دانلود مقاله آفات مهم گندم و مدیریت کنترل آن ها در ایران

Word 1 MB 7141 65
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۲۱,۴۶۸ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  •  مقدمه                                                                                                 

    گندم عمده ترین محصول زراعی کشور است. سطح زیر کشت گندم آبی و دیم کشور در سال 1380 به ترتیب27/2 و51/3 میلیون هکتار و متوسط عملکرد آن در شرایط آبی و دیم به ترتیب 3 و 7/0 تن در هکتار بوده است. نرخ خودکفایی گندم در سال های مختلف بین 60-80 درصد نوسان داشته است. در صورتی که متوسط عملکرد در شرایط آبی و دیم به ترتیب تا سطح 8/4 و16/1 تن در هکتار افزایش یابد، خودکفایی در تولید این محصول تحقق خواهد یافت(کشاورز و همکاران، 1380).

    مهم ترین عوامل تآثیرگذار در کاهش عملکرد گندم کشور به شرح زیر می باشند(آهون منش،1371):

          ×        پایین بودن آگاهی و دانش علمی و عملی کشاورزان

          ×        نارسایی در تآمین و توزیع به موقع نهاده های کشاورزی(بذر، کود، سم و  …)

          ×        بالا بودن میزان ضایعات در مراحل مختلف تولید

          ×        محدود بودن منابع آب و یا عدم وجود نظام صحیح آبیاری در اغلب مناطق کشور

          ×        خسارت آفات، بیماریهای گیاهی، علف های هرز و عدم مدیریت صحیح کنترل آنها

          ×        عدم مصرف صحیح و بهینه کودهای شیمیایی و یا کمبود و عدم توزیع به موقع آنها

          ×        کاربرد غیر اصولی و نامنظم ماشین آلات و ادوات کشاورزی

          ×        عدم توسعه مکانیزاسیون کشاورزی در بسیاری از نظام های بهره برداری

          ×        کمبود وسایل، ابزار و اعتبار در زمینه های مختلف تحقیق، ترویج و آموزش کشاورزی

          ×        کمبود سرمایه گزاری در تولید محصولات کشاورزی

          ×        نارسایی سیاست ها و برنامه های کشور برای تولید محصولات کشاورزی

      آفات گندم  و اهمیت اقتصادی آنها                                                               

    در اکوسیستم های زراعی کشور که گندم و جو بستر زیست را تشکیل می دهند، عوامل زنده و غیر زنده ای در تولید محصول تآثیرگذار هستند که انسان برای بدست آوردن محصول بیشتر مدام آنها را تغییر می دهد. شناخت این عوامل و روابط متقابل بین آنها در حفظ تعادل کمی و کیفی گونه های تشکیل دهنده یک اکوسیستم اهمیت بسیار زیادی دارد. در ایران بیش از 70 گونه حشره گیاه خوار شناسایی شده اند که به عنوان مصرف کنندگان اولیه از گندم و جو تغذیه می کنند. این حشرات گیاه خوار، خود مورد تغذیه حشره خواران (حشرات انگل، انگل های بالقوه و شکارگران) که مصرف کنندگان ثانویه هستند، قرار می گیرند. اتلاق واژه آفت به گونه هایی که زیان اقتصادی ندارند جایز نیست و تلاش برای حذف این گونه ها، نابودی دشمنان طبیعی آنها، طغیان احتمالی آفات بالقوه و کاهش تنوع زیستی در اکوسیستم های زراعی را به همراه خواهد داشت.

    گسترش و طغیان سن گندم در اثر تخریب مراتع به عنوان زیستگاه های دائمی این حشره و تبدیل آنها به اراضی دیم کم بازده و فراهم آوردن بستر زیست مناسب تر برای تغذیه و تولید مثل آن، مثال خوبی برای نشان دادن چگونگی ایجاد یک آفت در اثر تغییر اکوسیستم توسط انسان است. 

     محدود بودن دامنه میزبانی آفات غلات و مکان زمستان گذرانی تعداد زیادی از آنها که در خاک و بقایای محصول صورت می گیرد،  موجب می شود که جمعیت اکثر این آفات، با تناوب زراعی و انجام عملیات زراعی پس از برداشت، به مقدار قابل توجهی کاهش یابند. علیرغم این مسئله، حدود 15 گونه از حشرات زیان آور گندم و جو را می توان نام برد که به عنوان آفات درجه اول و دوم، زیان اقتصادی قابل توجهی به این محصولات وارد می کنند.

     

    خسارت ناشی از آفات، بیماریها و علف های هرز در کشور ما حدود 30-35 درصد برآورد گردیده است که
    10-12 درصد آن به حشرات زیان آور اختصاص دارد. بدین معنی که با مدیریت کنترل این عوامل، می توان
    10-12 درصد عملکرد واقعی گندم را افزایش داد و آن را به حداکثر عملکرد قابل دسترس که در شرایط دیم و آبی به ترتیب 4 و 14 تن در هکتار ذکر شده است، نزدیک تر ساخت.

     

    راهکارهای توصیه شده برای مدیریت منطقی کنترل آفات در مزارع گندم و جو کشور، مبتنی بر استفاده از
     روش های غیر شیمیایی است. کنترل شیمیایی سن گندم به عنوان مهم ترین حشره زیان آور مزارع گندم و جو کشور که به تفصیل به آن پرداخته خواهد شد، از این قاعده مستثنی است. طبق استنتاجی از  گزارش عملکرد فعالیت های سازمان حفظ نباتات  در سال 1378، سالانه در سطحی معادل 22-25 درصد کل اراضی گندم کشور، برای کنترل حشرات زیان آور مبارزه شیمیایی صورت می گیرد(1200000 هکتار برای کنترل سن گندم و حدود 75000 هکتار برای کنترل سایر حشرات زیان آورگندم). میانگین مصرف آفت کش ها در این محصول حدود
    4/0- 5/0 کیلوگرم در هکتار است که2/0-25/0 کیلوگرم آن به حشره کش ها اختصاص دارد و این میزان در مقایسه با میانگین مصرف آفت کش ها در درختان میوه(5/9 لیتر درهکتار)، برنج (7/18 لیتر در هکتار)، پنبه(9 لیتر در هکتار) و چغندر قند(1/8 لیتر در هکتار) مقدار قابل توجهی نیست(سازمان حفظ نباتات، 1378).

     علیرغم این مسئله سیاست جاری وزارت جهاد کشاورزی و دیگر سیاست گزاران تولید گندم کشور، رسیدن به کشاورزی پایدار(تولید بهینه و مستمر محصولات کشاورزی با حفظ و یا حداقل زیان وارده به محیط زیست) است وخودکفایی در تولید گندم و کاهش سطوح مبارزه شیمیایی با آفات گندم، از مهم ترین برنامه های بخش کشاورزی و زیر بخش های تابع آن( سازمان حفظ نباتات و موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی) می باشد.

    در این مجموعه نکات مهم و کلیدی در رابطه با مناطق انتشار، خسارت، زیست شناسی و مدیریت کنترل آفات مهم گندم و جو کشور، به اختصار بیان شده است و تصاویری در رابطه مهم ترین آفات گندم و جو ارایه شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و جزئیات دقیق تری در خصوص این آفات می توان به منابع و مراجع علمی مورد استفاده در این نوشته، مراجعه کرد.

     راست بالان زیان آور گندم                                                                      

          تا کنون چندین گونه ملخ که میزبان آنها گندم ذکرگردیده است، جمع آوری و شناسایی شده اند. در بین این ملخ ها گونه های زیرحائز اهمیت می باشند(شکل 1):

     ملخ مراکشی                                                  Dociostaurus maroccanus (Thunb.)

                                                                                                   (Acrididae, Orthoptera)

      مناطق زیست این ملخ در ایران، دامنه های کوه های البرز و زاکرس در شمال غربی ، شمال شرقی، غرب، جنوب و جنوب غربی کشور می باشد و در مناطق مرکزی ایران بندرت دیده می شود. گیاهان زراعی مختلف خصوصآ غلات به عنوان میزبان آن ذکر شده است و بیشتر از سایر ملخ های بومی ایران که میزبان آنها گندم و جو ذکر شده است، خسارت زا است(غزوی، 1379).

     این ملخ در خاک های رسی سفت و عاری از پوشش گیاهی تخم ریزی می کند و قسمتی از تابستان، پائیز و زمستان (حدود 9 ماه از سال) را به صورت تخم سپری می کند و یک نسل در سال دارد. خاک نرم و پوشش گیاهی انبوه از تخم گذاری، افزایش جمعیت و تبدیل حالت انفرادی به گله ای آن جلوگیری می کند(غزوی، 1379). در بعضی از سال ها جمعیت های قابل توجهی از این ملخ در کانون های دائمی آن مشاهده می شود اما به محض مشاهده افزایش جمعیت و ایجاد گله در کانون ها، توسط عوامل اجرایی سازمان حفظ نباتات کنترل می شوند.

     

    ملخ صحرایی                                                            Schistocerca gregaria  (Forsk.)                                                                                                   (Acrididae, Orthoptera)

     کانون های دائمی این ملخ در افریقا، عربستان، هندوستان و پاکستان قرار دارد و تحت شرایط خاصی از فاز انفرادی به فاز گله ای تبدیل شده و به مناطق دیگر از جمله ایران حمله می کنند. این ملخ دامنه میزبانی وسیعی داشته و گندم و جو نیز از گیاهان میزبان آن به شمار می آید.

    این ملخ در سال هایی که حالت گله ای آن به ایران حمله کرده است تا دو نسل در سال ایجاد کرده است (بهداد،1375). درسال های اخیر شاهد حمله دسته های مهاجر این ملخ به ایران نبوده ایم. فاز انفرادی این آفت در سیستان و بلوچستان و حاشیه دریای عمان و خلیج فارس نیز وجود دارد که در صورت مساعد بودن شرایط محیطی افزایش جمعیت داده و به زراعت های هم جوار محل زیست خود خسارت وارد می سازند (رفیعی، 1372 و غزوی و جمسی، 1373).

     

    ملخ آسیایی                                                                                   Locusta migratoria L.

                                                                                                      (Acrididae, Orthoptera)

    فاز انفرادی این ملخ در اکثر نقاط ایران وجود دارد و گندم و جو نیز به عنوان میزبان های این ملخ چند میزبانه ذکر شده است. اولین گزارش حمله آن به ایران در سال 1325 بوده که از خاک روسیه به نواحی شمالی ایران حمله کرده است (بهداد، 1375 ). در سال های اخیر این ملخ خسارت های شدیدی به مزارع نیشکر و برنج خوزستان وارد نموده است. زمستان گذرانی این ملخ به صورت تخم است و در شرایط خوزستان تا 3 نسل در سال ایجاد می کند(خواجه زاده،1381) .

     

    برخی دیگر از ملخ های بومی در ایران وجود دارند که گندم و جو میزبان آنها ذکر شده است و در برخی
    سال ها خسارت های قابل توجهی به غلات وارد می کنند. اسامی علمی مهم ترین آنها به شرح زیر می باشد:

    Dociostaurus  crassiusculus (Pantel) (Acrididae, Orthoptera)

    Dociostaurus  hauensteini Bolivar (Acrididae, Orthoptera)

    Ramburiella turcomana (F.W.) (Acrididae, Orthoptera)

    Calliptamus barbarus Costa (Acrididae, Orthoptera)

    Calliptamus turanicus (L.) (Acrididae, Orthoptera)

    Oediopoda miniata (Pall) (Acrididae, Orthoptera)

    Ailopus talassinus (Acrididae, Orthoptera)  

    Pyrgodera armata (F.W.) (Acrididae, Orthoptera)

    Tettigonia viridissma (L.) (Tettigonidae, Orthoptera)

    Decticus albifrons (F) (Tettigonidae, Orthoptera)

     شکل 1- مهم ترین ملخ های زیان آور غلات

    ملخ آسیایی(Locusta migratoria ) (بالا)

    ملخ صحرایی(Schistocerca gregaria ) (پائین)

     

     

       مدیریت تلفیقی ملخ های زیان آور گندم

     

    پرندگان مختلف از شکارگران عمومی ملخ ها به شمار می آیند. لارو چند گونه از سوسک های جنس
     Meloe و چند گونه از سوسک های جنس Mylabris گزارش شده اند که از تخم ملخ ها تغذیه می کنند. زنبور

    Scelio flavibabis M.  از پارازیتوئید های مهم تخم ملخ ها به شمار می آید(خواجه زاده، 1381) و گونه هایی از مگس های Tachinidae نیز گزارش شده اند که پارازیتوئید پوره ها و حشرات کامل ملخ ها هستند.

     

    ملخ مراکشی زمین های عاری از پوشش گیاهی و خاک سخت و کوبیده شده را برای تخم گذاری انتخاب
    می کند و چرای بی رویه دام در مراتع باعث از بین رفتن پوشش گیاهی و کوبیده شدن زمین می شود و نقاط مناسبی را برای به وجود آمدن حالت گله ای ملخ فراهم می کند (سلطانی، 1362 و غزوی، 1379). کشت زمین های لخت و بالا بردن میزان پوشش گیاهی در مناطق زیست ملخ مراکشی، در جلوگیری از افزایش جمعیت آن موثر است(غزوی، 1379). 

    در مدیریت تلفیقی ملخ های بومی زیان آور کشور شناسایی کانون ها و مناطق نشو و نمای این ملخ ها اهمیت فراوانی دارد. در سال 1378 عملیات دیده بانی و مبارزه با ملخ های بومی و ملخ صحرایی در سطح 118000 هکتار توسط عوامل اجرایی سازمان حفظ نباتات صورت گرفته است (سازمان حفظ نباتات، 1378).

    برای کنترل شیمیایی ملخ های زیان آور،  سموم فنیتروتیون ULV 96% ( 4/0- 5/0 کیلودر هکتار)، مالاتیون ULV 96%  (7/0- 5/1 کیلو در هکتار)، فنیتروتیون EC 50% (1 لیتر درهکتار) و دیفلوبنزورون ULV 95% (300 میلی لیتر در هکتار) و طعمه مسموم ( لیندین WP 25% + 100 کیلو سبوس گندم ، برنج یا ذرت+ آب به اندازه مرطوب شدن) به مقدار 25-50 کیلو گرم در هکتار به محض خروج پوره ها تا زمان ظهور ملخ های کامل، مورد استفاده قرار می گیرند( سازمان حفظ نباتات، 1375).

  •  

    فهرست:
    مقدمه
    آفات گندم و اهمیت اقتصادی آنها
    راست بالان زیان آور گندم
    سن های زیان آور گندم
    جوربالان زیان آور گندم
    بال ریشک داران زیان آور گندم
    سخت بالپوشان زیان آور گندم
    بال پولک داران زیان آور گندم
    دو بالان زیان آور گندم
    بال غشائیان زیان آور گندم
    کنه های زیان آور گندم
    مدیریت تلفیقی آفات گندم
    منابع

     

     
    منبع:

    .   آزمایش فرد، پروانه و بهرام فریدی.1371. بررسی خسارت و میزان تراکم تریپس گندم روی چند واریته گندم و دو واریته جو در کرج و زنجان. خلاصه مقالات اولین کنگره زراعت و اصلاح نباتات ایران، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.

    2.   آهون منش، علی. 1371. سیاست تولید گندم در کشور و معرفی طرح محوری گندم. گزارش کنفرانس سن گندم، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. صفحه 14-28.

    3.   آینه، صحبت.1377.ارزیابی و بررسی ژنتیکی مقاومت ژنوتیپ های مختلف گندم نسبت به سن(Eurygaster integriceps Put.). پایان نامه کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 121 صفحه.

     

    4.   احمدی، علی اصغر و علیمراد سر افرازی .1372. انتشار و دشمنان طبیعی شته روسی گندم
    Diuraphis noxia  (Mordvilko) در استان فارس. خلاصه مقالات یازدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 1.

    5.   اکبری نوشاد، شهیندخت . 1372 . نکاتی در مورد بیو اکولوژی شپشک ریشه گندم‍‍‍‍Porphyrophora tritici (Bod.) در استان آذربایجان شرقی. خلاصه مقالات یازدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 6.   اکبری نوشاد، شهیندخت . 1373. بررسی تکمیلی بیو اکولوژی شپشک ریشه گندم‍‍‍‍Porphyrophora tritici (Bod.) در استان آذربایجان شرقی .گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 87-106.

    7.   اقتدار، عباداله.1370.بررسی بیواکولوژی ساقه خوار ذرت (Sesamia nonagrioides Lef. ) در فارس. خلاصه مقالات دهمین کنگره گیاه پزشکی ایران.. صفحه 11 .

    8.   اقلیدی، سیف اله.1340. پروانه خوشه خوار گندم. نشریه شماره 20 موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی.

     صفحات 1- 4.

    9.   اقلیدی، سیف اله.1340. برگ خوار گندم. نشریه شماره 20 موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی. صفحات 5-15.

    10.            امیرمعافی، مسعود. 1379. بررسی سیستم میزبان-پارازیتوئید بین‏Trissolcus grandis Thom. و تخم سن گندم. رساله دکتری دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.220 صفحه.

    11.            امیرمعافی، مسعود. 1370. شناسایی و بررسی کارائی مگس های پارازیتوئید سن گندم(Tachinidae) در منطقه کرج. پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.160 صفحه.

    12.            امیرنظری، محبوبه، فریبا مظفریان و یوری ماروسیک.1381 . شناسایی دشمنان طبیعی شته های گندم در منطقه کرج. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 21 .

    13.            امینی، فرهاد. 1379. آفات غیرهمگانی گندم و جو( خصوصی) و نگرشی بر چگونگی عملیات مبارزه با آفات غیر عمومی گندم. مدیریت مبارزه با آفات زراعی، سازمان حفظ نباتات. 89 صفحه.

    14.            ایرانی پور، شهزاد.1375.بررسی تغییرات فصلی جمعیت زنبور های پارازیتوئید تخم سن گندم (Eurygaster integriceps Put.) در کرج، کمال آباد و فشند . پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.

    179 صفحه.

    15.            باقری، محمد رضا و غلامرضا رجبی.1379.ارزیابی خسارت های کمی و کیفی تریپس گندم Haplothrips tritici و برآورد اثر سمپاش های رایج علیه سن گندم در کاهش جمعیت آن. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 16 .

    16.            بغداد چی، محمد حسن. 1371. مسائل اجرایی و وضعیت فعلی مبارزه با سن غلات در ایران. گزارش کنفرانس سن گندم، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. صفحه 76-79.

    17.   بندانی، علیرضا، غلامرضا رسولیان، عزیز خرازی پاکدل، مرتضی اسماعیلی و پروانه آزمایش فرد.1372.بررسی فون

    شته های غلات (گندم و جو) و پارازیتوئید های آنها در منطقه سیستان . خلاصه مقالات یازدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران. صفحه 4.

    18.    بهداد، ابراهیم.1375. دائره المعارف گیاه پزشکی ایران. نشر یادبود، اصفهان. 3153 صفحه.

     

    19.   بهرامی، نوذر و غلامرضا رجبی.1372 . زیست شناسی مقدماتی مینوز برگ غلات
    (Syringopais temperatella Led. ) در استان باختران . خلاصه مقالات یازدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 6.

    20.   بهرامی، نوذر. 1373. بررسی مینوز برگ گندم(Syringopais temperatella Led. ) در زراعت های دیم استان کرمانشاهان. گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 44-60.

    21.    بهرامی، نوذر.1377 . بررسی سطح زیان اقتصادی سن گندم در مزارع گندم دیم استان کرمانشاه . پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران. 88 صفحه.

    22.     بهرامی نژاد، صحبت، محمد رضا قنادها، عزت الله فرشاد فر و غلامعباس عبداللهی.1381. بررسی ژنتیکی مقاومت

     ژنوتیپ های مختلف گندم نسبت به سن گندم (Eurygaster  integriceps Put.). خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 4 .

    23.  بی نام. 1377. گزارش دو سالانه طرح جامع سن گندم . بخش تحقیقات سن گندم، موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی.

    24.   بی نام.1378. گزارش عملکرد فعالیت های سازمان حفظ نباتات در سال 1378. سازمان حفظ نباتات.

    25.  بی نام.1375. فهرست آفات، بیماریهای گیاهی و علف های هرز محصولات کشاورزی کشور و سموم توصیه شده علیه آنها. سازمان حفظ نباتات. 60 صفحه.

    26.   پورحاجی، علیرضا و علی اصغر احمدی. 1378. مقایسه گلخانه ای مقاومت 23 ژنوتیپ جو به شته روسی گندم

     (Mordvilko)Diuraphis noxia  . نامه انجمن حشره شناسی ایران. جلد 19(1 و2): 57-78.

    27.  پیرهادی، احمد. 1373. بررسی مینوز برگ گندم(Syringopais temperatella Led. ) در زراعت های گندم دیم و تعیین علل طغیان در استان لرستان. گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 61-86.

    28.  پیرهادی، احمد و غلامرضا رجبی.1381. بیولوژی مگس Elomyia lateralis پارازیتوئید سن گندم در استان لرستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 6 .

    29.  پیرهادی، احمد و غلامرضا رجبی.1381. بیولوژی مگس Phasia subcoleoptrata پارازیتوئید سن گندم در استان لرستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 7 .

    30.  تقدسی، محمد ولی.1370.مقایسه قدرت زادآوری جمعیت های زنبور پارازیتوئید Trissolcus grandis روی تخم سن معمولی گندم در مناطق کرج، قزوین، ورامین و شهریار. . پایان نامه کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران. 140 صفحه.

    31.  تکلو زاده، حاجی محمد و هادی زهدی.1379. بررسی بیولوژی تریپس گندم Haplothrips tritici در کرمان. خلاصه مقالات چهاردهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 15 .

    32.   جمسی نوبندگانی، غلامرضا، سید محمد رضا حسنی زاده و احمد علی فرهام.1365. بررسی کرم ریشه خوار(Pentodon idiota) نیشکر در مزارع نیشکر هفت تپه و کارون. خلاصه مقالات هشتمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 40 .

    33.   جمسی نوبندگانی، غلامرضا و غلامرضا رجبی.1381. بررسی نقش عملیات زراعی پس از برداشت و تآثیر مبارزه شیمیایی در دوره داشت بر کاهش جمعیت مینوز برگ غلات در خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 26 .

    34.  جمسی نوبندگانی، غلامرضا، محمود شجاعی، غلامرضا رجبی و هادی استوان.1381. تعیین و محاسبه سطح زیان اقتصادی مینوز برگ غلات در خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 27 .

    35.  حسینی، سید مهدی. 1373. سوسک سیاه گندم(Zabrus tenebrioides) و روش های مبارزه علیه آن در خراسان . گزارش تحقیقات علمی کاربردی در چارچوب اهداف طرح محوری گندم روی برخی از آفات مسئله ساز گندم و جو. موسسه تحقیقات آفات و بیماریهای گیاهی، صفحات 22-34.

    36.  حق شناس، علیرضا، عباس عبداللهی و منوچهر رضابیگی. 1377.بررسی مراحل زیستی سن گندم با فنولوژی گیاه در مزارع گندم و جو استان چهار محال و بختیاری. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 11 .

    37.  حقیقت خواه، محمود، پروانه آزمایش فرد، عبدالرضا عظیمی ومهدی بایمانی. 1377.بررسی سطح زیان اقتصادی مینوز برگ غلات در مزارع گندم دیم استان خوزستان. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 14 .

    38.  حیدری، محمد، ولی اله غدیری، ابوسعید کاشانی، منوچهر رضابیگی و پرویز ایرانی.1376.بررسی اختلاف آلودگی ارقام گندم و جو به سن معمولی غلات و میزان خسار ت وارده به آنها. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 65(1):20-36.

    39.  خواجه زاده، یدالله.1377.معرفی سوسک های زیان آور مزارع غلات خوزستان. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 15.

    40.  خواجه زاده، یدالله.1381.بررسی بیولوژی Locusta migratoria L.  و پیشنهاداتی برای کنترل آن در مزارع برنج و نیشکر خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 85..

    41. خواجه زاده، یدالله.1381.اثر زنبور پارازیتوئید Sclio flavibabis M. بر جمعیت ملخ Locusta migratoria L. در مزارع نیشکر خوزستان. خلاصه مقالات پانزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 87..

    42.  خوش گفتار، براتعلی، جلال جلالی سندی و احد صحراگرد.1377. بیولوژی سوسک برگ خوار غلات (Oulema melanopus) در شرایط رودبار گیلان. خلاصه مقالات سیزدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 16.

    43.  دواچی، عباس. 1333.حشرات زیان آور ایران، ملخ ها و سایر حشرات زیان آور غلات. نشریه شماره 211، دنشگاه تهران. 252 صفحه.

    44.  دولتی، لطفعلی، غلامرضا رسولیان، مرتضی اسماعیلی و پروانه آزمایش فرد.1374. بررسی بیولوژی شته روسی گندم (Diuraphis noxia) و پراکندگی آن در استان تهران. خلاصه مقالات دوازدهمین کنگره گیاه پزشکی ایران . صفحه 6 .

     

    45.  رجبی، غلامرضا و فریدون ترمه.1366. تغذیه و تولید مثل دو گونه سن گندم Eurygaster integriceps Put..
    و Aelia furcula F. در اماکن زمستان گذرانی و رابطه این پدیده با گسترش آنها در سال های اخیر. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 55 (1و2):131-139.

    46.  رجبی، غلامرضا و محبوبه امیرنظری.1367. بررسی زنبورهای پارازیتوئید تخم سن در بخش مرکزی فلات ایران. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد 56 (1و2):1-12.

    47.  رجبی، غلامرضا و فریدون ترمه.1370. بررسی تکمیلی زندگی دو سن مهم گندم Eurygaster  integriceps Put. . و Aelia furcula F. در ارتفاعات ایران. نشریه آفات و بیماریهای گیاهی، جلد59 (1و2):1-9.

     

مقدمه ابتدای صفحه گندم عمده ترین محصول زراعی کشور است. سطح زیر کشت گندم آبی و دیم کشور در سال 1380 به ترتیب27/2 و51/3 میلیون هکتار و متوسط عملکرد آن در شرایط آبی و دیم به ترتیب 3 و 7/0 تن در هکتار بوده است. نرخ خودکفایی گندم در سال های مختلف بین 60-80 درصد نوسان داشته است. در صورتی که متوسط عملکرد در شرایط آبی و دیم به ترتیب تا سطح 8/4 و16/1 تن در هکتار افزایش یابد، خودکفایی در ...

مقدمه گندم عمده ترین محصول زراعی کشور است. سطح زیر کشت گندم آبی و دیم کشور در سال 1380 به ترتیب27/2 و51/3 میلیون هکتار و متوسط عملکرد آن در شرایط آبی و دیم به ترتیب 3 و 7/0 تن در هکتار بوده است. نرخ خودکفایی گندم در سال های مختلف بین 60-80 درصد نوسان داشته است. در صورتی که متوسط عملکرد در شرایط آبی و دیم به ترتیب تا سطح 8/4 و16/1 تن در هکتار افزایش یابد، خودکفایی در تولید این ...

مقدمه گندم عمده ترین محصول زراعی کشور است. سطح زیر کشت گندم آبی و دیم کشور در سال 1380 به ترتیب27/2 و51/3 میلیون هکتار و متوسط عملکرد آن در شرایط آبی و دیم به ترتیب 3 و 7/0 تن در هکتار بوده است. نرخ خودکفایی گندم در سال های مختلف بین 60-80 درصد نوسان داشته است. در صورتی که متوسط عملکرد در شرایط آبی و دیم به ترتیب تا سطح 8/4 و16/1 تن در هکتار افزایش یابد، خودکفایی در تولید این ...

مقدمه گندم عمده ترین محصول زراعی کشور است. سطح زیر کشت گندم آبی و دیم کشور در سال 1380 به ترتیب27/2 و51/3 میلیون هکتار و متوسط عملکرد آن در شرایط آبی و دیم به ترتیب 3 و 7/0 تن در هکتار بوده است. نرخ خودکفایی گندم در سال های مختلف بین 60-80 درصد نوسان داشته است. در صورتی که متوسط عملکرد در شرایط آبی و دیم به ترتیب تا سطح 8/4 و16/1 تن در هکتار افزایش یابد، خودکفایی در تولید این ...

افزايش سرسام‌آور جمعيت دنيا (روزانه 250 هزار نفر)، نياز روزافزون آنان به غذا و ناکافي بودن منابع غذايي از سال‌هاي قبل، بخش عظيمي از مردم جهان را مواجه با پديده شوم گرسنگي و سوء تغذيه نموده است. را ه مقابله با اين پديده رنج‌آور، جز با استفاده بهينه ا

مقدمه گندم عمده ترين محصول زراعي کشور است. گندم از عمده ترين محصولات کشاورزي ايران و تامين کننده بيشترين نياز غذايي کشور مي باشد، همچنين روزانه حدود 47 درصد از کالري مصرفي سرانه کشور را تامين مي نمايد. توليد کل غلات جهان 8/1 ميليارد تن است که بي

چکیده گندم به عنوان مهمترین محصول زراعی و ماده غذایی کشور بطور متوسط 5/6 میلیون هکتار از اراضی کشور را بخود اختصاص داده و بالغ بر 5/10 میلیون تن تولید دارد. عملکرد پائین گندم در ایران در مقایسه با جهان عمدتاً بواسطه سطوح پائین نهاده ها (بویژه آب) و ضعف مدیریت زراعی است. تکیه بر افزایش عملکرد بعنوان کلیدی ترین راه حل افزایش تولید گندم، توسعه تحقیقات در زمینه های کاهش ضایعات و ...

مقدمه امروزه علف های هرز از جمله مسائل و مشکلاتی است که کشاورزان سراسر دنیا با آن دست به گریبان می باشند. علف های هرز معمولا ازطریق دانه های گیاهی، پرندگان، حیوانات و باد پراکنده شده و تکثیر می شوند. اکثر علف های هرز خطرناک نیستند و تعدادی از آنها را می توان را بایک زراعت خوب که لازمه تولید اقتصادی محصولات زراعی است قابل کنترل نگهه داشت. علفهای هرز بعنوان جزء جدایی ناپذیر ...

گندم از مهم‌ترین غلات است. این گیاه در دو گونه وحشی و اهلی موجود است. گندم یک ساله و از خانواده گرامینه‌ ها (گندمیان) است خصوصیات گیاه گندم گندم، گل آذین سنبله‌ای دارد. از هر گره آن یک برگ به وجودمی آید سنبلچه گندم متشکل از دو گلوم و سه گلچه بوجود می‌آید. گاهی تعداد گلچه‌ها به ۹ هم می‌رسد. دانه گندم بین دو پوشش قاشق مانند به نامهای پوشک بیرونی (لما) و پوشک درونی (پالئا) قرار ...

استفاده از انرژی هسته ای، یکی از اقتصادی ترین شیوه ها در دنیای صنعتی است و گستره عظیمی از کاربردهای مختلف، شامل تولید برق هسته ای، تشخیص و درمان بسیاری از بیماریها، کشاورزی و دامداری، کشف منابع آب و ... را در بر می گیرد. انرژی هسته ای در مجموع، مانند یکی از انرژی های موجود در جهان مثل انرژی بادی، آبی، گاز و نفت و ... است، اما در مقایسه با آنها جزو انرژی های پایان ناپذیر شمرده می ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول