‫پروژه طرح هادی روستا - روستای پیوه ژن

Word 151 KB 35089 87
مشخص نشده مشخص نشده جغرافیا - زمین شناسی - شهرشناسی - جهانگردی
قیمت قدیم:۲۱,۷۰۰ تومان
قیمت: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

    تحول و دگرگونی در هریک از جنبه های خاص زندگی در عرصه های روستایی که تنوع ارتباط تنگاتنگ با روندهای عمومی توسعه سکونتگاهی روستایی دارد، بلکه جدا از سمت گیرهای عام در سطح ملی نیست. بنابراین هر گونه اقدامی در راستای دگرگونی جنبه های زندگی روستایی می تواند و باید جزیی از سازماندهی فضایی به شمار آید.

    در این راستا تاکید بر برنامه ریزی مراکز روستایی، حاصل توجه مجدد به توسع روستایی به عنوان بخشی از یک راهبرد ((نیاز اساسی)) است که برابری بیشتر در توزیع منافع ناشی از تلاش برای توسعه ملی را مورد تاکید قرار می دهد، ((نیازهای اساسی)) یاد شده، نه تنوع شامل خدمات اجتماعی مثل آموزش و مراقبتهای بهداشتی می شود، بلکه درآمد برای روستائیان فقیر در داخل و خارج از بخش کشاورزی و خدمات اقتصادی بهتر را نیز در بر می گیرد.

    به بیان دیگر هدف برنامه ریزی عبارت است از بهبود بخشیدن به اداره اقتصاد کلی نواحی و از طریق آن گسترش حدود امکانات و فرصتهای اقتصادی موجود برای خانوارهای نواحی در یک مجموعه گوناگون از بخش ها و نقش های اقتصادی.

    طرحهای هادی روستایی به عنوان یکی از طرحهای مطرح در زیر شاخه برنامه ریزی کالبدی قرار می گیرند. این طرحها با ساماندهی ساختار فضایی روستا و جهت دهی عملکردهای روستا می توانند به عنوان زمینه ساز توسعه پایدار روستایی مطرح شوند.

    بنابراین در این طرحها ارائه راهکارهای بهینه در جهت همبستگی منطقی عناصر ساختار کالبدی روستا با هدف ایجاد هماهنگی عملکردی، ضروری می باشد.

    در این راستا، این طرحها به عنوان طرحهای نقطه ای سعی دارند ضمن ارتقاء یک سکونتگاه روستایی در نظام سلسله مراتبی سکونتگاهی روستایی در نظام سلسله مراتبی سکونتگاهی از طریق تحرک بخشیدن به عملکردهای روستایی زمینه ساز پایداری سکونتگاهها نیز شوند.

    روستای پیوه ژن در 21  59 طول جغرافیایی و 36.3 عرض جغرافیایی واقع شده است. این روستا طبق آخرین تقسیمات سیاسی در دهستان پیوه ژن از بخش احمد آباد توابع شهرستان مشهد قرار دارد. نرخ رشد واقعی این روستا طی یک دوره 30 ساله 1- درصد می باشد. اقتصاد غالب روستا از بخش باغداری می باشد. مردم روستا فارسی زبان و دارای مذهب شیعه می باشند.

     

     

     

     

    فصل اول

     

    شناخت و ارزیابی وضع موجود

     

     

    الف- معرفی اجمالی شهرستان[1]

    شهرستان مشهد مرکز استان خراسان رضوی و دومین کلانشهر بزرگ مذهبی جهان است. برای معرفی اجمالی آن 4 آیتم موقعیت جغرافیایی شهرستان، ویژگیهای انسانی و ویژگیهای اقتصادی شهرستان را مورد بررسی قرار می دهیم.

    موقعیت جغرافیایی:

    شهر مشهد در قسمت شمال شرقی استان خراسان قرار گرفته است. این شهرستان از شمال شرق به کلات نادری از شرق به شهرستانهای سرخس و تربت جام، از جنوب شرقی به شهرستانهای فریمان و تربت حیدریه و از غرب به شهرستانهای درگز، چناران و نیشابور محدود می شود و در 36 6 طول شرقی و 8 37 عرض شمالی گسترده شده است. مساحت شهرستان مشهد 26233 کیلومتر مربع است که 4/3 از کل استان خراسان را به خود اختصاص داده است. بلندترین ارتفاعات مشهد از سطح دریا در بینالود است با 3211 متر و پست ترین آن در امتداد کشفرود و در جنوب مشهد است با 500 متر از سطح دریا واقع شده است. بر طبق آخرین تقسیمات کشوری شهرستان مشهد دارای 3 نقطه شهری، 4 بخش و 12 دهستان می باشد که مشخصات آنها در جدول ذیل آمده است:

    جدول شماره 1: بخشها و دهستانهای شهرستان مشهد

    شهر

    دهستانهای تابعه

    مرکز بخش

    نام بخش

     

    پیوه زن ، سرجام

    ملک آباد

    احمد آباد

     

    آبروان، پایین ولایت، میامی

    رضویه

    رضویه

    شاندیز، طرقبه

    شاندیز، طرقبه

    طرقبه

    طرقبه

    مشهد

    تبادکان،طوس، کارده، کنوسیت، میان ولایت

    مرکزی

    مرکزی

    ویژگیهای طبیعی:

    در شهرستان مشهد، بخشهایی از چند رشته کوه مهم استان قرار گرفته که عبارتند از رشته کوههای کپه داغ، هزار مسجد، آل داغ، بینالود و چهل تن.

    جز در مناطق غربی و شمال غربی سایر رودخانه های جاری جزء پر آب ترین رودهای استان هستند که این امر به همراه حاصلخیزی خاک، باعث رونق کشاورزی این منطقه است. این شهرستان در بخش جنوب شرقی در بین کوههای هزار مسجد و کوههای بینالود قرار گرفته است. همچنین بخشی از دامنه های شرقی و شمال شرقی کوههای هزار مسجد را در بر می گیرد.

    از نظر خاک شناسی شهرستان مشهد به 5 واحد بزرگ تقسیم می شود:

    دشتهای استغراقی: این دشتهای مسطح در طول کشف رود و در فرورفتگیهای مرکزی و جنوبی منطقه قرار دارد. خاکهای آن خیلی شور بوده و زهکشی آن بد است.

    دشتهای کوهپایه ای تقریبا مسطح: در مرکز منطقه قرار دارند و خاکهای آن عمیق و خوب زهکشی شده است.

    مخروط افکنه ها: در مرکز غربی و در جنوب مشهد قرار دارد. در قسمت مرتفع تقریبا نوک تیز و در قسمت تحتانی تقریبا مسطح است. خاک آن سنگریزه ای و کم عمق است و از قلوه سنگهای آذرین دگرگونی شده تشکیل شده است.

    فلاتها: در امتداد رشته کوهها قرار دارند و معمولا به علت شیب زیاد و عمق کم برای کشتهای آبی مناسب نیستند. قسمتهای کوچکتری که پخش نشده است دارای خاکهای کم عمق تا عمیق، در رسوبات ریک بادی موجود در گچهای دوران دوم و سنگریزه هاست. این خاکها قابل آبیاری هستند.

     

    توپوگرافی و زمین شناسی: [2]

    دشت مشهد در حوزه آبریز رودخانه کشفرود، در شمال استان خراسان واقع شده است این منطقه شامل دره کشفرود است که ناحیه کلات نادری نیز در شمال از آن جدا می شود. این دره از طرف غرب به منطقه قوچان و از شرق به ناحیه سرخس می پیوندد.

    دره کشفرود، دره وسیعی است که از بالا دست دره تا اولنگ جهت شمال غربی و جنوب شرقی 120 کیلومتر طول و 15 تا 20 کیلومتر عرض دارد. دشت مشهد از شمال به رشته کوه هزار مسجد که مرز بین منطقه کلات نادری و مشهد است محدود و در جنوب به رشته کوه بینالود که حد فاصل دشت نیشابور و مشهد است، منتهی می گردد. رخساره های زمین شناسی در منطقه کپه داغ رسوبی بوده و از ژوراسیک تا دوران سوم ادامه دارد ولی در ارتفاعات جذبی از سنگهای و لکانیکی دگرگونی و سنگهای رسوبی تشکیل شده که متعلق به دوران اول، دوم و سوم زمین شناسی می باشد، قدیمی ترین رخساره شناخته شده در منطقه نیست و کوارتزیت و پر کامبرین است که در حوالی معدن آق در بند واقع در شرق حوزه رخنمون دارد. رخساره های دوران اول شامل: آهک، دولومیت و شیل می باشد که در کوههای بینالود در جنوب حوزه بیرون زدگی دارد. سازنده های ژوراسیک شامل ماسه سنگ و کوارتزیت است که در ارتفاعات شاندیز و گلمکان و قسمت شرقی دشت گسترش دارد.

    سنگهای دگرگون شده ما قد شیت، اسلیت، کوارتزیت و مرمر در کوههای طرق، زشک و چشمه سبز در جنوب و کوههای دو چاهی و سفید بالا در جنوب و جنوب شرقی حوزه گسترش دارد. این سنگها متعلق به قبل از دوره ژوراسیک می باشد. گرانیت های دوران دوم همراه با دیوریت کرتاسه در حاشیه ارتفاعات جنوبی دشت گسترش داشته و بخشی از سنگ کف دشت را در قسمت جنوب شهر مشهد تشکیل می دهد.

    رسوبات دوران سوم و چهارم شامل، تراسهای آبرفتی رودخانه ای و گچ می باشد که سطح دشت و کف دره ها و مسیلها را می پوشاند.

    پهنه بندی زلزله:

    دشت مشهد در اثر حرکات تکتونیکی چند گسل موازی که به موازات سلسله جبال منطقه از شمال غرب و سمت جنوب شرق امتداد داشته و به صورت پلکانی حالت فرو افتادگی دارد، تشکیل شده است. در شهرستان مشهد از شمال آن گسل ترود می گذرد که از شرق ایران خارج می شود این گسل با گسل دیگری به نام انجیلو موازی است و دارای جهتی شمال شرقی – جنوب غربی است و زمان فعالیت آن به کامبرین تخمین زده شده است، که در سال 1673 میلادی اوج این گسل با زلزله ای 7 ریشتری خودش را نشان داد که در مشهد 4 هزار نفر کشته داد. همچنین گسل کشفرود نیز از شمال شرق شهرستان مشهد خارج می شود.

     

    منابع آب:

    الف- منابع آب های سطحی:

    مهمترین رودخانه های شهرستان مشهد عبارتند از : کشفرود، کارده، ماه نساء، میامی، شاندیز، طرقبه، طرق، سنگ بست، جاغرق، مراغه، مایان، برگ، نه شک ، چشمه گیلاس، علاوه بر رودهای فوق الذکر سیل های مانند کال شریف آباد و کال سرغایه که حالت فصلی دارند و در بخش از سال دارای جریان آبی هستند.

    رودخانه کارده: از بهم پیوستن شاخه های فرعی کوشک آباد و آل به وجود می آید. این شاخه از ارتفاعات کوه تنگ، صندوق شکن و خواجه سرچشمه می گیرند. متوسط حجم آب سالانه آن در محل ایستگاه کارده حدود 945/23 میلیون متر مکعب گزارش شده است.

    رودخانه ماه نساء: از ارتفاعات کوه گل عرب و منزل آباد به سمت جنوب امتداد یافته و در حوالی روستای قاسم آباد وارد دشت مشهد می شود. متوسط جریان سالانه آن حدود 96/1 میلیون متر مکعب می باشد.

    رودخانه شاندیز: از ارتفاعات سیاه خالی و زنبورگاه سرچشمه می گیرد. پس از پیوستن به شاخه های فرعی به نامهای نقندر، زشک، کنگ به دشت مشهد می رسد. متوسط حجم جریان سالانه رودخانه 475/24 میلیون متر مکعب گزارش شده است.

    رودخانه طرق: از کوههای چنارغار، قلعه گاه و سیاه سرچشمه می گیرد و در روستای طرق وارد دشت مشهد می شود. متوسط حجم جریان سالانه آن 20 میلیون متر مکعب گزارش شده است.

    ب- منابع آب های زیرزمینی:

    بر طبق اطلاعات حاصله از طرح جامع تامین آب مشهد در سطح دشتهای واقع در شهرستان مشهد 1479 حلقه چاه عمیق و نیمه عمیق و 900 رشته قنات و 257 دهانه سرچشمه گزارش شده است.

    میزان تخلیه سالانه مجموع منابع آبهای زیرزمینی در این دشتها رقمی معادل 92/1176 میلیون متر مکعب است.

    اقلیم:

    شهرستان مشهد از لحاظ اقلیمی در زیر گروه (5-2) از زیر گروههای اقلیمی ایران (با توجه به تقسیم بندی آب و هوایی به روش مهندس مرتضی کسمایی سال 1370) قرار دارد. بر طبق تصویب شورای عالی شهر سازی و معماری نتایج مطالعات مذکور جایگزین مطالعات اقلیمی در کلیه طرحهای جامعه، تفصیلی، هادی و آماده سازی است. بر مبنای این مطالعات زیر گروه (5-2) دارای زمستانهای سرد و تابستانهای معتدل بوده و رطوبت نسبی آن بین 61% تا 29% در ایام مختلف سال متغیر است.

     متوسط حداقل روزانه دمای هوا در سردترین ماه سال در یک دوره آماری 15 ساله برای منطقه مذکور 5/4- درجه سانتی گراد – و متوسط حداکثر دمای هوا در گرمترین ماه سال در یک دوره آماری 15 ساله برای منطقه مذکور معادل 3/34 درجه سانتی گراد بوده است.

    تعداد روزهای یخبندان در طول یکسال 96 روز و متوسط میزان بارندگی در یک دوره 15 ساله 5/281 میلی متر است.

  • فهرست:

    مقدمه                                                                          صفحه

    فصل اول _ شناخت و ارزیابی وضع موجود

    الف: معرفی اجمالی شهرستان.................................................................................... 4

    موقعیت جغرافیایی 4

    ویژگیهای طبیعی    5

    _ خاکشناسی........................................................................................................... 5

    _ توپوگرافی و زمین شناسی..................................................................................... 6

    _ پهنه بندی زلزله..................................................................................................... 7

    _ منابع آب.............................................................................................................. 7

    _ اقلیم.................................................................................................................... 8

    _ بارندگی .............................................................................................................. 9

    _ بادهای غالب........................................................................................................ 10

    _ پوشش گیاهی....................................................................................................... 10

    ویژگیهای انسانی   11

    ویژگیهای اقتصادی 12

    _ کشاورزی و دامپروری........................................................................................... 12

    _ صنایع و معادن..................................................................................................... 13

    _ خدمات................................................................................................................ 13

    _ راه....................................................................................................................... 15

    ب: شناسایی حوزه نفوذ............................................................................................. 15

    ج: شناسایی.............................................................................................................. 16

    موقعیت جغرافیایی 16

    ویژگیهای طبیعی    18

    1-2- توپوگرافی...................................................................................................... 18

    2-2- زمین شناسی .................................................................................................. 18

    3-2- تکتونیک......................................................................................................... 18

    4-2- اقلیم............................................................................................................... 19

    محدوده اراضی کشاورزی و طبیعی روستا.......................................................................................................... 22

    بررسی منابع آب و روستا   22

    ویژگیهای جمعیت روستا    23

    1-5- تعداد جمعیت و بعد خانوار.............................................................................. 23

    2-5- ساختار جمعیت............................................................................................... 24

    3-5- سواد و تحصیلات........................................................................................... 28

    4-5- نرخ فعالیت و اشتغال....................................................................................... 28

    5-5- مهاجرت......................................................................................................... 29

    6-5- رشد جمعیت.................................................................................................. 30

    7-5- تغییرات جمعیت............................................................................................. 31

    ویژگیهای اقتصادی 33

    1-6- باغداری.......................................................................................................... 33

    2-6- درآمد سرانه خالص از بخش باغداری............................................................... 34

    3-6- زراعت........................................................................................................... 34

    4-6- دامداری.......................................................................................................... 35

    5-6- صناعی........................................................................................................... 35

    6-6- معادن............................................................................................................. 35

    7-6- خدمات و سایر منابع....................................................................................... 35

    8-6- محاسبه کل و درآمد حاصل از فعالیتهای اقتصادی.............................................. 36

    شناخت و بررسی علل پیدایش روستا.................................................................................................................. 37

    تاریخچه روستا     38

    شناخت عوامل موثر در شکل گیری بافت کالبدی روستا............................................................................................... 39

    شناخت و تعیین نحوه کاربدی فضاهای موجود......................................................................................................... 40

    شناسایی مراکز تفرجگاهی و تفریحی و جاذبه های توریستی روستا............................................................................ 44

    بررسی چگونگی مالکیت اراضی     44

    شناخت کیفیت ابنیه 46

    بررسی شبکه های ارتباطی  47

    تعیین مراکز اولیه روستا و مراکز محلات فعلی........................................................................................................... 49

    تاسیسات عمومی روستا     51

    بررسی معماری و ترکیب فضاهای مسکونی و واحدهای همسایگی..................................................................... 52

    فصل دوم: تجزیه و تحلیل و ارائه پیشنهادات

    برآورد کمبودهای اسامی حوزه نفوذ 54

    پیش بینی عملکرد اقتصاد روستا     54

    پیش بینی جمعیت آینده روستا       56

    جایگاه روستا در نظام سلسله مراتبی خدمات رسانی............................................................................................. 57

    بررسی مشکلات در توزیع خدمات عمومی و زیربنایی در سطح روستا................................................................. 58

    تجزیه و تحلیل شبکه ارتباطی داخل روستا.......................................................................................................... 59

    تعیین محدودیتها و امکانات توسعه و پیش بینی جهت توسعه فیزیکی..................................................................... 60

    بررسی کمبود کاربدیهای موجود     60

    پیشنهاد معیارها و ضوابط کلی توسعه روستا.......................................................................................................... 65

    فصل سوم: ارائه طرح هادی

    پیش بینی نحوه توزیع و محل استقرار فضاهای خدماتی و تاسیسات در حوزه نفوذ................................................... 67

    تعیین نحوه کاربری اراضی روستا در ده سال آینده.................................................................................................... 67

    تعیین اولویتهای اجرایی کوتاه مدت و میان مدت و در تمام ابعداد طراحی................................................................ 68

    تعیین تکلیف آثار تاریخی موجود    69

    ضوابط و مقررات اجرایی مربوط به فضاهای روستایی......................................................................................... 69

    برآورد هزینه های اجرایی معابر روستا.................................................................................................................. 71

    منابع و ماخذ............................................................................................................ 72

     

    منبع:

    ندارد

مرحله اول : شناخت وضعیت موجود روستای دره از توابع شهرستان مهریز به بخشا میان و دهستان میان کوه می باشد که در 19 کیلومتری شهر مهریز ( مرکز شهرستان مهریز) و 49 کیلو متری شهریزد ( مرکز استان) واقع شده است این روستا با مختصات جغرافیایی 53 درجه و 25 دقیقه طول شرقی و 32 درجه و 9 دقیقه عرض شمالی در ارتفاع بیش از 2000 متر از سط آبهای آزاد ودر بستری کوهستانی استقرار یافته است به لحاظ ...

مقدمه : از گذشته روستا به عنوان اولین مجتمع زیستی بشر مطرح بوده است وعواملی نظیر طبیعت ، اقلیم ، فرهنگ ، اقتصاد و. . . در شگل گیری آن موثرند . در اکثر روستاها هماهنگی بافت با محیط و طبیعت باعث رشد ارگانیک روستا شده است . در این میان روستاهایی وجود دارند که به نحو شگفت آوری با محیط طبیعی خود در آمیخته اند . در این روستاها ، فضاها ، از ارزش زیادی برخوردار می باشند . نوع انتخاب ...

چکیده: این پایان نامه با عنوان بررسی و مقایسه طرح های هادی سال 1374 و 1385 در روستای چاه ملک می باشد. هدف از این بررسی و مقایسه رسیدن به یک جمع بندی در مورد وضعیت روستای چاه ملک در سال 1374 و 1385 است. تأکید، بیشتر بر روی وضعیت اشتغال، جمعیت و کاربری مسکونی است. در این تحقیق سعی شده از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شود و با کمک گرفتن از آمارها و اطلاعات دو طرح هادی روستا به نتیجه ...

در کشورهاي جهان سوم برنامه ريزي يعني توسعه شهرها وتوسعه شهرها يعني برنامه ريزي. تا اين اواخرمنظورنهايي وهدف نهايي برنامه ريزي در کشور ما مثل همه کشورهاي جهان سوم يعني توسعه شهرها.اگر چه اين برنامه ريزي به بهاي از بين رفتن روستاها ونيمي از جمعي

برقراري عدالت اجتماعي،رفع فقرومحروميت ،رشدوتوسعه يکپارجه نواحي مختلف وبخصوص روستاهاي کشورمان،ازمهمترين اولويت هاي اساسي کارشناسان وبرنامه ريزان توسعه در سالهاي اخيردرايران به شمار مي رود.به همين جهت رشد وتوسعه مناطق روستاي وبهبود شرايط زندگي ساکنين

مرحله اول : مطالعات پایه و تشخیص وضعیت موجود 1- پیشینه و زمینه 1-1- بررسی اجمالی موقعیت سیاسی و جغرافیایی روستا و پیشینه تاریخی آن روستای مزرعه کلانتر از توابع بخش مرکزی شهرستان میبد با مختصات جغرافیایی 54 درجه و 6 دقیقه طول شرقی و 32 درجه و 11 دقیقه عرض شمالی، ارتفاع آن از سطح دریا در حدود 1102 متر است (پاپلی یزدی ، 1367). در 11 کیلومتری جنوب شرقی میبد در نزدیکی محور ترانزیتی ...

چکیده برقراری عدالت اجتماعی،رفع فقرومحرومیت ،رشدوتوسعه یکپارجه نواحی مختلف وبخصوص روستاهای کشورمان،ازمهمترین اولویت های اساسی کارشناسان وبرنامه ریزان توسعه در سالهای اخیردرایران به شمار می رود.به همین جهت رشد وتوسعه مناطق روستای وبهبود شرایط زندگی ساکنین سکونتگاهای روستایی همواره مورد توجه بنیادمسکن انقلاب اسلامی ودیگر نهادها وسازمانهای متولی عمران روستایی قرار داشته است.هریک از ...

چکیده: در کشورهای جهان سوم برنامه ریزی یعنی توسعه شهرها وتوسعه شهرها یعنی برنامه ریزی. تا این اواخرمنظورنهایی وهدف نهایی برنامه ریزی در کشور ما مثل همه کشورهای جهان سوم یعنی توسعه شهرها.اگر چه این برنامه ریزی به بهای از بین رفتن روستاها ونیمی از جمعیت کشور ما تمام شد غافل ازاینکه توجه به پدیده روستا در غالب هر برنامه ریزی منطقه ای از اولویت و اهمیت خاصی برخورداراست.تهیه طرح هادی ...

چکیده: مطالعه حاضر تحت عنوان «روند توسعه روستایی در دهستان کبودگنبد شهرستان کلات نادر» به بررسی و تجزیه و تحلیل عوامل مؤثر در روند توسعه اقتصادی در این دهستان می‌پردازد. توسعه روستائی یک امر چند بعدی است که از مؤلفه‌های مختلفی تشکیل می‌شود. در این راستا، مؤلفه‌های مزبور در دهستان کبودگنبد به صورت زیرساختهای طبیعی، اجتماعی ، فرهنگی و اقتصادی در نظر گرفته شده‌اند که هریک از این ...

مطالعات شناخت وضع موجود : 1:معرفی روستا: الف:موقعیت جغرافیایی : روستای قلندرآیش از توابع کردکوی ، بخش مرکزی ، دهستان سدن رستاق غربی میباشد این روستا در فاصله ای حدودا 13 کیلومتری جنوب شرقی کردکوی در مجاورت روستای بالاجاده و بر دامنه کوه واقع شد .روستای قلندرآیش در قسمت جنوب شرقی روستای بالاجاده واقع شده حد فاصل این دو روستا رودی است که از بین آنها عبور میکند. روستای مورد مطالعه ...

روند بی رویه شهر نشینی در سال های اخیر و مشکلات فراوانی که این روند ایجاد نموده ، برنامه ریزان را بر آن داشته تا در جهت کنترل بنیادی این پدیده و رفع مشکلات آن به صورت ریشه ای تدبیر نمایند ، بی شک یکی از اساسی ترین و اصلی ترین عوامل رشد مهاجرت از روستا به شهر می باشد . روند افزایش مهاجرت از روستا به شهر و گرایش به شهر نشینی دلایل عدیده ای داشته که مهمترین آنها سطح زندگی در شهر و ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول