دانلود مقاله رایگان نگاهی به صنعت فراموش شده زیلو بافی در میبد یزد

Word 28 KB 5055 3
مشخص نشده مشخص نشده دانلود مقاله های رایگان
قیمت با تخفیف: ۰ تومان
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • تولیدات صنایع مختلف دستی به علت ذوق و بینش انسان در آفرینش آن، نقش اساسی در اقتصاد ملی دارد.

    این رشته از صنعت،به علت ویژگی خاص کاربری،عدم وابستگی به فن‌آوری خارج، ارزش افزوده بالا، اشتغالزایی، ایجاد رابطه با صنعت جهانگردی و نبود رقابت از جایگاه ویژه‌ای برخور دار است.

    در قدیم، مردم این صنعت را بعنوان یک نیاز، تولید می‌کردند ولی هم‌اکنون جنبه تزئیناتی و تجملاتی به خود گرفته است.

    یزد به عنوان یکی از قدیمی‌ترین کانونهای کار، تلاش، خلاقیت و ابتکار از جایگاه ویژه‌ای در کشور برخوردار است.  

    در گذشته‌ای نه چندان دور به علت غلبه سنت‌ها و رسوم پیشینیان بر زندگی مردم، کمتر خانه‌ای دراستان یزد وجود داشت که در آن یکی از حرفه‌های صنایع دستی یافت نشود.

    اما امروز تعدادی از این صنایع که میراث اجداد ماست به دست فراموشی سپرده شده و در شرف نابودی است.یکی از این صنایع قدیمی که با آمدن فن‌آوری جدید، رونق قبلی خود را از دست داده و در دست فراموشی است صنعت زیلو بافی می باشد.

    "زیلو" فرش دشت‌های کویر، دارای ظاهری ساده و با دوام است که می‌تواند طراوت شن‌های کویر را در شب‌های تابستان به تن آدمیان گرما زده بنشاند و خستگی روز را از تن آنها بیرون کند.

    در استان یزد، اینک این صنعت رونق کمرنگی دارد و مرکز اصلی آن شهرستان میبد است.

    صنعت زیلوبافی در میبد، سابقه طولانی دارد و میبدی‌ها هم اکنون بهترین زیلو را می‌بافند بطوری که در استان یزد تا چند دهه پیش، در جایی جز میبد، زیلوبافی رواج عمده‌ای نداشت.

    میبدی‌ها از گذشته در بافندگی، شهرت داشته‌اند آنها ابتکار تولید زیلو را به خود نسبت می‌دهند و اغلب مساجد ایران با زیلوی میبد مفروش است.

    معاون فرهنگی و ارتباطات سازمان میراث فرهنگی و گردشگری یزد گفت: زیلو غالبا با سفارش قبلی بازرگانان بافته می‌شد و یکی از اقلام مهم تجارت استان یزد بود.

    محمد رضا شجاع به خبرنگار ایرنا گفت: امروزه زیلو، بیشتر برای استفاده در تکایا و مساجد تولید می‌شود اما به دلیل هزینه بالای تولید، کمتر به آن توجه می‌شود.

    وی اظهار داشت: با وجود آنکه این رشته از صنعت دستی، رونق گذشته خود را از دست داده و جوانان، کمتر به آن رغبت نشان می‌دهند و بازماندگان آن هم اغلب، افراد مسن هستند اماهنوز  ۱۵کارگاه زیلوبافی با همین تعداد زیلوباف در میبد دایر است.

    شجاع گفت: در کنار این کارگاهها، موزه زیلوی میبد نیز به منظور معرفی و حفاظت از آن دایر شده است.

    شجاع گفت: قدمت این صنعت به دوره پیش از اسلام می‌رسد و قدیمی‌ترین زیلو با قرن‌ها سابقه بافت در مسجد جامع میبد مفروش است.

    وی گفت: نفیس‌ترین زیلوی میبد نیز متعلق به قرن  ۱۲هجری قمری است که بر روی آن  ۲۴سجاده طراحی شده و در حاشیه آن نام واقف و تاریخ  ۱۱۸۸هجری قمری نقش بسته است.

     

     ۱۱۸۸هجری قمری نقش بسته است.

    وی افزود: از دیگر زیلوهای قدیمی و بی‌نظیر بافت میبد می‌توان به زیلوی مسجد جامع در عقدا مربوط به قرن  ۱۱هجری قمری، زیلوی آویخته در مسجد امیر چقماق یزد مربوط به قرن  ۱۳هجری قمری و زیلوهای کهنه مسجد رکن آباد میبد اشاره کرد.

    با توجه به اینکه زیلو در نقش و بافت، شباهت زیادی به حصیر دارد شکل تکامل یافته حصیربافی است و بافندگان آن از این صنعت، الهام گرفته‌اند.

    ماده اولیه زیلو، رشته نخ‌های پنبه‌ای است که به آن کلاف گفته می‌شود و در پود زیلو از آن استفاده می‌شود.

    برای بافت زیلو به یک استاد کار که پود را در لابلای تار زیلو می‌کشد و شاگردی که با استفاده از "پنجه" پودها را می‌کوبد نیاز است.

    درزیلو بر خلاف قالی که رنگارنگ است، بیش از دو رنگ وجود ندارد و امروزه مرغوب‌ترین نوع آن که "نفتال" است با دو رنگ سبز و گلی بافته می‌شود اما درزیلوهایی که برای مساجد و زیارتگاهها بافته می‌شود از دو رنگ آبی و سفید استفاده می‌شود.

    قیمت یک تخته زیلوی  ۱۲متری درمیبد حدود یک میلیون ریال است.

    قالی و قالیچه، چادرشب، گلیم، جاجیم، احرامی، ترمه و دارایی، رومیزی رو تختی، روفرشی، خورجین، کاشی‌سازی ، سنگ تراشی، سفال، سرامیک، نقره‌سازی، پادری، چرمسازی و آهنگری سنتی از دیگر صنایع دستی میبد و سایر نقاط استان یزد است.

     

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

مقدمه بافندگی و نساجی از بومی‌ترین هنر های ایرانی است و سابقه‌ای دیرینه و هزاران‌ساله دارد؛ از فرش نام‌دار دوره هخامنشی، پازیرک گرفته تا پارچه‌ های فاخر عهد ساسانی یا بافته‌های دوره سلجوقی و انواع پارچه‌ها و فرش‌های بی‌همتای عصر صفوی که الحق اوج درخشان و عصر طلایی نساجی و بافندگی در ایران است، همه و همه نشان‌دهنده حیات ارزشمند و دیرینه و رواج این هنر در زندگی ایرانیان است. استان ...

زیلو و زیلوبافی زیلو فرشی است که برای تابستان مورد استفاده قرار می‌گیرد، زیرا از نخ بافته شده و ایجاد احساس خنکی مطبوعی در تابستان می‌کند. پود آن همانند قالی از جنس نخ است و خلاصه آن که در قالی پشم است، در زیلو نخ است. بنابراین برای استفاده در فصل تابستان بسیار مناسب است. در تعریف واژه زیلو در فرهنگ معین چنین آمده است: «زیلو (zilu) فرشی کم بها که در اتاق گسترند، گلیم، شطرنجی». و ...

زیلو نخ بافته خنکی است که سلامتی بافنده و مصرف‌کننده را به مخاطره نمی‌اندازد و با رنگ‌های ملایم و زیبا آرامش را در خانه‌ها منعکس می‌کند. زیلو، فرش دشت‌های کویر، دارای ظاهری ساده و بادوام است که طراوت شن‌های کویر را در شب‌های تابستان به تن آدمیان شن‌زده نشانده و خستگی روز را از آنها می‌زداید. با توجه به اینکه زیلو در نقش و بافت شباهت زیادی به حصیر دارد، اما در واقع شکل تکامل ...

هنر زیلو بافی در یزد لیلا السادات مصدق مدرس در استان یزد به دلیل موقعیت خاص آب و هوایی و وضعیت اقتصادی، مردم به صنایع دستی روی می آورند که این صنایع از زمانهای قدیم تا به امروز مورد توجه هنرمندان و هنرشناسان بوده است. از این میان زیلو از صنایع معروف استان یزد می باشد که قدمت آن به دوره پیش از اسلام می رسد که در میان اعراب وجود داشته است. زیلو یکی از قدیمی ترین محصولات دستباف می ...

«زیلو» فرش دشت های کویر زیلو یکی از مناسبترین و بادوام ترین کف پوش ها، به ویژه برای مناطق کویری است که از قدیمی ترین محصولات دست بافت یزد محسوب شده و قدمت آن به پیش از اسلام می رسد.ناصرخسرو در سفرنامه خود و تنها در شهر "تون" که از شهرهای شرقی ایران است، به بیش از 500 کارگاه زیلوبافی اشاره می کند و "حدودالعالم"، در ذکر ویژگی های مساجد ایران در قرن چهارم ه.ق زیلو را از کفپوش های ...

مقدمه سیر تحول هنرهای ایران را می توان در رشته های مختلف صنایع دستی آن بررسی کرد. هنرمندان و صنعتگران مطابق خواسته سفارش دهندگان آثار شان را ایجاد می نمودند. شیوه کار یکی بود و فقط پرکاری و ظرافت وجه تمایز بین دو کار از هنرمند می توانست باشد طرحهای مورد نظر هنرمندان در رشته های مختلف مطابق ابزار و ماده خاصی که به کار گرفته می شده کم و بیش متفاوت بوده است. اما موضوع یکسان و ...

زیلو وتاریخچه مختصر آن در فرهنگ دهخدا زیلو بااین جمله تعریف شده است: "پلاس وگلیم راگویند وآنرا شطرنجی نیز خوانند" ودر توضیح پلاس آمده است:"قسمتی پشمینه که گستردنی باشد شبیه جاجیم. چیزی مثل کرباس که از پوست درخت سن بافند". زیلو یکی از قدیمیترین محصولات دست بافته است که ازدیرباز در شهرستان میبد واقع در 50 کیلومتری یزد بافته ‌می‌شده است. بنظر میرسد این صنعت در میان اعراب پیش ...

نقش فرشبافی در توسعه صادرات و کسب درآمد ارزی تقریباً قریب به اتفاق کشورهای توسعه یافته صنعتی و فراصنعتی فعلی موقعیت ممتاز و شاخص اقتصادی ، اجتماعی و حتی سیاسی حال حاضر خود را در نتیجه توجه به بازارهای خارجی و اتخاذ سیاست‌های مناسب در جهت تشویق صادرات بدست آورده‌اند. در مراحل اولیه رشد و توسعه اقتصادی، توسعه صادرات نه تنها برای مردم این کشورها موجد شغل و درآمد بوده است، بلکه ...

تقریباً قریب به اتفاق کشورهای توسعه یافته صنعتی و فراصنعتی فعلی موقعیت ممتاز و شاخص اقتصادی ، اجتماعی و حتی سیاسی حال حاضر خود را در نتیجه توجه به بازارهای خارجی و اتخاذ سیاست‌های مناسب در جهت تشویق صادرات بدست آورده‌اند. در مراحل اولیه رشد و توسعه اقتصادی، توسعه صادرات نه تنها برای مردم این کشورها موجد شغل و درآمد بوده است، بلکه درآمدهای کلان ارزی حاصل از فروش تولیدات داخلی در ...

گردآوری اطلاعات مربوط به فرش بافی در بیست و دو روستای پراکنده در ناحیه ، پژوهش میدانی سطحی و گذرا صورت گرفته . تعریف اصطلاح منطقه : اراک که سابقاً جزو گیلان بوده و امروزه جزو استان مرکزی است که به 3 بخش و 8 دهستان تقسیم می شده در این کویر دریاچه نمکی وجود دارد که اطراف آن را دشت وسیعی پوشیده از گیاهان جلگه ای فراگرفته که در آن گیاهان نوع همیشه بهارکوهی Artemisial و گون ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول