به میل میلک
    جدول 3-1- ترتیب ریسمان کشی
    جدول 3-2- تقسیم بندی میل میلکها در نخ کشی ژاکارد









کلمات کلیدی: بافندگی - کار اموزی

انسان از زمان هاي بسيار دور ، علاوه بر اينکه با شکار حيوانات مي توانست مواد غذايي خود را تأمين کند ، از پوست آنها نيز به عنوان وسيله مناسبي براي گرم نگه داشتن بدن خود استفاده مي کرد.در يک زمان از طول تاريخ انسان دريافت که رويش مويين پوست حيوانات و ر

مقدمه : ماشين بافندگي پروژکتايل در آغاز دهه 50 وارد بازار شد و هنوز هم در سراسر جهان به کارمي رود. به دليل نوآوري هاي پيوسته و استفاده از سيستم هاي الکترونيکي پيشرفته و نيز استفاده از ريزپردازنده براي نظارت و کنترل وسايل مختلف اين ماشين سطح بازده

تاريخچه بافندگي عمر بافندگي احتمالاً به قدمت تمدن بشري است زيرا يکي از نيازهاي ضروري انسان پوشاندن بدن براي محافظت از اثرات بيروني ( سرما و گرما) بوده است و البته با اين کار «‌متمدن تر » نيز به چشم مي آمده است ساير دلايل پيشرفت صنعت پوشاک در طول تا

محل کار آموزی کارخانه بافندگی و تکمیل سمیع مقدمه : مشخصات - موقعیت کارخانه از لحاظ آب و هوا و محیط کارگری و راه و ترابری و تاریخچه صنعتی شرکت بافندگی و تکمیل سمیع در کیلومتر 6 جاده قدیم کرج- قزوین- شهرک چهار دانگه –دهکده ورزشی خیابان ارس کولا قرار دارد . بخش چهاردانگه کرج از موقعیت آب و هوایی نیمه معتدل برخوردار می باشد . همچنین از لحاظ محیطی دارای فعالیتهای کشاورزی – دامداری - ...

مجموعه اي که در پيش رو داريد، خلاصه اي از فعاليتهاي اينجانب در شرکت ريسندگي و بافندگي کاشان واحد طرح توسعه و تکميل مي باشد. در اين گزارش، ابتدا کل مراحل تکميل به صورت کامل توضيح داده شده و سپس نوع فعاليت هر ماشين تشريح شده است. همچنين در اين گزارش ب

موقعيت و تاريخچه کارخانه مخمل ريس بازيابان : توليدات کارخانه به طور ميانگين 100 مترمربع پارچه از انواع مختلف چيت ، روپوش ، لانه رنبوري ( به عنوان پارچه حوله ) است . تعداد پرسنل کل کارخانه 189 نفر بوده است که از اين تعداد 18 نفر فوق تخصص و ليسانس مر

پيشگفتار در قديميترين نوشته هايي که درباره صنعت منسوجات پنبه اي به شکل ابتدايي باقي مانده است ، شواهدي مي توان يافت دال بر اينکه ، قبل از شروع عمل ريسندگي ، راههاي مختلفي براي استخراج مواد اضافي يا آشغال از پنبه خام مورد استفاده بوده است. وجود ق

تاريخچه : شرکت يزدباف« سهامي عام » در سال 1335 با سرمايه اوليه يکصد ميليون ريال براي ايجاد کارخانجات ريسندگي بافندگي و چاپ و تکميل انواع پارچه هاي نخي تأسيس گرديد . در اولين مرحله با 400 دستگاه بافندگي در سال 1339 شروع به بهره برداري گرديد و پس

. تاريخچه کلي کارخانه شرکت مهر باف يزد درسال 1368 به مساحت 20000 متر مربع در بخش خصوصي افتتاح ودر سال 1371 موردبهره برداري قرارگرفت ودر 30 کيلومتري مرکز استان و درشهرک صنعتي شهيدچمران مهريز قرارگرفته است. 2. مشخصات کلي وموقعيت کارخانه کارخان

چکيده مطالب: اين گزارش کار آموزي در کارخانه تکميل تهران پايون نوشته شده اين کارخانه به طور کلي به فعاليت چاپ و تثبيت ابعادي مشغول مي باشد ، چاپ در اين کارخانه با ماشين چاپ ترانسفر صورت مي گيرد و عمليات تثبيت براي چاپ ترانسفراگر از نوع Star باشد

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول