دانلود تحقیق معرفی توانبخشی

Word 37 KB 10016 17
مشخص نشده مشخص نشده علوم پزشکی - پیراپزشکی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • تعریف

    واژه توانبخشی (1) که گاهی از معادل‌های «توان‌ یابی»، «بازتوانی» و «نوتوانی» نیز برای آن استفاده می‌شود، به «مجموعه‌ای از اقدامات و فعّالیت‌‌های پیگیر و هماهنگ و زمان بندی شده خدمات پزشکی ، پیراپزشکی ، حرفه‌ای و اجتماعی گفته می‌شود که به قصد درمان و ارتقاء سطح کارائی معلولین به منظور دست‌یابی به یک زندگی تا حد امکان مستقل انجام می‌گردد» ، گفته می‌شود.

    با توجه به رابطه توانبخشی با معلولیت لازم است با تعریف معلولیت (2) نیز آشنا شویم که عبارت است از : «مجموعه‌ای از عوامل جسمی ، ذهنی و اجتماعی که به نحوی در زندگی فرد اثر سوء گذاشته و او را از زندگی طبیعی باز می‌دارد».

     

    سابقه و تاریخچه توانبخشی

    از آنجائی که معلولیت از نظر تاریخی سابقه‌ای به قدمت تاریخ بشری دارد ، قدر مسلم توانبخشی معلولین علی‌الخصوص در جنبه‌های اجتماعی و حمایتی با آن، هم‌سابقه بوده است . البته در سوابق تاریخی مواردی از برخوردهای منفی در تمدن‌ها و فرهنگ‌های مختلف ذکر شده است از جمله مردم هند باستان معلولین را به رودخانه‌ها می‌انداختند ولی در جوامع دینی و ادیان الهی همواره بر برخورد انسانی و شایسته با معلولین سفارش شده و به آنها مانند بقیه افراد نظر شده است. با گذشت زمان و پیشرفت دانش و به خصوص فن آوری توسعه یافته امروزی توانبخشی به مرحله‌ای رسیده است که قشر عظیمی از معلولین امکان زندگی و فعّالیت‌ در حد افراد سالم را پیدا کرده‌اند . فعّالیت‌‌های سازمان یافته و رسمی در قالب انجمن‌ها و مجامع قانونی در زمینه توانبخشی سابقه‌ای در حد یک قرن دارند. انجمن‌ جهانی توانبخشی (3) (N.R.A) فعّالیت‌ رسمی خود را در سال 1920 میلادی شروع کرده است . سابقه فعّالیت‌ توانبخشی‌های حرفه‌ای نیز به همین سال بر می‌گردد. در حالی که انجمن توانبخشی اطفال (C.D.R.C) ار سال 1935 میلادی کار خود را شروع کرده است.

     

    1. Rehabilitation 2. Handicap 3. National Rehabilitation

    در کشور ما اولین تشکیلات توانبخشی در تهران در زمان ناصرالدین شاه ایجاد شد و در سال 1304 هجری شمسی «جبار باغچه بان» اولین مدرسه تعلیم «کرولال»ها را تأسیس کرد و به دنبال آن انجمن‌هایی از قبیل «انجمن توانبخشی ایران» و «انجمن حمایت از کودکان» فعّالیت‌ خود را شروع کردند.

     

    اهمیت توانبخشی

    براساس آمار سازمان جهانی بهداشت در سال‌‌‌ 1981 که سال جهانی معلولین نامیده شد، در حدود 500 میلیون نفر در سراسر جهان به نحوی دچار انواع معلولیت هستند. این میزان در حدود یک دهم جمعیت جهان را شامل می‌شود و یک سوم این گروه را کودکان تشکیل می‌دهند.

    گرچه با پیشرفت‌های فراوان علم پزشکی و کنترل بسیاری از بیماریهای شایع و همه‌گیر، مانند سل ، جذام ، فلج اطفال و ... امکان معلولیت از طریق این قبیل بیماریهای اپیدمیک کاهش یافته است ولی از طرف دیگر زندگی صنعتی و شهر نشینی و عوارض ناشی از آنها مانند سوانح و حوادث شغلی ، رانندگی ، بیماریهای قلبی و عروقی ، عوامل روحی و روانی ، مواد مخدر و از این قبیل باعث شده است نسبت افراد معلول به اشخاص سالم کاهش نیابد.

    بنابراین اهمیت و نقش توانبخشی بیش از گذشته جلوه‌گر می‌شود چرا که اگر فرد معلول با استفاده از فعّالیت‌‌های توانبخشی به درجه‌ای از استقلال در زندگی شخصی برسد، از صرف امکانات و اتلاف وقت افراد سالم برای نگهداری از وی کاسته شده و نتایج مثبت اجتماعی، روانی ، اقتصادی و خانوادگی فراوانی به جای می‌گذارد.

    اهداف توانبخشی ( 1)

    • 1. پیشگیری از معلولیت

    با توجه به اصل مهم تقدم پیشگیری بر درمان ، این موضوع در توانبخشی نیز جایگاه ویژه‌ای دارد و مهمترین هدف توانبخشی به شمار می‌رود . آموزش اقدامات بهداشتی ، واکسیناسیون ، مشاوره ژنتیکی و ... می‌تواند از بروز بسیاری از معلولیت‌های مادرزادی و ارثی جلوگیری کند.

     

    • 2. جلوگیری از پیشرفت معلولیت

    در مواردی که شخص به هر علت دچار نوعی معلولیت شده باشد، با انجام اقدامات درمانی و آموزشی می‌توان از پیشرفت معلولیت وی جلوگیری کرد . استفاده از اندام مصنوعی در افراد قطع عضو شده و وسایل کمکی در افراد فلج عضو مانع از پیشرفت معلولیت و زمین‌گیر شدن شخص می‌شود.

     

    • 3. خود اتکائی معلول

    یکی از اهداف اساسی توانبخشی سعی در جهت خود کفایی و خود اتکایی شخص معلول است بطوری که وی را قادر سازد تا حد امکان نیازهای اصلی و اساسی خود را شخصاً رفع کند . به عنوان مثال در مورد افراد نابینا با استفاده از آموزش خط بریل و عصای مخصوص، فرد معلول تا حد زیادی مستقل خواهد شد.

    • 4. تطابق متقابل زندگی معلولین با جامعه

    1. Rehabilitation Goal

    با گسترش خدمات و تسهیلات اجتماعی و افزایش آگاهی معلولان نسبت به شرایط جدید خود و پی بردن به سایر توانائی‌های باقیمانده و با استفاده از وسایل کمکی مانند عصا ،‌ صندلی چرخ‌دار از یک سو و ایجاد تغییراتی در مجاورت داخل و خارج ساختمان‌ها مانند نصب آسانسور ، سطح شیب دار و ... امکان مراجعه و استفاده معلولان از خدمات اجتماعی به طور مستقل و بدون کمک دیگران فراهم می‌گردد. دست‌یابی به موارد چهار گانه فوق به عنوان اهداف اساسی محور فعّالیت‌‌های همه جانبه توانبخشی را تشکیل می‌دهند.

     

    انواع توانبخشی

    ضایعات وارده به انسان در دو حیطه جسم و روان صورت می‌گیرد . لذا متخصصین توانبخشی معمولاً محدوده کاری خود را در دو قسمت «توانبخشی جسمی» و «توانبخشی روانی» تقسیم کرده و انجام می‌دهند. در توانبخشی جسمی، فعّالیت‌‌ها در جهت آماده‌سازی و بازسازی ساختمان بدن فرد آسیب دیده متمرکز می‌شود که شامل اقدامات درمانی ، تجویز وسایل کمکی و اندام مصنوعی و بالا بردن سطح کارآیی جسمی معلول است. در توانبخشی روانی دو اقدام اساسی عبارتند از حل مشکلات و ضایعات روانی فرد با استفاده از داروها یا روان درمانی مناسب و نیز آماده سازی روحی فرد آسیب دیده در جهت پذیرش شرایط جدید و مقابله با مشکلات پدید آمده و بازگشت مجدد به اجتماع. از دیگر اهداف در توانبخشی روانی بالا بردن ضریب اعتماد به نفس ، افزایش ظرفیت تحمل و ایجاد فرصت زندگی غیر وابسته نام برده شده است.

     

    تیم توانبخشی ( 1)

    توانبخشی یکی از نمونه‌های بارز کار گروهی و جمعی است. همه افرادی که در این زمینه فعّالیت‌ می‌کنند به دنبال هدف مشترکی هستند که کمک به شخص آسیب دیده برای بدست آوردن حداکثر پتانسیل ممکن است. هرچند که امکان دارد اقدامات توانبخشی هم‌زمان انجام نشود ولی بایستی در زمان بندی مشخصی و به صورت هماهنگ با یکدیگر انجام شود تا بهتر به اهداف مورد نظر به دست یابد.

     

    استراتژی توانبخشی

    استراتژی اصلی در توانبخشی بر سه اصل استوار است.

    الف) بدن (جسم) : شامل اقدامات و فعّالیت‌‌های مربوط به بدن انسان اعم از سیستم جسمی و روانی فرد.

    ب) فعّالیت‌ (کار) : شامل فعّالیت‌‌ها و مهارت‌های کاری و شغلی مورد نیاز شخصی.

    ج) محیط اطراف : در برگیرنده تطبیق محیط اطراف و شرایط شغلی و حرفه‌ای اجتماعی فرد است.

     

     

    1. Rehabilitation Team

    برهمین اساس فعّالیت‌‌های توانبخشی فرد آسیب دیده از ابتدا تا بازتوانی کامل در قالب سه تیم تقسیم بندی می‌شود.

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

     

    •  حلم سرشت پ ؛ دل پیشه الف ، (1371) ؛ توانبخشی و بهداشت معلولین ، انتشارات چهر ، صفحات 25-10.

    •  walter R.Frontera , Julie K.Silver: Essentials of physical medici ne and rehabilitation (2002).

    •  Randall L . Braddom physical medicine & Rehabilitation (1996).

    •  WWW.VCP Synchrehab. org/ program/ consultings/ psr/ oo : cfm-Rehabiliation goal (2002).

    •  WWW.SW. org / clinical-cotent/adult / pmr/ Rehabilitation team.htm(2002).

    •  WWW.Slrc. org / Rehabilitation team (2002).

    •  WWW.Strong health . com/ services/ pmr/ rehabilitation services/ social werker. cfm (2002).

    •  WWW.Mechigan gov/mdcd/vocational rehabilitation(2002).

    •  WWW.World rehab found. Org/about /History (2002).

    •  National rehab . org/website/history (2002).

    •  WWW.Dss.State.mo.us/dfs/rehab/vocational rehabilitation services (2002).

    •  WWW.modern Rehab principle/goals of rehabilitation (2002).

    •  WWW.cdrc.ohsv.edu/history (2002).

مقدمه بيماري هاي رواني از بدو پيدايش بشر وجود داشته و هيچ فردي، از هيچ طبقه اقتصادي اجتماعي خاصي، در مقابل آن ها مصونيت نداشته و خطري است که بشر را همواره تهديد مي کند. خوشبختانه نهضت بهداشت رواني در نيم قرن اخير، افکار غلط و خرافات

بهداشت روان مقدمه بیماری های روانی از بدو پیدایش بشر وجود داشته و هیچ فردی، از هیچ طبقه اقتصادی اجتماعی خاصی، در مقابل آن ها مصونیت نداشته و خطری است که بشر را مرتبا تهدید می‌کند. خوشبختانه نهضت بهداشت روانی در نیم قرن اخیر، افکار غلط و خرافات در مورد این بیماری‌ها را کنار گذاشته و نشان داده که اوّلا بیماری های روانی، قابل پیشگیری بوده و ثانیا در صورتی‌که مانند سایر بیماری ها به ...

نیاز به ورزش و تاثیر سلامتی آن در افراد معلول بسیار بیشتر از افراد سالم احساس می شود . بی تردید ورزش ، عاملی است که معلولان را به سطح جامعه می کشاند و آنان را در انجام فعالیتها مستقل می سازد . امروزه افراد معلول در سطح وسیعی در فعالیت های اجتماعی و مسابقات شرکت دارند و هویت خود را به جامعه شناسانده اند . هم اکنون 100 سال از ابداع ورزشهای معلولین می گذرد . قرن 18 و 19 میلادی ...

آشنايي کلي با مکان کارآموزي مرکز جامع توانبخشي فروغ عصر واقع در شيراز , خيابان قصرالدشت , روبروي دانشکده دندانپزشکي , پلاک 224 به عنوان يکي از مراکز وابسته به موسسه توانبخشي وليعصر (عج)، فعاليت هاي خود را در مهر ماه سال 1384 آغاز کرد. اين مرکز ب

بهداشت روان به مفهوم تامين و رشد سلامت رواني فردي اجتماعي ،پيشگيري از ابتلا و درمان مناسب بيماريهاي رواني و نوتواني بيماران رواني است و در بهداشت روان فعاليتهاي زير بکار گرفته مي شود. 1 کليه فعاليتهاي که در جهت تامين و گسترش سلامت رواني فردي و اجت

پیشگفتار: بحث بهزیستی ورفاه اجتماعی همواره یکی از دغدغه های دولتها بوده است0قبل ازانقلاب موسساتی از قبیل سازمان زنان خانه های فرهنگ روستایی .انجمن ملی حمایت کودکان سازمان ملی نا شنوایان .برنامه حمایت ازخانواده های بی سرپرست .وزارت رفاه اجتماعی .انجمن حمایت زندانیان وغیره بخشی ازخدمات بهزیستی را ارائه می نمودند 0پس ازپیروزی انقلاب اسلامی در جهت تحقق مفاد اصول 21و29 قانون اساسی ...

انسان و موسیقی موسیقی درمانی خدا زیباست و زیبایی را دوست دارد. رسول اکرم (ص) ادیان و نژادها بی شمارند اما زبان و روح یکی است، زبان عشق. موسیقی نوعی زبان عشق است. انسان و موسیقی ‌‌‌‌}کاربرد موسیقی برای درک زیبایی و سلامت زندگی اجتناب ناپذیر است{ مقدمه ای برای موسیقی درمانی شاید تاکنون مطالبی در روزنامه ها، مجلات، محل کارتان یا در بین مردم درباره "موسیقی درمانی" خوانده یا شنیده ...

مقدمه: متأسفانه در کشورهای جهان سوم که سلطه سالها استعمار و استثمار آنان را از قافله پیشرفت تمدن عقب نگاهداشته درصد نابینایان بعلت فقدان بهداشت عمومی، سوء تغذیه، عدم رعایت مسائل ایمنی در کار، بی اطلاعی از مسائل بهداشتی چشم و غیره. بسیار بالا و نگران کننده است. این در جائیست که نقد علمی و مالی دولتها اجازه ایجاد سازمانهای رفاهی و انجام تحقیقات علمی در زمینه رفاه نابینایان را نمی ...

مقدمه: چه بسیارند کودکانی که تنها به دلیل داشتن ضعف خاص در دیکته، حساب یا روخوانی علی‌رغم داشتن هوش عادی، توانایی جسمی خوب و روانی سالم به دلیل شکستهای پی درپی تحصیلی برای همیشه با دنیای کتاب، مشق و مدرسه خداحافظی کرده‌اند. چه بسیارند استعدادهایی که بدین سان نشکفته پرپر گشته و می‌شوند و چه بسیارند زیانهایی که جامعه ما از این راه متحمل می‌گردد. ناتوانیهای یادگیری مقوله خاص دیگری ...

مقدمه: چه بسیارند کودکانی که تنها به دلیل داشتن ضعف خاص در دیکته، حساب یا روخوانی علی‌رغم داشتن هوش عادی، توانایی جسمی خوب و روانی سالم به دلیل شکستهای پی درپی تحصیلی برای همیشه با دنیای کتاب، مشق و مدرسه خداحافظی کرده‌اند. چه بسیارند استعدادهایی که بدین سان نشکفته پرپر گشته و می‌شوند و چه بسیارند زیانهایی که جامعه ما از این راه متحمل می‌گردد. ناتوانیهای یادگیری مقوله خاص دیگری ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول