مقاله نشست خاک

Word 3 MB 35053 20
مشخص نشده مشخص نشده عمران - معماری - شهرسازی
قیمت قدیم:۱۰,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۷,۵۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چنانچه روی خاک بارگذاری انجام شود( خاک درشت دانه شامل شن و ماسه چه در حالت اشباع و غیر اشباع و خاکهای ریز دانه غیر اشباع ) دانه های خاک به هم نزدیکتر شده و فضای خالی بین دانه ها کم می شود و زاویه اصطکاک داخلی دانه های خاک افزایش یافته و در نتیجه مقاومت برشی خاک افزایش می یابد تا زمانیکه بار وارده از مقاومت برشی خاک بیشتر باشد خاک نشست کرده و متراکم تر و  توپرتر می شود. زمانیکه مقاومت برشی خاک از نیروی وارده بیشتر شود نشست خاک متوقف می گردد.

     برای خاکهای درشت دانه غیر اشباع و ریز دانه غیر اشباع بعد از بارگذاری تنش وارده به تنش موثر تبدیل گردیده و خاک نشست می کند در خاکهای درشت دانه اشباع در ابتدای بارگذاری آب حفره ای دچار افزایش فشار می شود اما از آنجایی که ضریب نفوذ پذیری خاک درشت دانه بالاست و افزایش فشار آب حفره ای به سرعت مستهلک شده و تنش کل به تنش موثر تبدیل شده و خاک نشست می کند.

     به چنین حالتی که خاکهای ریز دانه و درشت دانه غیر اشباع دچار نشست می شوند نشست الاستیک (آنی)  می گویند.

     

    نشست الاستیک :

    نشست الاستیک به خاک زیر پی و نوع پی از لحاظ شکل پذیر بودن یا صلب بودن بستگی دارد پی ها عموما به طور مسلح و صلب اند.اما چنانچه فاصله بین ستون ها زیاد باشد و عرض و ارتفاع پی کم باشد که همین پی های بتونی می توانند انعطاف پذیر باشد. برحسب نوع خاک و نوع پی از جنبه انعطاف پذیر بودن یا صلب بودن موارد زیر را داریم :

     

     

    خاک رسی و پی انعطاف پذیر :(شکل الف )

    در پی های انعطاف پذیر زمانیکه روی خاک چسبنده قرار میگیرند خاک زیر پی و بعلت چسبندگی به خاکهای دیگر نشست می کند و شکل مقعر به خود می گیرد.

     

     

     

     

    خاک رسی و پی صلب: (شکل ب )

    پی صلب در گوشه ها نشست بیشتری ایجاد می کند و تقریبا یکنواخت خواهد بود ولی توزیع مجددی در تنش تماسی بوجود می آید که از حالت یکنواخت خارج می شود  در نتیجه در خاک رسی در زیر پی صلب کناره ها فشار بیشتری را ایجاد می کند.

     

     

     

     

     

     

    خاک ماسه ای و پی انعطاف پذیر: :(شکل الف )

    در خاکهای ماسه ای به علت بیشتر بودن تنش زیر پی و فشار جانبی ماسه خاک متراکم  تر شده و نشست کمتری انجام می دهد اما در خاک های رسی به علت خمیری شدن ناحیه زیر پی نشست بیشتری را انجام می دهد.

     

     

     

     

     

     

     

    خاک ماسه ای و پی صلب : (شکل ب )

    در خاکهای ماسه ای در پی صلب نشست یکنواخت خواهد بود.

     

     

     

     

     

     

     

     

    محاسبه نشست آنی :

     

          برای بار گذاری به شدت q بر روی یک لایه کاملا الاستیک و ایزوتروپ، نشست آنی با استفاده از رابطه زیر به دست می آید:

     

    B= عرض پی

    q= شدت بار که بر حسب Kg/m2)) می باشد.

    I= ضریب تاثیر

    μ= ضریب پوآسون

    E= مدول الاستیک خاک Kg/m2))

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    تذکر 1 ) پی انعطاف پذیر تقریبا 1.5 برابر پی صلب نشست پیدا می کند.

    با استفاده از آزمایش بارگذاری صفحه می توان نشست را به دست آورد.

    برای این منظور گودالی تا عمق D  که فونداسیون روی آن قرار می گیرد کند شده که ابعاد این گودال به اندازه حداقل 4B می باشد سپس صفحه ای صلب به قطر30cm  داخل گودال قرار داده شده و برروی آن نیروی F وا رد می گردد.

    بارگذاری باید طوری انجام شود که حداقل در 4 الی 5 مرحله خاک گسیخته شود، یعنی در هر مرحله 1/5 بار نهایی به خاک وارد می شود و در هر مرحله تا زمانیکه نشست متوقف گردد بارگذاری ادامه می یابد سپس نمودار بار- نشست را رسم کرده و بر اساس نشست مجاز که 1in یا 2.54 cm است بار مجاز را به دست می آوریم وبا استفاده از روابط زیر میتوان ضریب عکس العمل پلیت را بدست آورد.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    با استفاده از روابط زیر ضریب عکس العمل فونداسیون برای خاکهای بدست می آید

    برای پی های نواری:

     

    حال با رابطه زیر نشست فونداسیون به دست می آید:

     

     

    نشست تحیکم :consolidation  settlement))

    برای خاکهای ریز دانه اشباع ( رس و سیلت ) هنگامی که تحت افزایش تنش قرار می گیرند در ابتدا تمام فشار یا افزایش تنش به آب میرسد و فشار آب حفره ای افزایش می یابد و هیچ تنشی به دانه های جامد خاک نمی رسد و یا به عبارتی هیچ قسمتی از تنش کل به تنش موثر تبدیل نمی شود.

    از آنجایی که ضریب نفوذ پذیری خاکهای ریز دانه بسیار پائین است سرعت مستهلک شدن فشار آب حفره ای بسیار کم شده و مدت زمان طولانی نیاز است تا آب از سیستم خارج شده و تنش تبدیل به تنش موثر شده و دانه های جامد خاک نشست می نمایند به چنین نشستی که وابسته به زمان بوده و برای خاکهای ریز دانه اشباع اتفاق می افتد را نشست  تحکیم می گویند.

    مدل سازی نشست تحیکم :

    چنانچه سیستم نشان داده شده زیر تحت افزایش تنش σ قرار گیرد در ابتدای بار گذاری t=0 کل بار وارده به روغن یا آب داخل دستگاه میرسد که این ناشی از خاصیت تراکم پذیری مایعات می باشد و در لحظه t=0 هیچ نیرویی را فنر تحمل نمی کند و حال اگر شیر پائین را باز نمائیم ( مدت زمان بیشتری از بار گذاری بگذرد) به تدریج روغن از پائین خارج شده و قسمتی از بار به فنر میرسد و در انتهای آزمایش چنانچه روغن به طور کامل خارج شود کل بار σ توسط فنر تحمل می گردد.

    فنر

     

     

     

     

     

    کمک فنر

     

     

     

     

     

    در لحظهt         فنرσ+ روغن σ = σ

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    تنش کل

     

     

     

     

    حال اگر یک لایه رسی که در میان دو لایه خاک درشت دانه قرار داشته و اشباع باشد تحت افزایش تنش Δσ قرار گیرد در لحظه t=0 کل تنش توسط آب تحمل شده و تنش موثر صفر می باشد.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    بعد از گذشت مدت زمانی از بارگذاری ∞ < < t 0 به علت زه کشی از بالا و پائین مقداری از فشار آب حفره ای مستهلک گردیده و به اندازه همان مقدار به تنش موثر اضافه می شود.

    در انتهای آزمایش یا T=∞  به علت خروج کامل آب از سیستم فشار آب حفره ای صفر شده و کل بار با افزایش تنش تبدیل به تنش موثر می گردد.

     

    آزمایش تحیکم: ( ODOMETER)

    اولین بار آقای ترزاقی روش آزمایش زیر را برای محاسبه تحکیم ارائه نمود.در این روش خاکی به قطر 5cm و به ارتفاع 2cm که به صورت دست نخورده از محل تهیه می شود و به شرح زیر مورد آزمایش قرار می گیرد بعد از نمونه برداری از صحرا در آزمایشگاه برای تهیه نمونه ای با مشخصات گفته شده از رینگ فلزی استفاده میشود به طوری که بدنه رینگ توسط روغن چرب و با فشار داخل نمونه برده می شود.سپس توسط کاردک سرو ته نمونه خوب پردازش شده و خاکهای اضافی جدا می گردد بعد از وزن کردن نمونه و گرفتن درصد رطوبت نمونه مطابق  شکل  داخل دستگاه تحکیم قرار داده می شود.این نمونه باید به مدت 24 ساعت داخل آب قرار داشته باشد تا کاملا اشباع گردد.و اگر دارای پتانسیل تورم باشد نشان دهد.سپس بارگذاری به شدت های (نیم کیلو گرم بر cm2 ) بر روی نمونه انجام می شود که در آخرین مرحله بار گذاری تنش وارده باید تنشی که قرار است خاک تحمل نماید بیشتر شود.معمولا در آزمایش تحکیم 5تا7 مرحله بارگذاری داریم که در هر مرحله شدت بارگذاری دو برابر شود و یک یا دو پله بار برداری انجام می گردد.بعد از اعمال بار در 1و2و4و8و15و30 دقیقه و1و2و4و8و15و24 ساعت تغییر مکان قائم نمونه اندازه گیری می شود و با دو برابر کردن بار به همین ترتیب گفته شده در هر مرحله تغییر مکان به دست می آید.

  • فهرست:

    ندارد.
     

    منبع:

    ندارد.

مکانیک خاک دید کلی در علوم مهندسی ، خاک مخلوط غیر یکپارچه‌ای از دانه‌های کانیها و مواد آلی فاسد شده می‌باشد که فضای خالی بین آنها توسط آب و هوا (گازها) اشغال شده است. خاک به عنوان مصالح ساختمانی در طرح‌های مهمی در مهندسی عمران بکار گرفته می‌شود و همچنین شالوده اکثر سازه‌ها بر روی آن متکی است. بنابراین مهندسان عمران باید بخوبی خواص خاک از قبیل مبدا پیدایش ، دانه بندی ، قابلیت ...

چکیده عملیات تزریق، عبارتست از اقداماتی که طی آن سیالی سخت شونده تحت عنوان دوغاب با عبور از مسیری خاص که توسط عملیات حفاری احداث گردیده است، وارد محیط زمین شده و تحت فشاری معین، درون ناپیوستگی های آن قرار می گیرد. در صورتی که حین فرایند تزریق، تقابل چندانی بین دوغاب و محیط میزبان صورت نگیرد، به گونه ای که دوغاب فضاهای خالی را پرکرده و هیچگونه جابجایی یا تغییر شکلی را در پیکره ...

از سال 1960 ميلادي مهندسين نقش خاک را در رفتار سازه¬ها هنگام زلزله بيشتر مورد توجه قرار داده¬اند. تا به حال چندين حادثه¬ي فاجعه بار از قبيل زلزله¬¬هاي سال 1964 آلاسکا، سال 1967 کاراکاس و ونزوئلا، سال 1976 گواتمالا و غيره، خسارت¬هاي زيادي ناشي از خ

دید کلی خاک‌ها مخلوطی از مواد معدنی و آلی می‌باشند که از تجزیه و تخریب سنگ‌ها در نتیجه هوازدگی بوجود می‌آیند که البته نوع و ترکیب خاک‌ها در مناطق مختلف بر حسب شرایط ناحیه فرق می‌کند. مقدار آبی که خاک‌ها می‌توانند بخود جذب کنند. از نظر کشاورزی و همچنین در کارخانه‌های راه‌سازی و ساختمانی دارای اهمیت بسیاری است که البته این مقدار در درجه اول بستگی به اندازه دانه‌های خاک دارد. هرچه ...

آزمایش تحکیم : هدف از انجام آزمایش تحکیم، تشخیص شدت و میزان نشت در خاک‌های رسی می‌باشد. در این آزمایش نمونه خاک در درون یک هسته فلزی و بین دو صفحه متخلخل قرار داده می‌شود. و این حلقه در آب غوطه ور می گردد و بار بر نمونه اعمال می‌گردد. تعیین در ارتفاع نمونه توسط یک عقربه مدرج اندازه گیری می‌شود و هر 24 ساعت یک با فشار روی نمونه 2 برابر می‌گردد سپس منحنی زمان متغیر برای ...

از زمانهای بسیار دور بنای سدهای خاکی به منظور کنترل و ذخیره آب معمول بوده است. اما به علت امکانات محدوده و عدم شناخت قوانین مکانیک خاک و هیدرولیک، ارتفاع سدها و بند های خاکی از یک مقدار محدودی بیشتر نمی شده است، هرچند از نظر وسعت و طول سد چنین محدودیتی وجود نداشته است. امروزه با پیشرفت علم مکانیک خاک و توسعه امکانات تکنولوژی و مطالعات دقیق تر توانسته اند سدهای خاکی را با ...

زمانیکه به یک خاک نیرو وارد می شود، دانه های جامد خاک روی هم می لغزند و در محیط متراکم تری قرار می گیرند و نشست خاک، کم می شود. در محیط متراکم تر، خاک دارای زاویه اصطکاک داخلی بیشتری است و در نتیجه مقاومت برشی خاک بیشتر می شود. اثرات مثبت تراکم: 1- کاهش پتانسیل نشست 2- افزایش مقاومت 3- کاهش انقباض 4- کاهش نفوذپذیری اثرت منفی تراکم: تنها اثر منفی تراکم خاک ، افزایش پتانسیل تورم ...

RSS 2.0 عمران-معماري خاکبرداري آغاز هر کار ساختماني با خاکبرداري شروع ميشود . لذا آشنايي با انواع خاک براي افراد الزامي است. الف) خاک دستي: گاهي نخاله هاي ساختماني و يا خاکهاي بلا استفاده در

ایجاد گذرگاه ها و پلها برای عبور از دره ها و رودخانه ها از قدیمی ترین فعالیتهای بشر است. پلهای قدیمی معمولا از مصالح موجود در طبیعت مثل چوب و سنگ والیاف گیاهی به صورت معلق یا با تیرهای حمال ساخته شده اند. تعریف پل پل یک سازه است که برای عبور از موانع فیزیکی از جمله رودخانه ها و دره ها استفاده می شود.پلهای متحرک نیز جهت عبور کشتیها و قایقهای بلند از زیر آنها ساخته شده است. ...

دلیل پیدایش زمین لرزه: طبق آخرین بررسیهای به عمل آمده، سطح کره زمین از 12 صفحه برزگ به نام Plate تشکیل شده است که این صفحات ساکن نبوده و جابجا می شوند و در طی جابجایی خود به همدیگر نیرو وارد کرده و این نیروها بتدریج در کناره ها یا داخل این صفحات انباشته شده و در نهایت به صورت زمین لرزه آزاد می گردد. دلیل حرکت این صفحات، جریان همرفتی ای است که در زیر این پوسته ها و در قسمت مایع ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول