دانلود تحقیق رنگرزی پشم با رنگزا های طبیعی و رنگزا های متال

Word 175 KB 30494 17
مشخص نشده مشخص نشده هنر - گرافیک
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  •     
        مقدمه :
        رنگرزی فرایندی است برای رنگ کردن الیاف، نخ ویا پارچه که توسط آن رنگ جزئی از لیف می‌شود. تکنیک‌های اولیه رنگرزی بر اساس فشردن خرده‌های گیاهان رنگزا برروی الیاف بوده است و به مرور زمان روشهای استفاده از گیاهان رنگزا پشرفت نمود و از روشهای جوشاندن کالا با گیاهان رنگزای متفاوت مورد استفاده قرارگرفت که امروزه به یک پروسه کاملا علمی و پیچیده تبدیل شده است]1[.
        تا قبل از قزن بیستم، تمام رنگهای مصرفی ، طبیعی بودند بدین معنی که منبع دیگری به منظور تولید رنگزا وجود نداشت. قدیمی‌ترین رنگ ساخته بشر از مخلوط کردن روغن حیوانات با نوعی گل افرا بود تا اینکه بشر به خاصیت رنگ دهی مواد گوناگون پیرامون خود پی‌برد برخی از رنگینه های معمول در آن زمان عبارتند از : روناس، وسمه، حنا، نیل و رنگینه های معروف قرمز دانه و ارغوانی تیران (Tyrian Purple) نیز رنگینه هایی کمیاب بودند. در واقع مواد رنگزای آن زمان از گیاهان، حشرات، چوب درختان، نرمتنان دریایی و یا مواد معدنی طبیعی استخراج میشدند. گیاهان زیادی وجود دارند که رنگینه هایی مناسب رنگرزی تولید میکنند و بسیاری نیز بطور وسیع در گذشته کشت میشدند. حدود 80درصد رنگهای گیاهی در هند یافت میشوند. به احتمال زیاد یکی از مشهور ترین رنگینه ها در گذشته، رنگینه ارغوانی تیران (Tyrian Purple) بوده است که از یک نرم تن (حلزون) مدیترانه ای گرفته میشده است. فنیقی‌های اهل تیر (tyre ) در لبنان قبل از تاریخ ظهور خط ، قادر بودند این رنگینه گران قیمت را تولید کنند. در بسیاری از مناطق دیگر نیز رنگینه های ویژه و معروفی تولید میکردهاند]2و4و5 [.
        ارزش یک رنگینه تنها به قابلیت دسترسی به آن نیست، بلکه ثبات و دوام آن در طی مصرف روزمره آن مهم بوده و بایستی در برابر عواملی از قبیل شستشو، سایش، تابش خورشید، عرق بدن و بسیاری عوامل مهم دیگر بدون از دست دادن مقدار زیادی از رنگ خود، دوام بیاورد. فام و شفافیت یک رنگینه نیز از عواملی هستند که در ارزش گذاری روی آن مؤثرند]6[.
        
        روناس (Rubia Tinctorum )
        این گیاه از تیره (N.O.Rubia ceae) بوده و محل رویش آن جنوب اروپا (شامل جنوب بریتانیا)، کشورهای مدیترانه ای، شمال آفریقا و برخی مناطق در آسیا میباشد. مهمترین عامل در رنگرزی با روناس، عمر ریشه می‌باشد]1[.
        اسپرک(weld)
        اسپرک از مهمترین رنگهای زرد طبیعی می‌باشد. اسپرک گیاهی دوساله، بی کرک، دارای ساقه راست، زاویه دار و به ارتفاع نیم تا یک متر است. میوه آن کپسول کوچک نوک تیز، کمی شبیه به کنجد است که پس از رسیدن شکافته شده و ماده رنگی آن خارج میشود]7[ .
        پوست گردو( Walnut Hull)
        درخت گردو، از گونه Juglans nigra‌ و خانواده Juglandaceae میباشد. گیاهی است دائمی که ارتفاع آن بین 5 تا 25 متر میباشد. اگر پوست یا برگ گردو را با دست مالش دهند، پوست دست سیاه شده و بسختی پاک میشود و این بعلت وجود ماده ای بنام تانین است که در تمام قسمتهای درخت گردو به فراوانی یافت میشود، ولی قسمت اعظم تانین (حدود 40 تا 60 درصد) در میان پوست میوه جای دارد که علاوه بر تانین دارای ماده دیگری بنام Juglone است که بسهولت در مجاورت هوا اکسید میشود و به رنگ قهوه ای مایل به سیاه در می آید.
        پوست درخت و میوه آن برای رنگرزی و عمل آوری چرم مورد استفاده قرار میگیرد. این ماده بطور وسیع در رنگرزی ابریشم بکار میرود و هنگامی که با نمکهای مختلف بکار رود، فامهای متفاوتی از قهوه ای و زیتونی را حاصل میکند. در رنگرزی خامه قالی از این گیاه همراه سایر رنگها برای بدست آوردن رنگهای تیره استفاده میکنند]8[.
        
        آزمایش‌ها:
        1- وسایل و مواد مورد نیاز
        در این تحقیق از نخهای پشمی دولا با نمره میانگین Tex 2/420 راست تاب با تاب 130 تاب در متر استفاده گردید. به منظور رنگرزی کلاف‌های پشمی از روناس، اسپرک و پوست گردو و همچنین رنگزای مصنوعی متال‌کمپلکس استفاده گردید رنگزاهای طبیعی روناس و پوست گردو از استان فارس و رنگزای اسپرک از استان خراسان ( شهر مشهد ) تهیه گردیدند. مواد افزودنی مورد استفاده در حمام‌های رنگرزی عبارتند از: سولفات مس، سولفات آهن، سولفات آلومینیم، کلروقلع و کرومات پتاسیم.
        
        2- آماده سازی کالای پشمی
        کلاف‌های پشمی قبل از عملیات رنگرزی و دندانه دادن تحت عملیات شستشو قرار می‌گیرند که این عملیات به منظور جداسازی مواد ناخالص و چربی از پشم می‌باشد تا رنگینه بتواند بصورت یکنواخت جذب لیف گردد. در عملیات شستشو از یک شوینده غیر یونی به میزان g lit-1 3 (40:1 ; L:R) در دمای°c50 به مدت 20 دقیقه کلاف‌های پشمی تحت عملیات شستشو قرار گرفتند.
        
        3- عملیات دندانه دادن
        کلاف‌های پشمی به دو روش متا کروم و باتو کروم تحت عملیات دندانه دادن قرار گرفتند. در این دو روش کلاف پشمی با دندانه‌های متفاوت به میزان 5٪ از هریک در حضور 3٪ اسید استیک تحت عملیات دندانه دادن قرار گرفتند. در روش متا کروم که ابتدا کلاف‌های پشمی دندانه‌دار شده و سپس تحت عملیات رنگرزی قرار می‌گیرند ابتدا حمام دندانه با هریک از دندانه‌های ذکر شده آماده و حرارت داده می‌شوند. ورود کالا به حمام در دمای °c 40، طی مدت 20 دقیقه حمام به دمای جوش (°c 86 ) می‌رسد و به مدت 30 دقیقه در دمای جوش عملیات دندانه دادن ادامه پیدا می‌کند سپس دما کاهش یافته و نمونه‌ها آبکشی شده و برای مرحله رنگرزی آماده می‌شوند. در روش باتو کروم عملیات دندانه دادن همزمان با عملیات رنگرزی انجام می‌شود.
        
        4- عملیات رنگرزی
        برای رنگرزی کلاف‌های پشمی از رنگزاهای طبیعی و مصنوعی استفاده می‌شود که جهت ایجاد یک محیط اسیدی برای جذب رنگ از 3٪ اسی استیک در حمام رنگرزی استفاده می‌شود و کلاف‌های پشمی با توجه به نسخه رنگرزی ذیل (جدول1) تحت عملیات رنگرزی قرار می‌گیرند. در دمای°c40 کالا وارد حمام رنگرزی شده و سپس دمای حمام ظرف مدت 30 دقیقه به جوش می رسد و در دمای جوش به مدت 50 دقیقه رنگرزی ادامه پیدا می‌کند سپس دمای حمام کاهش می‌یابد و نمونه در نهایت آبکشی می‌شوند.
        
        


        به منظور جداسازی رنگهای جذب نشده سطحی از روی الیاف پشمی، نمونه‌ها رنگرزی شده با یک شوینده غیر یونی به میزان g lit-1 3 در دمای °c50 به مدت 30 دقیقه تحت عملیات شستشو قرار می‌گیرند.
        
        5- استحکام نمونه‌ها
        ابتدا نمونه‌ های در شرایط دمایی°c 25 و رطوبت نسبی 65٪ به مدت 24 ساعت تحت شرایط آماده سازی قرار گرفتند سپس استحکام نخ های پشمی رنگرزی شده با دستگاه استحکام سنج مجهز به کامپیوتر ساخت شرکت کیمیا بهریس و بر اساس استانداردD2256 انجام گرفت که فاصله فکها 20 سانتیمتر و سرعت فکها برابر باmin-1 cm25 تنظیم گردید.
        
        6- ثبات شستشویی و ثبات نوری
        جهت تعیین ثبات نوری نمونه‌های رنگرزی شده از دستگاه نور مصنوعی ساخت شرکت کیمیا بهریس استفاده گردید که نمونه‌ها با توجه با استاندارد ISO 105-B01:1994 به مدت 48 ساعت در معرض نور دهی قرار گرفتند و تغییرات رنگی نمونه‌ها با نمونه‌های استاندارد مقیاس آبی مقایسه گردید. ثبات شستشویی نمونه‌ها بر اساس استاندارد ISO 105C01:1989 تعیین گردید و تغییرات رنگی و میزان لکه‌گذاری نمونه‌ها اندازه‌گیری شد.
        
        بحث و نتایج :
        
        1- استحکام نمونه‌ها
        نتایج حاصل از اندازه‌گیری استحکام نمونه‌ها و همچنین ازدیا طول تا حد پارگی در جدول 1 نشان داده شده است. در این جدول ویژگی‌ نمونه‌ها بر اساس نوع رنگزا و روش رنگرزی و نوع دندانه استفاده شده لیست شده است.

    (جداول در فایل اصلی موجود است )

موضوع ازمایش : رنگرزی پشم و ابریشم با رنگزای طبیعی مازو دار ( پوست انار ) -1 وسایل مورد نیاز : بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، رنگزای متال کمپلکس ، اسید سولفوریک ، آب مقطر، کالای پشم و ابریشم ، پوست انار ، قلیا( کربنات سدیم ) ، پوست انار هدف آزمایش : بررسی اثر قلیا و اسید بر فام پشم و پنبه رنگ شده توسط پوست انار . تئوری آزمایش : ...

موضوع آزمایش : رنگرزی پشم و ابریشم با رنگزای طبیعی مازوج دار ( پوست انار )-2 وسایل مورد نیاز : بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، رنگزای متال کمپلکس ، اسید سولفوریک ، آب مقطر، کالای پشم و ابریشم ، پوست انار ، سولفات آهن ، سولفات مس ، کلرور قلع ، زاج سفید . هدف از ازمایش : بررسی اثر دندانه های مختلف بر فام حاصله از پوست انار و ثبات ...

موضوع آزمایش : رنگرزی پشم با نگزاهای طبیعی ( روناس ) -1 وسایل مورد نیاز : بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، روناس ، کالای پشم (0.2gr) ، آب مقطر. دندانه های مختلف ( زاج سفید ، سولفات آهن ، سولفات مس ، بیکرومات سدیم ، کلرور نیکل ، کلرور قلع ) . هدف از ازمایش : بررسی تاثیر انواع دندانه ها بر روی رنگهای طبیعی و در واقع تغییر رنگ بر آنها ...

چکيده: رنگزاهاي طبيعي روناس، پوست‌ گردو و اسپرک و همچنين سه رنگ متالکمپکس به منظور رنگرزي نخهاي پشمي مورد استفاده قرار گرفتند. نخهاي پشمي به دو روش متاکروم (همزمان دندانه-رنگرزي) و روش باتوکروم (اول دندانه سپس رنگرزي) به وسيله رنگزاهاي طبيعي ت

چکيده: رنگزاهاي طبيعي از دير باز براي رنگرزي الياف پشم مورد استفاده در فرش دستباف مورد توجه بوده اند و خصوصيات بارز رنگزاهاي طبيعي، فرشهاي بافته شده از نخهاي رنگرزي شده با آنها را از ساير دستبافته ها متمايز ساخته است. امروزه علاوه بر جلوه هاي بصري

موضوع آزمایش : رنگرزی الیاف پشم و ابرشم توسط رنگزای طبیعی (پوست گردو ، روناس ، برگ مو ) مواد مورد نیاز : بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، رنگزای طبیعی (پوست گردو ، روناس ، برگ مو ) همچنین زاج سفید و سود هدف از آزمایش : بدست آوردن رنگهای ترکیبی از رنگزاهای طبیعی تئوری آزمایش : در 6 بشر جداگانه مقدار 0.1 gr پشم و 0.1 gr ابریشم را ...

موضوع آزمایش : رنگرزی الیاف پشم و ابریشم توسط رنگهای شیمیایی متا ل کمپلکس وسایل مورد نیاز : بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، رنگزای متال کمپلکس ، اسید سولفوریک ، آب مقطر، کالای پشم و ابریشم هدف از آزمایش : بررسی اثر اسید ( مقدار اسید ) ، بر روی جذب رنگ متال کمپلکس توسط لیف پشم و ابریشم . تئوری آزمایش : درون سه بشر به میزان یکسان ...

وسایل مورد نیاز : بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، رنگینه آبی و قرمز (به صورت محلول در آب ) ، اسید سولفوریک ، سولفات سدیم ( نمک ) ، کالا (پشم به وزن 0.2 گرم ) ، اب مقطر . تئوری آزمایش : رنگ های اسیدی ، رنگهایی هستند که برای جذب رنگ از اسید استفاده میکنند . در رنگرزی اسیدی علاوه بر اسید از نمک نیز استفاده میگردد در سه آزمایش مختلف ...

هدف از تحقیق در این تحقیق به بررسی و شناخت پشم و مواد رنگرزی طبیعی (روناس) ‌و رنگرزی شیمیایی که در کارگاه‌های رنگرزی به صورت دستی و صنعتی انجام می‌شود پرداخته شده. همچنین شناخت موادی که در مراحل مختلف رنگ کردن الیاف به کار می‌رود و نوع و ارتباط آنها و تاثیراتی که بر روی الیاف رنگ شده دارند پرداخته شده است. فصل اول خصوصیات پشم مورد استفاده در رنگرزی پشم کهن‌ترین الیافی است که در ...

موضوع آزمایش : رنگرزی طبیعی پشم و ابریشم با قرمز دانه.-1 وسایل و مواد مورد نیاز : بشر (به عنوان حمام رنگرزی )، همزن ، دما سنج ،پیپت ، پیست ، استوانه مدرج ، هیتر ، قرمزدانه ، کالای پشم و ابریشم ، آب مقطر، اسید اکسالیک ، زاج سفید . هدف از آزمایش : بررسی اثر میزان رنگزای قرمز دانه بر فام حاصله . تئوری آزمایش : در این آزمایش هدف بررسی اثر میزان رنگزا بر فام الیاف پشم و ابریشم میباشد ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول