دانلود مقاله روش های حفاظت و نگهداری فرش دستبافت

Word 117 KB 5982 34
مشخص نشده مشخص نشده هنر - گرافیک
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۰,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • روش ها و انواع انبار در نگهداری قالی

     

          1) قبل از تولید

    الف و ب) استفاده از ابزار و مواد نامرغوب و غیر استاندارد

    استفاده از ابزار غیر استاندارد و نامطلوب گاهی اتفاق می افتد و باعث از بین رفتن ماه ها تلاش می گردد ،‌به عنوان مثال استفاده از دفتین با شانه هایی (دندانه) که از لحاظ وزن مناسب نمی باشد  که باعث کم کوبیدن و یا زیاد کوبیدن پودها بر روی گره شده و فرش بالا یا پائین زدگر پیدا می کند و اگر تیغه های آن خراب یا دارای زائده باشد باعث پارگی زیاد نخ چله شده و در حین بافت بافنده را با مشکل مواجه می کند .( در صورت عدم تناسب تراکم دندانه های دفتین با رج شمار فرش) استفاده از قلاب با تیغه کند باعث می شود که هنگام بریدن خامه ، خامه ها به صورت نامرتب بریده شده و بافنده مجبور شود که جهت کوتاه کردن خامه آن را بکشد و یا بزور آن را بکند که باعث کم تراکم شدن پرز گره می گردد .

    استفاده از دارهای نامناسب با ابعاد مختلف

    دار های چوبی که به مروز زمان ترکیب اجزای آن بهم خورده است و یا استافده از دارهایی که بر روی غلتکهای آن دارای خلل و فرج و زائده باشد که باعث پارگی چله ها می گردد و یا دارهای فلزی که سردار و زیردار آن ها کج و خراب و فرسوده شده است یا متعلقات جانبی دارها خراب باشد.

    ج ) استفاده از مکان بافت غیر استاندارد

    هر چه مکان بافنده راحت ، مناسب و صحیح باشد وی بر روی بافت قالی مسلط بوده و از خسته شدن زود هنگام اعضاء بدن او جلوگیری می شود که این مکانها می بایست در ابتدا فضای مناسب در ابعاد دلخواه و مناسب دار قالی بوده و دارای روشنائی خوب باشد که چشم بافنده از نور کم یا زیاد خسته نشود ازنیمکتها و صندلیهای مناسب و مسلط به کار استفاده گردد بافنده به راحتی بتواند نقشه خوانی کرده و گره بزند و فضا باید دارای تهویه مناسب سرویس حمل و نقل ، بیمه ، مزد کافی ، و .... باشد. همه عوامل فوق باعث می شود که بافنده به کار خود  دلگرم بوده و از غلط بافی ، عدم پیش کشی ،‌جفتی بافی و ... جلوگیری گردد  و محیط کار بایستی دارای دما و رطوبت ثابت بوده و نور خورشید به طور مستقیم به دار قالی نتابد.

    د) رنگرزی

    رنگ نخستین عاملی است که در فرش به چشم می آید ،‌مواد رنگی از منابع گوناگون نظیر گیاهان ، جانوران و منابع معدنی مثل فلزات و ترکیبات شیمیایی به دست می آید. رنگهای شیمیایی که از ترکیب مواد اسیدی و بازی به دست می آید از نظر کیفی پایدار ودر مقابل شستشو و استفاده در مقابل نور خورشید تفاوت قابل ملاحظه ای با رنگهای طبیعی دارند و رنگهای طبیعی در زمان استفاده از شفافیت اولیه به نوعی به ملایمت ونرمی می گراید و چشم را خسته نمی کند . پس در هنگام رنگرزی باید به ابزار ملزومات رنگرزی ،‌نحوه استفاده وآماده سازی الیاف دقت لازبم را داشت شستشو و پاک سازی الیاف به طوری که به صورت معمولی و ساده با مواد مناسب شستشو گردد و الیاف پشم در اثر سهل انگاری هنگام شتسشو به ههم فشرده و در هم پیچیده نشود و به صورت نمد نگردد . ظروف رنگرزی تمیز بوده و از ظروف جداگانه برای رنگهای تیره یا روشن استفاده شود ، به مدت زمان جوشاندن دما توجه شود و زمان کافی برای آن در نظر گرفته گردد و مقدار رنگ و مواد کمکی باید کاملاً محاسبه شده وکلافها در آنها بخوبی شناور باشند که کلافها از هم گشوده شوند و بعد از رنگرزی خامه ها به خوبی آبکشی شده و در محل مناسب خشک گردد . سهل انگاری در هنگام رنگرزی آسیب های جدی به فرش وارد می کند که قابل جبران و ترمیم نمی باشد مثل رگه دار شدن رنگ قالی ،‌رنگ دادن طرحهای مجاور به همدیگر بعد از شستشو ،‌بدرنگی، طرح از هم پاشیدگی رنگها و خرابی سطح لیف پشم بر اثر عدم نفوذ رنگ به داخل آن . در خصوص الیاف ابریشم که رنگرزی آن دارای مهارت خاصی می باشد باید موارد فوق رعایت شود. در خصوص پودها که معمولاً از جنس پنبه است رنگرزی وآماده سازی آسانتر می باشد .

           2) هنگام پروسه تولید

    ه) چله کشی غیر مناسب وغلط ( شل و سفت بودن چله ،‌تراکم و چیدن نامنظم چله ها در کنار هم)

    یکی از مهمترین عوامل عیب در قالی چله کشی نامناسب است که این عیب باعث به وجود آمدن اکثر عیوب قالی می باشد . اگر چله های قالی شل یا سفت باشد باعث پائین زدگی یا بالا زدگی فرش شده  و اندازه فرش پس از بافت تغییر می کند. تراکم نامناسب چله ها در فرش باعث به هم خوردگی نقشه بافت و طرحها می شود. عیوب ترنج دار شدن – لوله شدن فرش و ... را ناشی می شود.

    و) استفاده غلط از ابزار بافت و دار و نقشه خوانی

    بعلت آموزش کم و اطلاع ناقص بافنده از روش صحیح استفاده از ابزار بافت وقالی باعث می شود که بافنده از دفتنیهای نامناسب جهت  رجشمار فرش استفاده کند قلاب نامناسب و استفاده غلط از پود، چله و خامه با توجه به رجشمار فرش که باعث عیوب ظاهری قالی می گردد ( ترنج دار – بالا وپائین زدگی فرش و ... )‌که در عیوب قالی بحث خواهد شد و عدم تسلط بر نقشه خوانی نیز باعث غلط بافی می گرد . لذا شناخت و آموزش بافنده جهت شناسائی عیوب فرش و نحوه برطرف کردن آن بسیار مهم است .

    ز )‌تسلط کم و آموزش ناقص به بافنده

     

    ح)‌استفاده از گره های تقلبی (‌جفتی بافی – سه سه بافی و بی گره بافی )‌

    همانگونه کهاز عنوان مشخص است استفاده از گره های تقلبی باعث کاهش تراکم پرز در فرش و کاهش استقامت گره در تارها شده و از عمر مفید فرش می کاهد و گاهی اوقات بعضی از بافنده ها در قسمت های  بدون نقشه اقدام به زدن گره های تقلبی می کنند که باعث می شود آن قسمت از فرشها زودتر سائیده و خراب گردد .

    ط) ‌پائین کشی غیر اصولی قالی جهت ادامه بافت و دوخت چله ها در روش فارسی بافت  

    معمولاً پس از بافت قسمتی از فرش چون قسمت بافته شده بالا می آید و برای ادامه در بافت مشکل ایجاد می شود معمولاً چله ها را شل کرده و فرش را بدور غلتک پائین می پیچند و فرش به پشت چله می رود و این عملیات اگر به درستی انجام نشود یعنی پائین کشی کج باشد و یاشل و سفت گردد علاوه بر کج شدن فرش، باعث پیدا شدن بسیاری از عیوب از جمله بالا و پائین زدگی ، شمشیری رشدن، سره دار بودن و ... می گردد .

    دردارهای فارسی بافت پس از صاف نمودن لبه فرش اگر گره های چله ها در بالا دار شل باشد باعث می گردد و  بافت فرش با مشکل مواجه شده وعیوب ظاهری فرش بیشتر گردد .

    ی) عیوب بافت فرش

         1- غلط بافی :‌

    هر گونه شکستگی در نقوش فرش بافته شده و به هم خوردگی طرحج که نتیجه زدن گره اشتباه است غلط بافی می نامندکه می توان مهمترین عوامل را به شرح زیر عنوان کرد.

    1- بافنده نقشه را غلط ببافد

    2- گوینده نقش را غلط بگوید .

    3- طراح ممکن است نقشه را غلط ترسیم کند .

    4- عدم تناسب نقشه با رجشمار

    5- ضخیم یا نازک بودن نخ چله

    6- به جای رنگ مورد نظر در نقشه رنگ دیگری به کار بردن

    7- چند ردیف نقشه رانبافتن یا تکرار بافی در نتیجه غلط بافی ، گل ها و سایر نقوش در فرش از اندازه و ابعاد متناسب خارج شده ، ‌و نگاره ها بزرگتر ، کوچکتر و حتی ناموزون دیده می شوندکه باید پس از شناسائی  آن را پیدا و تصحیح کرد .

    عدم پیش کشی گره ها

    در بررسی پشت برخی از فرشهای نیمه باف و حتی بافته شده ، برجستگیهای کوچکی از نخ خامه ها دیده می شود به عبارت دیگر قسمتهای انتهای یک گره در پشت فرش نسبت به سایر گره برجسته تردیده می شود لذا پس  از بافت هر رج فرش، بافنده باید با استفاده از دست یا شانه‌گره ها را به سمت جلو بکشد در غیر این صورت علاوه بر ارزیابی کم قیمت در آینده پس از استفاده از فرش باعث پوکی فرش و در آمدن سر خامه ها از داخل چله ها می شود .

    پوکی فرش

    در برخی از فرشها هنگامی که دست را بر روی سطح فرش بکشیم و انگشتان خود را به داخل پرزگره ها فرو بریم متوجه می شویم که نوک انگشتان به راحتی با چله های فرش برخورد می کند که استفاده از گره جفتی (کاهش مصرف خامه در فرش )‌، عدم انطباق نمره ی خامه ها با رجشمار فرش از جمله ‌عوامل آن می باشد که باعث پوکی فرش، سبکی و تقلب در فرش می باشد .

    بالا یا پائین زدگی در فرش

    در برخی از فرهای نیمه بافت ، متوجه می شویم که رجهای بافته شده در یک  خط مستقیم قرار ندارند و بخشی از رجهای فرش بالاتر و پائین تر از بخش دیگر هستند در این حالت هنگامی که آخرین رج بالفته شده را نگاه می کنیم برآمدگی یا فرورفتگی دیده می شود و این عیب سبب می شود تا گل ها ، نقشه ها یا دراز و کشیده شده و یا کوتاه و پهن دیده شوند و در صورت بالا زدگی در همان قسمت بالا زده رجشمار طولی فرش از رجشمار عرضی آن کمتر می شود و بلعکس علل آن :‌

    تغییر ضخامت پود وخامه ها :‌که باعث تغییر ضخامت مربع بافت ( گره ، پود ضخیم و نازک )‌میگردد.

    متراکم و تنگ شدن چله ها :‌تراکم و فاصله یافتن چله ها از یکدیگر باعث می شود که گره های فرش به صورت صحیح وبا فاصله مناسب در کنار هم قرار گیرد و در صورت عدم رعایت این نسبت نظم گره ها به هم می خورد و گره ها در رجها نامنظم می گردد .

    عدم یکنواختی و منظم نبودن  ضربات دفتین :‌ چنانچه بافنده برخی از قسمتهای فرش را کمتر یا آهسته تر بکوبد گره ها در فرش در همان ق5سمت به طور کامل بر روی هم قرار نمی گیرند و بین رجهای فرش فاصله ایجاد می گردد و یا اینکه با ضربات محکم ، گره ها بهم نزدیک و فشرده می شوند .

    شل شدن چله ها :‌ باعث می شود تا گره ها به طور صحیح و کامل روی هم  قرار نگیرند و بین رجهای بافته شده فاصله ایجاد شود .

    دو دست شدن بافت .

    ضخیم یا نازک بودن بیش از حد چله نسبت به رجشمار نقشه: اگر نخ چله بیش از حد ضخیم باشد به هم نزدیک تر شده و مانع از قرار گرفتن مناسب و به اندازه رجهای فرش  بر روی هم و در نتیجه منجر به بالا زدگی می شود و نازک بودن نخ چله نیز باعث نزدیک شدن و فشردگی گره ها در رجهای فرش شده و پائین زدگی ایجاد می شود . ولی برای برطرف کردن عیب:

    الف) ‌بیشتر نمودن شدت  و تعداد ضربات دفتین در محل بالا زدگی

    ب) نازک نمودن پود

    ج)‌کاهش ضخامت نخ های خامه مصرفی

    د)‌کاهش ضر بات دفتین، ضخیم تر شدن خامه و دولانمودن خامه مصرفی

     

    شمشیری:

    چنانچه ابتدا و انتهای برخی از فرشها را به دقت بررسی کنیم متوجه می شویم که دارای  گودی و فرورفتگی خاصی هستند به نحوی که قسمت گلیم بافی وچند رج از بخش بافته شده به سمت پائین انحنا یافته است و شبیه به شمشیر گشته استاین عیب معمولاً در فرشهایی که گلیم بافی آنها از استقامت کافی برخوردار نیست .

    و یا گلیم بافی فرش شل می باشد به وجود آید که بر اثر ضربات دفتین ایجاد می شود . و برای جلوگیری از آن باید از چوب مهار و یا گلیم بافی مناسب بهره گر فت .

    شکل

    کجی فرش (‌تورفتگی یا شکم دار شدن فرش)

    چنانچه به هر دلیل حاشیه های طولی وعرضی فرش در یک خط مستقیم قرار نداشته و تورفتگی و برآمدگی شود دچار عیب کجی است ، و علل آن عبارتند از :‌

    الف) عدم پخش صحیح چله بر روی سردار و کوجی در فارسی بافت.

    ب) نداشتن کوجی: ‌یکیک از مهمترین وظایف کوجی جلوگیری از کجی فرش است .

    ج)‌ پاره شدن نخ کوجی

    د )‌تاب زیاد پود ضخیم که باعث جمع شدن پود ضخیم بدور خود می شود وباعث جمع شدگی قالی می گردد.

    ه )‌کشیدن بیش از حد پود ضخیم

    و) عدم رعایت اندازه ها در هنگام پائین کشی ودوخت قفرش :‌در هنگام پائین کشی فرش باید دقت شود تا فاصله ی لبه های دو طرف فرش با راست و چپ روها یکسان و لبه کار در یک خط موازی با زیر دار باشد .

    7- شانه دار شدن (‌سرکجی )‌: اگر بعضی فرشها را در امتداد طولی تا کرده و یک نیمه ی طولی را بر روی نیمه دیگر قرار دهیم متوجه خواهیم شد که اندازه ی طولی یک نیمه بیشتر از سمت دیگر است و علل آن عبارتند از:

    الف ) تراکم چله ها در یک طرف قالی : ‌در این حالت نزدیک شدن بیش از حد چله ها به هم باعث می شود تا گره ها در همان طرف به طور کامل بر روی هم قرار نگیرد و بین رجهای بافته شده فاصله ایجاد شود و باعث شانه دار شدن در همان سمت فرش شود .

    ب ) شل شدن چله ها در یک طرف دستگاه : در این حالت گره ها به طور کامل روی هم قرار نگرفته و باعث زیاد شدن طول فرش و در یک نیمه می شود .

    ج ) ‌عدم یکنواختی در کوبیدن دفتین

    د )‌ موازی نبودن سردار و زیر دار

    ه ) ‌سفت نمودن بیش از حد گوه ها و پیچ های تعبیه شده در سردار :‌که باعث انحنا و کجی لوله های فلزی یا چوبی دار  می شود .

    8) ترک ( سره )‌: اگر فرش را از نیمه عرضی تا کرده و بر روی قسمت دیگر قرار دهند در این حالت چنانچه لبه های کناری فرش یا حاشیه ها کاملاً بر روی هم قرار گیرد (‌نیه اول فرش با نیمه دوم برابر باشد)‌ فرش سالم است در غیر این صورت فرش سره دارد .

    9) قیچی زدن نامنظم

    10) ‌بالا گیری (‌تودزدی)‌: چنانچه نقوش برخی از فرشها را ببینیم دربرخی از قسمتهای عرضی دچار شکستگی شده اند به شکلفی که ادامه حرکت بندها در یک امتدادنبوده ، حتی خطوط نگاره ها و گل ها نیز به صورت عرضی در یک ردیف قرار دارند دچار شکستگی هستند که این امر به علت حذف یک یا چند ردیف از نقشه فرش است .

    11) رها کردن سر پودر در حین بافت: در بعضی از مناطق قالیبافی هنگام فاتن قالیهای بزرگ از دو یا چند بافنده استفاده می شود و هر بافنده قسمتی از فرش را می بافد در این حالت ممکن است تعداد رجهای بافته شده توسط یک بافنده بیشتر باشد و بافنده دیگر کمتر ببافد و پس از هر بار پودرکشی مجبور باشد سرپود را رها کند و تا بافنده دوم از آن استفاده کند در این حالت مقداری از سرپود اضافه می ماندو اگر به درستی قیچی نشود و به طور موازی و مرتب رجهای دیگر پود کشی نگردد و در پشت قالی رگه های پود که به صورت اختلاف سطح ، رگه دار یامدرب به هم متصل به وجود می آید و حالت فرش رخو شده را پیدا می کند .

    12) ترنج دار شدن فرش: گاهی اوقات نقش وسط فرش ( ترنج ) به طور کامل در وسط قرار نگرفته است و ترنج دار شدن به این معنی می شود که نقش وسط فرش جمع تر و یا کشیده تر شده است که دلایل آن:

    الف )‌تغییر ضخامت نخ نخ پود در نیمه اول یا دوم فرش

    ب )‌تغییر ضخامت خامه مصرفی در نیمه اول و دوم فرش

    ج ) دو دست شدن بافت

    د ) افزودن به رجهای فرش یا کاستن از آنها در نیمه اول و یا دوم فرش

    ه ) بهم ریختن نظم چله ها در اول یا وسط و آخر فرش و نقشه ها در جای خود نیافتن

    13) لوله شدن: در بعضی از فقرشها ، لبه فرش به پشت فرش لوله شده یا پیچیده است. در هنگام بافت مشخص نمی باشد و هنگام اتمام قالی مشخص می شود که مهمترین دلایل آن :

    الف )‌تاب زیاد پود ضخیم

    ب ) کشش زیاد پود ضخیم

    ج ) شدت ضربات دفتین :‌شدت ضربات دفتین سبب می شود که پس از تمام شدن فرش لبه های آن به علت انعکاس نیروی وارده بر نخهای پود آن را به بالا هل داده ودو طرف فرش نیز از این نیرو پیروی کنند

    د )‌شل و سف پیچیدن شیرازه

    14)کیسی ( چین و چروک )‌ : در متن و حاشیه برخی از فرشها نوعی جمع شدگی دیده می شود که فرش در این قسمت برجسته واضافه تر به نظر می رسد که ظاهر خوبی ندارند و در معرض بیشتر ساییدگی قرار می گیثرند و پرزهای فرش زودتر از بین می رود :‌

    الف )‌مدور نبودن زیر دار :‌اگر ساختمان دار قالی به شکلی باشد که هنگام پائین کشی فرش ، باید مقدار بافته شده را به دور زیر دار لوله کرد ، باید دقت شود تا زیر دار کاملاً مدور گرد باشد و وجود لبه های تیز و هر گونه برآمدگی بر روی زیر دار باعث خواهد شد تا هنگام لوله شدن فرش بر روی آن قسمت برآمده فشار زیاد به فرش وارد شود .

    ب )‌پرزهای اضافی وهر نوع وسیله دیگر که به طور لهوی  درهنگام لوله شدن فرش بقه دور زیر دار ، داخل فرش و لابه لای تابهای آن قرار گیرد .

    ج )‌ جمع شدگی چله ها در ناحیه گلیم بافی فرش

    د )‌ عدم رعایت دوخت صحیح فرش به زیر دار در هنگام پائین کشی . اگر در هنگام دوخت فرش به زیر دار به وسیله چرم، چین و چروک پیدا شود و بافت ادامه پیدا کند باعث کیسی می شود .

    ه ) کاربرد مواد اکریلیک ومصنوعی در چله و خامه :‌که بر اثر حرارت الیاف مصنوعی جمع می شود باعث جمع شدگی می گردد

    و ) ‌اگر نخ چله پشمی باشد و زیاد کشیده شود .

    15- لوچه : چنانچه یکی از گوشه های فرش زیادتر ( بلندتر ) از سایر گوشه های فرش باشد ، گوشه ای که دارای لوچه است از لحاظ عرض و طول مقداری بلند تر از سایر گوشه ها است (‌هنگام جدا کردن قیچی نمودن چله ها پس از پایان کار ، ‌اگر درست نباشد باعث می شود تا فشار وزن فرش بافته شده قسمتی از فر ش که ماندهاست را خراب کند .

    16- شکستگی : در پشت فرش شکستگی واضح است و به صورت خطی موازی و سفیدرنگ در عرض فرش مشاهده می گردد که به علت جابه جا شدن جای پود ضخیم ونازک است .

    17- ترکیدگی: در هنگام جمع کردن فرش گاهی صدای خاصی شنیده می شود که حاکی از پاره شدن چله ها و جدا شدن گره ها است .

    18-رگه ودورنگی: در بعضی از فرشها رنگ زمینه با  حاشیه ها و دیگر قسمت فرش تغییر می کند که بعلت تهیه مواداولیه نامرغوب، عدم رنگرزی صحیح، طولانی شدن زمان بافت و عدم شستشوی صحیح قالی است.

    19- تمام نشدن نقشه بعد از رسیدن به اندازه مورد نظر:  رجشمار طولی و عرضی فرش مشخص است که چه هنگام فرش تمام می شود. حال اگر طبق نقشه و اندازه، فرش تمام شود می توان دلایل ذیل را عنوان کرد :‌

    تراکم نادرست تارهای چله

    دفتین زدن نامتعادل

    عدم تناسب نمره نخ با رجشمار فرش و عیب نقشه کشی

    ک )‌ عیوب نقشه :‌

    1- عدم اصالت طرح ورنگ

    2) عدم  پخش صحیح و متعادل عناصر ونگاره ها و فرش (‌خلوتی یا تراکم نقوش، پخش گل ها و دیگر نقوش مورد استفاده در متن فرش باید به یک اندازه باشد. )

    3-عدم تناسب طرح با رجشمار

    4- عدم تناسب عناصر تزیینی (‌گل وبرگ ) با ابعاد فرش

    5- عدم پخش صحیح رنگها در نقشه

     

           3) بعد از تولید ( یا عیوب عارضی ( تحمیلی ) )

    الف) رعایت نکات اصولی در جدا کردن فرش از روی سردار

    پس از اتمام فرش می بایست به اندازه 30 سانتی متر بیش از نیاز، ریشه  ها به صورت خطی صاف موازی گلیم بافی به وسیله مداد، خطی کشید و به اندازه 40-20 سانتی متر در میان به وسیله قیچی چله ها را برید. پس از مدتی کوتاه که به چله ها زمان استراحت داده شد چله های بافی مانده را برید . چون در زمان بافت فرش، فشار زیادی بر روی چله ها وتک تک تارها می باشد و وقتی به صورت ناگهانی این فشار قطع شود و این قطع شدن فشار منظم نباشد باعث بالا زدگی ، یا پائین زدگی و کج شدن حاشیه های فرش می گردد .

    ب)‌ دار کشی

    جهت برطرف کردن کجیهای کوچک وسایر موارد مشابه که به صورت فرورفتگی یا برآمدگی در کناره های فرش دیده می شود که در مورد کجیهای کوجک موثر است ودر مورد کجیهای بزرگ موثر نمی باشد و معمولاً فرش دار کشی شده پس از چند سال به حالت اولیه باز می گردد . معمولاً روش کار چنین است که ابتدا فرش را بر روی یک سطح چوبی پهن می نمایند سپس کمی آن را با آب مرطوب کرده تا حالت ارتجاعی وکشش پذیری آن بیشتر شود . سپس ابعاد واقعی و صحیح فرش را مشخص نموده لبه هایی را که دارای فرورفتگی ( یا کجی می باشند )‌توسط چنگکهای مخصوص آن قدر می کشند تا این عیب برطرف گردد  و بلافاصله آن را به تخته چوبی زیرین میخ می کنند و همینطور دیگر قسمتهای که عیب دارد را به همین ترتیب انجام دهند. پس از 2 الی 3 روز به همین حالت فرش را رها کرده تا  کشیدگی فرش ثابت گردد ، میخها را کشیده و جای سوراخ شدگی میخها را با قلاب بافت پنهان می کنند(در بعضی از نقاط کشور پس از دار کشی پشت فر ش را به وسیله چسب چوب رقیق شده یا چسب سیر یشم آغشته می کنند تا فرش به حالت اولیه برنگردد ولی معمولاً پس از شستشو این چسبها پاک می گردد و این روش چسب زدن به هیچ عنوان توصیه  نمی گردد و کار درستی نمی باشد) معمولاً جهت میخ زدن اطراف فرش پیشنهاد می گردد از تسمه های چرمی بر روی فرش استفاده گردد تا میخ ها به فرش آسیب نرسانند. در هنگام دار کشی فرشها باید موارد ذیل رعایت گردد :‌

    فشار بیش از حد برای صاف کردن فرش باعث پاره شدن تار و پود حتی گره های فرش می گردد .

    و معمولاً در کناره های فرش پس از دار کشی و قبل از رفو پارگیهای مشاهده را رفو می کنند .

    2- از چنگها،‌ میخها و قلابهای مناسب هر قالی بایستی استفاده کرد تا فشار وارده باعث سوراخ شدگی فرش نگردد .

    3- ایجاد کشش بر روی فرش باید مرحله ای باشد، یعنی در ابتدا مقدار کمی کشش با زمان معین، سپس کم کم فشار و کشش را بیشتر کنند تا عیوب برطرف گردد و در صورت اعمال کشش و فشار ناگهانی فرش بلافاصله پاره می گردد و اگر هم پاره نشود عیوب به طور اصولی برطرف نمی گردد .

    ج )‌پرداخت و روگیری فرش

     

    کلیه فرش های گره دار (‌پرز دار )‌پس از اتمام بافت یا هنگام بافت پرداخت و روگیری می شود به عبارت دیگر اضافی پرز گره ها قیچی می گردد و البته فرشها از نظر ارتفاع پرز در سه گروه طبقه بندی می گردند :
    1- فرشهای با پرز به ارتفاع 2 تا 4 mm در گروه فرشهای کوتاه

    فرشهای با پرز به ارتفاع 4 تا 10 mm در گروه فرشهای متوسط

    فرشهای با پرز به ارتفاع 10 تا 20 mm در گروه فرشهای بلند .

    معمولاً عده ای بافندگان در هنگام بافت پس از هر 2 الی 3 رج اقدام به پرداخت با قیچی می کنند (‌مانند بافندگان اصفهان ، قم ،‌کاشان و آذربایجان )‌ولی عده ای نیز پس از بافت واتمام فرش آن را به دست روکارگیران ماهر سپرده تا به وسیله قیجیهای برقی آن را پرداخت نمایند . معمولاً در هنگام بافت اگر پرداخت اولیه توسط بافنده صورت گجیرد درصورت غلط بافی و یا سایر عیوب دیگر همچون بالا زدگی ، شکستگی طرح و ... به راحتی مشخص شده و مسیر یابی صورت می گیرد و می توان عیوب را بلافاصله شناسائی و برطرف کرد و  پس از اتمام فرش جهت پرداخت منظم وصاف و یکنواخت توسط دستگاه پرداخت می گردد .

    معمولاً قیچیهای برقی علاوه بر داشتن اندازه دندانه های متفاوت آنها را می توان بسته به ارتفاع پرز تنظیم کرد .

    معمولاً روگیری فرش علاوه بر یکنویاخت وصاف کردن سطح فرش باعث وضوح بیشتر نقشه فرش نیز می گردد . در غیر این صورت سطح فرش نامرتب و نقشه فرش نیز به صورلت گنگ و کدر دیده می گردد .

          د)‌شستشو و غبار گیری فرش

    بر اساس مرور زمان و قرار گرفتن فرش  در جاهای مختلف ، گرد و غبار موجود در هوا و یا گرد و غبار ناشی از انجام کار ومحیط در فرش نشسته و به تدریج در لابه لای پرزهای آن قرار می گیرد این امر در نهایت موجب کثیفی و پائین آمدن کیفیت مطلوب فرش می گردد و یا جهت از بین بردن حشرات موذی مثل بید ، و سوسکها یکی از بهترین روشر غبار گیری است وجود گرد و غبار در فرش و رطوبت آن را نمدی می کند وباعث شکنندگی فرش در هنگام حمل ونقل و تا نمودن فرش می شود .

     

    - روشهای غبار گیری

    -اقدامات اولیه:

    قبل از غبار گیری ، به منظور جلوگیری از آسیب به فرش باید اقداماتی صورت گیرد به طور مثال برای جلوگیری از ریختدگی لبه های فرش می توان یک نوار از جنس پلاستیک یا چرم به صورت اریب به لبه های خارجی فرش دوخت و یا اینکه اگر ریشه های فرش محکم نیستند به وسیله انجام دو گره و یا گره زدن چند ریشه به هم آنها را محکم کر د.

    الف )‌غبار گیری دستی:

    توسط کارگران توسط به وسیله ی دست صورت می گیرد: در این روش فرش را از 4 طرف گرفته وتکان می دهند و یا آن را از پشت در محل مناسبی پهن کرده و یا چوب بر پشت آن می زنند تا غبارها خارج شود و یا اینکه به وسیله جاروبرقی گرد و غبار را مکش می نمائید و یا اینکه فرش را به صورت باز و یا جمع شده بر روی زمین می کوبند (‌که روش مناسبی نمی باشد )‌ باید توجه داشت که هر نوع فرشی را باید به روش مناسب حال خود غبار گیری کرد معمولاً فرشهای کهنه و قدیمی را به وسیله جاروبرقی که دارای مکش بسیار ضعیفی می باشد، غبار گیری می کند و یا اینکه به وسیله برس نرم و تمیز سطح فرش را در جهت خواب برس کرده و به وسیله جاروبرقی از فاصله بالا تر گرد و غبار را جمع می کنند و فرشهای سالمتر وجوانتر را به پشت در معرض آفتاب پهن کرده پس از مدتی دوباره آن را به سمتی که پرزها به سمت پائین باشد پهن می کنند ( روی توری فلزی ویا چمن )‌پس توسط کارگر با ترکه ای ظریف به آن ضربه می زنند تا گردوغبار خارج شود .

    ب )‌غبار گیری ماشینی

    هر چند غبار گیری به روش دستی صدمات کمتر ی به فرش وارد می شود ولی چون سرعت آن کم می باشد امروزه توسط ماشین انجام می گیرد .

  • فهرست:

    ندارد.


    منبع:

     

    ژوله تورج / پژوهشی در فرش ایران /سال 81

    ورزی ، منصور / هنر و صنعت قالی ایران انتشارات رز 1350

    نصیری ، محمدجواد / سیری در هنر قالی بافی ایران ، سال 74

    نیرومند ، پوران دخت / آموزش هنر قالیبافی ، سال 78

    بهارمی، سیما/ نگهداری فرش، سال 1375

    دادگر، لیلا / نگاهی چند در زمینه ی نگهداری و نمایش قالی در موزه ها، سال 1364

    کمال، سوارنا/ حشرات موجود در موزه ها، سال 1363

    احمدی، بهزاد / شیمی نساجی، جلد اول و دوم و سوم

    اگراوان، او.بی / مراقبت و نگهداری اشیاء موزه ای، ترجمه زهرا راحت

    تجربه های  شخصی در کارگاه های مختلف قالیبافی ، مرمت و شستشوی قالی در استانهای یزد ، اصفهان ( نائین) ‌و تهران .

    Moiland, M.Consideration for care of textiles and costumes in Diana polis museum.

     

فرش ایرانی روند نزول صادرات فرش دست بافت ایرانی در سال های اخیر تداوم داشته و به گفته دست اندرکاران بازار فرش، اکنون فرش های کپی شده از طرح و نقش فرش ایرانی بسیاری از بازارهایی هدف فرش دستباف ایرانی را به خود اختصاص داده است. با روند نزولی صنعت فرش ایرانی در بازارهایی صادراتی طی سال هایی اخیر و عده های بسیاری برای بازاریابی و افزایش قدرت صادر کنندگان فرش ایرانی در بازارهایی هدف ...

هوشنگ پادشاه ایران اولین کسی بود کهدر ملک خویش آهن آورد و برای صناعات از آن ابزار ساخت و بفرمود تا حیوانات درنده را بکشند و از پوست آنان لباس و فرش تهیه کنند. حسب روایات تاریخی، زندگی « هوشنگ » پادشاه ایران زمین به بیش از دو هزار سال پیش از میلات مسیح باز می‌گردد و در آنها به استفاده از پوست حیوانات به عنوان فرش اشاره شده است. می‌توان چنین نتیجه گرفت که از پوست حیوانات به عنوان ...

قدیمترین فرش دستبافت ایرانی در سال 1949 در دومین مرحله کاوشهای باستان شناس روسی، رودنکو در منطقه پازیریک کشف و به نام فرش پازیریک نامیده شد. رودنکو در کتابی که به مناسبت این اکتشافات در سال 1953 در روسیه منتشر کرد، درباره فرش مکشوفه توضیحات مفصلی نگاشت و آن را صراحتا کار ایران و قدیمی ترین فرش ایرانی در دنیا بیان نمود. او نوشت: "بدون اینکه بتوانیم به طور حتم بگوییم این فرش کار ...

مقالات >فرش خراسان/مشهد عنوان مقاله: فرش خراسان /مشهد تهیه کننده: مهدیه مهذب/ مرسده قسمتی/امیر سلیمانی استاد راهنما : مهندس عبد الله احراری منبع : www. rugart.org مهمترین مراکز قالیبافی مشهد : ‏ از مهمترین مراکز قالی بافی حومه مشهد می توان از طرقبه ، جاغرق ، شاندیز ، زشک و نوغند نام برد .‏ دوران اوج هنر و صنعت فرش مشهد و علل ضعف و افول این هنر در سالهای اخیر ‏ طی گفتگویی با آقای ...

قدیمترین فرش دستبافت ایرانی در سال 1949 در دومین مرحله کاوشهای باستان شناس روسی، رودنکو در منطقه پازیریک کشف و به نام فرش پازیریک نامیده شد. رودنکو در کتابی که به مناسبت این اکتشافات در سال 1953 در روسیه منتشر کرد، درباره فرش مکشوفه توضیحات مفصلی نگاشت و آن را صراحتا کار ایران و قدیمی ترین فرش ایرانی در دنیا بیان نمود. او نوشت: "بدون اینکه بتوانیم به طور حتم بگوییم این فرش کار ...

تاریخچه فرش فرش دستبافت ایرانی در سال 1949 در دومین مرحله کاوشهای باستان شناس روسی، رودنکو در منطقه پازیریک کشف و به نام فرش پازیریک نامیده شد. رودنکو در کتابی که به مناسبت این اکتشافات در سال 1953 در روسیه منتشر کرد، درباره فرش مکشوفه توضیحات مفصلی نگاشت و آن را صراحتا کار ایران و قدیمی ترین فرش ایرانی در دنیا بیان نمود. او نوشت: "بدون اینکه بتوانیم به طور حتم بگوییم این فرش ...

تاریخچه فرش ایران قدیمترین فرش دستبافت ایرانی در سال 1949 در دومین مرحله کاوشهای باستان شناس روسی، رودنکو در منطقه پازیریک کشف و به نام فرش پازیریک نامیده شد. رودنکو در کتابی که به مناسبت این اکتشافات در سال 1953 در روسیه منتشر کرد، درباره فرش مکشوفه توضیحات مفصلی نگاشت و آن را صراحتا کار ایران و قدیمی ترین فرش ایرانی در دنیا بیان نمود. او نوشت: "بدون اینکه بتوانیم به طور حتم ...

مقدمه دستاوردها و اندوخته‌های با ارزش تجربه شده در هر فعالیتی، دستمایه بسیار مناسبی برای استفاده‌های حال و آینده است. این موضوع در مورد محصولات و تولیداتی که به پشتوانه‌های ملی و بومی‌و توسط توده مردم وعوام از گذشته‌های دور رواج پیدا کرده و به مرور توسعه پیدا کرده و سیر تکامل پیموده، بسیار حائز اهمیت است. به خصوص اگر آن پشتوانه‌ها در فرهنگ مردم ریشه داشته باشد. با توجه به این که ...

اينکه اولين فرش بافته شده به صورت تار و پود، به مردم کدام سرزمين تعلق دارد و آيا ايرانيان يا چينيان خالق اين هنرند يا ساير اقوام، مبهم است، اما فرش پازيريک که قديمي‌ترين دستبافت بشري است که تا کنون کشف گرديده و موجود است، تا اندازه‌اي، به اين سؤال پ

قدیمترین فرش دستبافت ایرانی در سال 1949 در دومین مرحله کاوشهای باستان شناس روسی، رودنکو در منطقه پازیریک کشف و به نام فرش پازیریک نامیده شد. رودنکو در کتابی که به مناسبت این اکتشافات در سال 1953 در روسیه منتشر کرد، درباره فرش مکشوفه توضیحات مفصلی نگاشت و آن را صراحتا کار ایران و قدیمی ترین فرش ایرانی در دنیا بیان نمود. او نوشت: "بدون اینکه بتوانیم به طور حتم بگوییم این فرش کار ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول