دانلود تحقیق معین بودن موضوع حکم دادگاه

Word 37 KB 9640 9
مشخص نشده مشخص نشده حقوق - فقه
قیمت قدیم:۷,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۵,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • معین بودن موضوع حکم دادگاه

     

    اصل دیگری که برای صدور اجرائیه لازم است معین بودن حکم[1] موضوع است به همین جهت ماده 3 قانون اجرای احکام مدنی می گوید«حکمی که موضوع آن معین نیست قابل اجرا نمی باشد[2] » موضوع حکم ممکن است خلع ید از ملک با پلاک مشخص باشد. ممکن است ادای دین یا تسلیم عین منقول باشد ممکن است انجام کاری یا خودداری و ترک عملی باشد که در همه این موارد موضوع معین است ولی چنانکه محکوم به انتقال ملکی بدون ذکر خصوصیات باشد حکم به دلیل معین نبودن موضوع انتقال، قابلیت اجرا ندارد. موضوع حکم یا محکوم به ممکن است تمکین زن از شوهر باشد. که در این صورت موضوع معین است اما اگر زن حاضر به اجرای مفاد اجرائیه نباید، کاری از عهده مامور اجراء ساخته نیست. اثر چنین حکم و اجرائیه ای عدم اساتحقاق زن به نفیه و کسوه است و با تنظیم صورت مجلس عملیات اجرا پایان می یابد. اما اگر موضوع حکم، بازگشت زن به منزل زوج باشد، در این صورت عملیات اجرائی نسبت به بازگرداندن به منزل زوج صورت می پذیرد. [3] بعضی از اشکالاتی که در جریان انجام عملیات اجرا پیش
     

     

     می آید و یا محکوم علیه سعی دارد پیش آورد مربوط به همین وضعیت محکوم به است.[4]

    گاهی واقع در حکم دادگاه ابهام وجود دارد و نیاز هست که دادگاه نظر خود را روشن سازد. گاهی هر یک به نفع خود میدانند که در مورد محکوم به حدود و ثغور آن مطالبی را عنوان نمایند که اگر دائره اجراء نتواند موضوع را مشخص سازد از طریق دادگاه رفع ابهام می شود. این مطالب مفصل در مباحث آینده توضیح داده می شود.

    گاهی واقعا در حکم دادگاه ابهام وجود دارد و نیاز هست که دادگاه نظر خود را روشن سازد. گاهی هر یک به نفع خود میدانند که در مورد محکوم به و حدود و ثغود آن مطالبی را عنوان نمایند که اگر دائره اجراء نتواند موضوع را مشخص سازد از طریق دادگاه رفع ابهام می شود. این مطالب مفصل در مباحث آینده توضیح داده می شود.

    اجرای حکم بدون اجرائیه رای در دادگاه ها

    لازم اجرای حکم صدور اجرائیه نسبت بعضی ممکن است حکم دادگاه همانطور که صادر شده انجام پذیرد و نظر محکوم له در حدود حکم صادر تامین شود در حالیکه اجرائیه ای هم در کار نباشد و این حالت در دو صورت امکان پذیر است اول مواد دری که محکوم علیه به حکم تسلیم می گردد و نیازی به صدور اجرائیه پیدا نمی شود دوم موارد که قانون پیش بینی کرده است تقریبا تمامی احکام دیوان عدالت در این قسمت قرار می گیرد اجرای رای هیات عمومی دیوان عدالت اداری فرمود و مصوبات دولت اعلام ابطال آئین نامه و یا تصویب نامه از جانب این دیوان آن مصوبه قدرت اجرائی را از دست میدهد.[5]

    در مورد اجرای اجباری رای دادگاهها

    1- هیچ حکمی از احکام دادگاه ها دادگستری به موقع اجرا گذارده نمی شود مگر اینکه قطعی شده با قرار اجرا موقت آن در مواردی که قانون معین می کند صادر شده باشد.

    2- احکام دادگاههای دادگستری وقتی به موقع اجرا گذارده می شود که به محکوم علیه و با وکیل با قائم مقام قانونی او ابلاغ شده و محکوم له یا نماینده و یا قائم مقام قانونی او کتبا این تقاضا را از دادگاه بنماید.

    3- حکمی که موضوع آن معین ثبت قابل اجرا نیست.

    4- اجرای حکم با صدور اجرای توسط دادگاه به عمل می آید مگر این که در قانون ترتیب دیگری مقرر شده باشد.

    5- صدور اجرائیه با دادگاه نخستین است.

    دادورزها(مامورین اجرا)

    1- مدیر اجرا تحت ریاست و مسئولیت دادگاه انجام وظیفه می کند و به قدر لزوم و تحت نظر خود دادورزی مامور اجرا خواهد داشت.

    2- اگر دادگاه داورز مامور اجرا نداشته باشد و یا دادورز مامور اجرا به تعداد کافی نباشد می توان احکام را به وسیله مدیر دفتر یا کارمندان دیگر دادگاه و یا مامورین شهربانی و یا ژاندارمری اجرا کرد.

    اعلام رای دادگاه و نحوه اجرای آن

    منظور این است که تصمیم دادگاه بعد از خاتمه رسیدگی باید رسما و علنا اعلام شود و همانطور که قبلا گفتیم این اعلام رای ممکن است بلافاصله پس از ختم دادرسی و اتخاذ تصمیم باشد یا به فاصله یک هفته پس از ختم دادرسی ماده 156 آ.د.م سابق مقرر داشته رای باید در جلسه علنی دادگاه قرائت شود اگر چه جلسه دادرسی سری بوده باشد و به موجب ماده 155 همان قانون دادگاه پس از امضاء رای حق تغییر آن را ندارد این دو اصل یا دو قاعده که در موارد فوق بیان شد و از قواعد آمده بود و دادگاه تکلیف داشت به آن عمل نماید در قانون جدید حذف شد علنی بودن دادرسی در قانون اساسی تصریح شده و بر تقدیر اینکه تعلم عمومی و عفت عمومی در بعضی موارد غیر علنی بودن را ایجاب نماید و قراری در این مورد از دادگاه صادر شود اعلام رای در جلسه علنی صورت گیرد و هر فردی می تواند در موقع اعلام رای حضور داشته باشد حتی در دعوی خصوصی که طرفین می توانند تقاضا کنند که محاکمه علنی نباشد اعلام رای می بایست علنی باشد. رعایت این قاعده از جانب دادگاههای اساسی است بر وقار بر شان دادگاه می افزاید که بعد از یک رسیدگی نظر خود را علنا بدون هیچگونه واهمه و اشکالی ابراز دارد و بر استحکام و قدرت و حیثیت خود بیافزاید و هیچکس توهم و خیال نکند که مسائلی در پشت پرده حل و فصل شده و موضوع صدور رای منتفی گردیده یا دادگاه به دلایل توجه نکرده یا از یک طرف از اصحاب دعوی جانبداری کرده است، و هم موجب می شود خود دادگاه سعی نماید رای خود را موجه و مدلل در برابر افکار عمومی قرار دهد و دچار انحرافی هم نشود[6] و ثانیا با اعلام رای دیگر مجالی به تغییر و تبدیل رای نداشته باشد زیرا اگر رای صادره برآیند و این خلاف آئین دادرسی است.

    در عمل دادگاههای غالبا تشریفات اعلام رای را رعایت نمی کردند و نمی کنند. علت آن شاید تراکم کار جدی نبدن در رعایت اصول کلی علاقه به نتیجه دانستن امر اعلام باشد بهرحال اعلام رای اثری در مواعد قانونی ندارد یعنی از لحاظ فرصت هایی که قانون به اصحاب دعوی برای تجدید نظر با اجرای حکم داده بلااثر است، یعنی ابلاغ دادنامه منشاء اعتبار و اثر است، نه اعلام رای و دیوان کشور در آراء متعدد به این مسئله توجه کرده و اعلام داشته که اطلاع محکوم علیه از مفاد حکم کانی نبوده و باید حکم رسما به او ابلاغ شود.[7]

    محتویات رای دادگاه و اجرای اجباری آن

    رای دادگاه معمولا وسیله دادرس دادگاه در صورت تعدد قضات وسیله رئیس یا یکی از اعضاء نوشته می شود و یا از طرف دادگاه، تقریر و منشی دادگاه آن را می نویسید. به هر حال وقتی تحقق می یابد و عنوان رای دارد که به صورت نوشته درآید و معمول این است که در دنبال صورت مجلس جلسات، رای نوشته می شود و به عنوان پیش نویس رای نامیده می شود و با همین شکل اعلام می گردد، و این رای باید حاوی مراتب ذیل باشد.

    1- تاریخ رای: تاریخ رای باید مشخص باشد، برای اینکه معلوم گردد، بعد از خاتمه دادرسی، به فاصله چه مدتی رای صادر شده است و دادرسان تکلیف خود بدانند که در تاریخ تعیین شده رای بدهند و به عهده تعویق نگذارند.

    2- نام و نام خانوادگی اصحاب دعوی: از آن جهت که به هنگام اعلام مشخص باشد که رای به نفع چه کسی و علیه چه شخصی است و آیا خواهان محق شناخته شده یا علیه او رای صادر گردیده است.

    3- موضوع دعوی و درخواست اصحاب دعوی که مورد رای است: یعنی باید خواسته خواهان و مدافعات خوانده در رای منعکس گردد.

    4- جهان و دلائل رای و مواد استنادیه: دادگاه باید در رای معین کند بر طبق کدامیک از مواد قانونی مثلا دعوی خواهان را وارد تشخیص داده و مدافعات خوانده را درست ندانسته و یا بالعکس مدافعات خوانده بر طبق چه مواردی دعوی خواهان را از اثر انداخته است این تکلیف قانونی دادگاه است که دلایل صدور رای و مبانی نظر خود را معین می کند[8] و نمی تواند بدون دلیل حقی را اثبات یا انکار نماید در همین قسمت است که باید در مفاد رای گنجانده شود. مثلا دعوی خواهان رد می شود یا حکم بر بی حقی خواهان صادر می گردد. بنابراین چکیده رای دادگاه از دو قسمت تشکیل می شود یکی اسباب و جهات موجهه رای و دیگری قسمت حاکمه رای یعنی بیان نتیجه رسیدگی دادگاه.

     

    [1]  هر گاه اجرائیه براساس رای داور صادر شده باشد موضوع رای باید معین باشد.

    [2] عین ماده 602 اصول محاکمات 1329 قمری است.

    [3] اداره حقوقی در این مورد به همین نحوه نظر داده از جمله پرونده 137/1/673

    [4] حکمی که از جانب دادگاه صلح مستقل به طور غیابی و بیش از نصاب صلاحیت، علیه خوانده صادر شده قبل از اینکه حکم به محکوم علیه غایب ابلاغ شود محکوم علیه از سوی دادگاه انقلاب اعدام و اموالش به نفع بنیاد مستضعفان مصادره شده سوال این بوده که اولا حکم خارج از نصاب قابل اجرا است؟ ثانیا ابلاغ حکم فوق چگونه و به چه کسی باید انجام شود کمیسیون آئین دادرسی پاسخ داد. اولا حکمی که از دادگاه صادر و قطعی شده باشد باید طبق مقررات اجرای احکام مدنی به موقع اجرا گذاشته شود و تخلف از صلاحیت نسبی دادگاه صادر کننده تاثیری در قابلیت اجرائی حکم ندارد ثانیا با توجه به رای وحدت رویه شماره 98 ردیف 59/11 بنیاد مستضعفان قائم مقام شخصی است که اموالش مصادره شده و حکم صادره باید به بنیاد مذکور طبق مقررات ابلاغ گردد و اجرای حکم مورد بحث براساس مقرراتی است که در اساسنامه بنیاد مستضعفان و آئین نامه دادگاه های انقلاب ذکر شده است(1/3-61 اداره حقوقی).

    [5] دادنامه 44-45-46 دیوان عدالت که در مورخ 12/12/76 در روزنامه رسمی انتشار یافت.

    [6] اصل 167 ق.ا. می گوید قاضی موظف است کوشش کند حکم هر دعوی را از قوانین مدونه بیاید و اگر نیابد با استناد به منابع معتبر اسلامی یا فتاوای معتبر حکم قضیه را صادر نماید و نمی تواند به بهانه سکوت یا نقض یا اجمال از رسیدگی امتناع ورزد.

    [7] در قانون آ.د سال 71 مواد 155 و 156 حذف و جانشینی هم برای آن در نظر گرفته نشده است و در واقع روش عملی قضاوت تائید کرده است در حالیکه در یک دادرسی منظم و رسمی و حساب شده باید چنین تشریفاتی را رعایت نماید تا ابهت کارقضاء همواره در نظر عامه جلوه داشته باشد، و به تصمیمات مراجع قضائی احترام گذارند.

    [8] اصل 166 قانون اساسی می گوید«احکام دادگاهها باید مستدل و مستند به مواد قانون و اصولی باشد که براساس آن حکم صادر شده است». دادرس دادگاه ناچار است قانون را با شرایط متغیر زمان تطبیق دهد و با این اختیار و اقتدار نه تنها قانون را از جمود به حالت تحرک درآورد بلکه نظریات جدید و منطبق با مسائل روز جامعه ارائه دهد که بتدریج به رویه قضایی تبدیل گردد.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

    ندارد.

معين بودن موضوع حکم دادگاه اصل ديگري که براي صدور اجرائيه لازم است معين بودن حکم موضوع است به همين جهت ماده 3 قانون اجراي احکام مدني مي گويد«حکمي که موضوع آن معين نيست قابل اجرا نمي باشد » موضوع حکم ممکن است خلع يد از ملک با پلاک مشخص باشد. ممکن ا

فصل اول: تعريف سند و اقسام آن مبحث اول: تعريف سند: مستنداً به ماده 1284 قانون مدني: «سند عبارت است از هر نوشته که در مقام دعوي يا دفاع قابل استناد باشد». به ديگر سخت «سند» از جمله دلائل اثبات دعوي و در زمره آن دسته از دلائلي است

از عمر تصویب قانون محاسبات عمومی در ایران نزدیک به صد سال می‌گذرد. این قانون اولین بار در سال 1289 شمسی در 57 ماده به تصویب مجلس شورای ملی رسید. از آن زمان تا به حال قانون مادر در بخش امور مالی دولت سه بار دیگر از نو به تصویب رسیده و متناسب با نیاز روزآمد مالیه کشور متحول شده است. اولین تغییر در سال 1312 دومین بار در سال 1349 و در نهایت در سال 1366 اتفاق افتاده است. البته شاکله ...

چکیده طبق ماده 492 از قانون آیین دادرسی دادگاه‌ های عمومی و انقلاب در امور مدنی (ق.آ.د.م.)، مصوب 21/1/1379، درصورتی‌که درخواست ابطال رأی داور، خارج از موعد مقرر باشد دادگاه قرار ردّ درخواست را صادر می‌نماید؛ این قرار قطعی است؛ موعد اعتراض نیز حسب ماده 490 آن قانون، بیست روز پس از ابلاغ رأی داور نسبت به اشخاص مقیم داخل کشور و 2 ماه نسبت به اشخاصی است که مقیم خارج از کشورند؛ لذا ...

چکیده طبق ماده 492 از قانون آیین دادرسی دادگاه‌های عمومی و انقلاب در امور مدنی (ق.آ.د.م.)، مصوب 21/1/1379، درصورتی‌که درخواست ابطال رأی داور، خارج از موعد مقرر باشد دادگاه قرار ردّ درخواست را صادر می‌نماید؛ این قرار قطعی است؛ موعد اعتراض نیز حسب ماده 490 آن قانون، بیست روز پس از ابلاغ رأی داور نسبت به اشخاص مقیم داخل کشور و 2 ماه نسبت به اشخاصی است که مقیم خارج از کشورند؛ لذا ...

وجیه رای دادگاه پس از مشروطیت و تصویب قانون اساسی در دادگاههای ایران معمول شد. مطابق اصل هفتاد و هشتم متمم قانون اساسی سابق : (احکام صادره از محاکم باید مدلل و موجه و محتوای فصول قانونیه که بر طبق آنها حکم صادر شده بوده و علنا قرائت شود)این مطلب از اصل نود وهفتم قانون اساسی بلژیک اقتباس و در قانون آئین دادرسی مدنی نیز منعکس شده است که بند4 ماده یکصد و پنجاه و سوم آن ، جهات و ...

فصل اول کلیات مقدمه قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی که در تاریخ 10/8/77 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده یکی از قوانین مهم تصویب شده بعد از انقلاب اسلامی می باشد. این قانون از مقوله اجرای احکام کیفری و از قوانین شکلی کیفری یا همان آیین دادرسی کیفری است. قوانین شکلی قوانینی هستند که برای پیش گیری از اشتباهات قضایی و اعمال هرچه بهتر عدالت کیفری وضع می شوند و ناظر به قوانین آیین ...

فصل اول کلیات مقدمه قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی که در تاریخ 10/8/77 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده یکی از قوانین مهم تصویب شده بعد از انقلاب اسلامی می باشد. این قانون از مقوله اجرای احکام کیفری و از قوانین شکلی کیفری یا همان آیین دادرسی کیفری است. قوانین شکلی قوانینی هستند که برای پیش گیری از اشتباهات قضایی و اعمال هرچه بهتر عدالت کیفری وضع می شوند و ناظر به قوانین آیین ...

مفهوم عدالت در حقوق الف) مفهوم عدالت تعریف عدالت «عدالت» مفهومی است که بشر از آغاز تمدن خود می‌شناخته و برای استقرار آن کوشیده است.([۱]) مشاهده طبیعت و تاریخ رویدادها، و اندیشه در خلقت، از دیرباز انسان را متوجه ساخت که آفرینش جهان بیهوده نبوده و هدفی را دنبال می‌کند.([۲]) انسان نیز در این مجموعه منظم و با هدف قرار گرفته و با آن همگام و سازگار است. بنابراین، هر چیزی که در راستای ...

دفتر رهبری - نیرو های مسلح جمهوری اسلامی ایران نیروهای مسلح از لحاظ مدیریت و فرماندهی تحت تابعیت مقام رهبری هستند. این امر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پیش بینی گردیده که قبلاً بدان اشاره نمودیم. در ارتباط با این عنوان قابل ذکر است که امور اداری، تدارکاتی، حقوقی و بودجه‌ای نیروهای مسلح در صلاحیت وزارت دفاع می‌باشد (ماده 8 قانون ارتش جمهوری اسلامی ایران مصوب 7/7/1366) و ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول