دانلود مقاله بررسی فضاهای تجاری

Word 67 KB 3299 28
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • بررسی فضاهای تجاری:

     

    3-3-2-2- اهمیت تجاری تبریز و دلائل شکل گیری بازار:

    تبریز، مرکز منطقه تاریخی آذربایجان و چهارمین شهر بزرگ ایران، بزرگترین بازار تاریخی سرزمین ما را در خود جای داده است. پس از تسلط کامل حکومت مرکزی بر آذربایجان ، و گسترش امپراتوری اسلامی، از یک سو تا شمال آفریقا و از سوی دیگر تا مرز هندوستان تجارت رونق یافت و راههای پر رفت و آمد موجب شکوفایی و قدرت یافتن قلعه کوچک تا روی شد که بعدها نام تبریز را به خود گرفت.

    و در مدتی کوتاه به شهری چنانررونق تبدیل شد که حدود سه قرن بعد ناصر خسرو از آن به عنوان شهری آباد و بارویی به طول شش هزار پا یاد کرد.

    با رونق یافتن جاده ابریشم، تبریز چنان ارزشی یافت که غازان خان آن را به پایتختی برگزید.

    پس از دوره ایلخانیان ، تبریز یکی از دوره های درخشان حیات خود را در زمان حکومتهای آق قویونلو و قره قویونلو تجربه کرد. دوباره پایتخت شد و آثار با ارزشی چون مسجد کبود، میدان صاحب آباد و مسجد پادشاه در آن ساخته شد.

    سلسله صفوی هم در آغاز تبریز را به عنوان پایتخت برگزید. ولی جنگ با عثمانیان موجب انتقال پایتخت به قزوین و سپس به اصفهان و مسدود شدن راههای تجاری و دست به دست شدن تبریز بین ایران و عثمانی و سرانجام رکود تبریز در این دوره شد با همه این همه توصیف شاردن از بازار تبریز حکایت از رونق قابل توجه این شهر در زمان شاه عباس می کند. در زمان قاجار با ولیعهد نشین شدن شهر و گسترش ارتباط ایران با اروپا و عثمانی، تبریز در مرکز نقل تجارت منطقه قرار گرفت و به دلایل بسیار موقعیتی مهم تر از تهران، که پایتخت بود، پیدا کرد.

    این مقدمه، برای تاکید بر اهمیت تجاری شهر و دلایل شکل گیری بازاری چنین باشکوه در تبریز آورده شد. به یک تعبیر همه چیز در تبریز بر اثر نفوذ بازار شکل گرفته است. حتی بافت شهر به صورت شعاعی از بازار منشعب شده است.

    پس از هر سانحه ای اعم از زلزله، سیل یا غارت و تخریب ناشی از جنگ بازار شهر با سرعتی باور نکردنی دوباره ساخته شده و اعتبار گذشته خود را بازیافته است.

    3-3-2-3- بازار تبریز، به مثابه بزرگترین مجموعه آجری جهان:

    بازار تبریز ، به مثابه بزرگترین بازار آجری جهان، که می توان آن را یک تک بنا نیز به حساب آورد، با وسعتی حدود سی هکتار و پنج و نیم کیلومتر راسته در فاصله سالهای 1255تا 1275 ساخته شده و مجموعه ای بی نظیر از تمام تکنیکهای سازه طاقی در آن به ؟ شده است. در واقه بازار تبریز دانشگاهی است که می توان سازه آجری را در آن آموخت و پیچیده ترین و هوشمندانه ترین بازار با آجر از پوشش ساده و با عظمت تیمچه حاج کاظم تا کاربندی تیمچه بزرگ امیر را در آن سراغ کرد.

    الگوهای بازار:

    راسته:با ترکیب چند حجره با یک معبر، ابتدایی ترین شکل بازار به وجود می آید. این ؟از بازار را در شهرهای کوچک یا مراکز محلات شهرهای بزرگ می توان جستجو کرد. در بازار تبریز نیز عمده ترین الگوی فضایی، ترکیب حجره و معبر حرکتی است. حدود 2800 حجره در دو طرف راسته ای به طول حدود 5/5 کیلومتر استخوان بندی اصلی بازار را تشکیل می دهند.

    سرا:  سرا یک کاروانسرای درون شهری با تغییراتی است که به دلیل عملکرد آن پذیرفته شده است. سراها شترخان ندارند، چرا که کاروانها پس از حمل بار خود به این سراها از ؟خارج شده و در کاروانسراهای بیرون شهر اقامت می کرده اند.

    به همین دلیل، ؟برای خوابیدن کاروانیان در سراها وجود ندارد. این فضا نقش انبار را بازی می کنند و کالا یا درون حجره ها، یا به صورت روباز در حیاط سرا انبار می شود. حجره ؟عمده فروش دور تا دور حیاط سرا و در راسته های کوتاه ورودی آنها، که کالای ؟ را در آن سرا انبار می کنند. قرار می گیرد. علاوه بر این، سرا به عنوان فضای ؟بازار و برف انداز، که نیاز بسیار جدی بازارهای مناطق سردسیر است، نیز عملکرد دارد.

    در بازار تبریز حدود 22 سرا چنین وظایفی را به عهده داشته و دارند، سه سرای حاج حسین قدیم، میانه و جدید و سرای میابوالحسن محورعمده حرکت کالا را عمود بر محور حرکت مشتری در بازار شکل داده اند. گفتنی آنکه بسیاری از تولیدیها یا ؟ هم در طبقه بالای سراها جای مناسبی برای خود یافته اند.

    تیمچه: تیمچه ها در بازار محل استقرار واحدهای عمده فروشی اند که اغلب مربوط به یک صنف اند.در حالی که راسته ها در اساس به خرده فروشیها تعلق دارند. تیمچه ها مسقف اند و بسته به توانایی اقتصادی سازنده  یا صنفی که در آن جای داشته زیبا و پرتزئین ساخته شده اند. رایج ترین الگوی تیمچه ها هشت ضلعی، هشت و نیم هشت و نگینی بوده اما انواع پیچیده ترین چون ترکیب چلیپا با هشتی یا انواع ساده تری چون مستطیل نیز استفاده می شده است. در مجموع 19 تیمچه در بازار تبریز به فعالیت مشغول اند.

    دالان: دالانها نوعی تیمچه محسوب می شوند که در عین صنفی بودن از اهمیت کمتری در مقایسه با تیمچه ها برخوردارند. دالان خونی در کنار سرای حاج حسین جدید، که به عطار ها اختصاص دارد و دالان خان نمونه های مشهور دالان در تبریزند. 15 دالان در بازار تبریز وجود دارد.

    سبزه میدان: در حاشیه بازارها فضاهای باز میدان مانندی شکل گرفته که کالاهای فاسد شدنی چون میوه و سبزیجات در آنها ارائه می شوند. این میدانها، که به سبزه میدان مشهورند، معمولا یکی از ورودیهای مهم بازار را شکل می دهند. در بازار تبریز میدان صاحب آباد نقش سبزه میدان را ایفا می کند. البته بازاری به نام بازار دروازه گجیل نیز چنین وظیفه ای را به عهده دارد.

    مجموعه ها: الگوهایی که در بالا ذکر شد در ترکیب با هم مجموعه حاج شفبع در شمال بازار تبریز، که به فروش فروش اختصاص دارد.

    نمونه این مجموعه هاست. انواع پیچیده تر، از یک سرا و تعدادی تیمچه و راسته تشکیل شده اند که نمونه خوب آن در بازار تبریز مجموعه امیر است که شامل یک سرا و دو تیمچه و دو راسته به نامهای بازار امیر و پشت بازار امیر است. مجموعه ها می توانند انواع ترکیبها را داشته باشند. مثلا مجموعه دودری شامل سه تیمچه و یک سراست. یا مجموعه حاج شیخ از سه تیمچه و یک دالان شکل گرفته است.

    فضاهای خدماتی بازار: بازارهای تاریخی قلب شهر و بنابراین، محل انواع فعالیتهای اجتماعی، سیاسی ک فرهنگی و حتی ورزشی بوده اند. از همین رو، کالبد مورد نیاز این فعالیتها در بازارها شکل می گرفته و در واقع با وجود آنها بازار کامل می شده و نقش واقعی خود را در شهر بازی می کرده است. مهمترین فضاهای غیر تجاری بازار عبارتند از:

    مساجد از مهمترین ابنیه بازارند. در برخی از آنها به صنف خاصی تعلق دارند و مراجعان آن به چند تیمچه و بازار محدود می شود مساجدی چون مسجد جامع کارکردی شهری دارند 17 مسجد در داخل کالبد اصلی بازار تبریز وجود دارد.

    حسینیه: در الگوی بسیاری از بازارهای مناطق کویری این تکیه ها وجود دارند، ولی بازار نبریز تکیه ندارد. البته نوع مراسم عزاداری ماه محرم شهر تبریز متفاوت است. روز عاشورا همه دسته ها عزادار؟ به سمت بازار می آیند. و در تیمچه ها و راسته ها به عزاداری ؟ تیمچه مظفز به مهمترین مکان عزاداری در بازار تبریز است. باید ؟ که در هیچ نقطه ای از تبریز هم تکیه وجود ندارد. تکیه حیدر در شرق بازار نیز تنها نامی بازمانده از گذشته است و گرنه عملا فضایی ؟در آن وجود ندارد.

    حمام میرزا مهدی در نزدیک مسجد جامع از حمامهای زیبای بازار است. در حال حاضر ، چهار حمام در داخل مجموعه بازار به فعالیت مشغول اند که به دلیل معیارهای بهداشت، نمی توان به دوام آنها امیدوار بود.

    زورخانه: زورخانه نیز از جمله فضاهای خدماتی بازار به حساب می آید که در همه بازارهای مهم وجود دارد. در بازار تبریز بازار دله؟ پس از چهارسوق صادقیه زورخانه فعالی وجود دارد.

    تبریز با حدود 3 هزار مغازه، 580 کارگاه صنایع دستی، 22 سرا، 19 تیمچه، 15 دالان و 5/5 کیلومتر راسته بزرگترین بازار؟ است.

     

     آسیب های بازار:

    آسیبهای کالبدی: آسیبهای کالبدی با توجه به عمر 150 تا 200 ساله بازار بیش از هر چیز ناشی از کهنگی و کهولت آن است. تجاوزها و تخلفها هم در کنار کهولت وضعیتی بحرانی در بازار به وجود آورده اند ایجاد طبقات اضافه در حجره ها، تقسیم یک حجره به دو یا سه حجره، نازک کردن جرزها برای دستیابی به فضای بیشتر، اضافه کردن حجره های کوچک در ورودی سراها، تعویض در و پنجره های اصلی با ویترینهای جدید، نصب تابلوهای نامتناسب با فضای بازار، ساختن ساختمان در فضای باز سراها و از بین بردن برف انداز بازار، در کنار بر هم زدن تعادل فضای باز و بسته از جمله آسیبهای کالبدی مهم بازار است.

    آسیبهای شهری:

    آسیبهای شهری در درجه اول مربوط به خیابان کشیهای 70 سال اخیر است. خیابانهای جدید برخی از امتدادهای راسته های اصلی را کرده و عملا ارتباط بازارهایی چون کهنه بازار، بازار رنگی، بازار شیشه گرخانه و بازار پشست حرمخانه و بازار دروازه گجیل با بازار اصلی قطع شده است. از طرفی امتداد خیابان فردوسی به صورت یک بن بست به درون بازار نفوذ کرده است . این خیابان کشیها علاوه بر بریدن امتدادهای بازار، با ایجاد جذابیت برای ساخت واحدهای تجاری در دو طرف خود عملا موجل منزوی شدن بازار در مقابل ساخت و سازهای جدید می شود که رو به خیابان دارند و پشت به بازار، تمایل به ساخت پاساژ هم به مثابه یک نیروی بسیار قوی سراها، تیمچه ها و بیشتر ابنیه تاریخی حاشیه این خیابانها را تهدید به تخریب می کند. طرحهای جامع و تفصیلی هم با ایجاد خیابانهای جدید با نقشهای مهم شهری تعادل حرکتی بازار را به زده اند.

    به عنوان مثال، خیابانهای جمهوری و امام خمینی دو شریان قدرتمند شهری در جنوب بازار معادلی در شمال بازار ندارند و همین امر موجب تغییر مکان ثقل بازار به سمت جنوب شده است.

    قرار گرفتن اغلب پایانه های درون شهری اتوبوس و خطوط تاکسی در خیابانهای جنوبی بازار این مسئله را تشدید کرده است.

    3-3-2-6- مسائل و مشکلات بازار:

    مسائلی فرهنگی چون دل زدگی جونان کاسب، که از طریق ارث بردن یا هر طریقی دیگری صاحب حجره ای در قسمتهای تاریخی بازار شده اند و اغلب مانند یک نسل پیشتر دلبستگی به این فضاها ندارند و بیشتر به کار در یک پاساژ امروزی علاقه مندند . عدم پاسخگویی کالبد تاریخی بازار به سیستم حمل بار به شیوه امروزی ، عدم دسترسی آسان آتش نشانی، اورژانس و حتی پلیس به قسمتهای داخلی بازار، همه به عنوان عوامل منفی بازار تاریخی را تهدید قرار می کنند.

    3-3-2-7- اقدامات انجام شده به منظور حفظ و نگهداری بازار:

    در مقابل این عوامل منفی، روابط اجتماعی تاریخی و کالبد زیبا و استثنایی بازار، که مجموعه آن را محیط تاریخی بازار می توان نام گذاری کرد، با حمایت نهادهایی چون میراث فرهنگی و محافل دانشگاهی و فرهنگی، تاکنوندر برابر این امواج آسیب رسان مقاومت کرده است. گفتنی است میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی با همکاری قابل توجه بازاریان موفق به مرمت و پاک سازی بخشهای عمده ای از بازار شده اند. البته این فعالیتها بیشتر درقالب حرکات تعمیری و مرمت استحفاظی مطرح شده اند.

    از جمله فعالیت های عمرانی دیگرک که در محدوده بازار تبریز صورت گرفته، طرحهای سازمان عمران و بهسازی شهری از نهادهای وابسته به وزارت مسکن و شهرسازی است که در قسمتهای کم تحرک تر در بازار در شمال و شمال غرب بازار و همچنین در ابتدای ؟بازار و مسجد کبود به اجرا درآمده است و می تواند مورد نقد و بررسی جداگانه ای قرار گیرد. اما در اینجا می توان اشاره کرد که این فضاها در صورت بازسازی می توانند در ایجاد جریان زندگی در قسمتهای متروک بازار مفید واقع شوند. در هر حال، به نظر می رسد بازار تبریز هنوز دارای چنان توان بالقوه اقتصادی است که می تواند طرح های شهری را به خود جلب کند.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

وقتي فرانکلين دلانو روزولت تصميم گرفت که در جريان مبارزات انتخاباتي رياست جمهوري نوامبر 1936 (131?) ايالات متحده آمريکا از راديو بهتر استفاده کند، دو حزب رقيب در مجموع 2 ميليون دلار خرج تبليغات راديويي خود کردند. اين ميزان در تاريخ آن روز، رکورد محس

اينترنت تجارت جهاني خود را آغاز نموده است و در همين زمان ما را به ايجاد فضاهاي اطلاعاتي غني براي زندگي روزمره قادر مي سازد. تا زمانيکه اينترنت تحقيق و تجارت جهاني را ممکن مي سازد، زندگي ذاتا به صورت محلي ادامه مي يابد. در حالي که زندگي در نتيجه زمين

مفهوم شهرهاي ديجيتالي ساختن صحنه اي است که در آن مردم در جوامع ناحيه اي مي توانند به تبادل و مشارکت در دانش، تجربه و علايق متقابل بپردازند . شهرهاي ديجيتالي اطلاعات شهري (چه اطلاعات قابل دسترسي و چه اطلاعات بلا درنگ) را در هم ادغام کرده و فضاهايي ع

مقدمه اي بر اوضاع جغرافيايي شهر سلطانيه شهر سلطانيه در 47 کيلومتري سمت شرق زنجان قرار گرفته است. اين منطقه از شمال به بخش طارم عليا، از غرب به بخش حومه از شهرستان زنجان، از جنوب به شهرستان خدابنده و از شرق به شهرستان ابهر محدود بوده و 940 کيلوم

چکیده در این تحقیق به بررسی روند تکوین و توسعه فیزیکی شهر سمیرم پرداخته شده است. نوع پژوهش توصیفی – تحلیلی است که جهت رسیدن به این امر متغیرهایی نظیر عوامل اقتصادی ( کشاورزی ، صنعت خدمات)، راههای ارتباطی، جمعیت، منابع آب، نقش دولت و مدیریت شهری عامل دفاع مورد بررسی قرار گرفت. نتیجه ای که از این تحقیق گرفه شد نشان داد که عامل آب و دفاع نقش بسیار مهمی در پیدایش این شهر داشته و ...

مديريت بحرانهاي صنعت گردشگري: تحليل GGE از حادثه 11 سپتامبر شواهد زيادي وجود دارد که کاهش تقاضاي ناگهاني و غيرمنتظره اي در صنعت گردشگري يک يا چند کشور به وجود مي آيد. سياست گذاران با وضعي خطرناک مواجه شده اند بدين ترتيب که چگونه مي توانند چنين بحران

مقدمه امکانات ارتباطي که دوران معاصر و کنوني در اختيار انسان قرار مي‌دهد امکان جا به جا شدن شمار قابل ملاحظه اي انسان را در پهنه نسبتا وسيعي ممکن کرده است و حرکت واقعي جهانگردي، جهانگردي توده اي و گروهي به سوي کشف افق‌هاي دور دست خصوصا افق هايي

حسابرسی تعریف عام فرآیند حسابرسی، ارزیابی یک شخص، سازمان، سیستم، فرآیند، پروژه یا تولید می‌باشد. حسابرسی برای معلوم کردن قابل اتکا بودن و اعتبار و درستی اطلاعات انجام می‌شود همچنین برای تهیه برآوردی از سیستم کنترل داخلی. هدف از حسابرسی بیان نظری در مورد شخص، سازمان و یک سیستم می‌باشد براساس ارزیابی که بر پایه کار انجام شده و تست‌های پایه‌ای است. به علت اضطرار کاری یک حسابرسی ...

مديريت بحرانهاي صنعت گردشگري: تحليل GGE از حادثه 11 سپتامبر شواهد زيادي وجود دارد که کاهش تقاضاي ناگهاني و غيرمنتظره اي در صنعت گردشگري يک يا چند کشور به وجود مي آيد. سياست گذاران با وضعي خطرناک مواجه شده اند بدين ترتيب که چگونه مي توانند چنين

امروزه گردشگري به عنوان يکي از مهمترين صنايع توسعه پايدار، فرصت بزرگ فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي براي کلانشهرها و مادر شهرهاي جهاني از جمله کلانشهرهاي ايران بوجود مي آورد.اين صنعت در ساختارهايِ فضايي، فرهنگي، اجتماعي و اقتصادي عصر پسامدرن در جامعه ح

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول