تحقیق بررسی امنیت امضای دیجیتال و مشکلات حقوقی آن

Word 467 KB 35322 59
مشخص نشده مشخص نشده حقوق - فقه
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۰,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده :

    در اسناد مکتوب، امضا، نشان تایید تعهدات قبول شده در آن سند به شمار مى‌آید. از آن جهت که در تجارت الکترونیکى «مدارک الکترونیکى» داراى جایگاهى همانند اسناد مکتوب هستند، لذا امضا در این مدارک نیز على‌الاصول داراى همان ارزش اثباتى مى‌باشد. در این مقاله، با تکیه بر تجربه کشورهاى پیشرفته و مطالعه در قوانین و مقررات به این مساله پرداخته می‌شود که در ثبت الکترونیکى اسناد و مدارک، چگونه می‌توان از امضاى دیجیتالى بهره گرفت و بهترین مرجع براى تصدى امور گواهى امضاى الکترونیکى و ثبت اسناد الکترونیکى کجاست. بررسى موضوع همواره با مبنا قرار دادن این ایده انجام شده که تخلف از رویه و قوانین موجود در زمینه ثبت اسناد و گواهى امضا داراى آثار زیانبارى از حیث حقوقی، اجتماعى و اقتصادى خواهد بود و از این حیث، اساساً امضا و مدارک الکترونیکى خصوصیتى ندارند که موجب تغییر مرجع ثبت و گواهى آنها شود.

     

    فصل اول

    کلیات

     

    مقدمه :

    ظهور و گسترش وسایل نوین ارتباط که ویژگى بارز آنها «سرعت» و «تنوع» روابط بود، تنها زمانى منجر به معرفى و توسعه «تجارت الکترونیکی» شد که کاملترین شیوه ارتباط الکترونیکی، یعنى «اینترنت» ابداع و معرفى گردید. اینترنت در حقیقت هر دو ویژگى سرعت و تنوع را باهم ارایه می‌نمود و از سوى دیگر موجب «ارزانی» روابط معاملاتى نیز می‌گردید. این تحولات اگرچه در مدتى کمتر از یک قرن روى داد؛ با اینحال بنابر سنت زندگى آدمهاى خوب و بد در کنار هم همواره روابط الکترونیکى در معرض اختلال، تقلب، کلاهبردارى و اعمال خرابکارانه دیگر قرار داشت. فناورى نوظهور، دیگر با مساله «وجود» روبرو نبود، بلکه باید حیات و پذیرش خود را در دهکده جهانى «استمرار» بخشید.

    بر همین اساس، بحث ایمنى و اعتماد از همان ابتداى ظهور اینترنت مطرح و موضوع بحث و تحقیق متخصصان بود. روشهاى مختلف رمزگذاری[۲]و امضاى دیجیتالی[۳] با همین تفکر ایجاد و گسترش یافته و بعدها در قوانین داخلى و مقررات بین‌المللى ارزیابى و مورد حمایت قرار گرفتند.

    توسعه تجارت الکترونیکی، علاوه بر ایمنی، فناورى دیگرى را اقتضا می‌کرد و آن اگرچه بسیار دیرتر از شیوه‌هاى ایمنى مطرح گردید ثبت الکترونیکی گواهى دیجیتالی امضاها و مدارک الکترونیکى بود. بحث از ثبت و گواهى الکترونیکى بعد از سال ۱۹۹۶ مطرح و تاکنون به طور کامل وارد رویه بین‌المللى نشده است؛ با این‌حال برخى از کشورها قوانین و مقرراتى براى توسعه و ضابطه‌مند کردن آن تصویب کرده‌اند.

    در این مقاله ما به پیوند امضا و ثبت الکترونیکى خواهیم پرداخت. بنابراین آنچه بیشتر مبنا خواهد بود، جایگاه امضا و گواهى دیجیتالى است و این امر مورد بررسى قرار خواهد گرفت که چگونه فرایند امضا و متن الکترونیکى را می‌توان داراى آثار حقوقى همانند امضا و مدارک کاغذی/ سنتى دانست. بعد از بررسى مختصر قوانین و مقررات موجود (مطالعه تطبیقی) به مسایل و مشکلات امضا و گواهى دیجیتالى نیز خواهیم پرداخت. [1]

    بنابراین، مباحث مقاله در گفتارهاى جداگانه به شرح زیر بررسى می‌شود.

    ۱. کلیات

    ۲. مطالعه تطبیقى جایگاه امضاى دیجیتالی

    ۳. مشکلات حقوقى ناشى از ظهور سیستم دیجیتالى امضا

    در تمام مباحث، بررسى بر مبناى مسایل راجع به ثبت و گواهى الکترونیکى خواهد بود.

    ۱ کلیات

    اگرچه ثبت الکترونیکی، بیشتر براى ثبت معاملات الکترونیکى به‌ویژه اینترنتى به کار می‌رود؛ با این وجود این امر به مفهوم عدم امکان استفاده از آن در معاملات عادى نیست. بنابراین می‌توان از مدارک کاغذى روگرفت الکترونیکى تهیه و با رعایت تشریفات ثبت کرد. البته بدیهى است که طرفین به ندرت طى این تشریفات را می‌پذیرند و با امکان ثبت به شیوه سنتى ترجیح می‌دهند که از روشهاى نوظهور احتراز نمایند. به دلیل کاربرد ثبت الکترونیکى در معاملات اینترنتی، لازم است تا مفهوم تجارت الکترونیکی، امضاى دیجیتالى و ثبت الکترونیکى به اختصار تشریح شده و جایگاه امضا در سیستم سنتى ثبت اسناد مشخص گردد.

    ۱ ۱. مفهوم تجارت الکترونیکی

    پیدایش «فناورى اطلاعات و ارتباطات» را باید یک انقلاب نامید که منجر به گشایش «باب جدیدى در اقتصاد» شده است.  تجارت الکترونیکى یکى از مهمترین نتایج این انقلاب و از نمودهاى بارز آن به شمار می‌آید و مفهوم آن به قدرى پویا، در حال تحول و گسترده می‌باشد که ارایه تعریفى جامع و مختصر از آن امکان‌پذیر نیست. چنانچه قانون تجارت الکترونیکى (ق.ت.ا) مصوب ۱۳۸۲ نیز تعریفى در این مورد ارایه نکرده است. با این وجود، برخى از موسسات به ارایه تعریف نسبتاً گویایى در این زمینه پرداخته‌اند. سازمان تجارت جهانى  در اعلامیه مورخ ۲۵ سپتامبر ۱۹۹۸ تجارت الکترونیکی، آن را چنین تعریف می‌کند:

    «تولید، توزیع، بازاریابی، فروش یا تسلیم کالاها و خدمات از طریق وسایل الکترونیکی» (گزارش سازمان تجارت جهانی،). این سازمان گسترش تجارت الکترونیکى را نوید بخش هزینه پایین معاملاتى و تولیدی، تسهیل انعقاد قراردادها و تشدید رقابت دانسته که به‌نوبه خود، منجر به کاهش قیمت‌ها، افزایش کیفیت و تنوع تولیدات و نهایتاً منجر به پیشرفت و رفاه بیشتر خواهد شد.

    کمیسیون حقوق تجارت بین‌الملل سازمان ملل متحد (آنسیترال)  در تفسیر ماده ۱ قانون نمونه (۱۹۹۶)  و در تشریح واژه «تجاری»، این اصطلاح را شامل معاملات راجع به تهیه، مبادله و توزیع کالا، نمایندگى تجاری، حق‌العمل کاری، اجاره، بهره‌بردارى از معادن، مشاوره، مهندسی، صدور پروانه، سرمایه‌گذاری، امور مالی، بانکی، بیمه، موافقت‌نامه‌هاى استخراج یا واگذارى منابع، قراردادهاى مشارکت و سایر مشارکت‌هاى صنعتى و تجارى و حل و نقل کالا یا مسافر از طریق هوا، دریا، راه‌آهن و جاده دانسته است.

    بنابراین، هر عمل حقوقى که به نوعى در انجام آن از وسایل الکترونیکى ارتباط استفاده شود را باید «معامله الکترونیکی» و توسعه و استقرار این روند را منجر به «تجارت الکترونیکی» دانست. وقتى به حجم معاملات مذکور توجه نماییم، اهمیت ایمنى فضاى مجازى و لزوم معرفى فناورى امضاى دیجیتالى و ثبت الکترونیکى مطمئن بیشتر آشکار می‌گردد.[2]

    ۲ ۱. مفهوم امضاى دیجیتالی

    در وهله اول باید تفاوت میان امضاى دیجیتالى و الکترونیکى را شناخت: اگرچه به کار بردن هر کدام از این اصطلاحات به جاى دیگرى تعبیر بر مسامحه شده و عرفاً با ایرادى روبرو نیست . از جنبه علمى در تمایز این دو به اختصار می‌توان گفت که امضاى دیجیتالى نمودار داده‌اى است که به شکل یک واحد داده، الصاق یا با رمزگذارى منتقل می‌شود و به گیرنده اجازه می‌دهد تا سرمنشا و اصالت آن را تشخیص دهد. این ساختار منطقى مانع از جعل امضا می‌شود. امضاى الکترونیکى داراى معناى عام‌ترى است و شامل امضاى دستى اِسکن شده یا اسم شخص که در قسمت انتهایى نامه الکترونیکى قید می‌گردد، نیز می‌شود. براى تامین ایمنى و اصالت امضاى الکترونیکى باید از امضاى دیجیتالى به عنوان فناورى رمزگذارى از جمله تابع هَش استفاده کرد. بنابراین دو نکته مهم را در رابطه با امضاى الکترونیکى و دیجیتالى باید ذکر کرد:

    یک. اطلاق عبارت «امضاى دیجیتالی» به فرایند فوق‌الذکر ناشى از مسامحه می‌باشد؛ زیرا هیچ شباهتى بین این نوع از تایید و «امضا» به مفهوم مصطلح آن وجود ندارد.

    دو. امضاى الکترونیکى به شرح فوق و با تعاریفى که در زیر می‌آید، تنها در صورتى داراى اعتبار است که با فرایند امضاى دیجیتالى همراه باشد. به همین دلیل در عنوان تحقیق حاضر از عبارت «امضاى دیجیتالی» استفاده شده است. لذا در هر جا که امضاى الکترونیکى به کار رود نیز، باید مفهوم آن را بر همین مبنا تحلیل کرد.

    تعاریف متعددى از امضاى الکترونیکى ارایه شده که به ذکر برخى از آنها اکتفا می‌شود. در بند الف ماده ۲ قانون نمونه آنسیترال درباره امضاهاى الکترونیکی که در ۵ ژوئیه ۲۰۰۱ به تصویب رسیده، امضاى الکترونیکى چنین تعریف شده است: «داده‌اى در شکل الکترونیکى که به یک داده‌پیام ضمیمه، یا جزء همسان، پیوسته و جدا ناپذیرى از آن شده و می‌تواند براى شناسایى امضا کننده آن داده‌پیام و تایید اطلاعات موجود در داده‌پیام از سوى امضا کننده به کار گرفته می‌شود».

    در بند ۷ ماده ۱۴ قانون نمونه دفاتر اسناد رسمی ایالات متحده، امضاى الکترونیکى به معنى «هر گونه صدا، علامت یا فرایند الکترونیکى است که به مدرک الکترونیکى با لحاظ شرایط علمى ضمیمه یا با آن همسان شده و این امضا از سوى شخصى که قصد پذیرش مدارک را دارد، زده شده یا به دستور و براى او طراحى شده است». تعریف مذکور، در واقع تکرار مفهومى می‌باشد که بند ۸ ماده ۲ قانون متحدالشکل معاملات الکترونیکی از امضاى الکترونیکى به دست می‌دهد.

    در بند (ی) ماده ۲ق.ت.ا، امضاى الکترونیکى «عبارت از هر نوع علامت منضم شده یا به نحو منطقى متصل شده به «داده‌پیام» است که براى شناسایى امضا کننده «داده‌پیام» مورد استفاده قرار می‌گیرد». بند (ک) ماده ۲ و ماده ۱۰ قانون مذکور نیز شرایطى براى «امضا و سابقه الکترونیکى مطمئن» در نظر گرفته است.[3]

    تعاریف ذکر شده از امضاى الکترونیکی، تقریباً مشابهند و از آنها می‌توان استنباط کرد که امضاى مذکور باید به گونه‌اى باشد که بتوان موارد زیر را از طریق آن اثبات نمود:

    یک . اِسناد.  با امضاى الکترونیکى یک سند، محتواى آن به شخص امضا کننده منتسب می‌شود و لذا له و علیه او قابل استناد است.

    دو . انجام تشریفات.  امضاى دیجیتالى یک سند الکترونیکى حاکى از انجام تمام تشریفات مقرر قانونى براى تنظیم آن است.

    سه . تصدیق. در صورت استفاده از امضاى دیجیتالى براى تایید محتواى مدارک الکترونیکی، این نوع امضا کارکردى همانند امضا در اسناد کاغذى خواهد داشت.

    چهار . داشتن آثار حقوقی. امضاى الکترونیکى داراى تمام آثار حقوقى مقرر براى امضاى سنتى می‌باشد. چنانچه در ماده ۷ قانون نمونه (۱۹۹۶) و ماده ۳ قانون نمونه (۲۰۰۱)، «اصل اتحاد آثار امضا و مدارک الکترونیکى و سنتی» مورد تاکید قرار گرفته است.

    ۳ ۱. مفهوم ثبت الکترونیکی

    چنانچه گفته شد، ثبت الکترونیکى مفهومى نسبتاً نوظهور به شمار می‌آید. با توجه به همین امر و عدم اقدام به تاسیس دفاتر ثبت الکترونیکى در کشورمان، براى یافتن مفهوم این عبارت باید به حقوق و رویه کشورهاى پیشگام در این زمینه مراجعه کرد. البته «دفاتر خدمات صدور گواهى الکترونیکی» در ماده ۳۱ و ۳۲ ق.ت.ا پیش‌بینى شده و می‌توان از ملاک آن براى دفاتر ثبت الکترونیکى نیز استفاده نمود. به موجب ماده ۳۱ «دفاتر خدمات صدور گواهى الکترونیکى واحدهایى هستند که براى ارایه خدمات صدور امضاى الکترونیکى در کشور تاسیس می‌شوند. این خدمات شامل تولید، صدور، ذخیره، ارسال، تایید، ابطال و به‌روز نگهدارى گواهی‌هاى اصالت (امضای) الکترونیکى می‌باشد».

  • فهرست:

    چکیده 1

    فصل اول

    کلیات

    مقدمه 3

    ۱ کلیات... 4

    ۱ ۱. مفهوم تجارت الکترونیکی.. 4

    ۲ ۱. مفهوم امضاى دیجیتالی.. 6

    ۳ ۱. مفهوم ثبت الکترونیکی.. 8

    ۴ ۱. جایگاه امضا در نظام سنتى ثبت اسناد. 9

    ۲. مطالعه تطبیقى جایگاه امضاى الکترونیکی.. 10

    ۱ ۲. اسناد و مقررات بین‌المللی.. 11

    1 ۲. حقوق آمریکا 13

    ۳ ۲. حقوق کانادا 14

    ۴ ۲. حقوق فرانسه.. 16

    ۵ ۲. حقوق ایران. 16

    ۳. مشکلات حقوقى و عملى ناشى از ظهور سیستم دیجیتالى امضا 18

    ۱ ۳. طرح بحث... 18

    ۲ ۳. مسایل علمى و فنی.. 20

    ۳ ۳. مسایل حقوقى ناشى از امضاى دیجیتالی.. 23

    ۳ ۳ ۱. گمنامی.. 23

    نقض حقوق مصرف کننده. 25

    امضاى دیجیتالى و ثبت الکترونیکی.. 26

    اصول حاکم... 27

    تشریفات ثبت امضاى الکترونیکی.. 28

    فصل دوم

    بررسی امنیت امضای دیجیتال و مشکلات حقوقی آن

    مقدمه.. 33

    گفتار اول: انواع امضای الکترونیک... 34

    بند ۱: امضای الکترونیک ساده. 34

    بند۲: امضای الکترونیک پیشرفته و شرایط آن. 35

    بر طبق ماده ۲ قانون نمونه آنسیترال یک امضای الکترونیک پیشرفته امضایی است که: 35

    ۱- نسبت به امضاکننده منحصر به فرد باشد. 35

    ۲- هویت امضاکننده را فاش سازد. 35

    ۳- تحت کنترل و در انحصار امضاکننده تولید شده و قابلیت نگهداری را داشته باشد. 35

    ۴- به نحوی به سند ضمیمه شده باشد که هرگونه تغییر در داده‌های سند فاش شود. 35

    الف: انحصاری بودن امضا نسبت به امضاکننده. 36

    ب: انحصاری بودن تولید و کلید امضا 36

    ج: امکان تشخیص تغییرات در داده‌ها 37

    بند۳: امضای الکترونیک واجد شرایط.... 38

    • امضایی که بر مبنای یک گواهینامه معتبر به وجود آمده باشد. 39

    • امضایی که بوسیله یک دستگاه تولید امضای ایمن بوجود آمده باشد. 39

    امضای دیجیتال.. 39

    گفتار دوم: علل استفاده از امضای الکترونیک... 40

    بند۱: قصد انشا 41

    بند۲: آثار حقوقی.. 41

    بند۳: تشخیص هویت... 41

    بند۴: صحت و بی نقصی سند.. 42

    گفتارسوم: تاثیر محیط‌های باز یا بسته در تکنولوژی امضای الکترونیک... 42

    بند۱: امضای دیجیتال در سیستم‌های بسته.. 43

    بند۲: امضای دیجیتال در سیستم‌های باز 43

    فصل سوم: مشکلات حقوقی متوای اسناد تجاری و داده‌های الکترونیکی.. 44

    گفتار اول: جعل هویت... 44

    بند۱: گمنامی‌در فضای سایبر. 45

    بند۲: گمنامی‌در قراردادها و مبادلات تجاری الکترونیکی.. 46

    بند۳: گمنامی‌در قرارداد امضای الکترونیک... 47

    بند۴: گمنامی‌در گواهینامه‌های الکترونیک... 48

    گفتار دوم: مشکلات حقوقی روند امضای الکترونیک... 50

    بند۱: توجیه حقوقی سیستم‌های الکترونیکی در امضای اسناد. 50

    الف: مسئولیت ناشی از اشکالات سیستم... 50

    ب: مسئولیت ناشی از امضاهای غیر مجاز 51

    بند۲: امضاهای چندگانه و انواع آن. 52

    الف: امضاهای چند گانه مستقل.. 52

    ب: امضاهای چندگانه وابسته (سلسله مراتبی) 52

    ج: امضاهای چند گانه تو در تو (زنجیره‌ای) 53

    گفتار سوم: صدور گواهینامه برای اشخاص حقوقی.. 54

    بند۱: قانون امضای الکترونیک اتحادیه اروپا 54

    بند۲: قانون اتریش.... 55

    بند۳: قانون آلمان. 56

    بند۴: قانون ایران. 56

    الف: اعتبار امضای الکترونیک و علل اعتبار 57

    ب: تامین امنیت و اعتبار امضای الکترونیک... 59

    ۱. تامین امنیت و اعتبار امضا از طریق‌ایجاد پلیس سایبر. 59

    ۲. تامین امنیت و اعتبار امضا از طریق اصلاح قانون. 60

    ۳. تامین امنیت و اعتبار امضا از طریق قراردادهای خصوصی.. 61

    ج: وابستگی اعتبار اسناد الکترونیکی به امضای الکترونیک... 61

    د: لزوم ایجاد و تاسیس دفاتر گواهی امضای الکترونیکی.. 62

    مشکلات حقوقی محتوای اسناد تجاری و داده‌های الکترونیکی.. 62

    مشکلات حقوقی روند امضای الکترونیک.... 62

    بند۱: توجیه حقوقی سیستم‌های الکترونیکی در امضای اسناد. 62

    الف: مسئولیت ناشی از اشکالات سیستم... 63

    ب: مسئولیت ناشی از امضاهای غیر مجاز 64

    بند۲: امضاهای چندگانه و انواع آن. 65

    الف: امضاهای چند گانه مستقل.. 65

    ب: امضاهای چندگانه وابسته (سلسله مراتبی) 65

    ج: امضاهای چند گانه تو در تو (زنجیره‌ای) 66

    نتیجه‌گیری.. 68

    منابع.. 70

    منبع:

     

    کاتوزیان، ناصر . اثبات و دلیل اثبات، جلد اول، چاپ اول، نشر میزان، تهران ۱۳۸۰.

    گزارش انجمن ملى دفاتر اسناد رسمی، نگاهى به قوانین مربوط به امضاى دیجیتالى و ثبت رسمى اسناد، ترجمه مصطفى السان، ماهنامه کانون سردفتران و دفتریاران، سال ۴۷، دوره دوم، شماره ۵۱، تیر و مرداد ۱۳۸۳.

    قانون تجارت الکترونیکی، مصوب ۱۷/۱۰/۱۳۸۲، روزنامه رسمى ۱۱/۱۱/۱۳۸۲ سال ۵۹، شماره ۱۷۱۶۷.

    قانون ثبت اسناد و املاک، مصوب ۲۶/۱۲/۱۳۱۰ با اصلاحات و الحاقات بعدی، به نقل از مجموعه قوانین و مقررات ثبتی، تدوین جهانگیر منصور، چاپ اول، نشر دیدار، تهران ۱۳۸۲.

    قانون دفاتر اسناد رسمى و کانون سردفتران و دفتریاران، مصوب ،۲۵/۴/۱۳۵۴ به نقل از مجموعه قوانین و مقررات ثبتی، تدوین جهانگیر منصور، چاپ اول، نشر دیدار، تهران۱۳۸۲.

    شیخ نیا، امیر احسین، ادله اثبات دعوی، ج 3 ، تهران: شرکت سهامی انتشار، 1375.

    کاتوزیان، ناصر، اثبات و دلیل اثبات، ج 1، تهران: نشر میزان 1380.

    مدنی، سید جلال الدین، ادله اثبات دعوا؛ 1370.

    جعفر پور، ناهید؛ «آیین دادرسی جرائم کامپیوتری» خبرنامه انفورماتیک، ش 84 (ابان 81)

     مفاهیم و ویژگی های امضای دیجیتال / علی عبدالهی ، طاهره منزوی ، یونس جوان چری ، انتشارات سازمان بورس اوراق بهادار

     آئین نامه اجرایی ماده 32 قانون تجارت الکترونیک ، سایت مرکز دولتی صدور گواهی الکترونیکی.

     وصالی ناصح. مرتضی، امضای الکترونیک و جایگاه آن در ادله اثبات دعوا.

     پیاده سازی سطوح اطمینان در زیرساخت کلید عمومی کشور ، مصوب شورای سیاست گواهی الکترونیکی.

     سند قانون تجارت الکترونیک ، سایت مرکز دولتی صدور گواهی الکترونیکی.

    جاویدنیا، جواد، جرایم تجارت الکترونیکی، تهران(1387)، انتشارات خرسند.

چکيده : در اسناد مکتوب، امضا، نشان تاييد تعهدات قبول شده در آن سند به شمار مى‌آيد. از آن جهت که در تجارت الکترونيکى «مدارک الکترونيکى» داراى جايگاهى همانند اسناد مکتوب هستند، لذا امضا در اين مدارک نيز على‌الاصول داراى همان ارزش اثباتى مى‌باشد. در اي

) تجارت الکترونیکی و تجربیات بین‌ المللی 1) واقعیت فناوری اطلاعات با پیشرفت‏های اخیر خود جامعه‌ای مجازی با آثار کاملاً واقعی به وجود آورده که تأثیر زیادی بر زندگی انسان‏ها داشته است. جامعه‌ای با قواعد مشترک که نوعی یکسانی یا به عبارتی همگرایی در مسائل و قواعد مبتلابه را موجب شده است. بی‌جهت نیست که نویسندگان مایلند پیشرفت‌های اخیر را با آغاز عصر صنعت (فناوری اطلاعات) و خطوط ...

سیستم کنترل داخلی در معنای وسیع کلمه و در ارتباط با مجموعه ای از هدفها به شرح زیر تعریف می شود:«هر سیستم یا مجموعه ای از کنترلها ، اعم از مالی و غیر مالی،که برای دستیابی به اطمینانی منطقی تحقق موارد زیر برقرار میشود»: 1-اثر بخش و کار آمد بودن عملیات 2-قابل اتکا بودن اطلاعات مالی و گزارشگری آن 3-رعایت قوانین و مقررات(1) چرا سیستم کنترل داخلی سودمند است؟ سیستم کنترل داخلی به دلایل ...

پیش‌گفتار امروزه فناوری اطلاعات و ارتباطات محور توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورهای مختلف قرار گرفته است. تجارت الکترونیکی یکی از نمودهای عینی انقلاب فناوری اطلاعات و ارتباطات در عرصه‌های اقتصادی است. ظهور اینترنت و تجاری شدن آن در دهه‌های اخیر شیوه‌های سنتی تجارت را متحول نموده است. تجارت الکترونیکی انقلابی در شیوه‌ها و رویه‌های تجاری گذشته ایجاد کرده و سرعت و صرفه‌جویی را ...

عنصر اصلی در جرم جعل قلب حقیقت است تغییر حقیقت باید به یکی از طرق پیش بینی شده در ماده ی 523 ق.م.ر ماده ی 65 قانون تجارت الکترونیکی و مواد 6 و 7 قانون جرایم رایانه ای بیان شده است. طرق پیش بینی شده در مورد فوق عبارتند از: اینکه در ماده ی 523 قانون مجازات اسلامی از مصادیق بارز جرم جعل محسوب می شود، که این مصادیق در جعل سنتی به وسیله ی قلم یا ابزاری است که توسط دست در بخش های یک ...

همانند جرائم دیگری که ممکن است در محیط‌های سایبری واقع شوند امکان وقوع برخی از مصادیق جرائم علیه امنیت و‌آسایش عمومی در فضای سایبر نیز وجود دارد. هر چند تمامی جرایم، امنیت کشور و آسایش عمومی را خدشه‌دار می‌سازند (و اگر چنین نبود اساسا به عنوان جرم در محدوده حقوق جزا قرار نمی‌گرفتند) لیکن این خصیصه در برخی از آنها روشن‌تر و ملموس‌تر است و به عبارت دیگر جرایمی وجود دارند که به طور ...

مقدمه استاندارد بین المللی ISO / IEC 17025 که در نتیجه تجربیات وسیع حاصل از اجرای ISO / IEC Guide 25 و استاندارد اروپایی EN 45001 تهیه گردیده است , اکنون جایگزین هر دو آنها شده است . استاندارد ایران – ایزو – آی ای سی 17025 که بر اساس استاندارد بین المللی فوق تدوین شده است , شامل کلیه الزاماتی است که آزمایشگاه های آزمون و کالیبراسیون باید آنها را برآورده سازند تا بتوانند اثبات ...

مقدمه تعلیم و تربیت سازنده، آن است که خودآموزی را به انسان بیاموزد و او را در شکل دادن به روش و ساختار یادگیری خود توانا سازد، به انسان بیاموزد که چگونه مسئولیت ادامه آموزش و پروش خود را بر عهده بگیرد، و او را چنان بپرورد که جویندگی و بیش آموختن، خوی او شود و در دل و جان او جای گیرد. اما، انسان جویا و پژوهشگر، باید ابزار جویندگی و پژوهش را بشناسد تا بتواند به گنجینه های گذشته و ...

مقدمه: هر گونه فعالیت های تجاری بایستی در چارچوب سازمان های متشکل و منظم بر اساس قوانین جاری کشور انجام پذیرد برای رسیدن به مشروعیت و مطلوبیت این گونه تشکل های بایستی در سازمان یا ارگان مربوطه به ثبت برسد تا اعضاء آن ضمن آشنایی با قوانین مربوط و اساسنامه مورد نظر بتوانند به اهداف اقتصادی خود دست یابند تشکل های مورد نظر در این کلاس انواع شرکت ها و مؤسسات اعم از انتفاعی و غیر ...

مزایای نشر الکترونیکی بسیاری از امتیازاتی که برای نشر الکترونیکی بر می شمارند ، صرفاً با مقایسه آن با نشر چاپی قابل درک است . وجود این امتیازات ، کاملاً نسبی هستند و به عواملی چون نرم افزار ، قالبهای ذخیره اطلاعات ، زیر ساختهای اطلاعاتی ‚ و مانند بستگی دارد . « واریان » مزایای نشر الکترونیکی را در زیر چهار عنوان اصلی ، این چنین بر می شمارد ؛ الف : صرفه جویی در فضای کتابخانه ها : ...

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول