دانلود مقاله شیعه در شروع سلسله قاجار

Word 156 KB 4466 53
مشخص نشده مشخص نشده تاریخ
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۰,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • شیعه در شروع سلسله قاجار

    پایه گذاری  نظام  سیاسی  و اجتماعی  مذهب  شیعه  امروز

             تشیّع  «اثنی  عشری » از سال  907 قمری  که  توسط  شاه  اسماعیل  صفوی  مذهب  رسمی  ایران  شد، تا اول  سلسله  قاجاریه  دورانهای  مختلفی  را پشت سر گذاشت . در دوران  شاهان  پرقدرت  صفوی ، گرچه  شاهان  احترام  زیاد به  علمای  شیعه  می گذاشتند، ولی  علما قدرت  کافی  برای  دخالت  در کار سیاست  و دولت  نداشتند. پس  از اینکه  سلطنت  به  دست  شاهان  ضعیف  صفوی  افتاد، قدرت  علمای  شیعه  کم  کم  زیاد شد تا اینکه  در زمان  شاه  سلطان  حسین  نفوذ علمای  دین  به  حد اعلای  خود رسید و حکومت  و سلطنت  تحت  نفوذ آنان  قرار گرفت . در این  دوران  علما به  جای  توجه  به  کشورداری  کوشش  خود را به  ترویج  مبالغه آمیز تشیّع ، نشر احادیث  رسیده  از آنان  (بدون  توجّه  زیاد به  صحّت  احادیث )، توسعه  مراسم  مذهبی  اعم  از جشنها و یا عزاداری  و روضه  خوانی ، مخالفت  با تصوّف ، مبارزه  با اقلیتهای  مذهبی ، ابراز خشونت  و آزار سنّی ها، و گاه  لعن  بر خلفای  سه  گانه  (ابوبکر و عمر و عثمان ) معطوف  می داشتند. این  طرز رفتار موجب  چند دستگی  مردم  ایران  شد. عدّه ای  عقیده ای  به  مبالغات  دینی  عقیده  نداشتند، گروهی  (خصوصاً قزلباشها) به  تصوّف  پابند بودند، گروهی  مبارزه  با اقلیتهای  مذهبی  (خصوصاً سنّیان ) را صلاح  نمی دانستند؛ تا اینکه  افغانهای  سنّی  از سنّی  کشی  و سنّی  آزاری  ایرانیان  به  تنگ  آمدند و به  ایران  حمله  کردند. در حمله  افغانها «مذهب  شیعه » که  بیش  از 200 سال  وسیله  یکپارچگی  مردم  در مقابل  دشمنان  خارجی  و نگهداری  استقلال  کشور شده  بود، دیگر نتوانست  وظیفه  خود را در وحدت  ملّی  ایران  و یکپارچگی  و دفاع  از کشور انجام  دهد، نتیجه  آنکه  یک  دسته  افغانی  «سنّی  مذهب » سلسله  پر قدرت  صفویه  را شکست  دادند و دستگاه  علمای  شیعه  را هم  برچیدند.

               سقوط  صفویه  دوران  سختی  را برای  علمای  شیعه  به  وجود آورد. پس  از شکست  ایران  از افغانها، یک  دوران  پنجاه  ساله  فترت  به  وجود آمد که  مدّتی  افاغنه  و سپس  نادر شاه  و بعد زندیه  حکومت  می کردند. در این  دوره  فعالیت  و نفوذ علمای  شیعه  در امور حکومتی  به  صفر رسید، اصفهان  از مرکزیت  علمی  افتاد، و تقریباً همه  علمای  مشهور به  «عتبات  عالیات » مهاجرت  کردند. ولی  در آنجا نیز علمای  مکتب  اصولی ، که  در دوران  صفویه  قدرت  را در دست  داشتند، نفوذ و پایه  خود را از دست  داده  بودند و به  جای  آنان  علمای  «مکتب  اخباری » در حوزه های  علمیه  تفوّق  پیدا کرده  و کارها را در دست  داشتند.

               چنان  که  در بخش  قبلی  گفتیم ، «مکتب  اخباری » یکی  از مکاتب  فقهی  شیعیان  اثنی  عشری  است  که  توسط  شیخ  محمّد امین  استرابادی  در زمان  شاه  عباس  اول  به  وجود آمد. (1)

               پیروان  این  مکتب  به  «فقه » و «اجتهاد» عقیده ای  نداشتند و کاربرد «عقل » را (که  یکی  از منابع  فقهی  علمای  شیعه  است ) در امور دینی  جایزه  نمی شمردند و به  جای  همه  اینها متکّی  به  احادیث  رسیده  از امامان  (بدون  توجّه  زیاد به  صحّت  یا کذب  آنان ) بودند.

     

               تفوّق  علمای  اخباری  بر مرکز علمی  نجف  تا حدود اوایل  روی  کار آمدن  سلسله  قاجار در آن  زمان  ادامه  داشت  فقیهی  مشهور به  نام  «وحید بهبهانی » ظهور کرد و پایه  فقه  امروزی  شیعه  اثنی  عشری  را گذاشت  و دوره  جدیدی  در بین  علمای  شیعه  «اصولی » به  وجود آورد.

               «بهبهانی » مکتب  اخباری  را منع  و اخباریون  را «مرتد» اعلام  کرد و پس  از چندی  او و شاگردانش  با کوشش  زیاد توانستند به  کلی  اخباریون  را از میان  بردارند.

               مقارن  از رونق  افتادن  مکتب  اخباری  در عتبات  عالیات ، در ایران  آغامحمّدخان  قاجار (شاهی  شیعه  که  نماز و روزه  او ترک  نمی شد) مانند شاه  اسماعیل  با شمشیر خود حکومت  ایران  را به  دست  آورد و زمینه  برای  فعالیت  مجدّد علمای  «اصولی » در ایران  مهیا شد.

               علمای  اصولی  از ابتدای  قاجاریه  تا امروز بر تمام  تعلیمات  مذهبی  و حوزه های  علمیه  شیعه  اعمّ از عتبات  و ایران  نظارت  و تسلط  خود را حفظ  کرده اند.

    دورانهای  مختلف  روابط  علما و حکومتها

             فعالیت  علمای  شیعه  را از ابتدای  سلسله  قاجار تا امروز به  پنج  دوره  متفاوت  می توان  تقسیم  کرد:

               1 دوره  اول : دوران  شروع  دخالت  علما در سیاست  و کار حکومت  است .این  دوران  از اول  قاجار شروع  می شود و تا آخر سلطنت  فتحعلی  شاه  ادامه  می باید. مشخصّه  این  دوره ، تکمیل  و توسعه  مبانی  فقه  امروزی  شیعه  اثنی  عشری ، پیدا شدن  مراجع  تقلید درجه  یک  و ازدیاد نفوذ علمای  دین  و دخالت  آنان  در کار سیاست  و امور دولت  است . این  دوره  با انقلاب  کبیر در فرانسه ، جدا شدن  دین  از دولت  و سیاست ، ظهور ناپلئون  و شروع  تمدّن  جدید در اروپا مقارن  است .

               2 دومین  دوره : دوران  کوشش  متجدّدین  برای  آوردن  تمدّن  جدید اروپا به  ایران  است .

               این  دوره  از ابتدای  سلطنت  طولانی  ناصرالدین  شاه  شروع  می شود و با شروع  نهضت  مشروطه  در زمان  مظفرالدین  شاه  پایان  می باید. مشخصّه  این  دوره ، عبارت  است  از: شروع  نفوذ تمدن  اروپایی  در ایران  و تقسیم  علما به  دو گروه : یک  گروه  موافق  تمدّن  جدید (علمای  تجدد طلب ) و گروه  دیگر علمایی  که  مخالف  تقلید از تمدّن  جدید بودند (علمای  محافظه کار یا بنیادگرا).

               شاه  (ناصرالدین  شاه ) به  تقلید ظواهر تمدن  اروپایی  علاقه  داشت ، ولی  با پذیرش  زیر بنای  آن  تمدّن  (دموکراسی ، آزادی  عقیده ، دانش  و صنعت  و تکنولوژی  جدید) مخالف  بود و در نتیجه  کشور ایران  از مسابقه  ترّقی  و پیشرفت  غرب  عقب  ماند. اما نفوذ سیاستهای  اروپایی  به  ایران ، در این  دوره  توسعه  یافت . مشخصّه  این  دوره  دادن  «امتیازات  مختلف  به  اروپاییان » است  که  منجربه  مخالفت  علما و صدور فتوای  «تحریم  تنباکو» شد و شاه  و حکومت  ناچار به  لغو این  امتیاز و پرداخت  خسارت  فراوان  شدند.

               3 سومین  دوره : دوران  قیام  علمای  تجدّد طلب  و مبارزه  آنان  برای  تغییر رژیم  و خودکامگی  شاهان ، برقراری  رژیم  مشروطه  و قبول  برخی  از رسوم  تمدن  غرب  است . این  دوره  از اول  نهضت  مشروطه  تا سقوط  قاجاریه  ادامه  داشت . مشخصّه  این  دوران  عبارت  است  از: مبارزه  داخلی  بین  علمای  دین ، اختلاف  آنان  در تفسیر حکومت  مشروطه  یا مشروعه ، حدود آزادی  مردم  و تعیین  حدود اختیارات  مردم  در تعیین  سرنوشت  کشور.

               4  چهارمین  دوره :، دوران  ازدیاد نفوذ تمدن  غرب  در ایران  است . این  دوره  از اول  سلطنت  رضا شاه  تا سقوط  سلطنت  محمّدرضا شاه  پهلوی  ادامه  داشته  است . مشخصّه  این  دوره  عبارت  است  از: تقلید روز افزون  تمدن  غرب  در ایران ، دو فرهنگی  شدن  مردم  ایران  (گروهی  طرفداران  فرهنگ  غرب  و گروهی  وابستگان  به  فرهنگ  سنّتی )، کوشش  طرفداران  فرهنگ  غرب  در حذف  دخالتهای  علما در امور اجتماعی  و سیاسی  و سعی  در جدایی  مذهب  از دولت .

               در آخر این  دوره ، طرفداران  فرهنگ  سنّتی  به  رهبری  علمای  دین  قیام  کردند و با انقلاب  اسلامی ، رژیم  سلطنتی  برچیده  شد و کشور ایران  برای  اولین  بار در تاریخ  دارای  حکومتی  کاملاً مذهبی  (مذهب  شیعه  اثنی  عشری ) گردید.

               5 پنجمین  دوره :، دوران  بعد از انقلاب  اسلامی  است  که  مشخصّه  آن  عبارت  است  از: در دست  گرفتن  مسئولیت  مستقیم  اداره  مملکت ، برای  اولین  مرتبه  در تاریخ  1400 ساله  شیعه  از طرف  علمای  دین  و به  نیابت  امام  غایب ، مواجه  شدن  علمای  دین  با مشکلات  اجرایی  کشور و مسائل  بین المللی  و اقتصادی ، کوشش  برای  از میان  برداشتن  «هجوم  فرهنگ  غرب »، جلب  توجه  دنیا به  اینکه  آیا حکومت  مذهبی  در آستانه  قرن  21 می تواند وظایف  خود را که  «تقوا و عدل  اسلامی » است  انجام  دهد، یا باید برای  این  کار روشهای  متداول  در ممالک  غربی  را سرمشق  قرار دهد.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

تاریخ چیست ؟ تاریخ عبارتست از تلاش در بازسازی و فهم گذشته. تاریخ عبارتست از ایجاد و پرورش استعداد ، قوه تجزیه و تحلیل تحولات گذشته و این موضوع انقلاب یا یک حرکت اجتماعی خیزش سیاسی ، بروز جنگ ، پیروزی یا شکست نظامی، تهاجم و بحران ، سقوط یک سلسله و به قدرت رسیدن حکومت و نظامی دیگر چه تأثیری به اقتصاد و پارامترهای اقتصادی داشته اند. عوامل سیاسی ، اجتماعی فکری ، فرهنگی و دینی در به ...

قاجار نام دودمانی است که از ۱۷۹۴ تا ۱۹۲۵ بر ایران فرمان راند. ایل قاجار قاجارها قبیله‌ای از ترکمان‌ های منطقه استرآباد (گرگان) بودند. قدرت یافتن قاجارها به عهد صفوی و شاه عباس کبیر برمی‌گردد؛ ابتدا در شمال رود ارس ساکن بودند و در آن زمان بدلیل کمک‌های بزرگی که به دربار صفوی می‌نمودند، قدرت بیشتری یافتند و سپس دسته‌ای از آنان در غرب استرآباد و در دشت گرگان سکنی گزیدند. ایشان تبار ...

قاجار نام دودماني است که از ???? تا ???? بر ايران فرمان راند.قاجارها قبيله‌اي از ترکمان‌هاي منطقه استرآباد (گرگان) بودند.ايشان تبار خود را به کسي به نام قاجار نويان مي‌رساندند که از سرداران چنگيز بود. نام اين قبيله ريشه در عبارت آقاجر به معناي جنگجو

سلسله قاجار قاجار نام دودمانی است که از ۱۷۹۴ تا ۱۹۲۵ بر ایران فرمان راند.قاجارها قبیله‌ای از ترکمان‌های منطقه استرآباد (گرگان) بودند.ایشان تبار خود را به کسی به نام قاجار نویان می‌رساندند که از سرداران چنگیز بود. نام این قبیله ریشه در عبارت آقاجر به معنای جنگجوی جنگل دارد. پس از حمله مغول به ایران و میانرودان،قاجارها نیز به همراه چند طایفه ترکمان و تاتار دیگر به شام ...

قاجار نام دودمانی است که از ۱۷۹۴ تا ۱۹۲۵ بر ایران فرمان راند.قاجارها قبیله‌ای از ترکمان‌های منطقه استرآباد (گرگان) بودند.ایشان تبار خود را به کسی به نام قاجار نویان می‌رساندند که از سرداران چنگیز بود. نام این قبیله ریشه در عبارت آقاجر به معنای جنگجوی جنگل دارد. پس از حمله مغول به ایران و میانرودان،قاجارها نیز به همراه چند طایفه ترکمان و تاتار دیگر به شام کوچیدند.هنگامی که تیمور ...

مقدمه در صحبت ایران و همسایگان، روسیه از اهمیت و جایگاه ویژ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای برخوردار بوده است. ایران از عصر صفوی به عنوان یک واحد ملی منسجم ظاهر شده وبه لحاظ مجاورت با نواحی جنوبی روسیه به تعامل با آن کشور پرداخته است. بالطبع در تحلیل روابط خارجی این دو کشور باید به نقش متغیرهای مختلف داخلی، منطقه‌‌‌‌ای و بین المللی توجه وافر داشت. شرایط قوت و ضعف داخلی معادلات و ...

به نام خدا خلاصه تاريخ ايران زمان ميلادي زمان هجري سلسله پادشاه رويدادها پايتخت حدود 720 تا 550 پيش از ميلاد مادها ديا اکو ديااکو هفت قبيله آريايي را در

مقدمه : از هنگامیکه بشر شروع به ساختن شهر می کند به شکلی در محیط طبیعی دخل و تصرف کرده ویک محیط ساخته شده برای خود ایجاد می کند تا در آن زندگی کند . اما این به معنی آن نیست که انسان از هنگام ساختن شهر به برنامه ریزی شهری پرداخته است درواقع بیشترشهرهای جهان بدون برنامه ریزی قبلی ساخته شده اند . در نتیجه شهر نشینی در ضمن رشد ، مشکلات گوناگونی را به همراه داشته است . ادامه این ...

مقدمه سوء مصرف و اعتیاد به مواد مخدر یکی از بلایای بزرگی است که بشر امروزه در همه جای جهان با آن دست به گریبان است. کارتل های بین المللی و باندهای عظیم قاچاق مواد مخدر در همه جای جهان از جمله در نزدیک کشور عزیزمان پایگاه هایی دارند و به تجارت اهریمنی خود که دومین تجارت پر سود دنیاست مشغول هستند . اگر چه مقابله با تجارت غیر قانونی مواد مخدر و اثرات آن چالشی بزرگ برای جامعه جهانی ...

گنبد های اسلامی از دوره تیموریان تا دوره صفویه قبل ازبررسی گنبد ها در این 2 دوره ابتدا با سلسله تیموریان وصفویان آشنا می شویم: تیموریان لشگرکشی تیمور : مقارن انحطاط و اضمحلال ایلخانان و حکومت های محلی بازمانده از آن دوران, امواج یک سلسه مهاجمات تازه ای, از ماوراءالنهر با لشگر خونریز تیمور به سوی ایران به حرکت درآمد که تمام خراسان, جبال یا همان منطقه غرب ایران و فارس و قسمتی از ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول