دانلود تحقیق زمینه های پیدایش عصر رضاشاه

Word 22 KB 499 8
مشخص نشده مشخص نشده تاریخ
قیمت قدیم:۷,۱۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۵,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • مقدمه :

    ملی شدن صنعت نفت ایران طی یک مبارزه طولانی طی سالیان دراز توسط رهبری ملت ایران توسط مدرس ، مصدق و کاشانی صورت پذیرفت و نقطه عطفی در مبارزه مردم ایران تحت رهبری انسانهای مسلمان ، دلسوز و آگاه بو.د که تا سرنگونی امپریالیسم در بهمن ماه 1357 ادامه داشت .

     

    در سال 1280 مظفرالدین شاه مامتیازی را به شرکت خصوصی کوچکی متعلق به ویلیام ناکس دارسی انگلیسی واگذار کرد که پرداخت 16 درصد کل سود شرکت را به ایران تضمین می کرد . این قبل از جنگ جهانی اول بود که نفت کالایی کم اهمیت بود. نفت برای نخستین بار در سال 1895 میلادی (1238) در پنسیلوانیای آمریکا استخراج شد و در آغاز برای روشنایی و گرمایشی به کار می رفت تا این که هنری‌فورد نخستین خط تولید اتومبیل را روانه بازار کرد . در اوایل قرن بیستم روسیه نیز استخراج نفت را از بندر باکو در دریای خزر آغاز کرد . بعد در رومانی نفت پیدا شد که تنها ذخیره نفتی شناخته شده در اروپا بود . نخستین چاه نفت در خاورمیانه به سال 1289 در جلگه کم ارتفاع چیاسرخ در مرز ایران و عراق حفر شد . در سال 1291 در مسجد سلیمان نفت کشف شد .

    شرکت ویلیام ناکس دارسی که یک شرکت خصوصی بود به خاطر هزینه بالای ساخت پالایشگاه در آبادان به مشکل مالی برخورده بود . از طرفی دولت انگلستان که می‌خواست قدرت اول پهنه دریاها باشد با نگرانی شاهد قدرتمندی رو به رشد نیروی دریایی آلمان بود و این کار جز با قدرت نفت و کشتیهایی که با نفت حرکت می‌کردند امکان پذیر نبود . از این رو ونیستون چرچیل وزیر دریا داری وقت انگلستان و نخست وزیر آینده این کشور به دولت پیشنهاد مشارکت در این شرکت خصوصی را به دولت انگلستان می دهد مشروط بر اینکه شرکت تحت نظارت اکید انگلستان باقی بماند . بنابراین ایران از آن پس نه فقط با یک شرکت خصوصی بلکه با «دولتی مقتدر که در هیئت یک تاجز ظاهر شده بود» سر و کار داشت . دولت ایران هیچگاه در این خصوص مورد مشورت قرار نگرفت ، گرچه امتیاز را صرفاً و منحصراً به یک فرد بخصوص یعنی دارسی واگذار کرده بود . به جای آن در برابر عمل انجام شده قرار گرفت به اواطلاع داده شد که شرکت نفت انگلیس و پوشیا از این پس تحت نظارت دولت انگلیس است . دولت انگلیس به منظور حصول اطمینان از این که منافع بریتانیا بر سیاستگذاری شرکت حاکم باشد رئیس هیئت مدیره شرکت را با حق وتو منصوب کرد . در جریان جنگ جهانی اول ، بازار کار شرکت نفت انگلیس و پرشیا رونق گرفت از قضا چاههای ایران مثل چاههای دیگر در دنیا نبود . یک چاه نفت در ایالات متحده به طور میانگین تنها  بشکه در روز نفت بیرون می داد در حالی که در مسجد سلیمان یک چاه به تنهایی 9100 بشکه در روز نفت بیرون می داد و برخلاف چاههای ایالات متحده ، رومانی ، روسیه یا اندونزی بازدهی نفت تا سالها ادامه پیدا کرد . شرکت نفت انگلیس و پرشیا (که بعداً در زمان سلطنت رضاخان به شرکت نفت انگلیس و ایران تغییر نام داد) به خاطر منفعت طلبی بی حد و حصر دولت انگلیس حتی به مفاد قرارداد پایبند نبود تا اینکه سرانجام ایران در سال 1329 (1951) نفت را ملی کرد . مواردی که شرکت با زیر پا گذاشتن‌انها مردم و رهبران آنان را به اعتراض وادار کرد به شرح زیر می باشد :

    1-براساس امتیاز دارسی دولت ایران اجازه می داد که صاحب امتیاز به منظور اجرای مفاد امتیاز یک یا چند شرکت تأسیس کند) و دولت ایران 16 درصد درآمد سالانه شرکت یا شرکت های تأسیس شده را دریافت کند . در آغاز این امر کاملاً بی اشکال به نظر می رسید ، اما به محض این که شرکت شعبه هایی در برونئی ، کویت و بحرین تأسیس کرد، انگلیسیها شروع به عقبگرد کردند آنها استدلال می کردند که دولت ایران چه حقی دارد سهمی از درآمد کارهایی را که هیچ ارتباطی به نفت ایران ندارد ، مطالبه کند؟ آنها تصمیم گرفتند که بابت هر بشکه نفت یک حق الامتیاز بپردازند ، در حالی که این نکته را از نظر دور داشته بودند که تمام شرکتهای تابعه از محل درآمدهای شرکت مادر تأسیس شده بود .

    2-در سال 1294 خطوط لوله نفت در اثر شورشهای عشایری آسیب دید و شرکت با ادعای خسارت های وارده به مبلغ 614489 پوند برای دو سال از پرداخت حق امتیاز خودداری کرد . در صورتیکه شرکت با خانهای بختیاری قرارداد امنیت خصوصی بسته بود و ضمناً مبلغ خسارت وارده به لوله های نفت کاملاً ساختگی و رقم واقعی 20 هزار پوند بود . از آن گذشته شرکت سالی 10 هزار پوند بابت این خسارتها منظور می‌داشته و آن را جزو هزینه های جاری به حساب می آورد که باعث کاهش میزان سود و در نتیجه مبلغی می شده که بابت حق الامتیاز به دولت ایران می پرداخته است . در واقع با حساب سازیهای تقلبی بخش قابل توجهی از حقوق قانونی ایران پرداخت نشده بود .

    3-نفت ایران در واقع به نیروی دریایی انگلستان یارانه می داد زیرا اگر شرکت به نیروی دریایی سلطنتی به یک دهم نرخ رایج نفت نمی فروخت ، مجموع درآمدهایش افزایش می یافت و سهم دولت ایران به نحو قابل ملاحظه ای بیشتر می شد .

    4-در امتیاز نامه قید شده بود که شرکت باید برای کارگران مدرسه ، بیمارستان تلفن ، جاده ، حقوق کافی و فرصت امکان پیشرفت فراهم کند . در صورتیکه کارگران ایرانی شاغل در بخش نفت زندگی اسفباری داشتند . شرکت همچنین به شرط ایرانی سازی که مقرر می داشت کارکنان ایرانی باید آموزش ببینند و در رده های مختلف مسئولیت بگیرند ، بی اعتنا بود . در ضمن شرکت از مناطقی مانند فلسطین که مستعمره انگلیس بود کارگر وارد می کرد .

    5-مقرر شده بود درآمدهای ما از هر تن بر اساس قیمت طلا محاسبه شود تا از ارزش واقعی آن کاسته نگردد اما بانک انگلستان قیمت طلا را در نرخ مصنوعی پایین ثابت نگه داشته بود .

    6-در مورد مالیاتها نیز شرکت زرتگی می کرد و سهم ایران را پس از پرداخت مالیات به دولت انگلستان پرداخت می کرد . در واقع دولت انگلستان از دولت ایران مالیات می گرفت .

    7-دولت انگلستان پس از پایان جنگ جهانی دوم صندوقی به نام «خدمات عمومی» تأسیس و سود شرکت را به منظور بازسازی پس از جنگ به آن واریز می کرد و درآمد دولت ایران را ثابت نگه داشته بود .

    8-شرکت دفاتر و اسنادش را به شدت مخفی نگه می داشت البته از نظر دولت انگلیس مخفی نبود چون دو عضو در هیئت مدیره شرکت داشت . اما از آنجا که ایران هیچ نماینده ای در هیئت مدیره نداشت دفاتر و اسنادش بر روی ما بسته بود . از این رو برای دولت ایران امکان کنترل حسابهای مربوط به درآمدها و سود وجود نداشت.

    9-پس از پایان جنگ جهانی دوم رئیس شرکت نفت انگلیس و ایران به منظور بازپرداخت بدهی زمان جنگ انگلستان به‌آمریکا موافقت کرده بود که به تعدادی از شرکتهای آمریکایی فعال در خاورمیانه نفت با تخفیف بفروشد .

    10-شرکت نفت از پرداخت حق الامتیاز مربوط به تمام فرآورده های نفتی که در حوزه عملیاتی اش به مصرف می رسید ، امتناع می کرد . از طرف دیگر شرکت گاز طبیعی ای را که به عنوان یک محصول فرعی حفاری از چاهها آزاد می شد ، می‌سوزاند (یا به طریق دیگری هدر می داد) و به درخواستهای مکرر دولت ایران در مورد تزریق مجدد آن به چاهها یا لوله کشی آن به شهرهای اطراف به منظور استفاده از آن به عنوان سوخت هیچ اعتنایی نمی کرد .

    مجموعه این عوامل باعث شد تا کسانی نظیر مصدق و آیت الله کاشانی خواستار ملی شدن صنعت نفت و خروج انگلیسیها از ایران شوند . ولی دولت تصمیم داشت با یک قرارداد الحاقی که تا سال 1372 طول می کشید منافع دراز مدت دولت انگلستان را تأمین کند . آیت الله کاشانی مردم را به خیابانها کشاند و مجلس قرارداد الحاقی را تحت تأثیرات مصدق به اتفاق آرا رد کرد تا سرانجام در تاریخ 29 اسفند 1329 صنعت نفت ملی شد و دولت ایران کارکنان انگلیسی شرکت را از آبادان اخراج کرد . انگلستان به عنوان واکنش از دولت ایران به دیوان بین المللی لاحه شکایت کرد . مصدق گفت دیوان بین المللی لاهه در دعوای بین یک شرکت و یک کشور حق داوری ندارد که این نظر مورد تأیید خود دیوان قرار گرفت . بنابراین پرونده ایران به شورای امنیت ارجاع داده شد . مصدق در شورای امنیت انگلستان را به خاطر اینکه ملی کردن را به عنوان تهدیدی برای صلح جهانی تفسیر کرده است ، مورد استهزا قرار داد و خاطرنشان کرد که این پادشاهی بریتانیاست که کشتیهای جنگی اش را به آبادان فرستاده است . مذاکرات شورای امنیت برای مصدق یک پیروزی بود . در 31 تیر 1331 دیوان بین المللی سرانجام نظر خود را اعلام داشت . حکم دیوان مقرر می‌داشت امتیاز نفت معاهده ای است «بین یک دولت و یک شرکت خارجی» و دولت پادشاهی بریتانیا حق مداخله در آن را ندارد . این رأی برای ایرانیان ، پیروزی گرانسنگ یک ملت تحت فشار بر امپراتوری به ظاهر شکست ناپذیر بر بریتانیا بود . و این یک رهاورد بزرگ برای مردم ایران بود .

     

  • فهرست:

    عنوان صفحه
    الف) مقدمه 2-1
    ب) تاریخچه نفت در ایران 4-3 

    منبع:

    ندارد. 

ایران در دوره سلطنت رضاشاه (پهلوی اول) در این دوره که شانزده سال به طول انجامید، شیوه های گوناگونی در اداره امور به کار رفت. در آغاز به ظاهر جنبه های مشروطه خواهی و دین پروری و ملت خواهی چیره بود و دکتر مصدّق و مدرّس و آزادیخواهان دیگری از تهران و برخی از شهرها به مجلس راه یافتند. اما بسیاری از آزادیخواهان یا در نظام جدید ادغام می شدند یا از سیاست و مبارزه بر ضد دیکتاتوری نظامی ...

نام‌ها رضاشاه در طول زندگی خود و حتی پس از آن به دلایل مختلف به نام‌هائی چند خوانده شده است. در جوانی به نام ناحیه‌ای که از آن برخاسته بود «رضا سوادکوهی» نامیده می‌شد.[1] با ورود به نظامی‌گری به «رضاخان» و سپس، با ذکر درجه نظامی‌اش، به «رضاخان میرپنج» شناخته شد. بعد از کودتای ۱۲۹۹ و به دست‌گرفتن وزارت جنگ و فرماندهی کل قوا او را «سردار سپه» می‌خواندند. پس از رسیدن به سلطنت و ...

جایگاه مجلس ودولت درزمینه ملی کردن نفت دراوایل سلطنت محمدرضا پهلوی را بیان کنید. پس ازسقوط رضاشاه دستگاه دیکتاتوری رژیم پهلوی که به شدت ضعیف شده بود کنترل خود را برروی دیگرنهادهای انتخابی تاحد زیادی ازدست داده بود حضور متفقین درایران نیز به این عدم توانایی دولت و دستگاه استبداد از جهت پیاده کردن برنامه‌ها به استبداد ودیکتاتوری دامن می‌زد. بنابراین ازسال1320 سقوط رژیم رضاشاه ...

عصر رضاشاه را در مجموع باید از مقاطع عجیب تاریخ معاصر ایران به شمار آورد. نه از بابت ویژگیهای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی آن عصر که از این بابت اتفاقاً عصر رضاشاه پیچیدگی خاصی ندارد؛ چرا که حکومت رضاشاه مصداق نظام استبدادی مطلقه بوده، با تمام خصوصیاتی که چنین نظامهایی از آن برخوردارند. تعجب و شگفتی عصر رضاشاه در آن است که آن دیکتاتوری نفس گیر و استبداد مطلقه پس از دو دهه تلاشهای ...

ملی شدن صنعت نفت مقدمه دکتر مصدق پس از شهریور ۲۰ و سقوط رضاشاه در انتخابات دوره ۱۴ مجلس بار دیگر در مقام وکیل اول تهران به نمایندگی مجلس انتخاب شد. در این مجلس برای مقابله با فشار شوروی برای گرفتن امتیاز نفت شمال ایران، او طرحی قانونی را به تصویب رساند که دولت از مذاکره در مورد امتیاز نفت تا زمانی که نیروهای خارجی در ایران هستند منع می‌شد. در انتخابات دوره ۱۵ مجلس با مداخلات ...

? برخورد سياسي، ديني و فرهنگي رضاخان ? بررسي سياست ديني فرهنگي در عصر پهلوي اول ? حمله به شعائر اسلام ? ساختار قضائي ? تحميل بي حجابي ? کشف حجاب ? روابط رضاخان با روحانيون در دوره رضاشاهي ? اقتصاد سياسي ايران در دوره رضاشاه ? اصلاحا

آغاز زندگی ودوره کودکی محمد رضا پهلوی در روز چهارم آبان 1298 برابر 26 اکتبر 1919 درتهران به دنیا آمد. پدر او رضاخان میرپنج(پهلوی) و مادرش که تاج الملوک که همسر دوم رضاخان بود.چند ساعت بعد خواهر دوقلوی او قدم به عرصه ی وجود گذاشت که نامش را اشرف گذاشتند وروابط او با برادرش در سراسر زندگی توام با احساسات شدید و ناراحتیهای زیاد بود. سایر فرزندان تاج الملوک عبارت بودند از یک دختر ...

فهرست مهمترین اقدامات حکومتی رضاخان به این شرح است: 1- اجباری بودن استفاده از کلاه شاپو و صدور قانون «متحدالشکل نمودن البسه‏». 2- منع حجاب برای محصلین دختر مدارس و معلمین زن. 3- موظف شدن کارگزاران حکومتی برای حضور با همسران بدون حجاب خود در مراسم 4- موظف شدن استانداران و فرمانداران و بخشداران به انعقاد مراسم متعدد و دعوت از روحانیون و تجار و افراد صاحب نفوذ به آن مراسم به همراه ...

صنعت نفت ایران از مهم‌ترین صنایع این کشور است. در سال ۲۰۰۰ (م.)، ایران چهارمین تولید کننده نفت خام جهان بود. ذخایر عظیم نفت در ایران، خلیج فارس، عراق، کویت، عربستان سعودی، قراردارد. حدود ۷۵ درصد از کل منابع نفت موجود جهان در خاورمیانه قراردارد. پژوهش انجام شده با عنوان «نفت و یارانه‌ های نفتی در اقتصاد ایران» نشان می دهد یارانه های پرداختی به سوخت در سال ٨٥ هزینه‌ای معادل ٣٨ ...

مقدمه مستکبران و جهانخواران از دیرباز جهت تحقق اهداف شوم خود سعی بر فرهنگ سازی و تخریب فرهنگ ملت ها را داشته اند آنان می کوشند تا فرهنگ مبتنی بر ادبیات استعماری خود را که توجیه کننده این تهاجم می‌باشد را با پوشش دموکراسی در بین ملت ها شایع نمایند لذا ترفندهای مختلفی را با هدف قلب مفاهیم ارزشی و ملوث کردن فضای فرهنگی جوامع به ابهام و تردید و نیز سؤال برانگیز نمودن ارزشهای دینی و ...

خلاصه مقالات اولین کنفرانس بین المللی تاریخ ترکمن ترکمن های سالر در دوره معاصر سالرها یکی از اقوام بسیار مهم ترکمن ها در طول تاریخ بشمار می روندعلاوه بر نقش آنان در هنر ترکمن در کشمکش های سیاسی نیز ایفای نقش کرده اندو اما در دوره قاجاریه و سپس حاکمیت بلشویسم در آن طرف مرزهای ایران وضعیت آنان بشدت متزلزل گردید . سالرها از دست بلشویکهای تندرو راهی افغانستان و ایران شدند. سالراز ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول