تحقیق شیوه های ترغیب دانش آموزان به مطالعه

Word 108 KB 33327 22
مشخص نشده مشخص نشده روانپزشکی - روانشناسی - علوم تربیتی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه :

    جامعه وقتی سعادت و فرزانگی می یابد ، که مطالعه کار روزانه اش باشد

    سقراط

     

    کتاب یکی از مهمترین ابزارهای فرهنگی است که در طول قرنهای متمادی ، همواره عامل مهمی در تضمین رشد و پویایی جوامع بشری بوده و با وجود رشد روز افزون رسانه ها و ابزارهای پیشرفته دیگر ، همچنان جایگاه خاص و یگانه خود را حفظ کرده است .

    میزان توجه به کتاب و کتابخوانی ، نشانگر رشد فرهنگی و ملی هر کشور است و امروز تعداد کتابها و نشریه های منتشر شده هر کشور در طول سال ، کتابخانه ها ، کتابخوانها ، نویسندگان ، مترجمان و ناشران به عنوان معیارهای اساسی و محکم توسعه یافتگی کشورها مورد استفاده قرار می گیرد .

    همچنین بی توجهی به کتاب و کتابخوانی ، یک بیماری فرهنگی و اجتماعی به حساب می آید که ناشی از فراگیر نشدن فرهنگ مطالعه و کتابخوانی در بین اقشار گوناگون مردم یک جامعه است و می تواند در دراز مدت ، ضربه های جبران ناپذیری بر پیکره فرهنگ کشور وارد کند .

    بنابراین گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی ، توسعه کتابخانه ها ، چاپ وانتشار کتاب و شیوه بهره گیری از این ابزار بی رقیب فرهنگی ، ضرورت رشد و تعالی جامعه است و در این میان ، ایجاد رغبت و عادت به مطالعه و کتابخوانی در بین کودکان و نوجوانان از اهمیت ویژه ای برخوردار است . وظیفه ما مربیان ایجاب می کند که برای آگاه کردن نوجوانان و جوانان این مرز و بوم همت گماریم و با تشویق آنها به خواندن مطالبی که در جهت سعادت و پیشرفتشان مؤثر است ، زمینه شرد علمی ، فرهنگی آنان را فراهم کنیم .

    نگاهی گذرا به علت موفقیت کشورهای پیشرفته جهان ، مبین این واقعیت است که بخش عظیمی از این موفقیتها مرهون توجه به نسل نوجوان و جوان آن کشورها و سرمایه گذاری در جهت رشد و شکوفایی استعدادهای آنها بوده است ؛ زیرا کودکان و نوجوانان همیشه به عنوان عظیمترین سرمایه ها ذخایر معنوی کشور مطرح هستند .

    برهمین اساس و با عنایت به جوان بودن جمعیت کشورها آموزش دادن و آگاهی بخشیدن به چند میلیون کودک ، نوجوان و جوان این مرز و بوم ، یکی از شالوده های اساسی در تحقق توسعه همه جانبه کشور سرافراز ایران گامی در جهت پیشبرد هدفهای والای نظام مقدس اسلامی است .

    باید اعتراف کنیم که رواج کتاب و کتابخوانی در میان ملت ما که خود یکی از مشعلداران فرهنگ کتاب است که از چنین ملتی انتظار می رود و این پدیده نیز مانند بیشتر پدیده های ناگوار در کشور ما نتیجه فرمانروایی پادشاهان و فرمانروایان ظالم و بی فرهنگ و بی سواد بر این کشور ، در دویست سال گذشته است .

    انسان موجودی کمال گراست و با سکون و کوت سازگاری ندارد . او همیشه به دنبال راهی است که یک قدم پیش گذارد و گره ای از مشکلات خود بگشاید بنابراین او برای پیشرفت در عرصه های زندگی ،احتیاج به شناخت نسبتاً کاملی از خود و جامعه دارد و باید باگذشته و آینده ارتباط برقرار کند .

    آیین مقدس اسلام ، درباره فراگیری علم و دانش ، سفارش فراوان نموده و آن را عاملی برای رشد ، پویایی و تعالی جامعه برشمرده است .

    خداوند متعال در آیه 11 سوره مجادله می فرماید : خداوند کسانی از شما را که ایمان آورده اند و افرادی را که دانش بهره گرفته اند به درجات برتر می رساند .

    همچنین از دیدگاه قرآن کریم ، بین کسانی که از علم و دانش برخوردارند با کسانی که از این سرمایه ارزشمند بی بهره اند ، تفاوت زیادی وجود دارد :

    « هل یستوی الذین یعلمون والذین لایعلمون : آیا آنان که می دانند ، با آنان که نمی دانند ، برابرند ؟ »                                                                                         سوره زمر ، آیه 9 .

    حضرت علی علیه السلام درباره اهمیت فراگیری علم و دانش ، فرمایش زیبایی دارند :

    « ای مردم ! بدانید که کمال دین ، به فراگیری دانش و عمل به آن است . آگاه باشید که دانش آموزی برای شما ، از مال اندوزی ضروری تر می باشد ، چرا که نیاز مالی هر کسی را خداوند در اختیار وی قرار خواهد داد ، اما علم چنین نیست ، بلکه علم در گنجینه های نزد صاحبانش نگهداری می شود . به شما فرمان داده شده که آن را به دست آورید و از دارندگانش فراگیرید .»

    ( اصول کافی ، جلد اول ) . ص 31 .  

    از مجموعه این آیات و روایات چنین استفاده می شود که آدمی برای رشد و تعالی و رسیدن به سعادت و موفقیت ، راهی جز فراگیری علم و دانش و بهره گیری از فکر و اندیشه خردمندان ندارد و این کار نیز بدون استفاده از کتاب و مطالعه امکان پذیر نیست .

    نقطه آغاز این حرکت عظیم فرهنگی ، آشنایی والدین ، مربیان و دست اندرکاران مسائل تعلیم و تربیت با نقش و اهمیت کتاب در زندگی فردی و اجتماعی انسان آگاهی آنان از روشهای مختلف ایجاد روحیه عادت به مطالعه و کتابخوانی در کودکان و نوجوانان است .

    گرچه تاکنون کتابها و مقاله های ارزشمند متعددی در خصوص چگونگی تشویق کودکان و نوجوانان به مطالعه و کتابخوانی ، نوشته شده است اما بیشتر این مباحث ، کلی بوده و جزئیات روشهای کاربردی ، کمتر مورد بحث و بررسی قرار گرفته است .

    در این مقاله سعی شده است با بهره گیری از آثار و نظرهای صاحب نظران تعلیم و تربیت ، روشهای اجرایی ساده و راهکارهای علمی ، در جهت گسترش فرهنگ مطالعه و کتابخوانی بین کودکان و نوجوانان ارائه شود .

    چرا کودکان و نوجوانان باید مطالعه کنند ؟

    عادت به مطالعه و تأثیر آن در دوران کودکی و نوجوانی ، پایدار است

    بسیاری از دانشمندان و روان شناسان معتقدند که اساس و زیربنای شخصیت انسان در سالهای اول زندگی پایه گذاری می شود و آموخته های این دوران ، تأثیر عمیقی برآینده و زندگی فرد دارد .

    مطالعه راهی برای تقویت روحیه دینی کودکان و نوجوانان است

    گاهی والدین به دلیل ناآگاهی و درک نادرستی که از مسائل دینی و مذهبی دارند ، نمی توانند راهنمای خوبی برای کودکان و نوجوانان باشند مطالعه کتابهای دینی و مذهبی ، به کودک و نوجوان کمک می کند تا به درک صحیحی از این مسائل دست یابد و به رشد و شکوفایی لازم برسد.

    مطالعه باعث پیشرفت تحصیلی کودکان و نوجوانان است .

    مطالعه غیر درسی ، باعث بالارفتن سطح فکر و فعال شدن ذهن کودکان و نوجوانان است .

    « وقتی سطح فکر دانش آموز بالا رفت و ذهن او از تنبلی رست و فعال شد ، امکان فراگیری درسهای مدرسه برایش بهتر فراهم می شود ؛ یعنی ذهن او آمادگی بیشتری را برای فراگیری ریاضی ، ادبیات ، تاریخ و ... خواهد داشت .»   

                       ( علوی طالقانی ، 1374 ) . ص 14

     

    مطالعه صحیح زمینه ساز تفکر و خلاقیت کودکان و نوجوانان است .

    « کودکی که به مطالعه می پردازد ، در کتابها با سرزمینها و زمانهای مختلف برخورد کرده و با علوم و هنرهای جدید آشنا می شود . خواندن داستانهای مختلف ، موجب شکل گرفتن ارزشهای گوناگون در ذهن کودک می شود ، سؤالهایی که در اثر مطالعه برای کودک مطرح می شود و مقایسه هایی که او بین مسائل مختلف می کند ، در مجموع موجب می شود که او فردی خلاق بار آید .»

    ( لاریک ، 1366 ) . ص 12

  • فهرست:

    مقدمه ..............................................................................................................3

    چرا کودکان و نوجوانان باید مطالعه کنند ................................................5

    مطالعه صحیح زمینه ساز تفکر و خلاقیت ...............................................6

    نقش خانواده و شیوه های ایجاد انگیزه به مطالعه ..................................10

    نقش آموزش و پرورش و مدارس ................................................................15

    شیوه های ترغیب دانش آموزان به کتابخوانی .........................................16

    منابع ..............................................................................................................22

    منبع:

    علاوه بر اصول کافی ( جلد اول) و بحارالانوار در تدوین این مقاله از منابع زیر استفاده شده است :

    - آقای یاری ، خسرو.(1372) . آشنایی با کتابخانه های آموزشگاهی . چاپ اول ، انتشارات تربیت.

    - استیگر ، رالف سی .(1370) . راه های تشویق به مطالعه . ترجمه : پروانه سپرده ، تهران، چاپ اول، دبیرخانه هیات امنای کتابخانه های عمومی کشور .

    - امینی ، ابراهیم .(1372) . اسلام و تعلیم و تربیت . جلد دوم ، تهران انتشارات انجمن اولیاء و مربیان جمهوری اسلامی ایران .

    - انجمن اولیاء و مربیان جمهوری اسلامی ایران ، (1374) . مجموعه مطالب ارائه شده در کنگره سال جهانی خانواده . تهران، چاپ، اول ، انتشارات انجمن اولیا و مربیان جمهوری اسلامی ایران .

    - پلویسکی، آنا (1372) . قصه گویی در خانه و خانواده . ترجمه : مصطفی رحماندوست ، چاپ اول، تهران انتشارات مدرسه .

    - رهگذر، رضا (1370) . قلمرو ادبیات کودکان . چاپ اول ، تهران : انتشارات حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی.

    - سیف، علی اکبر . (1374) . تغییر رفتار و رفتار درمانی . چاپ دوم ، تهران ، نشر دانا .

    - صادقی اردستانی، احمد. (1373) . داستانهای کودکی بزرگان تاریخ . جلد اول، چاپ اول، تهران: انتشارات مدرسه .

    - علوی طالقانی، علی (1374) . روش مطالعه ، چاپ اول تهران انتشارات انوار.

    - کاربخش راوری، ماشاءا... (1378) . چگونه کودکان و نوجوانان را به مطالعه علاقه مند کنیم. تهران : انتشارات مدرسه .

    - لاریک، نانسی (1366) . چگونه بچه هایمان را به مطالعه تشویق کنیم . ترجمه : مهین محتاج ، چاپ اول ، تهران: کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان .

    - مهر افشار، علی اکبر(1372) . کودکان و دنیای کتابهای کودکان . چاپ اول ، انجمن اولیاء و مربیان جمهوری اسلامی ایران .

    - نوابی نژاد، شکوه(1372) . رفتارهای بهنجار و نابهنجار. چاپ سوم، تهران انتشارات انجمن اولیاء و مربیان جمهوری اسلامی ایران .

    - یغما، عادل(1361) . فن تلخیص کتاب .تهران: کانون پرورش فکری کودک و نوجوانان .

    - مجلات و نشریات .

    -پرچم اسلام ( نشریه دبیرخانه ستاد عالی کانونهای فرهنگی هنری مساجد)، سال اول ، شماره اول ( آبانماه1375).

    - تربیت( ماهنامه) ، سال هشتم ، شماره دهم ، ( تابستان 1371) .

    - تربیت ( ماهنامه ) ، سال دهم ، شماره نهم ( خرداد ماه 1374) .

    تربیت ( ماهنامه ) ، سال یازدهم، شماره دوم ، ( آبانماه ، 1374) .

    تربیت ( ماهنامه) سال یازدهم ، شماره ششم ، ( اسفند ماه 1374) .   

چکیده مشکلات روانی – اجتماعی کودکان و نوجوانان تأثیر مستقیم بر یادگیری و فرآیند تحصیل آنها دارد. پژوهش‌های بی‌شماری نشان میدهد که از هر پنج دانش‌آموز یک نفر دچار مشکلات مربوط به سلامت روانی است و متأسفانه به سبب عدم پیشگیری، اینگونه اختلالات رفتاری تا مقاطع تحصیلی بالاتر و حتی تا هنگام ورود به جامعه در دانش‌آموزان ماندگار است. یکی از این اختلالات افسردگی می‌باشد که در کودکان ...

چکیده موضوع: تاثیر مطالعات غیر درسی با پیشرفت درس فارسی دانش آموزان کلاس اول ابتدایی- مدرسه : الغدیر مطالعات غیردرسی دانش آموزان مانند خواندن مجله کودک و کتابهای داستانی که با توجه به سن، علاقه و استعداد و آموزنده با همکاری معلم و اولیاء دانش آموزان و به انتخاب کودکان برای فرزندان تهیه می شود، می تواند به عنوان یک رسانه آموزشی باشد تا کودک ضمن مطالعه و شناخت بیشتر محیط پیرامونش ...

فلسفه برای کودکان از جمله شاخه های جدید رشته فلسفه محسوب می شود، اما در این شاخه از مباحث پیچیده فلسفی خبری نیست بلکه در واقع آموزشی است برای روشمند کردن تفکر . در این مقاله اهداف و برنامه های فلسفه برای کودکان از سوی رئیس مرکز تحقیقاتی فلسفه برای کودکان آرژانتین بررسی شده است. " فلسفه برای کودکان " یک برنامه آموزشی است که این امکان را فراهم می آورد تا کودکان و نوجوانان افکار ...

مقدمه به نام خداوندی که والاترین تعلیم خویش را برای برگزیده‌ترین مخلوق حضرت محمّد(ص) با امر بخوان آغاز نمود و به ایشان چنین وحی فرمود «اقرء بِسمِ رَبّکَ الذَّی خَلَق«[1] بخوان به نام پروردگارت که تو را آفرید خواندن را آغاز تعلیم و کاملترین دین خویش قرار داد و قرائت را نخستین پایه‌ای برای تکامل نهایی و رسیدن به آخرین مرحله تعلیم ضروری دانست و لوح قلم نگاشته بدان را چنان گرامی و ...

پرورش خلاقیت درکودکان فلسفه برای کودکان و نوجوانان چیست؟ در اواخر سالهای 1960، زمانیکه متیو لیپمن در دانشگاه کلمبیا واقع در نیویورک در رشته فلسفه مشغول تدریس بود متوجه شد که دانشجویانش فاقد قدرت استدلال و قدرت تمیز و داوری هستند و همچنین متوجه شد که برای اینکه قدرت تفکر این دانشجویان بطور قابل ملاحظه ای تقویت شود، دیگر بسیار دیر شده بود . او به این فکر افتادم که این کار می بایست ...

یکی از مسائلی که از دیرباز ذهن اندیشمندان ، روانشناسان و دانشمندان علوم انسانی را به خود مشغول نموده است چگونگی رشد و پرورش خلاقیت و ابتکار عمل در دانش آموزان ، نوجوانان و جوانان می باشد. اصولا یکی از شاخصه های رشد و ارتقای علمی در هر کشوری شکوفایی و تجلی خلاقیت و ابتکار عمل به عنوان زیر ساخت آن جامعه می باشد. جوامعی که بتوانند خلاقیت نسل جوان را احیاء و شکوفا سازند ، از میزان ...

آموزش و پرورش یکی از سازمان های خدماتی می باشد که سال های سال است که به تربیت و تعلیم کودکان، جوانان و نوجوانان این مرز و بوم می پردازد، سازمانی که کلیه قدرت و دانش خود را از نیروی انسانی شاغل به کار در آن تامین می نماید. امروزه در سازمان های مختلف و شرکت های مختلف بحث نیروی انسانی و قدرت و ارزشی که نیروی انسانی می تواند فراهم آورد یکی از مباحث داغ مدیریت می باشد. چنانکه شاخه ای ...

از جمله موضوعهای نگران کننده در عصر حاضر، توسعه آسیب‌های اجتماعی بویژه موادمخدر می‌باشد که مراکز آموزشی «مدارس و دانشگاهها» را درنوردیده و به یکی از چالش‌های فرا روی متولیان و دست‌اندرکاران امر آموزش و تربیت تبدیل شده است. بر این اساس به جای هرگونه انکار کتمان و دست روی دست گذاشتن، ضرورت شناخت صحیح پدیده آسیب‌ها تجزیه و تحلیل روند آنها و ارائه نسخه‌های کاربردی لازم و عملیاتی ...

هوش و خلاقيت کودکان : همه ما اغلب با ديدن کودکاني که رفتار قابل ملاحظه اي دارند، از آنها به عنوان کودکان نابهنجار ياد مي کنيم. برخي از معلمان نيز با ديدن چنين دانش آموزاني، بدون ارزيابي هوش و توان خلاقيت او، برخوردهاي نادرستي از خود نشان مي دهند. ال

بيان مقدمه، مسأله و اهداف پژوهشي : هر تمدني‌ که‌ در تاريخ‌ بوجود آمده‌ است‌ مبتني‌ بر مطالعه‌ تحقيق‌ و پژوهش‌ بوده‌ است‌، سرزمين‌ باستاني‌ ايران‌ يکي‌از گهواره‌هاي‌ تمدن‌ بشري‌ بوده‌ است‌، آثار باقي‌ مانده‌ از آن‌ دوران‌ نشان‌ مي‌دهد که‌ ايراني

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول