دانلود مقاله زمین شناسی

Word 1 MB 537 44
مشخص نشده مشخص نشده جغرافیا - زمین شناسی - شهرشناسی - جهانگردی
قیمت قدیم:۱۴,۸۵۰ تومان
قیمت با تخفیف: ۱۰,۰۰۰ تومان
دانلود فایل
  • بخشی از محتوا
  • وضعیت فهرست و منابع
  • چکیده

    معدن سرب نخلک یکی از قدیمی ترین معادن ایران می باشد . تجهیزاتی که در معدن مورد استفاده قرار می گیرند همگی از نوع ابتدایی بوده و کار با آنها بسیار مشکل می باشد . معدن سرب نخلک از دو قست عمده زیرزمینی و کارخانه تغلیظ تشکیل شده است . در معدن زیرزمینی طی چند سال اخیر ، اخراج رگه های با صرفه مد نظر بوده و راه اندازی و احداث طبقات دیگر معدن از دستور کار حذف شده اند.

    بخش زیرزمینی از 6 حلقه چاه تشکیل شده است . چاه شماره 6 برای تهویه ، چاه شماره 5 برای اسکیپ و انتقال مود و چاه شماره 4 جهت آسانسور و رفت و آمد افراد تعبیه شده اند در طبقه 50- متری استخراج به روش انباره ای و در سایر طبقات به روش پر شونده استخراج می شود . در طبقه 200- متری چاه فرعی به عمق 40 متر جهت آبکشی حفر شده است . آب توسط دو پمپ کف کش به طبقه 200- متری و از آنجا توسط 2 پمپ سانتریفوژ به سطح زمین منتقل می شود که آب کارخانه تغلیظ از این راه به دست می آید.

    تهویه معدن طبیعی ، آتشباری بوسیله دینامیت و چالزنی با دستگاه پرفراتور انجام می شود . ترابری در کارگاه استخراج بوسیله فرغون و بیل و در تونل های باربری اصلی توسط واگن انجام می شود . کارخانه تغلیظ در نزدیکی معدن قرار دارد . محصول شامل دو قسمت است . محصول جیک با عیار 54 % و محصول فلوتاسیون با عیار 65 % است که در پایان با هم مخلوط شده و به عنوان کنسانتره با عیار حدود 60 % انبار می شود .

     

    مقدمه

    حمد و سپاس پروردگاری را سزد که ستایشگران ، وصف کمالش نتوانند و مردمان در شمارش نعماتش در نقصانند . پروردگاری که مرغ دور پرواز «اندیشه» را نیروی پر گشودن به قاف «قربتش» نیست . نه افق کرانه ناپیدای شناخت صفاتش را انجامی است ؛ و نه توصیف ذات پاکش را فرجامی . و درود بیکران بر رسول رحمت ، حبیب امجد ، که قفل بسته دلهای آدمیان را به مفتاح «محبت» گشود ؛ و طریق هدایت و سلامت را بر گم شدگان دریای ضلالت و گمراهی نمود .

    و سلام بی پایان بر ولی و حجت خدا ، علی مرتضی و اولاد اطهر او ، که گم شدگان ظلمات خود پرستی تنها به «مصباح» هدایت ایشان ره می جویند و غرق شدگان دریای معاصی و طغیان تنها بر «سفینه» ایشان نجات می یابند .

    و اما بعد ،

    آنچه پیش رو دارید ، گزیده ای ز مشاهداتم در معدن سرب نخلک می باشد . هدف از نوشتن این مطالب ، درج کلیه مشاهدات ، دیده ها ، شنیده ها و تجربیات در مورد معدن سرب نخلک می باشد

    قبل از ارائه مطالب بطور مفصل ، از زحمات خالصانه همه پرسنل معدن که بی شک آموخته هایم را در این دوره به ایشان مدیونم تشکر می کنم . و توفیق روز افزون ایشان را از خداوند سبحان آرزومندم .

     

     

     

     

     

     

    فصل اول:

    اکتشاف و زمین شناسی

     

     

     

     
    1-1 تاریخچه و موقعیت جغرافیایی

    معدن سرب نخلک در فاصله 120 کیلومتری شمال شرقی نائین و 50 کیلومتری شمال شرقی انارک در حاشیه کویر مرکزی ایران واقع شده است . در بخش شرقی یک رشته کوه منفرد و با طول و عرض جغرافیایی'50 ،053 و '34 ،033 قرار دارد . آب و هوای منطقه گرم و خشک می باشد که درجه حرارت در تابستان در سایه به 048 و در زمستان گاهی تا014-می رسد . بلندترین قله آن بنام کوه قلعه بزرگ حدود 1440 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . لیکن عملیات استخراج عمدتاً در بخش شمال شرقی معدن در ارتفاع حدود 1000 متر از سطح زمین تا 815 متر طبقه 240- متری صورت می گیرد . معدن با شهرستان نائین بوسیله یک جاده آسفالته ارتباط دارد . بر طبق نظریه کارشناسان قدیمی و جدید ، معدن سرب نخلک از 2000 سال قبل مورد بهره برداری قرار گرفته و این موضوع با کشف ابزار آلات ابتدایی سنگی و آهنی در کارگاههای قدیمی تایید می شود . تعداد این کارگاههای قدیمی حدود 300 عدد می باشد که این تعداد زیاد ، نشان دهنده شدت عملیات استخراجی در گذشته می باشد . کارهای سطحی قدیمی به عنوان یک قاعده دارای شکل شیار مانندی هستند و معمولاً در امتداد قسمت های پر عیار رگه ها کنده شده اند ، در حالیکه رگه های کم عیار و کانه های پراکنده در دیوارها و ستون ها به صورت دست نخورده باقی مانده اند شدت استخراج در نواحی جنوبی چاه شماره 1 که قسمت های   پر عیار مواد معدنی بر اثر فرسایش عریان شده ، بیشترین حد را داشته است . در حال حاضر در معدن نخلک 6 حلقه چاه موجود می باشد . تعداد زیادی کارهای قدیمی در فاصله چاههای شماره 1 تا 5 و نیز نواحی شمال غربی چاه 5 وجود دارد . چاه شماره 4 مخصوص آسانسور و رفت و آمد افراد ، چاه شماره 5 جهت اسکیپ و چاه شماره 6 جهت تهویه تعبیه شده اند . تقریباً تمام مواد معدنی پر عیار در این ناحیه از سطح خورده شده و تعدادی از کازگاهها به شکل سینوس و یا عرض کم تا طبقه 125- متری نیز ادامه یافته است . بر طبق اطلاعات موجود کانی سازی تا عمق قابل توجهی گسترش یافته است . در مناطق جنوبی تعداد کارگاههای قدیمی کم است . تعدادی از رگه ها در تپه های کم ارتفاع شمالی در ناحیه کلاه نمدی وجود داشته که استخراج شده است . در دهه های گذشته کانسار از طریق چاه ها و تونل ها شدیداً مورد استخراج قرار گرفته است . تا سال 1332 معدن در اختیار شرکت خصوصی مولد بوده است ولی هیچگونه اطلاعات زمین شناسی در مورد کانسار در دوره مذکور در دست نمی باشد . قبل از دولتی شدن معدن ، احتمالاً رگه های موجود در بین چاه های یک و سه بیشتر بوده که توسط بخش خصوصی استخراج شده است .

    بر اساس مطالعات بنه[1] در سال 1929 در معدن سرب نخلک ، حدود 53 سال قبل بهره برداری مشاهده شده است که البته با در نظر گرفتن امکانات و وضعیت آن زمان که تا سال 1332 ادامه داشته است ، از آن پس شرکت سرب نخلک به شرکت سهامی کل معادن ایران واگذار گردیده است که از آن تاریخ تاکنون مراحل کارهاهی استخراج و ذوب به شرح زیر می باشد :

    از سال 1332 تا پایان سال 1349 مراحل ا کتشاف و استخراج رگه های معدنی همراه با ذوب سرب بوسیله سه کوره ذوب سنتی در معدن نخلک ادامه داشته است و کارهای استخراجی عمدتاً در افق های معدنی در طبقه 125- و 137- متری و کمی هم در طبقات 137- متری و کمی هم در طبقات سطحی صورت گرفته است . از سال 1349 به علت عدم رعایت اصول ایمنی در کوره های ذوب سرب که باعث آلودگی هوای منطقه ، خصوصاً هوای معدن شده ، همچنین مصرف بی رویه چوبهای جنگلی جهت گرم کردن کوره ها که خود در این منطقه کویری باعث نابودی درختان شده است ، همچنین مقرون به صرفه نبودن عمل ذوب در کوره های سنتی ، ادامه کار در کوره های مذکور متوقف گردید . در حال حاضر معدن سرب نخلک با تعداد 239 نفر کارگر و کارمند ، سالیانه در حدود 2000 تن سنگ معدن با عیار متوسط 7 % و نقره حدود 80 گرم در تن استخراج و به کارخانهه تغلیظ فصلی حل می شود . در کارخانه تغلیظ مرحله پر عیار کردن انجام می شود و محصول بدست آمده در حال حاضر سالیانه حدود 1200 تن کنسانتره سرب با عیار 64-62 درصد سرب و حدود 65 گرم نقره در تن می باشد .

    صادرات محصول کنسانتره از معدن به کشور روسیه انجام می گیرد . خاطر نشان می شود که سرب به علت رادیو اکتیو بودن جایگاه خود را در صنعت به تدریج از دست می دهد و محصول کنسانتره فقط به علت داشتن نقره با ارزش می شود .

     

    1-2- چینه شناسی

    کانسار نخلک ، شامل سنگهای رسوبی تریاس ، کرتاسه فوقانی و پالئوسن می باشد . همچنین رسوبات کواترنری گسترش دارد . ژوراسیک با یک نبود چینه شناسی و یا فرسایش کامل توأم بوده و بلافاصله پس از تریاس ، رسوبات کرتاسه که ضخامتی تا حدود 350 متر دارد با یک دگرشیبی زاویه ای کاملاً مشخص دیده می شود و در پی آن رسوبات پالئوسن – ائوسن نیز با یک دگر شیبی مختصر با ضخامتی بین 150 تا 300 متر روی کرتاسه قرار می گیرد .

    الف) تریاس (تشکیلات باقروق)

    الف – 1 : شیل و ماسه سنگ ، تناوبی از شیل های سلیتی با رنگ های سبز و قهوه ای روشن و لایه هایی از ماسه سنگ ریزدانه ، اولین قسمت رسوبات تریاس است که تنها در ناحیه شمال معدن دیده می شود .

    الف – 2 : کنگلومرا و ماسه سنگ های قرمز : این رسوبات از کنگلومرای درشت دانه قرمز و قهوه ای رنگی تشکیل می شود که عموماً لایه بندی ضخیم یا توده ای دارند ، اجزاء کنگلومرا که بیشتر گرد شده اند عبارتند از : کوارتز ، آهک های متراکم تیره  رنگ ، مرمر ، سنگ لوح1 ، گنایس ، میکاشسیت و خمیر آن که در عین حال آهکی و ماسه ای می باشد .

    الف – 3 : کنگلومرا و ماسه سنگ های سفید ، این قسمت شامل کنگلومرای سفید رنگ سیلیسی و دانه درشتی می شود که به طرف بالا به لایه هایی از ماسه سنگ سفید و خاکستری تبدیل می شود و لایه های نازکی از شیل را در میان می گیرد .

    الف – 4 : ماسه سنگ های توفی ، ماسه سنگهای سیلیسی ریزدانه توفی با تناوبی از شیل های قهوه ای و خاکستری رنگ که آخرین قسمت از تشکیلات باقروق را تشکیل               می دهند .

    ب) تشکیلات عشین

    سنگهای این تشکیلات بصورت شیب روی تشکیلات باقروق قرار دارد . تشکیلات عشین اصولاً شامل شیل با تناوبی از سنگ آهک سلیستون ، ماسه سنگ بوده و به دو بخش تقسیم می شوند :

    ب – 1 : قسمت تحتانی که از شیل های خاکستری مایل به سبز با تناوبی از ماسه سنگ با ضخامتی بین 110 – 100 متر تشکیل شده است .

    ب – 2 : قسمت فوقانی شامل شیل های بنفش با میان لایه هایی از سنگ آهک با ضخامتی در حدود 160 متر ، این تشکیلات در بعضی از نقاط و عموماً در سطح لایه بندی دیده  می شوند . شیب کلی لایه ها بین 70 – 60 درجه و بصورت محلی 85 – 75 درجه بوده و جهت عمومی آن شمالی – شرقی می باشد .

     

     

    ج) رسوبات کرتاسه

    ج – 1 : مقطعی که از رسوبات کرتاسه کوه نخلک مورد مطالعه قرار گرفته است ، حدوداً در 2 کیلومتری جنوب غرب معدن سرب نخلک و در فاصله تقریبی 120 کیلومتری شمال شرقی نائین قرار دارد . رسوبات بیرون زده در قاعده کوه نخلک از نوع آواری و بیشتر شامل شیل ، ماسه سنگ و کنگلومرا می باشد که با دگرشیبی زاویه ای توسط رسوبات کرتاسه بالایی پوشیده شده است . مقطع کرتاسه در کوه نخلک از بالا به پایین عبارتست از :

    الف ) آهک مارنی ، خاکستری تا کرم مایل به قهوه ای با خرده صدف که به مطالعه میکروسکپی آنها ، میکروفسیل هایی را به ما نشان می دهد .

    ب ) 35 متر آهک ماسه ای و مارنی خاکستری تا قهوه ای که به طرف بالا ، لایه بندی آنها نازکتر و به آهک های با ماسه فراوان و با ماسه سنگ آهکی تبدبل و یا گاهی دولومیتی می گردد . در مقاطع میکروسکپی ، اغلب دانه های کوارتز زاویه دار 25 تا 40 در صد و به ابعاد 25/0 تا 5 میلیمتر می باشند . خرده های فسیل ، جلبک های آهکی و خرده های صدف دو کفه ای نیز به چشم می خورد . در بخش پایانی این افق ساختمان لایه های آهکی به ماسه های فاقد فسیل تبدیل می شود که 10 تا 15 در صد دانه های کوارتز زاویه دار در آن به چشم می خورد .

    ج : 35 متر آهک ، ماسه های خاکستری تا زرد کم رنگ ، گاهی قهوه ای با لایه های نسبتاً ضخیم حاوی تعدادی کمی از فسیل خارداران می باشد .

    د : تقریباً یک متر کنگلومرای قهوه ای تا قرمز رنگ با سیمان آهکی که قطعات آن  اندازه های مختلف و جنس سیمان آن از آهک ماسه های با کوارتز های زاویه دار تا نیمه کروی می باشد . در زیر میکروسکپ ، جور شدگی دانه های منظم نبوده و خرده های صدف دو کفه ای و خارداران مشاهده می شود . دانه های کوارتز زاویه ای به ابعاد 125/0 تا 25/0 میلی متر با فراوانی حدود 7 % و دانه های کوارتز گرد شده 6/1 تا 5/5 میلی متر با فراوانی 5 % ملاحظه می شود .

    د) پالئوسن و وائوسن

    سنگهای پالئوسن در قسمت شرقی منطقه و دامنه های کوه قلعه بزرگ فراوان بوده و بر روی سطح فرسایش یافته طبقات کرتاسه فوقانی قرار گرفته است ، در جنوب معدن سرب نخلک مرز بین این دو تشکیلات در خلال گسل زونی نخلک ادامه می یابد . این رسوبات به دو دسته کنگلومرای قرمز و سنگ آهک تقسیم می شود :

    د -1 – کنگلومرای قرمز درشت دانه با دانه های کاملاً گرد شده که اندازه دانه ها با 2 میلی متر تا 10 سانتی متر تغییر می کند . جنس دانه ها شامل کوارتز ، شیت ، ماسه سنگ ، گرانیت ، مرمر و سنگ آهک می باشد . بعضی سنگ های دگرگونی سبز رنگ از جمله هورن بلند شیت ، در میان دانه ها دیده می شود . این کنگلومرا به طرف بالا به تدریج به کنگلومرای دانه ریز و متوسط قهوه ای رنگ تبدیل شده که دارای دانه های کوارتز ، شیت و قطعات کوچکی از میکا در سطح لایه بندی است .

    د – 2 : در قسمت های شرقی و جنوب شرقی منطقه آهک و ماسه سنگ رخنمون دارند . سنگ آهک خاکستری ، سنگ آهک های سیلیسی خاکستری زرد و لایه های نازک شیل سبز رنگ تناوبی از لایه های نسبتاً ضخیم آهک قرمز و آهک های متراکم خاکستری می شود . به طرف بالا آهک های متراکم قهوه ای – خاکستری ، دارای آثار و بقایای فسیل با لایه های متوسط تا نازک که بیشتر ماسه ای می شوند ، جای رسوبات قبلی را به تدریج می گیرند . سن این رسوبات را پالئوسن تا ائوسن فوقانی تعیین کرده اند .

  • مقدمه:

    فهرست:

    1
    فصل اول : زمین شناسی و اکتشاف
    تاریخچه و موقعیت جغرافیایی 3
    چینه شناسی 6
    تکتونیک 10
    گسل ها
    ساختمان ونحوه وجود کانی سازی
    پوشش رسوبی
    فعالیت های اکتشافی جدید
    مقاطع زمین شناسی
    نقشه زمین شناسی تونل ها
    حفر گمانه در ناحیه شمال معدن
    پیشروی اکتشافی
    نمونه برداری
    محاسبه ذخیره
    فصل دوم : استخراج
    استخراج درمعدن نخلک
    چگونگی استخراج
    ترابری درمعدن نخلک
    مشخصات اکیپ
    چالزنی و آبشاری
    تهویه
    آبکشی
    نگهداری
    فصل سوم : کانه آرایی
    کارخانه کانه آرایی معدن نخلک
    آزمایشگاه
    تأسیسات جانبی
    پیشنهادات وانتقادات
    منابع

     

    منبع:
     

     

    جمعی از کارکنان معدن ، اکتشافات معدن نخلک

    مدنی حسن ، تهویه در معادن ، انتشارات دانشگاه صنعتی امیر کبیر

    مدنی حسن ، آبکشی در معادن ، انتشارات دانشگاه صنعتی امیر کبیر

    مهندس شبان ، سرکارگران عظیمی ، خدایی – ثابتی وغلامی در محل کار آموزی

     

شهرستان بافق به مرکزیت شهر بافق با مساحتی حدود 17850 کیلو متر مربع، به فاصله 120 کیلومتری جنوبشرقی شهرستان یزد، در طول َ38، o55 شرقی و عرض َ47،o31 شمالی واقع شده است. این شهرستان به وسیله راه آهن و راه آسفالته منشعب از یزد قابل دسترسی می‌باشد. از دیگر راههای ارتباطی می‌توان به محورهای بافق- بهاباد، بافق- شیطور و بافق- معدن چادرملو اشاره کرد. جاده ارتباطی معدن اسفوردی بطول 5/2 ...

شهرستان بافق به مرکزیت شهر بافق با مساحتی حدود 17850 کیلو متر مربع، به فاصله 120 کیلومتری جنوبشرقی شهرستان یزد، در طول َ38، o55 شرقی و عرض َ47،o31 شمالی واقع شده است. این شهرستان به وسیله راه آهن و راه آسفالته منشعب از یزد قابل دسترسی می‌باشد. از دیگر راههای ارتباطی می‌توان به محورهای بافق- بهاباد، بافق- شیطور و بافق- معدن چادرملو اشاره کرد. جاده ارتباطی معدن اسفوردی بطول 5/2 ...

پیشگفتار آنچه پیش روی شماست، نتیجه وماحصل آموخته های ما درطی چند سال آموزش علم زمین بصورت دروس تئوری وآزمایشگاهی در مقطع کارشناسی می باشد . در این دوره ما از هر شاخه ای تنها نکته ای آموختیم و اگر چه مجموع این نکته ها در مقابل دریای شیرین و وسیع این علم ، هیچ است ولی ما بر آن شدیم تا در واحد عملیات صحرایی هر آنچه آموختیم بر کار ببندیم تا بیشتر بیاموزیم ودرک کنیم . هدف از ارائه ...

استان پهناور کرمان با مساحتی حدود 47/181714 کیلومتر مربع، در جنوب شرق فلات ایران واقع شده و 11 درصد از خاک کشور را در بر می گیرد و به لحاظ وسعت مقام دوم را بعد از استان خراسان حائز می باشد. از نظر موقعیت جغرافیایی بین 20 54 تا 34 59 طول شرقی و 29 26 تا 58 31 عرض شمالی قرار گرفته است. استان مذکور از شمال و شمال شرق به استان خراسان، از شرق به استان سیستان و بلوجستان، از شمال غرب و ...

پلیستوسن های بخشهای Marathousa شهرهای بزرگ در جنوب غربی یونان. چکیده Marathousa Member لایه پلیستوسن میانی در جنوب غربی یونان،‌به آسانی قابل تشخیص است اما چرخه های سنگ شناسی پیچیده شامل آلتراسیون مرتبه اول از لیگنیت ها و گل های و آلتراسون مرتبه دوم با ثبت توالی لایه های ارگانیکی بیان می شود. شواهد پالینه شناسی نشان می دهد که چرخه های سنگ شناسی می تواند با چرخش زمین بدست می آید. ...

آنچه پيش روي شماست، نتيجه وماحصل آموخته هاي ما درطي چند سال آموزش علم زمين بصورت دروس تئوري وآزمايشگاهي در مقطع کارشناسي مي باشد . در اين دوره ما از هر شاخه اي تنها نکته اي آموختيم و اگر چه مجموع اين نکته ها در مقابل درياي شيرين و وسيع اين علم ، هيچ

خلاصه مطالب: در این مقاله یک بررسی دقیق در زمینه زمین شناسی منطقه خوی (شمال غرب ایران) و افیولت های موجود در ان ارائه شده است همچنین نقشه زمین شناسی جدیدی از این منطقه به چاپ رسیده است. مهمترین نتیجه گیری حاصله اینست که در منطقه خوی یک کمپلکس افیولیتی وجود نداشته و دو کمپلکس افیولیتی موجود می باشد که عبارتند از: 1- افیولیت پلی متامورفیک قدیمی که از لحاظ تکتونیکی مربوط به یک ...

فصل نقشه ها و نقشه ی زمین شناسی : 1- تعریف : نقشه ی زمین شناسی خلاصه ی بررسی ها و عملیاتی است که در یک محل و در روی زمین انجام می گردد و بین چینه شناسی ، تکتونیک ، پالئونتولوژی و مشاهدات سنگ شناسی آن ناحیه است . نقشه ی زمین شناسی از یک طرف سند علمی معتبری است و از طرف دیگر وسیله ی کار جهت استخراج معادن و تهیه ی محصولات صنعتی و نفت و آب و سد سازی و کشاورزی و کارهای مهم دیگر مانند ...

مطالعه حاظر، بررسي زيست محيطي و فلوريستيکي گياهان دامنه هاي جنوب غربي ارتفاعات کوه بينالود در شمال شهرستان نيشابور با وسعتي حدود 500 کيلومتر مربع است. اين مطالعه به منظور شناخت گونه هاي گياهي و بويژه شناسايي گونه هاي کمياب و در معرض انقراض و همچنين

آتشفشان يک ساختمان زمين شناسي است که به وسيله آن مواد آتشفشاني (به صورت مذاب ، گاز ، قطعات جامد ياهر 3)از درون زمين به سطح آن راه مي يابند. انباشتگي اين مواد در محل خروج، برجستگي هايي به نام کوه آتشفشان ايجاد مي نمايد. آتشفشان يکي از پديده هاي طبي

ثبت سفارش
تعداد
عنوان محصول