دانلود تحقیق فراز و نشیب اقتصاد ایران در سال 85

Word 62 KB 5414 16
مشخص نشده مشخص نشده اقتصاد - حسابداری - مدیریت
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه

    سال 1385 همچون سالهای دیگری که بر اقتصاد ایران گذشته است مملو از تحولات و پدیده‌ها و حوادث امیدوارکننده یا در مواردی مخرب و مأیوس‌کننده بود، تحولاتی که هر چند برای اولین بار یا چندمین بار اتفاق افتادند ولی آثار ناشی از وضع و همچنین پیامدهای اجرای خود را برای سالها بر پیکره اقتصاد ایران باقی خواهند گذاشت در جغرافیای وسیع ایران اسلامی هم اقدامات اقتصادی معطوف به رونق و پیشرفت اقتصادی از ناحیه بخش‌های دولتی و خصوصی و تعاونی صورت می‌گیرد و هم کاستی‌های زیادی به اقتصاد ایران تزریق می‌شود.

    هدف از این تحقیق، گردآوری مهم‌ترین تحولات و تصمیم‌گیریهایی است که در اقتصاد ایران در سال 1385 اتفاق افتاده است و به عبارتی با فراز و فرود اقتصاد ایران در سال 85 آشنا شویم و تحولات مهم اقتصادی در سال 85 عبارتند از :

    1- افزایش حقوق و دستمزد کارگران 2- تغییر نکردن ساعت رسمی کشور

    3-کاهش نرخ سود بانکی       4- افتتاح پروژه‌های عمرانی    5- تغییر ساعت بانک‌

    6- تغییر ساختار سازمان مدیریت      7- ابلاغ سیاست‌های اصل 44         

    8- بخش مسکن        9- رونق بازرگانی       10- شرکت ارتباطات سیار

    11- تغییر قراردادهای  دولتی 12- قانون بودجه سال 85

    13- افزایش حجم نقدینگی             14- واگذاری سهام عدالت

    15- بررسی لایحه بودجه 86           16- موفقیت در جذب سرمایه‌های خارجی

     

     

    1- افزایش حقوق و دستمزد کارگران

    مطمئناً زمانی که دولت در اواخر اسفند 84 در راستای تحقق بخشیدن به شعارهای خود در افزایش سطح رفاه و زندگی اقشار کم درآمد و طبقه کارگر اقدام به افزایش حداقل حقوق کارگران کرد، هیچ‌گاه فکر نمی‌کرد که این تصمیم آثاری بعضاً معکوس اهدافش را تحقق بخشد و به موجی از اخراج کارگران از سوی کارفرمایانی بیانجامد که از افزایش حقوق کارگران بدون رونق تولید، ناراضی بودند. البته وزیر کار نهایتاً مجبور شد با ابلاغیه جدید سعی در حل معضلی نماید که بر اثر دوگانه نمودن دستمزدها به وجود آمده بود. تصمیم دولت به افزایش حداقل حقوق کارگران در واقع، نخستین تصمیم بزرگ اقتصادی دولت بود که در راستای شعار دولت در حمایت از اقشار کم درآمد صورت گرفت. تصمیم شورای عالی کار در اواخر سال جاری برای افزایش محتاطانه‌تر حقوق و دستمزد کارگران برای سال 86 و دفاع وزیر کار از اولویت داشتن رونق تولید و کنترل تورم بر افزایش دستمزد کارگران، خود گویای درستی یا نادرستی افزایش حقوق کارگران در سال جاری است.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    2- تغییر نکردن ساعت رسمی کشور

    طرح تغییر نکردن ساعت رسمی کشور در نیمه اول سال، از دیگر تصمیمات مهم و جنجال‌ برانگیزی بود که دولت در سال رو به پایان 1385 اتخاذ کرد. در حالی تا پایان سال نیز آماری دقیق و رسمی از آثار و نتایج اتخاذ این تصمیم دولت ارائه نشد، این مسئله در سال آینده نیز به بحث و چالش میان دولت و مجلس تبدیل شده است و جلسات رایزنی دو قوه برای ساعت رسمی کشور در سال 86 هنوز به نتیجه نرسید. نمایندگان مجلس با استناد به نتایج بررسی‌های کارشناسی مرکز پژوهش‌های مجلس معتقدند جلو کشیدن ساعت رسمی کشور در نیمه نخست سال، صرفه‌جویی غیرقابل انکاری در پی خواهد داشت.

    3- کاهش نرخ سود بانکی

    دولت سیاست محوری خود را را در بخش بانکی کاهش نرخ سود بانکی اعلام کرد. این برنامه در ابتدا با مخالفت ضمنی بانک مرکزی مواجه بود، مخالفتی که با ورود مجلس به این مبحث و ارائه طرح منطقی کردن نرخ سود بانکی، رنگ رسمی به خود گرفت و بانک مرکزی با انتشار اطلاعیه‌ای 17 دلیل خود برای مخالفت با کاهش سود بانکی را اعلام کرد. اما حتی پس از آنکه بانک مرکزی در قبال کاهش سود بانکی کوتاه آمد و شورای نگهبان نیز با رفت و برگشت‌هایی طرح منطقی کردن سود بانکی را تصویب کرد، آن انتظاری که از این طرح می‌رفت تحقق نیافت. مردم عموماً از اینکه کاهش سود بانکی، دسترسی به تسهیلات را دشوارتر ساخته گلایه‌مند هستند.

    بانک‌های خصوصی با تغییر فرمول محاسبه سود بانکی و افزودن گزینه‌ای به عنوان کار فرد (علاوه بر سود) با زیرکی خاصی با چشم‌پوشی ضمنی بانک مرکزی از زیان دیدن خود جلوگیری کردند. اما بانک‌های دولتی در این رابطه فشار فزاینده‌ای را تحمل کردند.

    4- توجه به پروژه‌های عمرانی

    دولت نهم نخستین لایحه بودجه خود را بر مبنای افزایش فراوان بودجه عمرانی تدوین کرد و مصرانه تأکید داشت که درآمدهای بالای نفتی کشور، باید حتماً در وضعیت اقتصاد داخلی نمود داشته باشد. امری که برخی اقتصاددان‌ها آن را به این دلیل نادرست می‌دانستند و می‌دانند که ظرفیت جذب دلارهای نفتی ایران در سطح همان رقمی است که در قانون بودجه برنامه چهارم ذکر شده است (که رقمی کمتر از 20 میلیارد دلار است). امری که البته با بی‌توجهی دولت مواجه شد و رئیس‌جمهوری با شعار توسعه مناطق محروم، بر استفاده حداکثری از دلارهای نفتی برای توسعه مناطق شهری و روستایی تأکید کرد. اجرای بودجه 85 و تزریق دلارهای نفتی به اقتصاد کشور (هر چند با نیت توسعه عمرانی مناطق محروم) موجب رشد شدید نقدینگی در سطح کشور گردید و نقدینگی سرگردانی که از زمان رکود بورس به دنبال محل امن و زودبازدهی می‌گشت، بازار مسکن را فلج کرد و قیمت‌ها در این بخش سربه فلک زد. در شرایطی که نرخ تورم در ماه‌های ابتدایی سال روندی نزولی داشت و رئیس جمهوری را بر آن داشته بود که در مصاحبه‌های مطبوعاتی خود از تک رقمی کردن نرخ تورم تا پایان سال سخن بگوید، اما با پدیدار شدن آثار بودجه متورم در سطح اقتصاد کشور به تدریج منحنی تورم را برخلاف خواست دولت، صعودی کرد و گرانی‌های گاه و بیگاه در اقلام مختلف اعتراضاتی را به دنبال داشت.

     

     

     

     

    5- تغییر ساعت کار بانک

    تغییر ساعت بانک دیگر تصمیم (به تعبیر منتقدان) عجولانه و (به تعبیر دولت) کاملاً کارشناسی شده‌ای بود که از اول مهرماه به منظور سازماندهی حمل و نقل شهری شهرهای بزرگ کشور خصوصاً تهران آغاز شد. اجرای این طرح با نارضایتی عمومی مردم، کارمندان بانک و کارشناسان و شهرداری و در عین حال، مقاومت و یا به تعبیر دقیق‌تر بی‌تفاوتی دولت همراه بود. در این‌باره هم، دولتمردان بر منطقی بودن تصمیم خود اصرار می‌ورزیدند اما منتقدان را از نتایج کارشناسی‌های خود آگاه نمی‌کردند. مصوبه دولت برای تغییر ساعت کار بانک‌ها برای یک دوره آزمایشی سه ماهه از اول مهرماه سال جاری اجرا شد به طوری که ساعت آغاز به کار بانک‌ها از 30/7 صبح به 9 صبح تغییر کرد، این دوره سه ماهه اول دی‌ماه پایان یافت. در این دوره سه ماهه خبرنگاران گزارش‌های متعددی از طرح تغییر ساعت کار بانکها تهیه کردند که اکثریت این گزارش‌ها، از نارضایتی مردم و کارمندان حکایت داشت. تشکیل صف‌های طویل در مقابل درب بانک‌ها در حوالی ساعت 9 صبح در همین مدت کوتاه، بسیار نمایان بود. در حالی که، دولت نیز معتقد بود که طرح تغییر ساعت کار بانک‌ها در روان شدن ترافیک بسیار تأثیرگذار بود.

    سرانجام پس از کشمکش‌های فراوان، در حالی که دولت بر نظر قبلی خود اصرار داشت، مجلس طرح دو فوریتی بازگشت ساعت آغاز به کار بانک‌ها به قبل از ادارات دولتی را به تصویب رساند و شورای نگهبان نیز آن را تأیید کرد.

     

     

     

    6- تغییر ساختار سازمان مدیریت

    رئیس‌جمهوری در 24 مهرماه براساس اصل 126 قانون اساسی با صدور دستورالعملی، مجوز الحاق سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان‌ها به استانداریهای سراسر کشور را صادر کرد. تمرکززدایی، تسریع در امور استانها و حُسن اجرای امور مهم‌ترین دلایل تصمیم ریاست جمهوری برای الحاق سازمان‌های مدیریت استانی به استانداریها بود. انتقاد کارشناسان اقتصادی و کسانی که سالها در بخش بودجه‌ریزی کار کرده بودند، در همین دوران شدت یافت و آنان این تصمیم را به تعطیلی کشاندن نظام بودجه‌ریزی و عدم تحقق اهداف توسعه‌ای کشور عنوان کردند. سرانجام تغییر ساختار سازمان مدیریت، جان بلای فرهاد رهبر رییس وقت سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی شد و وی پس از مدتی به دلیل مخالفت با این طرح از دولت نهم کنار گذاشته شد. این طرح قرار است از ابتدای سال 86 به مرحله اجرا درآید.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    7- ابلاغ سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی

    ابلاغ سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی توسط رهبر معظم انقلاب اسلامی که طی دو مرحله یعنی خرداد 84 و تیرماه 85 صورت گرفت، فصلی بسیار مهم و سرنوشت‌ساز را در حیات اقتصادی کشور گشود. براساس بند «الف» دولت حق فعالیت جدید و هرگونه توسعه‌ای را در موارد خارج از صدر اصل 44 ندارد. براساس بند «ب» نیز سهم بخش تعاونی در اقتصاد تا پایان‌ برنامه‌ریزی به 25 درصد ارتقاء یابد. براساس بند «ج» نیز 80 درصد سهام بنگاههای دولتی مشمول صدر اصل 44به بخش‌های غیردولتی واگذار شود. پس از ابلاغ بند «ج» استقبال گسترده‌ای از آن در میان چهره‌های شاخص نحله فکری اقتصادی گوناگون به عمل آمد و در مقام اجرا نیز کار تا جایی پیش رفت که ساختار اجرایی واگذاری سهام عدالت به عنوان یکی از حیاتی‌ترین برنامه‌های دولت دچار دگرگونی شد.

    5 اصل مهم اصل 44 عبارتند از:

    الف) سیاستهای کلی توسعه بخش‌های غیردولتی و جلوگیری از بزرگ شدن بخش دولتی

    ب) سیاست‌ها کلی بخش تعاون

    ج) سیاست‌های کلی توسعه بخش غیردولتی از راه خصوصی‌سازی بنگاههای دولتی.

    د) سیاستهای کلی واگذاری بخش‌های غیردولتی به بخش خصوصی

    ه) سیاستهای کلی اعمال حاکمیت و پرهیز از انحصار

     

     

     

     

    8- مسکن، جنجالی‌ترین بخش

    بخش مسکن در سال جاری یکی از جنجالی‌ترین و بحث برانگیزترین سال‌های خود را در طول چند دهه گذشته سپری کرد به طوری که موجب شد، مجلس در کنار دولت برای حل معضل مسکن به تکاپو بیفتد. تأمین مسکن مناسب برای تمام قشرهای جامعه بویژه کم‌درآمدها از مهم‌ترین شاخص‌های اصلی کاری دولت بود، در این راستا دولت برای کنترل آشفتگی مسکن اقدامات خود را با تدوین طرح جامع مسکن آغاز کرد تا به گونه‌ای به مسکن قشرهای کم‌ درآمد با پرداخت تسهیلات 10 میلیونی و 3 میلیون تومانی ودیعه مسکن توجه کند، اما پرداخت همین وام‌ها و شرایط اقتصادی دست به دست هم داد تا این بخش با جهش قیمت مواجه شود.

    البته در اوایل سال جاری بخش مسکن تا حدودی رونق گرفت و می‌رفت تا خرید و فروش مناسبی را نوید دهد، اما همین رونق نیز موجب افزایش قیمت شده و بار دیگر این بخش وارد رکود کرد.

  • فهرست:

    مقدمه ................................................................................................................................................................................... 1

    1- افزایش حقوق و دستمزد کارگران ................................................................................................................... 2

    2- تغییر نکردن ساعت رسمی کشور...................................................................................................................... 3

    3- کاهش نرخ سود بانکی ........................................................................................................................................... 3

    4- پروژه‌های عمرانی ..................................................................................................................................................... 4

    5- تغییر ساعت کار بانک.............................................................................................................................................. 5

    6- تغییر ساختار سازمان مدیریت .......................................................................................................................... 6

    7- ابلاغ سیاست‌های اصل 44 قانون اساسی «مهم‌ترین رویداد اقتصادی ایران در سال 85)........... 7

    8- «مسکن»،جنجالی‌ترین بخش.............................................................................................................................. 8

    9- رونق بازرگانی ............................................................................................................................................................ 8

    10- شرکت ارتباطات سیار ........................................................................................................................................ 9

    11- سال تغییر قراردادهای دولتی .......................................................................................................................... 10

    12- قانون بودجه سال 85........................................................................................................................................... 11

    13- افزایش حجم نقدینگی ....................................................................................................................................... 11

    14- واگذاری سهام عدالت ......................................................................................................................................... 12

    15- بررسی لایحه بودجه سال 86.......................................................................................................................... 13

    16- موفقیت در جذب سرمایه‌های خارجی ....................................................................................................... 14

    منابع و مآخذ .................................................................................................................................


    منبع:

    - گروه اقتصادی روزنامه همشهری، روز شنبه مورخه 26/12/1385 «شماره‌های 1 تا 6 در فهرست مطالب»

    2- گروه اقتصادی روزنامه ایران روز شنبه مورخه 26/12/1385

    «شماره‌های 7 تا 11 در فهرست مطالب»

    3- دکتر سبحانی، حسن، فراز و فرود اقتصاد ایران در سال 85، ویژه‌نامه پایان سال 85 روزنامه جام جم «شماره‌های 12 تا 15 در فهرست مطالب»

    4- فصل نو (ویژه نامه نوروز 86 مربوط به روزنامه قدس)

    «شماره 16 در فهرست مطالب»

طراحی، ساخت و بهره برداری از کارخانه 250 تنی خودکار گچ جابر متکی به دانش فنی خارجی نیست و بر اساس فناوری و توان سخت افزاری و نرم افزاری داخلی، مطالعه، طراحی و با مدیریت اصولی، این پروژه اجراء خواهد شد. چون اساس این گونه طرح ها در ایران، بر خود اتکائی نهاده شده است، باید متذکر شد که: 1- تنها راه رسیدن به خود اتکائی، علم است. 2- علم، که بذر هر فناوری است، اکتسابی بوده و قابل خرید ...

مقدمه یکی از الزامات اساسی برای ره پیمودن به سمت توسعه و پیشرفت ، توجه به سرمایه و سرمایه گذاری است و در لوای سرمایه گذاری است که امور دیگر مانند افزایش تولید ، افزایش رفاه و ایجاد اشتغال محقق خواهد گردید. بورس اوراق بهادار ، یکی از عناصر اصلی در بازار سرمایه هر کشور است و شاخص به عنوان یکی از ابزارهای اصلی در جهت شناسایی بورس به شمار می رود . مقاله حاضر در راستای اهمیت شاخص ...

اگر مبنای ارزیابی خط و شدت فقر در ایران را با توجه به درآمدهای کشور بومی کرده و از فقر مطلق و فقر نسبی و دیگر شاخص های فقر (که از زوایایی متفاوتی به این موضوع می پردازد) بهره بگیریم، آن گاه تحقق اهدافی چون کاهش و به نصف رسانیدن جمعیت زیر خط فقر و بهبود توزیع درآمدها با توجه به سیاست های جاری به چالشی اساسی بدل خواهد شد. سیاست های پولی نبود رشد اقتصادی مناسب و مستمر نقشی اساسی در ...

نیم‌نگاهی به ساخت واحدهای مسکونی در کشور حاکی است در ۱۰ سال گذشته به طور متوسط سالا‌نه حدود۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحد مسکونی در ایران ساخته شده، حال آنکه تقاضا برای واحدهای مسکونی دوبرابر میزان ساخت واحدهای مسکونی در مدت یادشده است. نیم‌نگاهی به ساخت واحدهای مسکونی در کشور حاکی است در ۱۰ سال گذشته به طور متوسط سالا‌نه حدود۶۰۰ تا ۸۰۰ هزار واحد مسکونی در ایران ساخته شده، حال آنکه تقاضا ...

در حالیکه بازار های مالی جهان در ماه های اخیر با بحران دست به گریبان بوده اند عوامل بروز این تحول و همچنین تاثیر آن بر کشورهای دیگر از جمله ایران همچنان مورد بحث است. بحران در بازارهای مالی غرب اواسط تابستان گذشته و با انتشار گزارشهایی در مورد دشواری برخی موسسات اعتباری فعال در بخش مسکن در آمریکا آغاز شد و در خلال ماه های بعد، در مشکلات سایر بخش های مالی ایالات متحده و شمار ...

زنگ خطرتوسعه شرکت کنندگان در میزگرد مرتضی ایمانی راد : دکترای علوم اقتصادی با گرایش توسعه در برنامه ریزی، عضو هیات علمی کارشناسی ارشد سازمان مدیریت صنعتی مرتضی بهشتی : دارای تحصیلات عالی در اقتصاد، آمار و مدیریت، دبیرکل کنفدراسیون صنعت ایران محمد مهدی بهکیش : دانشیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی، مولف کتاب "اقتصاد ایران در بستر جهانی شدن" ، رئیس اتاق بازرگانی و صنایع و ...

طرح های‌ عمرانی‌ در حکم‌ نبض‌ اقتصاد جامعه‌ هستند. به‌ اعتبار این‌ طرحها، سرمایه‌گذاریهای‌ دولتی‌ محقق‌ و به‌همراه‌ سرمایه‌گذاریهای‌ بخش‌ خصوصی‌ رشد اقتصادی‌ را موجب‌ می‌شوند. فعالیتهای‌ مربوط به‌ طرحهای‌ عمرانی‌ کشور،عمدتا پس‌ از شکل‌گیری‌ برنامه‌های‌ توسعه‌ اقتصادی‌ اجتماعی‌ دنبال‌ و از محل‌ درآمدهای‌ عمومی‌ مربوط به‌ بودجه‌ دولت‌تأمین‌ شده‌ است‌. از این‌ رو، موفقیت‌ طرحهای‌ ...

نهاد دولت همواره نقشی تعیین کننده در توسعه اقتصادی ایفا نموده است. با اینهمه، اهمیت دولت در توسعه اقتصادی، چه درعمل و چه در نظر، از فراز و نشیب های متعددی گذشته است. علم اقتصاد با نام اقتصاد سیاسی و به عنوان شاخه ای ازعلم سیاست، برای کمک و مشاوره دادن به دولتمردان در اداره امور اقتصادی، متولد شد. با گسترش سرمایه داری، عنصر سیاسی این شاخه ازدانش، به مرور کم رنگ گردید و در پایان ...

علل تورم در ایران مشاور اتاق بازرگانی خراسان و استاد دانشگاه معتقد است : تورم ناشی از عدم تعادل میان عرضه و تقاضا ست ، وقتی در جامعه عرضه و تقاضای کالایی در شرایط مطلوب خود قرار نگیرد، تورم ایجاد می شود. دکتر خطیب یزدی افزود : گاه تورم ناشی از افزایش هزینه تولید است که آثار این افزایش را در قیمت کالاها می بینیم چنانکه این افزایش هزینه ها می تواند افزایش دستمزدها، نرخ حمل و نقل و ...

چکیده : این پژوهش به منظور "اولویت بندی عوامل موثر بر افزایش بهره وری نیروی انسانی شرکت برق منطقه ای کرمان " انجام گردیده است . تعداد کارکنان رسمی وقراردادی شرکت برق منطقه ای کرمان دراین تحقیق 464 نفر می باشد که پس از قرار گرفتن درفرمول کوکران 169 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده اند ونمونه گیری بصورت تصادفی طبقه ای انجام شد عوامل سازمانی ، فنی ، فردی واخلاقی بعنوان عوامل موثر ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول