دانلود تحقیق بیماری‌های گیاهی

Word 13 MB 24039 82
مشخص نشده مشخص نشده کشاورزی - دامپروری
قیمت قدیم:۲۱,۲۰۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۹,۸۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • از آنجایی که ادامه زندگی انسان و حیوان بستگی مستقیمی به گیاهان سبز دارد، بنابراین سلامت گیاهان در زندگی همه افراد بشر مؤثر است. میزان رشد و باروری گیاهان به عوامل محیطی از قبیل عوامل آب و خاک ، نور و حرارت و بالاخره ایمنی آنها در برابر عوامل نامساعد بستگی دارد. برای بیماریهای گیاهی تعریف خاصی وجود ندارد در عین حال بطور خلاصه میتوان گفت بنا بر تعریف بیماریهای گیاهی یا آسیب شناسی گیاهی با عوامل زیر در ارتباط است :
    1 موجودات زنده و عوامل محیطی مولد بیماری در گیاه
    2 طرق ایجاد بیماری توسط عوامل مذکور در نباتات
    3 تأثیر متقابل عوامل مولد بیماری و گیاه بیمار
    4 روشهای جلوگیری از بیماری یا تعدیل آن یا مبارزه با آن قبل یا بعد از حمله به گیاه می باشد.

    وظیفه هر فرد گیاه پزشک ( در بخش بیماریها ) مطالعه در باره بیماریهائی در گیاه می باشد که از جمله قارچها ، باکتریها ، میکوپلاسماها ، ویروس ها ، ویروئید ها ، نماتدها و پروتوز آها شامل می شود . همچنین بررسی در باره اختلالات ناشی از ازدیاد ، عدم تعادل و یا کمبود بعضی از عوامل فیزیکی و شیمیائی مانند رطوبت ، حرارت و مواد غذائی به عهده متخصص بیماری گیاهی( پاتولوژیست) سپرده شده است. هر چند که علم بیماریهای گیاهی سعی در افزایش معلومات بشر در زمینه ی چگونگی علل و ایجاد بیماری در گیاه دارد ولی علمی است که بیشتر هدف کاربردی دارد . بدین معنی که هدف نهایی آن مبارزه با تمام بیماریهای گیاهی می باشد تا میلیونها انسان گرسنه را از خطر قحطی نجات دهد. به عبارت بهتر ازدیاد محصول از نظر کیفی و کمی با رعایت کلیه عوامل بازدارنده در رسیدن به چنین هدف عالی است.

    تعریف بیماری در گیاهان :
    بیماری در گیاه عبارت است از هر گونه اختلال که در اثر حمله پاتوژن Pathogen ( عامل بیماریزا ) یا عوامل محیطی در گیاه بوجود آمده و به نحوی از تولید ، انتقال و مصرف آب ، املاح و غذا ممانعت به عمل می آورد که موجب تغییراتی در ظاهر گیاه و کم شدن محصول آن می شود . پاتوژن می تواند با بکارگیری روشهای زیر در گیاه ایجاد بیماری نماید:
    1 به مصرف رساندن محتویات سلول میزبان در اثر تماس با آن
    2 از بین بردن با ایجاد اختلال در متابولیسم سلولهای میزبان از طریق ترشح زهرآبه ، آنزیم و مواد تنظیم کننده رشد.
    3 تضعیف گیاه با جذب دائم مواد غذائی از سلولهای میزبان
    4 مسدود نمودن مسیر حمل ونقل شیره پرورده و شیره خام در بافت های آوندی
    بیماریهائی که از عوامل محیطی ( عوامل غیر زنده ) ناشی می شوند در اثر زیادی یا کمی عوامل حیاتی ( مانند حرارت و نور ) و یا کمی یا زیادی مواد شیمیایی قابل جذب و ضروری گیاه حاصل می گردند.

    اگر چه بیماریهای گیاهی به وسیله ی علائم آنها شناخته می شوند ولی بایستی توجه نمود که بیماریها ، علائم یا بوجود آورنده علائم نبوده بلکه فعل و انفعالاتی هستند که بین میزبان و پاتوژن یا میزبان و عوامل محیطی صورت می گیرد و ظهور علائم یا حالت بیماری را باعث می شوند . بنابراین خود پاتوژن، بیماری نیست بلکه عامل بیماری است و بیماری مجموع فعل و انفعلات شیمیایی عادی است که متوقف شده و فعل و انفعالات شیمیایی غیر عادی است که در نتیجه تحریک سلولهای گیاهی بوسیله پاتوژن انجام می پذیرد.




    اهمیت بیماریهای گیاهی :
    بیماریهای گیاهی برای انسان از اهمیت ویژه ای برخوردار است ، زیرا باعث خسارت به گیاهان و فراورده های آن می شود . نوع و میزان خساراتی که به وسیله بیماریهای گیاهی به گیاهان وارد می شود معمولاً به نوع پاتوژن ، منطقه ، شرایط محیط و روشهای مبارزه ای که به کار می رود ممکن است بسیار ناچیز و با بلعکس تا حدود 100/0 باشد.
    - خسارتهای مالی وارده به زارعین در اثر بیماریهای گیاهی ممکن است غیر مستقیم باشد . گاهی اوقات زارعین به علت وجود یک بیماری ناچارند آن مقدار از یک گیاه را کشت کنند که در مقابل بیماری مقاوم باشند و از کشت واریته های حساس ولی مرغوبتر چشم پوشی کنند.
    - بیماریها باعث محدودیت زمان نگهداری محصولات تازه می شوند و همین مسئله کشاورزان را ناگزیر از آن می سازد که فرآورده ها را در همان مدت کوتاهی که جنس فراوان و ارزان است بفروشند.

    تاریخچه بیماریهای گیاهی :
    بشر از روزگاران قدیم به وجود بیماریهای گیاهی آگاهی داشت . تئوفراستوس ( 370 تا 286 ق. م ) اولین کسی بود که بیماریهای درختان ، غلات و حبوبات را مورد مطالعه قرار داد ولی کار وی جنبه نظری داشت و بر اساس تجربه استوار نبود. کشف میکروسکوپ در قرن 17 نقطه عطفی در علم زیست شناسی و علوم وابسته محسوب می شود .

    در سال 1729 میشلی بوسیله یکروسکوپ (( بذرها )) یا اسپورهای قارچ ها را مطالعه کرد و نشان داد که چنین (( بذرهایی )) قادرند موجوداتی از نوع خود بوجود آورند. باکتری مولد سیاه زخم در حیوانات در سال 1876 توسط پاستور و کُخ کشف شد . در سال 1878 بوریل نشان داد که خشک شدن سرشاخه های سیب و گلابی از حمله یک نوع باکتری ناشی می شود .

    اولین نماتد انگل گیاهی نیدهام در سال 1743 ازخوشه گندم جدا شد . ولی سایر نماتدها از جمله نماتد های مولد غده ( گال ) در ریشه بیش از یکصد سال بعد یعنی حدود سال 1850 شناخته شدند . در سال 1886 مایر مؤفق شد با تزریق شیره گیاه توتون آلوده به (( موزائیک )) این بیماری را در توتون سالم تکثیر دهد . ولی وی فکر می کرد که عامل موزائیک نوعی باکتری باشد .

    بیجرینگ در سال 1898 ثابت کرد که موزائیک توتون در اثر حمله ویروس ناشی می شود . ماهیت ویروس در سال 1935 توسط استنلی شناخته شد . در سال 1931 استاهل وجود پروتوز آهای تاژکدار را در بافت آبکش درختان قهوه مشاهده کرد . این عوامل زنده باعث تشکیل بافت آبکش غیر عادی و پژمرده شدن درختان قهوه می شدند . در سال 1967 عوامل شبه میکو پلاسمایی در بافت آبکش چند گیاه آلوده به یک بیماری که ناقل آن زنجرهای برگ بودند ، توسط دوئی مشاهده شد .

    ویروئید ها که مولکولهای RNA بیماریزا می باشند در سال 1971 توسط دینر و ویکتزیاها به عنوان عامل بیماری در گیاه در سال 1972 کشف شدند . چنانچه ملاحظه می شود روزبروز بر شمار عوامل بیماریزای گیاهی که قبلاً ناشناخته بوده اند افزوده می شود و دانش بیماریهای گیاهی از این نظر کاملاً جوان است ، و در واقع مراحل اولیه تکامل خود را می گذراند . هزاران عامل بیماریزا وجود دارند که هنوز شناخته نشده اند







    طبقه بندی بیماریهای گیاهی :
    در طبیعت صدها بیماری وجود دارد که گیاهان زراعی را تهدید میکند. بطور متوسط هر گیاه به بیش از یکصد بیماری مبتلا می شود . هر عامل بیماریزا می تواندفقط یک واریته را آلوده نماید و یا گاهی در بیش از یکصد گونه گیاه تولید بیماری نماید. به منظور سهولت مطالعه بیماریهای گیاهی باید آنها را طبقه بندی نمود . گاهی بیماریهارا از روی علائم ایجاد شده در گیاه تقسیم می کنند ( مثلا‌ پوسیدگی ریشه ، شانکر ، پژمردگی ، لکه برگی ، بلایت ، آنتراکنوز ، زنگ ، سیاهک ، موزائیک و غیره ) ، زمانی هم از روی اندام مورد حمله ( مثلا بیماریهای ریشه ،بیماریهای شاخ و برگ ، بیماریهای میوه و غیره ) و گاهی بر حسب نوع گیاه مورد حمله ( مثلا بیماریهای نباتات زراعی ، بیماریهای نباتات باغی ، بیماریهای سبزیجات و غیره ) این تقسیم بندی انجام می شود. ولی باید گفت بهترین صفت برای طبق بندی بیماریهای گیاهی از روی نوع عامل بیماری(پاتوژن) میباشد.

    بر اساس روش مزبور طبقه بندی بیماریها به شرح زیر می باشد:

    الف بیماریهای گیاهی انگلی ( واگیردار) ( Biotic diseases )
    1 بیماریهای ناشی از قارچهای بیماریزا در گیاهان کشاورزی
    2 بیماریهای ناشی از ویروس ها و ویروئیدها در گیاهان کشاورزی
    3 بیماریهای ناشی از از میکوپلاسماها در گیاهان کشاورزی
    4 بیاریهای ناشی از باکتریهای بیماریزا در گیاهان کشاورزی
    5 بیماریهای ناشی از نماتدهای مضر گیاهی در گیاهان زراعی ( نظیر نماتد مولد غده و نماتد گندم )
    6 بیماریهای ناشی از انگلهای گلدار (دارواش و گل جالیز )
    7 بیماریهای ناشی از پرتوزوآها

    از عوامل بیماریزای واگیردار فقط نماتدها و پروتوزآها در سلسله جانوری قرار دادند. نماتدها،ویرووسها و عده ای از قارچها (مانند سفیدکها و بعضی از زنگها ) انگل اجباری میباشند. یعنی تنها قادرند در موجود زنده رشد کنند ، ولی باکتریها ، بیشتر قارچها و میکو پلاسماها میتوانند هم روی موجود زنده و هم غیر زنده (محیط کشت مصنوعی) رشد یابند. دسته اخیر را انگل های غیر اجبار مینامند.

    روش حمله به گیاه و استفاده از مواد غذایی آن در انگلهای اجباری و غیر اجباری متفاوت است.انگلهای غیراجباری پس از حمله به بافت گیاهی با ترشح آنزیمهای مخصوص ، سلول میزبان را کشته و پروتوپلاسم آنرا تجزیه نموده و از آن تغذیه می نمایند. بر عکس انگلهای اجباری ، سلول میزبان را از بین نمی برند بلکه با آن رابطه بسیار نزدیک برقرار می کنند یا اینکه به داخل ان نفوذ نموده و از مواد ساخته شده استفاده میکنند . به دنبال تهی شدن از مواد غذایی ، سلولهای میزبان به تدریج از بین رفته و پس از نابودی کامل گیاه ،انگل اجباری نیز خواهد برد. انگهای اجباری فقط میتوانند به میزبانهای ویژه خود حمله کنند ، برعکس انگلهای غیر اجباری به گیاهان متفاوت حمله میکنند.

  • مقدمه 1
    تعریف بیماری در گیاهان 1
    طبقه بندی بیماریهای گیاهی 3
    عوارض فیزیولوژیکی 5
    تشخیص بیماری گیاهی 5
    اصول کُخ 5
    توسعه بیماری در گیاه 6
    مراحل ابتلاء گیاه به بیماری 6
    کلیاتی در مورد قارچها و ارتباط آن با گیاهان عالی 10
    تولید مثل 10
    نحوه انتشار قارچها 11
    زمستانگذرانی قارچهای بیماریزا در گیاهان 12
    تغذیه و رشد قارچها 12
    مبارزه با بیماریهای قارچی 12
    علائم ناشی از حمله قاچها در گیاهان 13
    تشخیص قارچها 14
    طبقه بندی قارچها 15
    شاخه Mastigomycota 15
    قارچهای رده ی Oomycetes 15
    شاخه ی Amastigomycota 15
    1 زیر شاخهZygomycotina 15
    2 زیر شاخهAscomycotina 15
    انواع آسکوکارپ ها 16
    3 زیر شاخه Basidiomycotina 16
    4 زیر شاخهDeuteromycotina 17
    طبقه بندی قارچهای ناقص 17
    بیماریهای ناشی از Oomycetes
    بیماری مرگ گیاهچه 17
    گموز مرکبات 20
    بیماری سوختگی شاخه و برگ سیب زمینی و گوجه فرنگی 21
    زنگ سفید خاجیان 24
    بیماریهای سفیدکهای دروغی 24
    سفیدک دروغی توتون 25
    سفیدک دروغی کاهو 26
    سفیدک دروغی انگور 26
    سفیدک دروغی خیار و سایر کدوئیان 27

    عنوان شماره صفحه

    بیماریهای ناشی از Ascomycetes
    بیماری پیچیدگی برگ هلو (لب شتری) 27
    بیماری لکه سیاه سیب 28
    بیماری هلندی نارون 31
    سفیدک های سطحی (حقیقی) 34
    سفیدک سطحی غلات 35
    سفیدک سطحی (پودری) گلسرخ 35
    سفیدک سطحی (پودری) شمشاد 35
    بیماریهای ناشی از Basidiomycetes
    زنگها 36
    زنگ سیاه گندم 37
    زنگ زرد گندم 38
    زنگ قهوه ای گندم 39
    مبارزه با زنگهای غلات 39
    جدول مقایسه زنگ سیاه، زرد، قهوه ای 42
    سیاهکها 43
    سیاهک آشکار گندم و جو 43
    ساهیک مخفی گندم 43
    سیاهک سخت یا پوشیده جو 44
    سیاهک ذرت دانه ای 46
    بیماریهای ناشی از Deuteromycetes
    ریزوکتونیا 49
    ریزوکتونیای پنبه 50
    بیماری غربالی درختان میوه هسته دار 50
    هلمنتوسپوریوم غلات 51
    بیماری لکه قهوه ای برنج 51
    بیماری بلاست برنج 51
    پژمردگی بعضی گیاهان زراعی در اثر میسلیوم 52
    بیماری پژمردگی یا بوته میری پنبه 52
    بیماریهای ناشی از قارچ فوزاریوم
    بوته میری پنبه 53
    بیماری لکه موجی گوجه فرهنگی و سیب زمینی 54
    ویروسها
    خواص شیمیایی ویروسها 56
    چگونگی انتقال ویروسهای گیاهی 56
    علائم بیماریهای ویروسی 57
    عنوان شماره صفحه

    کنترل ویروسهای گیاهی 57
    موزائیک توتون 58
    بیمارهای ویروسی مرکبات 60
    بیماری تریستیزا یا غم 60
    بیماری پسوروز 60
    بیماری ویروسی نقش حلقوی مرکبات 61
    بیماری گسیلوسپوروز 61
    موزائیک خیار 61
    ویروئیدها
    بیماری اگزوکورتیس مرکبات 62
    بیماریهای میکوپلاسمایی 62
    بیماری ریزبرگی مرکبات «Stubborn» 63
    باکتریها
    مشخصات باکتریهای بیماریزایی گیاهی 63
    علائم بیماریهای باکتریایی در گیاهان 64
    طبقه بندی باکتریها 64
    انتشار باکتریها 64
    کنترل بیماریهای باکتریایی 65
    پوسیدگی نرم باکتریایی سبزیجات 65
    بیماری گال طوقه 66
    نماتدها
    ساختمان بدن 67
    علانم نماتد زدگی 69
    طبقه بندی نماتدها 69
    مبارزه عمومی با نماتدها 70
    نماتد گالزای گندم 70
    نماتد مولد غده در ریشه 70
    نماتد کیت دار 71
    نماتد مرکبات 71
    گیاهان انگل گلدار
    سس 73
    دارواش 74
    گل جالیز

بخش یک خواص داروهای گیاهی در درمان امراض "درمان بیماریها مربوط به جریان خون" جریان خون نقش مهمی دربدن انسان دارد به این دلیل که خون اکسیژن و غذا را به تمام قسمت های بدن می رساند و همچنین سموم را از داخل بدن انسان دفع می کند واز بدن در مقابل بیماری حفاظت می کند. سبزیجات و گیاهان درتنظیم جریان خون نقش مهمی را ایفا می کند گیاهانی مانند کلروفیل,سبزیجات,آهن مورد نیازخون را فراهم می ...

شناسايي رنگدانههاي گياهي -2 تأثير ثبات رنگ در فرش -3 تأثير ثبات رنگ در رنگرزي -4 فوايد ثابت بودن رنگها -5 بررسي فراواني رنگزاها در فرش -6 مراحل آماده سازي رنگدانهها

رنگرزی گیاهی تاریخچه : نمونه های متعدد از آثار باقی مانده در مناطق مختلف جهان چگونگی استفاده از رنگ را در دوران قبل از تاریخ نشان می دهد . آثار مربوط به دوران غار نشینی ، ار نقاشی های روی دیواره غارها ، صخره ها و سفالینه ها تا رنگهایی که برای تزئین بر پوست بدن استفاده می شد ، قدمت و کاربرد گوناگون را در تاریخ نشان می دهد . در ایران قبل از اسلام ، رنگرزی سنتهای بسیاری داشته و ...

آشنایی با رنگرزی گیاهی و حیوانی در فرش ترکمن از دیرباز انسان از مواد مختلف موجود در طبیعت برای رنگرزی استفاده می کرد.ابتدایی ترین رنگ برای بشر اولیه سیاه و قرمز بوده است که به دنبال این شناخت ،انسان از خاک زرد به عنوان رنگ زرد و از خاک سرخ به عنوان رنگ سرخ و از زغال به عنوان رنگ سیاه استفاده می کرده است . پیشینه رنگ سازی در ایران قدمتی چند هزارساله دارد که نقاشیهای ابنیه تاریخی ...

ديواره سلولي، سلولهاي گياهي در حال رشد تشکيل شبکه اي سلولزي از ميکروفيبريلها واقع در ماتريکس پلي ساکاريدي و پروتئيني را مي دهد. ديواره هاي سلولي به سلول گياهي ثبات شکل مي دهند ولي در برابر رشد سلولي انعطاف پذيري خاصي از خود نشان مي دهند.Exapasin نوع

مورفولوژي اندام هاي گياهي Plant morphology مطالعه شکل و ساختار يک موجود زنده يا قسمت هاي مختلف آن با تأکيدي ويژه بر اشکال خارجي آن را مورفولوژي يا ريخت شناسي گويند. مورفولوژي اساس رده بندي گياهي است. گياهان دانه دار (Spermatophytes) بطور کلي دار

طب گياهي قديمي ترين شکل درمان است که از سوي بشر شناخته شده و از ديرباز مورد استفاده قرار مي گرفته است. استفاده از اين روش درماني در تمامي تمدن ها سابقه دارد و يک جز مهم در پيشرفت علم پزشکي رايج به شمار مي رود. گرايش مجدد مردم به داروهاي گياهي و تولي

ترکيبات شيميايي خواص داروئي طرز استفاده مضرات کليات گياه شناسي ذرت که بفارسي بلال نيز ناميده مي شود گياهي است يکساله و يک پايه داراي ساقه اي راست که ارتفاع آن تا چهارمتر مي رسد. ذرت گياه بومي آمريکاي مرکزي و مکزيک است و از آنجا به نقاط

صدها سال است که منابع پروتئني در توليد مواد طعم دهنده غذايي هيدروليزشده استفاده شده است . طعم هاي خوشمزه از هيدروليزپروتئينها سالانه در حدود صدها و ميليونها کيلوگرم در جهان عرضه مي شود . استفاده از اين پروتئينهاي هيدروليزشده بعنوان غذا يا اجزاء ترک

درک این مطلب که گیاهان چگونه رشد می کنند نه تنها برای دست اندرکاران علوم گیاهی بلکه برای عموم بیولژیست ها قابل اهمیت و توجه است. واژه هورمن (Hormone) ریشه یونانی دارد این کلمه به معنی محرک است که نخستین بار در مبحث فیزیولوژی جانوری به کار برده شد. هنگامی که مشخص شد در گیاهان نیز مواد محرک رشد وجود دارند واژه هورمون تحت عنوان هورمونهای گیاهی (Phytohormone) به کار گرفته شد ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول