رتبه بندی وبومتریک شاخصی است برای رتبه بندی وب سایتهای دانشگاهها و مراکز علمی، آموزشی و تحقیقاتی دنیا که توسط آزمایشگاه سایبرمتریک (CINDOC) واحدی از انجمن ملی تحقیقات اسپانیا تهیه شده است. وبومتریک 8000 دانشگاه دنیا را بر اساس اطلاعات مبتنی بر وب آنها سالیانه دو بار در ماههای دی و تیر ماه انجام میشود. رتبه بندی وبومتریک متشکل از یک پایگاه داده شامل 15000 دانشگاه و بیش از 5000 موسسه و مرکز تحقیقاتی می باشد. 8000 دانشگاه اول در رتبه بندی وبومتریک مشخص شده و دانشگاه های دیگر نیز در رتبه بندی محلی و جزئی تر آمده است.
شاخص های وبومتریک (Webometrics)
وبومتریکس اولین بار در سال ۲۰۰۴ انجام شد و بر اساس شاخصی مرکب از چندین پارامتر به منظور رتبهبندی وبسایت دانشگاهها تهیه شد. این پارامتر ها در حال حاضر عبارتند از:
- حجم اطلاعات موجود بر روی وب (Size)
- قابلیت دسترسی (Visibility)
- فایلهای محتوایی (Rich Files)
- تعداد مقالات و رتبه علمی در گوگل (Google Scholar)
هر یک از پارامترهای وبومتریکس دارای جزئیات بسیار است و روشهایی برای محاسبه هر یک وجود دارد. رتبهبندی وبومتریک میزان فعالیت علمی و آموزشی وبسایتهای دانشگاهها و موسسات علمی و آموزشی را بصورت دورهای نشان میدهد. شاخصهای رتبهبندی وبومتریک میزان توجه موسسات و دانشگاه ها را به نشر اینترنتی نشان می دهند.
راه های افزایش رتبه سایت دانشگاه ها در رتبه بندی وبومتریک (Webometrics)
بدیهی است برای افزایش رتبه در وبومتریکس باید شاخصهای چهار گانه را مورد توجه قرار داد. تولید محتوای روزآمد و کارا در وبسایت بهترین راه حل خواهد بود. هرچند کلیه معیارهای رتبهبندی وبومتریک به محتوای موجود در وبسایتها بستگی دارد ولی با توجه به اینکه ابزار مورد استفاده رتبهبندی وبومتریک (Webometrics) برای بررسی میزان، نوع و حجم اطلاعات موجود در وبسایتها، موتورهای جستجو (Search Engine) هستند، بنابراین، وضعیت وبسایت در موتورهای جستجو معیار بسیار مهمی میباشد. بهبود وضعیت یک وبسایت در موتور جستجو به معنی بهتر، کاملتر و سریعتر دیده شدن وب سایت توسط ربات های جستجو گر و در نتیجه بالاتر آمدن وب سایت در جستجو ها و در نهایت بازدید بیشتر از وب سایت است. رتبه بندی وبومتریک (Webometrics) یکی از معیارهای اصلی خود را وضعیت و تعداد صفحات Index شده توسط موتورهای جستجو قرار داده و لذا این فاکتور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. هر یک از موتورهای جستجو معیارها و فرمولهای خاص خود را برای ارزیابی وب سایتها دارند که معمولا فاکتورهای دقیق و الگوریتم رتبه بندی را بصورت محرمانه نزد خود نگهداری می کنند و در اختیار سایرین قرار نمی دهند لیکن بسیاری از فاکتورهایی که مورد توجه موتورهای جستجو هستند شناخته شده اند و مدیران وب سایتهای حرفه ای تلاش می کنند همه آنها را به بهترین وجه در وب سایت خود اعمال کنند. بر اساس مطالعات انجام شده توسط شرکت معماران عصر ارتباط، وب سایت دانشگاههای معتبر خارجی به میزان بسیار زیادی به فاکتورهای مورد توجه موتورهای جستجو اهمیت داده و و وب سایت ها و پرتال های خود را بر آن اساس بهینه سازی کرده اند.
بسیاری از این فاکتورهای بهینه سازی در موتور های جستجو (SEO) مربوط به محتوا و چگونگی تعریف اطلاعات در بخشهای مختلف وب سایت و برخی دیگر نیز بیشتر به ساختار فنی وب سایت مربوط است و می توان ساختار فنی را بگونه ای طراحی کرد که شاخص های مورد نظر به خوبی در آنها لحاظ شود.