دانلود تحقیق الیاف ابریشم و الیاف پنبه و الیاف پشم

Word 33 KB 6593 15
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۷,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۵,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  •  

     

    ابریشم:

    جزو الیاف حیوانی است.(حدود 98 درصد وزن ابریشم را پروتیین تشکیل میدهد.) الیاف ابریشم دارای قدمتی بسیار طولانی میباشد.(2700 سال قبل از میلاد) ابتدا الیاف ابریشم توسط چینی ها بدست امده و به سایر نقاط جهان گسترش داده شده است .( به خصوص کشورهای همجوار) ایران نیز در  2400 قبل از میلاد به این الیاف دسترسی پیدا کردند .(ابریشمی که در ایران هست رنگش کدر و ضخامتش بیشتر است.)

    الیاف ابریشم از کرم ابریشم (پیله) بدست میاید. این کرمها از برگ درختان توت تغذیه میکنند که نژادهای مختلفی دارند. این کرمها بعد از رشد کردن و بزرگ شدن شروع به تغییر رنگ دادن و تنیدن تار به دور خود میکنند و پیله را درست میکنند. کرم ابریشم بعد از رشد کامل در مرحله تنیدن مایع لزجی از غده نزدیک دهان خارجکرده ( ابریشمی است دارای 2 فیلامنت که در اطراف آن صمغی به نام سیریسینوجود دارد.) که در مجاورت هوا خیلی زود سفت و سخت میشود. (هر پیله حدود 900 متر است.)

    کرمها بعد از سه هفته تبدیل به پروانه میشود و از پیله خارج میشود. پروانه ها برای اینکه به بیرون پیله بیایند پیله را بعد از تنیدن در مجاورت بخار قرار میدهند باعث میشود که کرمها در پیله کشته شوند. البته بعضی از کرمها را به پروانه تبدیل میکنند برای تخمگذاری کرمهای بعدی . تخمهای کرم ابریشم سیاه رنگ و وزن 47/0 میلی گرم و طول (ابعاد) 2 تا 3 میلی گرم در محیط سرد نگه داشته میشود. برای تخم کشی 24 روز پیله را نگه میدارند. در 24 ساعت 400 الی 500تخم می گذارد. سپس برای نرم کردن الیاف پیله ها را داخل آب گرم قرار میدهند. در مراحل بعدی الیاف را از پیله جدا کرده به صورت کلاف در می آورند. معمولا از هر 250 کیلو گرم پیله حدود 20 کیلو گرم ابریشم خام بدست می آید.

     

    مراحل پرورش کرم ابریشم:

    قرار دادن تخم ابریشم در محیطی با درجه حرارت 20 الی 23 درجه سانتی

    گراد به مدت 3 الی 4 روز .

    بیرون آمدن از تخم- به مدت 6 الی 7 روز به آن برگ توت می دهند–

    دو نوبت در روز به کرم ابریشم برگ توت میدهند – به این دوره (ریزه داری) می گویند.

    خواب اول به مدت 24 ساعت – در این مرحله تغذیه قطع میشود و کرمپوست اندازی می کند- (مرحله پوست اندازی)

    در طول 5 الی 6 روز – باز دو نوبت در روز به کرم برگ توت می دهند.

    خواب دوم به مدت 24 ساعت – در این مرحله کرم دوباره پوست اندازی

    می کند. ( پوست اندازی دوم )

    کرم ابریشم 5 الی 6 روز در دو نوبت باید با برگ توت تغذیه شود.

    خواب سوم – پوست اندازی سوم به مدت 48 ساعت .

    کرم ابریشم به مدت 6 الی 7 روز و روزانه در 3 نوبت تغذیه میشود.

    شروع به تنیدن ابریشم به دور خودش به مدت 5 الی 6 روز.

    پاک کردن پیله ها.

    خصوصیات فیزیکی الیاف ابریشم :

    الیاف طبیعی و حیوانی و پروتیینی هستند و دارای اسیدهای آمینه می باشند. الیافی نرم و شفاف و ظریف و محکم هستند. این الیاف کاربرد زیادی در منسوجات و فرشهای مرغوب دارد. خاصیت ارتجاعی ابریشم از پنبه بیشتر و از پشم کمتر است. پرورش ابریشم در استانهای مختلفی مانند خراسان و گیلان و... صورت میگیرد و در کارخانه ها به نام ((  نوغان  ))دایر است. این کارخانه ها همه ساله در فصول بهار و تابستان بیشترین ابریشم کشی را دارند. رنگ الیاف ابریشم زرد کمرنگ یا کرم است. الیاف ابریشم بسیار شفافند و برق جلای بسیار خوبی دارند و تقریبا الیاف گرانقیمتی هستند.

     

    ساختار داخلی الیاف ابریشم :

    الیاف ابریشم از فیبریل و میکروفیبریل و زنجیره های پلیمری تشکیل شده است. که هر فیبریل از 1000 تا میکروفیبریل تشکیل شده  و خود میکروفیبریل از زنجیره های پلیمری تشکیل شده است.  الیاف ابریشم دارای طول و قطرهای متفاوتی هستند.

     

    طول الیاف ابریشم:

    طول بسیار بلند و درازی  دارند. این طول بین 400  تا  800/1 متر است.

     

    قطر الیاف ابریشم:

    قطر الیاف ابریشم 16 میکرون میباشد. از نظر استحکام – الیاف ابریشم از استحکام بسیار بالایی برخوردار است. این الیاف به اندازه 20 تا 50 درصد طول خود کش می آیند. از دیگر خصوصیات ابریشم این است که رطوبت را به خوبی به خود جذب میکند و می تواند تا 35 درصد وزن خود آب جذب کند و در مقابل  حرارت 175 درجه سانتی گراد متلاشی میشود و از بین می رود. در مقابل بید زدگی مقاومت بسیار خوبی دارد . تا  140 درجه سانتی گراد حرارت را به خوبی تحمل میکند. عرق بدن باعث کم رنگ  و بی رنگ شدن الیاف ابریشم میشودو قابلیت ریسندگی و تابندگی خوبی دارد. سطح مقطع الیاف به صورت بیضی نایکنواخت است. الیاف ابریشم بعد از هر عملیات شیمیایی و در آب بردن تا 5 درصد از استحکامالیاف را از بین می برد.

     

    خصوصیات شیمیایی الیاف ابریشم :

    الیاف ابریشم از پروتیین های متفاوتی از جمله فیبرین و سیریسین و چربی و واکس و مواد معدنی تشکیل شده است.  اسیدها در شرایط عادی و معمولی بر روی الیاف ابریشم تاثیری ندارد ولی اسیدهای غلیظ مثل سود سوز آور 5 درصد ابریشم را در خود حل میکند.

    انواع ابریشم :

    ابریشم طبیعی

    ابریشم مصنوعی

    ابریشم طبیعی به سه دسته تقسیم می شوند :

    1 – ابریشم خام

    2 – ابریشم پخته

    3 – ابریشم گجین

    ابریشم خام – ابریشمی است که به صورت مستقیم از پیله گرفته شده است و بعد به نخ تبدیل می کنند. رنگ این الیاف به صورت زرد یا کرم است. ابریشم پخته – ابریشمی است که در عملیات قلیاب کشی – صمغ و سرازین آن گرفته میشود. عملیات قلیاب کشی باعث می شود سیریسین ابریشم گرفته شود و رنگ آن سفید و براقتر شود. ابریشم گجین – گجین یعنی پس مانده و باقی مانده ابریشم که نامرغوب هستند و برای استفاده در فرش مناسب نمی باشند.

    الیاف ابریشم دارای واحدهای اندازه گیری (وزنی) مختلفی هستند:

    نخود – معادل یک بیست وچهارم است.

    مثقال – معادل 6/4 گرم و 24 نخود می باشد.

    سیر – معادل 75 گرم می باشد.

    سنگ – معادل 100 مثقال است.

    درم – معادل هر 200 درم – مساوی با 3 کیلو گرم می باشد.

    الیاف ابریشم را توسط سه عمل  نقادی و کوبی و تحویل به نخ مورد استفاده و نیاز تبدیل میکنند و آنها را به صورت تار وپود  و پرز درست می کنند. ولی بیشتر مورد مصرفی در تار ( در رجشمارهای بالا ) و پرز (ابریشم گل) است.

    واحد اندازه گیری نخ ابریشم :

    دنیر – 9000 متر لیف بر حسب گرم .

    تکس- وزن 1000 متر از الیاف بر حسب گرم .

    الیاف مصنوعی ابریشم – الیافی هستند به شکل ابریشم اما ساخته دست بشر هستند . از اینگونه الیاف در هنر و حرفه قالیبافی به هیچ وجه نباید استفاده کرد زیرا دوام و لطافت  و انعطاف پذیری و دیگر خصوصیات الیاف طبیعی را ندارند. از جملهالیاف می توان از ویسکوز و ریون نام برد. که از نظر ظاهری بسیار شبیه ابریشم طبیعی هستند. هر دوی این الیاف ریشه سلولزی دارند.

     

    راه شناسایی الیف ابریشم طبیعی از الیاف ابریشم مصنوعی :

    الیاف طبیعی -  هنگامی که الیاف را می سوزانیم و الیاف به آرامی بسوزند وذوب شوند و بوی پر سوخته دهند و از آن خاکستر سیاه رنگ و پودری شکلی باقی بماند. الیاف مصنوعی – هنگامی که الیاف را می سوزانیم و از آن خاکستری به صورت تکه ای و مقاوم باقی بماند.

     

    پنبه:

    گیاهی است به صورت بو تهای در طبیعت یافت می شود دارای گلهایی به رنگ سفید و گاهی اوقات به رنگ زرد. این گیاه  گیاهی جهانی است. در میان الیاف مختلف  پنبه قدمتی طولانی دارد. ( گفته می شود از یونان قدیم تا به حال مورد استفاده بوده است. )

    الیاف پنبه دارای میوه ای است به نام غوزه -  و غوزه محتوی ((الیاف پنبه)) و(( پنبه دانه)) است.  در هر غوزه حدود 300000 عدد لیف پنبه وجود دارد. قسمت اعظم رشد پنبه در 20 روز اولیه است. مابقی در 50- 40 روز بعد رشد می کند. این گیاه درمناطقی چون دشت ترکمن و گیلان و مازندران واصفهان و گرگان وگنبد کاووس کشت می شود.اما برای جدا سازی الیاف الیاف پنبه از پنبه دانه در کارخانجات پنبه پاک کنی که در ایران بیشتر رایج است . دو منطقه گرگان و گنبد کاووس است. در این گونه کارخانجات از الیاف  نخ پنبه ای درست می کنند که از این نخ استفاده های گوناگونی می کنند مثلا پارچه و قالی و گلیم و زیلوو000 این الیاف پنبه ای که عمدتا از سلولزتشکیل شده اند در بخش اقتصادی آن قدر با اهمیت است که به آن طلای سفید می گویند. کیفیت و مرغوبیت این پنبه ها بسته به شرایط اقلیمی و محیط پرورش دارد. بهترین و مرغوبترین  پنبه به رنگ سفید است.

    در کل می توان گفت : پس از چیدن پنبه از روی بوته ، پنبه در کارخانجات پنبه پاک کنی از غوزه جدا می شود و بعد از حلاجی و شستشو ، پنبه ها ریسیده میشود و به نخ مورد نیاز تبدیل میشوند . پنبه در موارد بسیاری کاربرد دارد- مثلا در فرش بیشترین مصرف را در نخ چله دارد و پس از آن پود.

    الیاف پنبه ویژگی های بسیاری دارد (خواص شیمیایی و فیزیکی ) از جمله آنها از استحکام زیادی برخوردار است. (الیاف پنبه توسط تابیدن استحکام می یابد البته در اندازه های استاندارد s-z  )

    در مقابل حرارت و مواد قلیایی مقاومت خوبی دارد و اسیدهای غلیظ و قوی موجب می شود که که الیاف تجزیه شوند. حشرات بید روی آنها تاثیری ندارد.طول و ظرافت و رنگ از عوامل کیفی پنبه هستند. الیاف دارای طول و قطرهایمتفاوتی است. ولی معمولا و بطور کلی بین 5/1-7 سانتیمتر طول و بین 7-15 میکرون قطر دارند.

    درکل میتوان گفت:هرچه طول الیاف بیشتروبلندترباشدوقطرآن نازکترباشدالیاف پنبه مرغوبتری خواهیم داشت. طول الیاف معمولا به پنج قسمت تقسیم می شوند:

    الیاف کوتاه .

    الیاف متوسط.

    الیاف بلند متوسط .

    الیاف بلند.

    الیاف بسیار بلند.

    قطر الیاف:  چون الی ظریف وزن کمتری دارند،بنابراین ظرافت باوزن الیاف رابطه مستقیم می یابد.

    تارخیلی ظریف- تاری که وزن آن کمتر از سه هزارم گرم باشد.

    تارظریف – تاری که وزن آن بین 3-9/3 هزارم گرم باشد.

    تار متوسط- تاری که وزن آن بین 4-9/4 هزارم گرم باشد.

    تار خشن - تاری که وزن آن بین آن 5- 9/5 هزارم گرم باشد.

    تار خیلی خشن – تاری که وزن آن از6 هزارم گرم بیشتر باشد.

    برخی از خواص فیزیکی و شیمیایی الیاف پنبه :

    برش الیاف پنبه به شکل قلوه است – زیر ذره بین .

    الیاف به صورت مجعد است .

    در دمای 180 درجه سانتی گراد به بالا زرد شده و می سوزد.

    اسید هایی نظیر- اسید سولفوریک و اسید کلرید ریک سلولهای پنبه را به کلی متلاشی می کند و از بین می برد.

    قلیا های غلیظ به سلولهای الیاف لطمه وارد می کنند ولی قلیاهای رقیق تاثیر چندانی روی الیاف ندارند.

    به غیرازالیاف طبیعی پنبه ،الیاف دیگری از پنبه وجود  دارد که دست ساخته دست بشر است و مصنوعی می باشد. برای جدا کردن الیاف طبیعی پنبه از الیاف مصنوعی آن باید روشهای تشخیص فیزیکی و شیمیایی خاصی را انجام دهیم.

    تشخیص فیزیکی:

    در صورت طبیعی بودن ، الیاف در شعله- به سرعت شعله ور میشوند و میسوزندو به این سوختن ادامه میدهند. بعد از خاموش شدن دود خاکستری رنگ از آن خارج میشود و بوی کاغذ سوخته میدهد و خاکستر بسیار نرمی را از خود برجای میگذارد.

    تشخیص شیمیایی:

    5 گرم از الیاف پنبه را در 100 میلی لیتر اسید سولفوریک 70 درصد در بشری ریخته و به مدت 20 دقیقه آن را می جوشانند. الیاف پنبه در اثر گرما و حرارت و اسید به صورت رشته در آمده و سپس کاملا حل میشوند. محلول را از کاغذ صافی که  از قبل وزن شده بود عبور میدهند و سپس وزن کاغذ صافی را از وزن قبلی آن کم می کنند رقم باقیمانده مربوط به الیاف پنبه است و اگر این مقدار بیشتر از 1 درصد باشد پنبه نا خالصی داشته است.

    پنبه مصارف گوناگونی دارد و در برطرف کردن نیاز های بشر نقش بسیار موثری دارد. از جمله مصارف پنبه میتوان به مصارف خانگی ، مصارف صنعتی و ....اشاره کرد.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

هر ماده لیفی شکل را نمی توان بعنوان لیف نساجی استفاده کرد،لیف نساجی دارای خصوصیاتی است که در زیر آنها را بررسی می کنیم: 1- نسبت طول به قطر:این نسبت باید بیشتر از 100 از نظر تئوری و از نظر عملی باید بیشتر از 1000باشد. بعنوان مثال : پنبه بالای 1400 و پشم 3000 و کتان ظریف 1250وچتایی 170 2- شکل سطح مقطع الیاف:به طور کلی سطح مقطع پهن سبب افزایش شفافیت و قدرت پوشاندگی الیاف می شود. ...

چکيده: رنگزاهاي طبيعي از دير باز براي رنگرزي الياف پشم مورد استفاده در فرش دستباف مورد توجه بوده اند و خصوصيات بارز رنگزاهاي طبيعي، فرشهاي بافته شده از نخهاي رنگرزي شده با آنها را از ساير دستبافته ها متمايز ساخته است. امروزه علاوه بر جلوه هاي بصري

موضوع : علم تکنولوژي مواد فصل اول طبقه بندي مواد کار 1- طبقه بندي مواد کار 1-1- تعريف تکنولوژي مواد: علمي که درباره استخراج، تصفيه، آلياژ کردن، شکل دادن، خصوصيات فيزيکي، مکانيکي، تکنولوژيکي، شيميايي و عمليات حرارتي بحث مي‌کند، تکنولوژي

مقدمه Introduction تفکرات بیشتر مردم در مورد لباسی که می پوشند و حتی در مورد کاربرد محصولات نساجی چیزی متفاوت با اندیشه های کسانی است که با صنعت نساجی آشنا هستند. لباس رابطی است بین ما و صنعت نساجی و حداقل هر کدام از ما در مورد آن اظهار نظرهایی می کنیم. مثلا در مورد جنس و نوع فلان ژاکت مورد علاقه، فلان کت یا فلان منسوج اما این اظهار نظر محدود به پدیده هایی همچون لمس کردن نوع ...

نباتات صنعتي به مجموعه اي از گياهان صنعتي اطلاق مي شود که فرآورده هاي آن بطور مستقيم يا غير مستقيم مورد فرآيند سازي در کارخانه هاي مربوطه قرار مي گيرد تا مورد استفاده گردد هر چند که ممکن است محصولات حاصله تا حدودي به طور مستقيم در اختيار انسان و يا

از ابریشم برای ترمیم عصب‌ های آسیب دیده استفاده می‌شود دانشمندان انگلیسی براساس تحقیقاتی ابراز امیداوری کردند که بتوان از الیاف ابریشم برای کمک به ترمیم عصب‌های آسیب دیده استفاده کرد. به گزارش روز جمعه بی‌بی‌سی، این دانشمندان ثابت کردند عصب می‌تواند در کنار دسته‌ای از الیاف خاص، موسوم به "اسپایدراکس" که مشخصه‌های مشابه تار عنکبوت دارد، رشد کند. این گروه از محققان امیدوارند که ...

رنگرزی حرفه ای است قدیمی که تاریخ مشخص آن روشن نیست، ولی یای از افتخارات فرش دستباف ایران، رنگ آن و در نتیجه اساتید رنگرز است که به طریق تجربی و طی عملیات زیاد به دستاوردهایی رسیده و آن را گنجینه مهارتهای خود قرار دادند. باید گفت با درک انسان از اسرار نهفته ای که در درون فعل و انفعالات شیمیایی در فرایند رنگرزی انجام می شود دیگر این مقوله علمی است که پی بردن به آن نیاز به کاوش ...

الف- اثر مواد شیمیایی بر الیاف پشم اثر اسید بر روی پشم: اسید غلیظ و قوی مانند اسید سولفوریک باعث هیدرولیز و شکستن پیوندهای پیتیدی - -CO-NH در زنجیره های پروتئینی پشم می شود. گستردگی و دامنه هیدرولیز توسط اسید را نمی توان به طور دقیق مشخص نمود. در هر صورت شکستن اتصالات و پیوندهای پیتیدی باعث کوتاه شدن زنجیره ها و کاهش استحکام الیاف می شود . در کل اثر اسید بر روی پشم به عواملی ...

مقدمه سابقه صنعت نساجي در ايران به قرن ها قبل از اسلام برمي گردد، شهرت پارچه هاي گلگون عهده هخامنشي و زرد وزيهاي اين دوره را تاريخ نويسان يوناني ضبط کرده اند. در دوره ساسانيان و نيز بعد از اسلام در بسياري از شهرهاي ايران کار ريسندگي و بافندگي

تاريخچه از آغاز پيدايش انسان ، همواره چگونگي پوشش و نجات او از سرما مطرح بوده است. مصريها نزديک به 5500 سال پيش هنر ريسندگي و بافندگي پنبه را آموختند و چينيها با پرورش کرم ابريشم در حدود 3600 سال پيش مشکلات پوشش خود را حل کردند. در سده هفدهم دانشم

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول